Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κομοτηνή: Αναγκαία η τάχιστη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στον Ίασμο

Published

on

Όταν ο Κυριάκος Αμούντζας ήταν Δήμαρχος Ιάσμου είχε χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, στα ανατολικά του Ιάσμου, όμοιο με αυτό που ταλαιπωρεί σήμερα τον Ίασμο εξ αιτίας του  ρέματος «Αρνεμούσι» και του  σημείου εκείνου,  όπου «συναντάται» το ρέμα με τον οικισμό . Τότε κατάφερε να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και να υλοποιήσει το αντιπλημμυρικό έργο. Σήμερα από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο πια ζητά από τον νέο δήμαρχο να κάνει το ίδιο συγχαίροντας τον παράλληλα  που στην πρώτη εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων ήταν παρόν.

Δηλαδή, καλεί τον κο Οντέρ Μουμίν να πιέσει για να εκπονήσει η Διεύθυνση Δασών μελέτη και να εκτελέσει το έργο της διευθέτησης του τμήματος «Αρνεμούσι» από όπου προκύπτουν και τα κύρια προβλήματα, μια που βρίσκεται ανάντη και δίπλα στον οικισμό του Ιάσμου. Αλλά και να διερευνηθούν οι δυνατότητες διεύρυνσης του υφιστάμενου αγωγού όμβριων υδάτων που βρίσκεται μέσα στον οικισμό.
Η ανάσχεση των υδάτων και των φερτών υλικών που μεταφέρονται μέσα στον οικισμό σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων εξακολουθεί να «πονοκεφαλιάζει» τους κατοίκους κι αυτό ο κος Αμούντζας το ξέρει καλά.

«Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να προλαβαίνουμε ορισμένα γεγονότα. Το πρόβλημα υπήρχε και υπάρχει. Γίνεται πιο έντονο με την κλιματική αλλαγή. Το διαπιστώνουμε σε καθημερινή βάση» δηλώνει ο κος Αμούντζας μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνή και υπενθυμίζει τη δική του παρέμβαση «Στο ανατολικό κομμάτι του Ιάσμου είχαμε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα γιατί ο αγωγός ήταν μικρός. Δεν χωρούσε τη μεγάλη ποσότητα των νερών, δεν μπορούσε να περάσει από τη σιδηροδρομική γραμμή, την ανοίξαμε σε μεγαλύτερη γέφυρα κι όταν έγινε η μελέτη και βρέθηκαν 600.000 ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα έγινε η διευθέτηση της κοίτης του συγκεκριμένου χειμάρρου και λύθηκε το πρόβλημα.»

Σύμφωνα με τον έμπειρο Αυτοδιοικητικό στον Ίασμο αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. «Η είσοδος του αγωγού για να πάρει τα νερά που έρχονται από το ρέμα  είναι πολύ μικρή, απαιτείται ένα συγκεκριμένο έργο» τονίζει επισημαίνοντας πως προηγήθηκε ήδη σύσκεψη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Αν.Μ. Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου κι αποφασίστηκε να γίνει μελέτη από το Δασαρχείο, ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη κοίτη, η οποία αφού θα τσιμεντωθεί θα μπορεί να δέχεται τα υλικά που έρχονται.» Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο κος Αμούντζας θα πρέπει να περιφραχτεί το βουνό,αφού φύγουν πρώτα δύο ποιμνιοστάσια,καθώς τα ζώα προκαλούν μεγάλη ζημιά στη βλάστηση και γίνουν οι απαραίτητες  αναδασώσεις.

«Το κόστος αυτού του έργου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, όπως μας πληροφόρησαν, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Πρέπει η νυν δημοτική αρχή να πιέσει για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα, για να μπορούν να είναι ήσυχοι οι κάτοικοι του Ιάσμου κι όχι να ανησυχούν με τις πρώτες σταγόνες.» τονίζει ο κος Αμούντζας γνωρίζοντας καλά πως είναι διαδικασίες χρονοβόρες. «Θα πρέπει να πιέζουμε, όπως θα πρέπει να δώσουμε και εύσημα στη Δημοτική Αρχή, που ήταν παρούσα στην τελευταία έντονη βροχόπτωση, κινητοποίησε τον μηχανισμό πολύ γρήγορα κι αυτό είναι σημαντικό.» κατέληξε δείχνοντας πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η επίλυση των προβλημάτων του Δήμου.
Φώτο: Ο κος Κυριάκος Αμούντζας ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη:https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/komotini-anagkaia-i-tachisti-ylopoiisi-antiplimmyrikon-ergon-ston-iasmo/

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή