Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά: Ξεκινάει αύριο το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ(audio)

Published

on

Στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, το 14ο Αντιρατσιστικό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συζητήσεις, εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, συναυλίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και συλλογική κουζίνα με γεύσεις της Μεσογείου. Την Κυριακή, εξάλλου, στις 7 το απόγευμα στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου Παλαιόχωρας θα πραγματοποιηθεί μεταφεστιβαλική εκδήλωση με τίτλο «Για μία θάλασσα ειρήνης». Η εκδήλωση γίνεται προς ενημέρωση για την κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο, ως κίνηση συμπαράστασης προς πρόσφυγες και αλληλέγγυους ανά την Ευρώπη σε μία περίοδο ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και ως εκδήλωση μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την θάλασσα.
14o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων/Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Πρόγραμμα

Σήμερα στο στούντιο της ΕΡΤ Χανίων βρέθηκαν η Λουΐζα και η Σοφία, από τη συνέλευση του Αντιρατσιστικού, για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα και να καλέσουν τους Χανιώτες να συμμετάσχουν στις διήμερες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνέλευσης του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΥΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΥΤΗΝ ΑΝΕΜΙΖΩ, ΑΥΤΗΝ ΥΠΑΡΧΩ
Γ. Ρίτσος

Από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Χανιά. Για έναν κόσμο ο οποίος χωράει πολλούς κόσμους, για να σπάσουμε τα σύνορα που μας διχάζουν, γιατί οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους, γιατί χρέος μας είναι η ανατροπή των πολιτικών που υποτιμούν τις ζωές των ανθρώπων και τις ανάγκες τους, για μια όμορφη ζωή, για να πετάξουμε κόντρα στον καιρό, να πετάξουμε μαζί. Έχουν περάσει χρόνια 14, μα δεν έχει εκλείψει ούτε ένας λόγος για να σταματήσουμε να διεκδικούμε την ισότητα και την ελευθερία μας, δηλώνοντας παράλληλα τη διαφορετικότητά μας. Έτσι και φέτος, θα γιορτάσουμε την αλληλεγγύη, την ποικιλομορφία, την ίδια τη ζωή. Το φεστιβάλ ελπίζουμε να αποτελέσει και φέτος μία μεγάλη συνάντηση αντιρατσιστικών, μεταναστευτικών, κινηματικών, πολιτικών συλλογικοτήτων αλλά και κάθε κοινωνικά/πολιτικά/πολιτισμικά ευαισθητοποιημένου ανθρώπου. Το φεστιβάλ μάς προσκαλεί να ξαναπιάσουμε το νήμα, μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά μαζί πέρα από την «κανονικότητα» και το δρόμο που στρώθηκε με διαψεύσεις, απογοήτευση και κατήφεια. Με συζητήσεις, εργαστήρια και ακόμα περισσότερες πολιτιστικές/πολιτισμικές δράσεις, προσδοκούμε να δημιουργήσουμε μία μεγάλη γιορτή για τα Χανιά, για όσους περνούν από αυτόν τον μικρό τόπο, για τους φτωχούς, για τους πρόσφυγες/μετανάστες, για τους καταπιεσμένους, για όλες/όλους εμάς, για μια νέα μορφή ελπίδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20/9/2019

– 19:00, «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους…» (Μπέρτολτ Μπρέχτ)
Ομιλητές: Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης από τον Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Κινηματικό Συντονισμό (ΠΑΚΣ) και ο Χαλίλ Καραπασάογλου, Τουρκοκύπριος ποιητής και αντιρρησίας συνείδησης.
– 19.30, «Ιστορίες και δράσεις αστέγων»
Προβολή το ντοκιμαντέρ “Σολωμός” της Βίκης Αρβελάκη και συζητάμε με τη σκηνοθέτιδα.
Γνωρίζουμε το παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο των αστέγων, το οποίο στεγάζεται στην οδό
Πειραιώς 132, στην Αθήνα και συζητάμε με τον Λεωνίδα Κουρσούμη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, συλλέγουμε
βιβλία και μικροαντικείμενα σε καλή

