Connect with us

OIKONOMIA

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής το θέμα της εξόρυξης χρυσού

Published

on

Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, το οποίο συνεδρίασε στις 25 Σεπτεμβρίου και συνυπέγραψε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ ενάντια στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή.

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής με πρώτο θέμα την έγκριση του ψηφίσματος της ΠΕΔ. Η διανομαρχιακή με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εκπροσώπους φορέων που θέλουν να συνυπογράψουν το συγκεκριμένο ψήφισμα να παραβρεθούν στην συνεδρίαση.

Για όσους δεν καταφέρουν να προσέλθουν καλούνται να επικοινωνήσουν με τους Ανέστη Στρατιάδη (κιν. 6977215704) και Θεοδοσία Δραγουμάνη (κιν. 6974793534) προκειμένου να προσυπογράψουν το ψήφισμα.

Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ( ΠΕΔ ΑΜ-Θ ) & ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΑΜ-Θ
Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2019 οι αιρετοί της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ και οι φορείς από την Ροδόπη και τον Έβρο που συγκροτούν την Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στην Ροδόπη και τον Έβρο, συνήλθαμε μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελο Λαμπάκη προκειμένου να διατυπώσουμε την άποψη μας για την εγκατάσταση μεταλλευτικής βιομηχανίας εξόρυξης και επεξεργασίας των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή του Περάματος Έβρου.
Για τον σκοπό αυτό λαμβάνοντας υπόψη ότι
Κατά τον μεταλλευτικό κώδικα 210/73 που εξακολουθεί να ισχύει χαρακτηρίζεται η εκμετάλλευση μεταλλείων ως δημόσιας ωφέλειας, η μεταλλεία σε περιοχές μεταλλευτικού ενδιαφέροντος είναι αποκλειστική δραστηριότητα, και πρώτη προτεραιότητα, οπότε όλες οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται οδηγούνται σε μαρασμό.
Στις ανεξέλεγκτες λίμνες απόθεσης των τοξικών τελμάτων υπάρχει και το θανατηφόρο κυάνιο. Αυτό σε θερμοκρασία υπαίθρου 25 βαθμών Κελσίου εξατμίζεται και ανέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου λόγω της ποιο χαμηλής θερμοκρασίας υγροποιείται εκ νέου και επανέρχεται με την βροχή στη γη.
Για την επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού που θα το στερηθούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και πληγεί βαρύτατα η κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή.
Το όρυγμα του μεταλλείου θα γίνει σε περιοχή με θειούχα πετρώματα που παράγουν θειικό οξύ και με την όξινη απορροή θα έχουμε την μόλυνση των υπόγειων νερών με τα τοξικά προϊόντα για τα φυτά και τα ψάρια.
Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών στον χώρο εξόρυξης ο οποίος απέχει λιγότερο από πεντακόσια μέτρα από των οικισμό του Περάματος εξ αιτίας αυτού και μόνο οι κάτοικοι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Τα παραπάνω αρνητικά εκτεθέντα ισχύουν εδώ και είκοσι χρόνια. Συνάγεται λοιπόν αβίαστα ότι η επένδυση αυτή δεν ήταν και δεν είναι αναπτυξιακή καθότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την βιώσιμη ανάπτυξη που είναι ο νόμος του κράτους και θεσμός στην ΕΕ. Συνέπεια αυτών διατηρούμε την κάθετη άρνηση μας στην επένδυση των χρυσωρυχείων για να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον την τοπική οικονομία μας και την δημόσια υγεία.
Η θέση μας αυτή ισχύει και για την περίπτωση των χρυσωρυχείων στις Σάπες της Ροδόπης .

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή