Connect with us

OIKONOMIA

Κέρκυρα: Τα μηνύματα των εκπροσώπων της Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Published

on

Μηνύματα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εξέδωσαν οι βουλευτές της Κέρκυρας, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

«Η Κέρκυρα, οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά εκπάγλου φυσικής ομορφιάς, με πολιτισμικούς «θησαυρούς» και ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα, οφείλουν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, μορφοποιώντας νέα τουριστικά  προϊόντα και αναπτύσσοντας θεματικές μορφές τουρισμού στοχεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο. Ταυτοχρόνως οφείλουμε αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό «εργαλείο» που μας παρέχει η Ε.Ε και παράλληλα, διεκδικώντας μεθοδικά και τεκμηριωμένα χρηματοδοτήσεις από την Ελληνική πολιτεία, να εκσυγχρονίσουμε τις κοινωνικές υποδομές που σχετίζονται με την υδροδότηση των νησιών μας, το οδικό δίκτυο, το αποχετευτικό και άλλα. Το μεγάλο έργο των Φραγμάτων, οι παρακάμψεις και ο άξονας βορά – νότου πρέπει να είναι διεκδικήσεις και στοχεύσεις που θα πάρουν σάρκα και οστά τα επόμενα χρόνια.  Από την πλευρά μου με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού που είναι αφιερωμένος στην εργασία, διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μας ότι όπως απορρέει από τον θεσμικό μου ρόλο θα βρίσκομαι κοντά στους εργαζομένους και στους επαγγελματίες τους τουρισμού προασπίζοντας τα δικαιώματα τους και διεκδικώντας την θεσμική θωράκιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους.

Όλοι μαζί θα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της συνεννόησης ως τελικό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο στο τέλος κάθε τουριστικής περιόδου και πριν την έναρξη της περιόδου των διεθνών τουριστικών εκθέσεων να πραγματοποιείται μια συνάντηση (Συνέδριο, ημερίδα) όλων των εμπλεκομένων φορέων όπου θα γίνεται ο απολογισμός της χρονιάς και θα τίθενται οι στόχοι της επόμενης».

Δημήτρης Μπιάγκης

Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με θέμα «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους» συμβολίζει τον πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο ρόλο του τουρισμού σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

Η σύνδεση της εργασίας με τον τουρισμό συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της απασχόλησης με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,  στην αύξηση του ΑΕΠ της οικονομίας κάθε χώρας και στην διατήρηση της ισορροπίας του κοινωνικού ιστού. Οφείλουμε, λοιπόν  να υποστηρίξουμε μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ εργαζομένων και τουριστικού κλάδου, προασπίζοντας ένα εργασιακό μοντέλο που θα στηρίζεται σε ανθρώπινες συνθήκες, με αξιοπρεπείς αμοιβές και παροχές, με εξειδικευμένους εργαζόμενους, με παιδεία, γνώσεις και διάθεση για προσφορά.

Οι τοπικές κοινωνίες, με την ανάδειξη των τοπικών πόρων και των πολιτισμικών αγαθών, εξελίσσονται, προοδεύουν, ευημερούν. Η Ελλάδα, έχοντας όλες τις δυνατότητες να αναπτύξει κάθε μορφή τουρισμού και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην αύξηση του ΑΕΠ όσο και της απασχόλησης, θα πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτές τις δυνατότητες, βασιζόμενη σ’ έναν ευρύτερο Στρατηγικό σχεδιασμό, με γνώμονα τον άνθρωπο, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.

Ρόδη Κράτσα

«Η ημέρα αυτή είναι αφορμή να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τουρισμός είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα που φέρνει κοντά λαούς, πολιτισμούς, επιχειρηματίες, δημιουργούς, που έχει ανοικτούς ορίζοντες και πολλές ευκαιρίες συνεργασίας ανάπτυξης και εργασίας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Περιφέρεια μας έχει ωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή του τουρισμού, χάρις στις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την απελευθέρωση των μεταφορών, για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Κυρίως όμως οφείλει τα θετικά αποτελέσματα στους οραματικούς και δραστήριους επιχειρηματίες και στο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα, ο τουρισμός αποτελεί για όλα τα νησιά μας την κύρια πηγή πλούτου και τον κύριο προσανατολισμό για το μέλλον. Για αυτό χρήζει σοβαρής προσπάθειας από όλους. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεσμεύεται σε αυτή την κατεύθυνση. Η στρατηγική μας πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συντονισμένη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού, αλλά και να προφυλαχθούμε από τις συνέπειες και τις παρενέργειες των κρίσεων των παγκοσμιοποιημένων επιχειρήσεων, όπως αυτή που ζούμε με την κατάρρευση της Thomas Cook. Το κράτος, η Περιφέρεια και όλοι οι θεσμικοί φορείς πρέπει να σταθούμε κοντά στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους που κλονίζονται και δοκιμάζονται. Παράλληλα, πρέπει μεθοδικά να διευρύνουμε την εξωστρέφεια, την απήχησή μας σε δυναμικές και ποικίλες αγορές και κατηγορίες επισκεπτών, να δημιουργήσουμε θετική εικόνα και δυναμική που θα διευκολύνει το “rebranding” της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας μας, μετά της περιπέτειες των τελευταίων χρόνων. Συλλογική είναι η ευθύνη να τα καταφέρουμε»

Μερόπη Υδραίου

«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Για την Κέρκυρα όμως, που έχει ταυτιστεί με τον τουρισμό, κάθε μέρα είναι γιορτή. Καθημερινά ο τουρισμός κυριαρχεί στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού μας. Είναι ο τομέας στον οποίο στηρίζεται όχι μόνο η τοπική οικονομία αλλά και η ταυτότητα  της Κέρκυρας. Eίναι το παράθυρο μέσα από το οποίο όλος ο κόσμος βλέπει την Κέρκυρα. Η δική μας σταθερή επιδίωξη είναι η εικόνα της Κέρκυρας να είναι όμορφη και λαμπερή, όπως αξίζει σε ένα τουριστικό προορισμό μεγάλης εμβέλειας και δυναμικής. Η δέσμευση μας για να χτίσουμε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ποιότητα, θα προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και θα διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ελκυστικό τουριστικό προϊόν, θα γίνει πράξη. Θέλουμε να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό μας, να προβάλουμε την θετική εικόνα της Κέρκυρας. Με σχέδιο, με σκληρή δουλειά και προσπάθεια θα  τα καταφέρουμε.«

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me