Μουσική
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9/2019

21:00 Vip Club, funk-reggae
21:30 Change house, rock
22:00 Al hanim Trio, ανατολίτικη ήχοι σε τζαζ εκτελέσεις
23:00 Brak, low-bap επιρροές σε hip-hop ήχο

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9/2019
21:00 Northwaves, rock
21:30 Planet None, rock
22:00 Yovel, black metal
23:00 Bάσω Βασιλειάδου και η παρέα της,παραδοσιακό και σμυρναίικο γλέντι

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9/2019
17.30-19.00
«Της φαντασίας ράδιο»
Παιδικό εργαστήρι από το Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων (ΚΡαΧ)
Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηλικίες 8 και άνω.
19.00, «Φέρτε το μπλουζάκι σας!»
Εργαστήρι δημιουργίας με στάμπες. Φέρνουμε μαζί μας μονόχρωμα μπλουζάκια και τα
γεμίζουμε με στάμπες που κατασκευάζουμε εκεί.
Σοφία Βασιλειάδου, Ανέτα Βροντουλάκη

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9/2019

17:30-19.00, Εργαστήρι πηλού
Λερώνουμε τα χέρια μας με λάσπες και κατασκευάζουμε μικρά αντικειμενα. Χριστίνα.

19.00, Εργαστήρι εικαστικών
Με χρώματα, πινέλα και ξυλομπογιές, χαρτόνια και φαντασία ζωγραφίζουμε και κατασκευάζουμε. Νεφέλη Σουλλακέλη, Νίκος Τσιρκινίδης

19:30-20:30, Θεατρικό «Καραβάκι από Χαρτί»

Αγαπητοί θεατές,
Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε έχει δημιουργηθεί με πολύ κόπο, αλλά και ευχαρίστηση. Είναι ένα έργο που αρκετές φορές μας συγκίνησε και μας έφερε δάκρυα στα μάτια. Μέσα στην παράσταση υπάρχουν πολλές μαρτυρίες αληθινών ανθρώπων που πάλεψαν για τη ζωή τους. Το αν κέρδισαν ή όχι θα το κρίνετε εσείς. Είναι μια παράσταση που κατάφερε να αγγίξει την ψυχή μας και μας έκανε να βιώσουμε εμπειρίες οδυνηρές αλλά και ευχάριστες. Ελπίζουμε, μέσα από την καρδιά μας, να καταφέρουμε να σας μεταφέρουμε τα συναισθήματα και τα μηνύματα που οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να ακούσετε. Μακάρι να καταφέρουμε να γίνουμε η φωνή τους!! Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων, θεατρική ομάδα του ΓΕΛ. Ελ. Βενιζέλου

ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Στο φεστιβάλ φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας των Marouf Mahmoudi και Sayed Ahmadzia Ebrahimi.
Παράλληλα με τις εκθέσεις θα πραγματοποιηθεί προβολή ολιγόλεπτων βίντεο με τίτλο
«Lucky Vulnerables» 9Τυχεροί ευάλωτοι) του Sayed Ahmadzia Ebrahimi.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το πρόγραμμα προαγωγής και αυτοβοήθειας Χανίων θα είναι στο πάρκο με ξύλινα επιτραπέζια παιχνίδια από διάφορες γωνιές του κόσμου.
ΣΚΑΚΙ
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ και τις δύο μέρες στο πάρκο θα υπάρχουν ελεύθερες σκακιέρες και προπονητές σκάκι, Αθλητικός Όμιλος Κύδων.
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9:
Μεταφεστιβαλική εκδήλωση στην Παλαιοχώρα
Μεταφεστιβαλική εκδήλωση στην Παλαιοχώρα
«Για μία θάλασσα ειρήνης»
Εκδήλωση ενημέρωσης-αλληλεγγύης-μνήμης

Ακούστε τη συζήτηση:

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή