Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σύναψη Συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος ζητούν οι Κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ

Published

on

Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, καταθέτουν από κοινού όλοι οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Τη δυναμική αυτή στάση αποφάσισαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.
Την Πρόταση αυτή θα την καταθέσουν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και με συμμάχους όλους τους Βουλευτές, καθώς θα επιχειρηθεί να συσταθεί ένα ενιαίο μέτωπο από όλους τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Ελλάδας, θα ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο, προκειμένου να κάνει…ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Να θωρακισθούν και να προστατευθούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι Κτηνοτρόφοι της Ελλάδας και να πάψουν να γίνονται έρμαιο της κάθε εταιρείας επεξεργασίας γάλακτος. Οι οποίες εταιρείες(σ.σ. δεν πρέπει να είναι πάνω από 5-6 τον αριθμό) κρατούν ομήρους τους Κτηνοτρόφους και δεσμευμένους, χωρίς κανένα συμφωνητικό για την ανοικτή τιμή, την τιμή δηλαδή που συμφέρει αυτούς να πληρώσουν στον Κτηνοτρόφο και μάλιστα όταν αυτοί επιθυμούν χρονικά.
Αυτό τον… μεσαίωνα εν έτει 2019, ζουν και βιώνουν οι Κτηνοτρόφοι της Ελλάδας, αφημένοι και εγκαταλελειμμένοι από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις που πέρασαν.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, μίλησε στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ(Κομοτηνή-Καβάλα-Ορεστιάδα) και τόνισε πως ΑΝ ΔΕΝ εισακουσθούν, η απάντησή τους θα είναι πολύ σκληρή… Υπογράμμισε πως δίνουν χρονοδιάγραμμα στην κυβέρνηση, περίπου μισό μήνα από τη στιγμή που μάλιστα θα επιδιώξουν να τον δουν και από κοντά.
Παράλληλα κάλεσε το Υπουργείο να ενεργοποιήσει για τους ελέγχους της ποιότητας του γάλακτος και των Ελληνοποιήσεων τον ΕΛΟΓΑΚ.

Ακολουθεί το ψήφισμα των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της ΑΜ-Θ

Κύριε υπουργέ
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Α.Μ.Θ. σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΥΚ Ξάνθης την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, συνυπογράφουμε την πρόταση προς το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, που να υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, να συνάψουν συμφωνητικά στην πώληση γάλακτος. Συμφωνητικά με συγκεκριμένους όρους που θα προβλέπονται στη νομοθετική σας παρέμβαση.
Οι όροι αυτοί θα πρέπει να προβλέπουν τουλάχιστον τα παρακάτω :
• Διάρκεια συνεργασίας των δύο μερών.
• Ποσότητα που προβλέπει ότι θα παραδώσει ο κτηνοτρόφος με ανοχή πρόβλεψης τουλάχιστον 30%.
• Πρόβλεψη αθέτησης της συμφωνίας λόγω ανωτέρας βίας, σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο , χωρίς επιπτώσεις.
• Αναγραφή της τιμής συμφωνίας. Σε περίπτωση συμφωνίας τιμολόγισης του γάλακτος με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιπαρά, πρωτεϊνες, μικροβιακό φορτίο), αναγραφή τιμής βάσης και προκαθορισμένη αύξηση ή μείωση αυτής, σε περίπτωση μεταβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
• Προκαθορισμένος χρόνος εξόφλησης της αξίας του προϊόντος που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, βάση του (Ν.4492/2017) όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον (Ν.4587/2018) το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου.
• Ποινική ρήτρα για αθέτηση της συμφωνίας και για τους δύο συμβαλλόμενους.
• Σύμβαση σε τρία αντίγραφα (αγοραστής, πωλητής και εφορία).
• Καταχώρηση της σύμβασης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το ΥΠΑΑΤ.
• Αναδρομική ισχύ του νόμου, για όσα συμφωνητικά έχουν υπογραφεί πριν τη δημοσίευσή του.

Σήμερα ισχύει η σύναψη συμφωνητικών με μονομερείς και λεόντειους όρους, οι οποίοι περιγράφουν τις υποχρεώσεις και τις επιπτώσεις που έχει η αθέτηση της συμφωνίας, μόνο για την πλευρά του κτηνοτρόφου. Δεν αναγράφεται επίσης η τιμή που συμφωνούν προφορικά τα δύο μέρη και στις περισσότερες περιπτώσεις στον κτηνοτρόφο δεν δίνεται ούτε αντίγραφο.
Επίσης οι δειγματοληψίες του προϊόντος γίνονται με τη μέριμνα του μεταποιητή, αφού ο ΕΛΟΓΑΚ είναι ουσιαστικά διαλυμένος, από τις πολιτικές που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο κτηνοτρόφος να δέχεται, θέλει δεν θέλει, τα αποτελέσματα που ανακοινώνει ο μεταποιητής, ο οποίος εντέλει αποφασίζει και την τιμή που θα αγοράσει το προϊόν!
Στην ποσότητα που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, υπάρχει ογκομέτρηση, μέσω της άντλησης από το βυτίο μεταφοράς και με εξαίρεση τους κτηνοτρόφους που έχουν τοποθετήσει ζυγαριά στην παγολεκάνη τους, όλοι οι υπόλοιποι δέχονται υποχρεωτικά τη μέτρηση του αγοραστή!
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές ο κτηνοτρόφος, να είναι το υποχείριο της κατάστασης, για να μην χρησιμοποιήσουμε πιό βαριά έκφραση κι όχι ισότιμος συνεργάτης με τους μεταποιητές.
Εκτός από τη νομοθετική σας παρέμβαση στο θέμα της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών για την πώληση του γάλακτος, ζητάμε την επαναλειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ, που τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα είναι σε αργία.
Με ένα αδιάβλητο κι αντικειμενικό σύστημα εξέτασης της ποιότητας αλλά και της ποσότητας του προϊόντος, βάσει του οποίου θα πληρώνεται ο κτηνοτρόφος.
Είναι υποχρέωσή σας να θέσετε τους όρους λειτουργίας της αγοράς.
Ξεκάθαρα συμφωνητικά με ξεκάθαρους όρους !
Χωρίς κανένας να μπορεί να εκμεταλλευτεί κανέναν!
Γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!

Το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Δημόπουλου στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στη Βασιλική Μαχαίρα

https://drive.google.com/open?id=1ddtHTd0qzJt-z0fcrCDL-UU_RfTsmQk-

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me