Connect with us

OIKONOMIA

Κομοτηνή: 11-10-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Published

on

Κομοτηνή: 11-10-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

ΔΠΘ
Καινοτόμο Λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ.
Καινοτόμο Λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης με τεχνολογία Spiking Νευρωνικών Δικτύων ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μαθηματικών και Πληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ., αποτελούμενη από τον Καθηγητή κ. Λάζαρο Ηλιάδη και τον Μεταδιδακτορικό Ερευνητή Δρ. Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Το λογισμικό ανιχνεύει μεγάλο αριθμό Κυβερνοεπιθέσεων, σε χρόνο που τείνει στο μηδέν.

Πολιτική
Εξεταστική επιτροπή
Από το βήμα της αναθεωρητικής βουλής παρενέβη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστηρίζοντας με νομική θεμελίωση και ισχυρή πολιτική επιχειρηματολογία την πρόταση της ΝΔ να μπορεί τόσο η μείζονα όσο και η ελάσσονα αντιπολίτευση με πρόταση 10 βουλευτών και την ψήφισή των 2/5 της βουλής να συστήνουν εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πραγματικά λειτουργούσα, πολυφωνική και ισχυρή νομοθετική εξουσία.

 

Ερώτηση του κ. Δ.Χαρίτου
Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου ενόψει της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια. Απευθύνεται προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και ζητά η φετινή επέτειος να λάβει ευρύτερες διαστάσεις και να εορταστεί σε πανελλαδική κλίμακα το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, καθώς και να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τα ανάλογα Υπουργεία σχετικά με τον εορτασμό της επετείου. Τέλος καταθέτει στον Υπουργό Εσωτερικών πρόταση για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής Διαμόρφωσης & Υλοποίησης του σχετικού εορταστικού πλαισίου.

Εμπόριο
Λευκή νύχτα στην Κομοτηνή
«Λευκή Νύχτα » στην Κομοτηνή σήμερα και σε 25 διαφορετικά σημεία θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, όπως: συναυλίες, χορευτικές επιδείξεις, party, Face Painting, μαγειρική αλλά και παρουσιάσεις των ομάδων του ΓΑΣ και του Πανθρακικού. Θα συμμετάσχει και η Φιλαρμονική του Νέου Σιδηροχωρίου η οποία θα παίζει χαρούμενες μελωδίες στους δρόμους της πόλης. Την διοργάνωση της Λευκής Νύχτας Κομοτηνής έχει ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

Δρόμοι κλειστοί στην Κομοτηνή λόγω της «Λευκής Νύχτας»
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Δράσης « Λευκή Νύχτα 2019» σήμερα θα παραμείνουν κλειστοί από τις 19:00. έως 24:00 οι οδοί : Αγ. Γεωργίου, Σοφίας Βέμπο, Παρασείου, Μακεδονίας και Ορφέως από το ύψος του κτιρίου της Πυροσβεστικής έως την διασταύρωση με τη Κομνηνού. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι αποτελούν σημεία δράσης της Λευκής Νύχτας και στόχος είναι η διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών και την καλύτερη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Πρωτογενής Τομέας
Δήλωση συγκομιδής των αμπελοκαλλιεργητών
Λύση στο ζήτημα της δήλωσης συγκομιδής των αμπελοκαλλιεργητών  δόθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μετά από ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αμβυκούχων και αντιπροσωπεία των Μικρών Αποσταγματοποιών – Διημέρου. Στη σύσκεψη υπήρξε σαφή δέσμευση απ’ όλες τις πλευρές για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με τη λήξη της αμπελοκαλλιεργητικής περιόδου.

Περιβάλλον
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σθεναρά απέναντι στην εξόρυξη χρυσού
Ένα μήνυμα περιφερειακής συνείδησης αρκετά ηχηρό επέλεξε να στείλει με την παρουσία του στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο Δήμαρχος Καβάλας, ο κος θεόδωρος Μουριάδης. «Διότι πρέπει να υπάρχει περιφερειακή συνείδηση. Όλοι να νιώθουμε ότι είμαστε μια Περιφέρεια και ότι το πρόβλημα του ενός είναι πρόβλημα όλων όχι μόνο από πλευράς αντιδράσεων , αλλά και από πλευράς περιβάλλοντος» ειπε ο κος Μουριάδης για να σημειώσει «Αν κάτι πρέπει να διαφυλάξουμε και να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας είναι το περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού».

Ενημερωτική εκδήλωση για το χρυσό
Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή με θέμα «Τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού για τον τόπο μας;». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κκ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Ιωάννης Τέντες Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, Δάνος Σεργκελίδης Αν. Καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ και
Τόλης Παπαγεωργίου πολιτικός μηχανικός (από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 11.00 πμ και αποτελεί μια συνδιοργάνωση των: Δήμος Μαρώνειας – Σαπών, Δήμος Κομοτηνής, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης
Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης
ΕΛΜΕ Ν. Ροδόπης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην REX).


Περιφέρεια

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Σύνθεσης
Στην προχθεσινή συνεδρίαση αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης», κος Χριστόδουλος Τοψίδης. Αναφέρει την ικανοποίηση του γιατί όπως λέει λήφθηκαν μία σειρά από σημαντικές αποφάσεις σε καθοριστικής σημασίας θέματα όπως το ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού, του προσφυγικού – μεταναστευτικού και της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Σαμοθράκη, ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα των επιπτώσεων που προκάλεσε ο πρόσφατος αποκλεισμός του νησιού υποστηρίζοντας πως σε κάποια από αυτά «ο κ. Μέτιος αναγκάστηκε να ψηφίσει (μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά) και τις αποφάσεις που προτείναμε».

Παιδεία
Αναστολή μαθημάτων στην Ξάνθη
Αναστολή μαθημάτων αποφάσισαν οι φοιτητές του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν με απαρτία περίπου 250 άτομα. Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου οι φοιτητές προχωρούν σε αναστολή μαθημάτων και πορεία σήμερα στο προκάτ, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης δεκάδων φοιτητικών συλλόγων ανά την Ελλάδα. Κινητοποίηση την Τρίτη 15/10 στη μια το μεσημέρι στο χώρο της Φοιτητικής Μέριμνας. Και κινητοποίηση κι αναστολή μαθημάτων στην επόμενη σύγκλητο.

Επαναλειτουργούν οι Δημοτικές ΒιβλιοθήκεςΣαπών και Ξυλαγανής
Επαναλειτουργούν σε νέα βάση οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Σαπών και Ξυλαγανής του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σαπών βρίσκεται στην οδό Μπακογιάννη Παύλου 32, στον πεζόδρομο εντός του Πολύκεντρου. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 07:30 έως 14.30, Τρίτη και Πέμπτη και κατά τις απογευματινές ώρες 16:30 έως 20:30 ενώ το Σάββατο από τις 09:00 έως και 14:00 – εκτός των εορτών που το ωράριο τροποποιείται. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής βρίσκεται σε σημείο επί της λαϊκής αγοράς του οικισμού. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης καθημερινά εκτός Πέμπτης από τις 15:00 έως και 21:00 και το Σάββατο από τις 09:00 έως και 13:00 – εκτός των εορτών που το ωράριο τροποποιείται. Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, στους μαθητές, στους σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που τις επισκέπτεται και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους. Κύριος σκοπός τους είναι η πρόσβαση στη γνώση, τη φιλαναγνωσία, η προώθηση της μελέτης και της αγάπης για το βιβλίο, η ψυχαγωγία και η εξυπηρέτηση των πληροφοριακών αναγκών των κατοίκων του τόπου καθώς επίσης η γνωριμία και επαφή των μικρών παιδιών με τις βιβλιοθήκες μέσα από δράσεις και παιχνίδια. Οι βιβλιοθήκες δέχονται κάθε είδους δωρεά βιβλίων, οπτικοακουστικού υλικού και επιτραπέζιων παιχνιδιών, καθώς επίσης είναι ανοιχτές σε κάθε είδους συμμετοχή σε προγράμματα εθελοντικής συνεισφοράς και δράσης. Τέλος, καλούνται όσοι σύλλογοι και φορείς ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε δράσεις και συνδυαζόμενα προγράμματα σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες.

Τάξεις υποδοχής σε 29 σχολεία της Περιφέρειας
Συνολικά σε 304 γυμνάσια και λύκεια της χώρας θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής εκπαίδευσης προσφυγόπουλων για το σχολικό έτος 2019-2020. Με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Ζαχαράκη καθορίστηκαν οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητητας(ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν τάξεις μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κυρίως όμως προσφυγόπουλων. Στην περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα λειτουργήσουν σε 29 σχολεία.

Γωνιές με βιβλία στον Ίασμο
Τους ελεύθερους χώρους του Σχολείου Ιάσμου αξιοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και έφτιαξαν μικρές γωνιές με βιβλία και παιχνίδια έτσι ώστε να περνούν ακόμα πιο ευχάριστα στα διαλείμματα τους οι μαθητές μας, όταν έξω βρέχει!

 

Εθελοντισμός
Πορεία υπέρ της πρόληψης κατά του καρκίνου
Με σύνθημα την πρόληψη και μήνυμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού διοργανώνουν σήμερα πορεία τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής». Το ραντεβού δίνεται στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις 18:00 το απόγευμα.

 

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
«Μικρός» Κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση
Η ένατη χρονιά του International Micro μ Festival εγκαινιάζει ένα σημαντικό κομμάτι της νέας πορείας του θεσμού. Το κοινό του αγαπημένου κινηματογραφικού φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μια πλούσια κινηματογραφική εμπειρία σκορπισμένη απ’ άκρη σε άκρη της Ευρώπης. Η εκδήλωση στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις 18.30 στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Η Ξάνθη είναι μια από τις 12 πόλεις που έχουν επιλεγεί.

 

 

Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Συναυλία της βιολονίστας Στεφανίας Σπύρη με τον πιανίστα Απόστολο Κωσταντάκη θα δοθεί σήμερα στις 21:00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

 

Λιμεναρχείο
Διάσωση αλλοδαπών
Στον εντοπισμό και τη διάσωση 78 αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες χθες,σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

www.

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me