Connect with us

OIKONOMIA

Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων – Παρεμβάσεις για την ειρήνη και το περιβάλλον

Published

on

Σε θέματα σχετικά με την ειρήνη, αλλά και το περιβάλλον, παρεμβαίνει με σχετικές ανακοινώσεις ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων.

Ως προς το θέμα της ειρήνης, αναφέρει σε ψήφισμά του: «Να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις. Με βάση την πάγια θέση μας, για ειρηνική συνύπαρξη των λαών και σύμφωνα με επανειλημμένες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων μας, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδος – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, που πρέπει να κλείσουν, μια που λειτουργούν ως ορμητήρια πολέμων και επεμβάσεων, με τις γνωστές συνέπειες (εμφύλιοι πόλεμοι, ανθρώπινες απώλειες, καταστροφή υποδομών, έξαρση προσφυγικών ροών κλπ), για την εξυπηρέτηση ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και συμφερόντων των ενεργειακών κολοσσών.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η ύπαρξη των βάσεων λειτουργεί και ως «μαγνήτης» πιθανόν επιθέσεων στη χώρα μας».

Για το περιβάλλον και συγκεκριμένα για το Ελληνικό, ο σύλλογος αναφέρει τα εξής: «Η Αθήνα (με το μικρό ποσοστό πρασίνου 2,5m2/κάτοικο, όταν το ανεκτό διεθνώς όριο επιβίωσης είναι 10m2/άτομο), έχει ανάγκη από μεγάλα Μητροπολιτικά πάρκα, αλλά και μικρότερα σε επίπεδο γειτονιάς, για επικοινωνία, ψυχαγωγία, χαλάρωση, πικ-νικ, πολιτιστική δημιουργία, αλλά και καταφύγιο σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών (σεισμός, καύσωνας, πλημμύρες κ.λπ.)
Παράλληλα οι χώροι πρασίνου βελτιώνουν τις μικροκλιματικές συνθήκες φιλτράρουν τον αέρα (απορροφούν αιωρούμενα σωματίδια) και μετριάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Εκφράζουμε επομένως την αγανάκτησή μας, επειδή εν ονόματι του «εθνικού στόχου» της ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.

Παραχωρείται, η πανέμορφη παραθαλάσσια δημόσια έκταση των 6.200,00 στρεμμάτων, του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, έναντι «πινακίου φακής» στην εταιρεία Lamda του ομίλου Λάτση, προκειμένου να ανεγερθεί πολεοδομικό συγκρότημα 30.000 κατοίκων, που θα περιλαμβάνει φαραωνικών διαστάσεων κατασκευές, που αλλοιώνουν βάναυσα το πανέμορφο Αττικό τοπίο και τις ακτές.
Συγκεκριμένα προβλέπονται: έξι (6) ουρανοξύστες (ύψους 200,00 μ), πολύ πιο πάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης (με ύψος 140,00μ) μεγάλα ξενοδοχεία, παραθαλάσσιες πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά κέντρα, καταστήματα, νοσοκομεία, κτίρια γραφείων, συνεδριακά κέντρα, τεράστιο καζίνο, νέα μεγάλη μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών με μήκος έως 80 μ., γήπεδο γκολφ κ.λπ.
Ας σημειωθεί ότι στην αντίληψη «γη και ύδωρ» στον επενδυτή για τη μεγιστοποίηση των υπερκερδών του, παραδίδεται σ΄ αυτόν, με πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η διαχείριση όλων των κοινόχρηστων χώρων (δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες κ.λπ.).

Ανησυχούμε επίσης έντονα επειδή αυτή η πολιτική της εκποίησης – τσιμεντοποίησης των καλύτερων δημόσιων, πανέμορφων, παραθαλάσσιων περιοχών (φιλέτων), επεκτείνεται σ΄ όλη την Ελλάδα (όπως π.χ. Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ρόδος, Μύκονος, Κρήτη, ακατοίκητο νησάκι (NATURA) «Οξυά» Ιονίου, ακατοίκητο κατάφυτο (με ελιές), νησάκι «Αλατάς» του Παγασητικού Κόλπου κ.λπ.)
Υπάρχει εναλλακτική λύση για το Ελληνικό.
Είναι η πρόταση που επεξεργάστηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), και προβλέπει τη δημιουργία σ΄ όλη την έκταση (πρώην Αεροδρόμιο και παραλιακή ζώνη), ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου, χωρίς καμία νέα δόμηση και με επανάχρηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων για ήπιας μορφής πολιτιστικών, αθλητικών δραστηριοτήτων. Όλοι μαζί φορείς και κινήσεις πολιτών πρέπει τώρα να κλιμακώσουμε τη δράση μας. Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές, μια Αθήνα με μέλλον».

Φωτο το πάρκο ΚΑΠΑΨ, πεδίο που δραστηριοποιήθηκε έντονα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή