Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Επτανησιακή Πρωτοβουλία: Οι θέσεις συνεργασίας και τα νέα όργανα

Published

on

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» Αλέξανδρος Αλεξάκης προκειμένου να διαβουλευτεί με τα όργανα του ΚΙΝΑΛ μετά την ανάληψη θέσης Αντιπεριφερειάρχη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» με ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί το πλαίσιο που έθεσε ως προϋπόθεση για την υλοποίηση της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Επτανησιακή Πρωτοβουλία

«Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» παρέμεινε σταθερή στη δέσμευσή της να καταστεί χρήσιμη στο λαό των Ιονίων Νήσων. Οι νέες αυτοδιοικητικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων των πολιτών, ώστε μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις και συνεργασίες να δημιουργηθούν οι όροι μιας καλύτερης ζωής για τους κατοίκους των νησιών μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αυτοδιοικητικής, περιφερειακής παράταξής μας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι – μέλη της παράταξης (ομόφωνα), αφού έλαβαν υπόψη τις αυτοδιοικητικές θέσεις του πολιτικού φορέα, που έχει αναφορά, αποφάσισαν τα εξής:

1.Αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης, όπως προβλέπεται από το Ν. 4623/2019, της παράταξης «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» με την παράταξη της περιφερειάρχη Ιονίων νήσων «ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά», σε όλη τη διάρκεια της θητείας των νέων περιφερειακών οργάνων (2019-2023).

2.Εξουσιοδοτούν τον επικεφαλής της παράταξης Αλέξανδρο Αλεξάκη να υπογράψει με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου πλαίσιο συνεργασίας, με  πολιτική βάση και προϋπόθεση, ότι η παράταξη διατηρεί την αυτονομία και ανεξαρτησία της, στη διαμόρφωση των αποφάσεων, καθώς και στη διαχείριση του συνόλου των θεμάτων στα οποία έχουν αρμοδιότητα η Περιφέρεια, το περιφερειακό συμβούλιο, οι επιτροπές και τα άλλα όργανά της.

3.Εξουσιοδοτούν τον επικεφαλής της παράταξης Αλέξανδρο Αλεξάκη να διαπραγματευτεί το περιεχόμενο της διαχείρισης και ευθύνης από την παράταξη, θεματικής αντιπεριφέρειας, που να περιλαμβάνει κεντρικά ζητήματα των πολιτικών αρμοδιοτήτων της περιφέρειας όπως, τα ζητήματα της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης, της δημιουργίας ευκαιριών για όλους και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στους τομείς αυτούς η παράταξη «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» κατέθεσε ολοκληρωμένες θέσεις διεκδίκησης κατά την προεκλογική περίοδο και εξέφρασε δεσμεύσεις και προτάσεις για τις οποίες θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να επιτευχθούν. Ταυτόχρονα  ο επικεφαλής θα συζητήσει τη γενικότερη συμμετοχή και συμβολή των στελεχών της παράταξης στην πρωτοβουλία αυτή, με τις δεδομένες προϋποθέσεις.

 1. Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» έθεσε και θέτει ως βασικές παραμέτρους και προτεραιότητες των πολιτικών της περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο τα ζητήματα, που, κυρίως, αφορούν:
 • Στην ανάπτυξη της οικονομίας των νησιών μας σε κάθε τομέα.
 • Στον προσανατολισμό και στην ενίσχυση του τουρισμού.
 • Στην ανάπτυξη και στήριξη του πρωτογενή τομέα, της αγροτικής παραγωγής.
 • Στη δημιουργία υποδομών στην υγεία και στην εκπαίδευση, στη συγκρότηση δομών κοινωνικών πολιτικών προστασίας των πολιτών. Στη στήριξη όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
 • Στην ενίσχυση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και στην επένδυση στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην καινοτομία.
 • Στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτισμικού και πνευματικού αγαθού του τόπου μας και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς των νησιών μας.
 • Στην αντιμετώπιση των συγκοινωνιακών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.
 • Στην ποιότητα ζωής και διαχείρισης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που αναλαμβάνουμε. Εκφράζουμε τη δέσμευση ότι η συνεργασία μας και η θεσμική λειτουργία μας θα έχουν αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον του λαού των Επτανήσων και την κάλυψη των αναγκών του.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η υλοποίηση αυτού του κεντρικού πολιτικού και κοινωνικού στόχου, εξαιτίας έλλειψης καλής συνεργασίας,   αυτονόητα διατηρούμε όλες τις θεσμικές δυνατότητες έκφρασης της ανεξάρτητης πολιτικής μας, που θα διατυπώνεται σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της παράταξής μας».

Νέα όργανα

Με νεότερη ανακοίνωσή της, η Επτανησιακή Πρωτοβουλία ανακοίνωσε τη σύσταση 15μελούς συντονιστικού οργάνου και 5μελούς Γραμματείας για τον συντονισμό των ενεργειών της και τη διαμόρφωση θέσεων.

«Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» αποτελεί δημιούργημα των αναγκών του καιρού μας. Είναι η κοινωνική, αυτοδιοικητική δύναμη που μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίσει ο τόπος μας. Είναι γέννημα της απαίτησης του επτανησιακού λαού που έμαθε να διεκδικεί όσα δικαιούται, να παλεύει και να δουλεύει με ζήλο, να βαδίζει μπροστά και να γράφει ιστορία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Μάη μας όρισε σε έναν καίριο ρόλο στη νέα περιφερειακή, αυτοδιοικητική περίοδο. Μας έκανε πρωταγωνιστές στο μεγάλο αγώνα της επόμενης ημέρας για την ανατολή μιας ελπίδας, που μπορεί να είναι ο τρόπος για όσα έχουν ανάγκη όλοι οι κάτοικοι των νησιών μας.

Η πρόκληση της απλής αναλογικής μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε δημιουργικά στο νέο περιβάλλον, δίχως εμμονές, προκαταλήψεις και αρνήσεις, αλλά με διάθεση δημιουργικής σύνθεσης και αποτελεσματικής λειτουργίας,  ώστε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

Ο ιστορικός εκλογικός κύκλος έκλεισε και βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα αφετηρία για το μεγάλο και σπουδαίο που έρχεται: Μια δυνατή κοινωνική σύνθεση πολιτών, με κοινές ιδέες, απόψεις και θέληση, που με τη φωνή μας στους θεσμούς της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και στο κοινωνικό κίνημα θα καταφέρουμε να δώσουμε την ώθηση που απαιτείται για να αλλάξει η ζωή των παιδιών μας.

Σήμερα όλα τα στελέχη μας στρατεύονται σε αυτήν την προσπάθεια. Οι άνθρωποι που με λογισμό και μ’ όνειρο χτίζουμε όλοι μαζί, κάτι καινούργιο, δυναμικό και σίγουρα αποδοτικό για τον τόπο μας. Έμπειροι και μαχητικοί συμμετέχουμε στον αγώνα της πραγμάτωσης των ονείρων της νέας γενιάς.

Για την επόμενη ημέρα, για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας συγκροτούνται η 15μελής Συντονιστική επιτροπή και η 5μελής Γραμματεία της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας», που θα έχουν ως έργο:

 • Το συντονισμό των στελεχών μας σε όλα τα νησιά, που είναι πρόθυμα να εργαστούν για την επίτευξη των σκοπών της παράταξης στο νέο περιβάλλον.
 • Την ανάδειξη, την επεξεργασία και προώθηση των λύσεων για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στα Επτάνησα.
 • Την οργάνωση δράσεων ενημέρωσης και συντονισμού των κοινωνικών κινημάτων, των εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων.
 • Την εκπροσώπηση της αυτοδιοικητικής παράταξής σε όλους τους χώρους.
 • Την εξειδίκευση και τεκμηρίωση των κεντρικών θέσεών μας.

Σύντομα θα συγκροτηθούν και θα ανακοινωθούν οι θεματικές ομάδες δουλειάς και οι επιτροπές που θα απαρτίσουν τη νέα οργανωτική δομή της παράταξής μας, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι υποψήφιοι των εκλογών του Μάη και άλλα στελέχη που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθειά μας.

Η σύνθεση των οργάνων της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» είναι:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 

ΜΕΛΗ:

 1. ΠΟΖΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ – ΚΕΡΚΥΡΑ)
 2. ΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ – ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ)
 3. ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ – ΛΕΥΚΑΔΑ)
 4. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΙΘΑΚΗ)
 5. ΒΛΑΧΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ)
 6. ΔΙΒΑΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ)
 7. ΔΟΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
 8. ΘΕΡΙΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΛΕΥΚΑΔΑ)
 9. ΚΟΝΤΟΜΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
 10. ΛΑΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
 11. ΜΑΝΕΣΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ)
 12. ΜΠΟΤΩΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ)
 13. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΥΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
 14. ΠΟΜΟΝΗ ΛΕΥΤΑΚΗ ΛΟΥΛΑ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ)
 15. ΣΟΥΕΡΕΦ ΑΝΔΡΕΑΣ  (ΚΕΡΚΥΡΑ)

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΜΕΛΗ:

 • ΠΟΖΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
 • ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΛΕΥΚΑΔΑ)
 • ΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ)
 • ΜΠΟΤΩΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ)
 • ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ

Διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά όλους τους κατοίκους των Ιόνιων νησιών ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάει αυτός ο τόπος μπροστά, για να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών μας. Αποκλειστικό κριτήριο στην προσπάθειά μας είναι το συμφέρον του λαού των Επτανήσων και η κάλυψη των αναγκών του».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή