Connect with us

OIKONOMIA

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών για το προσφυγικό στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Published

on

Μοιράσου το άρθρο:

Τοποθέτηση του Παναγιώτη Χριστόφα και της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» για το μεταναστευτικό, όπως κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το μεταναστευτικό είναι όντως το μεγαλύτερο ζήτημα, που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα νησιά μας. Είναι επίσης ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζεται σε ανώτερο επίπεδο από αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, όμως, και η Κυβέρνηση εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ανέτοιμη να το αντιμετωπίσει.

H Περιφέρεια ωστόσο και η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα, μπορεί να είναι ένας από τους εταίρους για τη διευθέτηση του τεράστιου αυτού ζητήματος. Η θέση της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» είναι σταθερή και αφορά διεκδικήσεις από την κεντρική κυβέρνηση για:

 • Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, άμεση μεταφορά όσων έχουν κριθεί ευάλωτοι στην ενδοχώρα (που είναι μερικές χιλιάδες) και άρση του γεωγραφικού περιορισμού λόγω των έκτακτων συνθηκών.
 • Διεκδίκηση αναθεώρησης της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

 • Κανένα νέο hot spot είτε κλειστού, είτε ανοικτού τύπου.

 • Λειτουργία των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα όρια της χωρητικότητάς τους: αυτό συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία τους και στην αξιοπρεπή διαβίωση των φιλοξενούμενων και στη βελτίωση της εικόνας των νησιών προς τα έξω.

 • Φύλαξη των περιοχών πέριξ των κέντρων φιλοξενίας για την ενίσχυση της ασφάλειας. Περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

 • Δημιουργία στελεχωμένων ιατρείων εντός των ΚΥΤ.

 • Ενίσχυση επιχειρησιακής δυνατότητας των νησιών να διαχειριστούν την κατάσταση, που σημαίνει μεταξύ άλλων: ενίσχυση υλικοτεχνικών υποδομών, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε άλλη εμπλεκόμενη υπηρεσία ή φορέα.

 • Αποζημίωση κατοίκων, που έχουν υποστεί ζημιές.

Οι παραπάνω διεκδικήσεις αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Προεκλογικά πολλοί σήκωσαν ψηλά το θέμα επίλυσής του, όμως η πραγματικότητα είναι πως όσο δεν σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα, όσο δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες, όσο δεν είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και με τους εαυτούς μας, παραμένουμε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του.

Οι διεκδικήσεις αυτές πρέπει να είναι δυναμικές, σαφείς και στη σωστή βάση. Δεν κάνουμε πολιτική επαιτεία. Δεν ζητάμε ανταλλάγματα. Ζητάμε αυτά που δικαιωματικά πρέπει να μας ανήκουν. Για παράδειγμα επανέρχεται το ζήτημα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ λόγω μεταναστευτικού και για το 2020. Ωστόσο το μειωμένο ΦΠΑ είναι νησιωτικό κεκτημένο, δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την εξέλιξη του μεταναστευτικού! Επιβάλλεται, επομένως, όχι μόνο η διατήρησή του, αλλά και να γίνει επαναφορά του ΦΠΑ στο μειωμένο συντελεστή και στα υπόλοιπα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο γιγαντώνεται όταν χρησιμοποιείται ως χαλί, κάτω από το οποίο κρύβονται αδυναμίες και άλλα προβλήματα. Πρέπει να δούμε άμεσα εξαιρετικά κρίσιμα ζήτημα της Περιφέρειας, όπως ο πρωτογενής τομέας, η σωστή αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων, η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα, η απώλεια εργατικού και επιστημονικού προσωπικού, το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση, στην τελευταία των ευρωπαϊκών περιφερειών στους δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές και επιμένουμε: Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τους κατοίκους τους δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο.

 

 

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοποθέτηση Μαρίας Νικολάρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό

Η συζήτησή μας γίνεται σε μέρες φορτισμένες από την Τουρκική εισβολή στις Κουρδικές περιοχές της Συρίας .Απ τη δημιουργία νέων προσφύγων. Είναι φορτισμένες επίσης γιατί στην Περιφέρεια του Β.Αιγαίου το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται στο κόκκινο. Ο υπερπληθυσμός και στα τρία ΚΥΤ των νησιών μας σε σημείο που θυμίζουν τις δύσκολες μέρες του 2015, μαζί με γεγονότα όπως η φωτιά στη Μόρια, η φωτιά στο ΚΥΤ της Σάμου, η παρεμπόδιση πλοίου ΜΚΟ να δέσει στο Μόλυβο ή τη Σκαμιά από συμπολίτες μας, η έρπουσα φημολογία στη Δυτική Λέσβο και τόσα άλλα είναι στοιχεία που αποδεικνύουν που βρισκόμαστε

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβίστηκε στις ιδεοληψίες της. Κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, έδιωξε απ τις θέσεις τους όλους τους ανθρώπους με εμπειρία και αδιαφόρησε ή ακύρωσε όλα τα προγράμματα που είχε έτοιμα η προηγούμενη κυβέρνηση, ανάμεσά τους και τις 13000 θέσεις για μετεγκαταστάσεις στην Ηπειρωτική χώρα μέχρι το Νοέμβρη. Γι αυτό και τώρα η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Κάθε βδομάδα μέχρι τον περασμένο Ιούνιο βάσει σχεδίου, έφευγαν απ την Μόρια 300- 350 άτομα. Τώρα ποιο είναι το σχέδιο ?Το έχει δει κάποιος?

Η κυβέρνηση βρίσκεται διπλά παγιδευμένη, αφού προεκλογικά υποσχέθηκε πράγματα ανεδαφικά και το ήξερε. Τώρα δυσκολεύεται να μεταφέρει στην ενδοχώρα αιτούντες άσυλο απ τα νησιά μας ,μιας και προεκλογικά είχε τάξει ότι θα απελάσει τους παράτυπα εισερχόμενους, θα φυλάξει καλά τα σύνορα που η κακιά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε ανοιχτά, ή θα φτιάξει κλειστά κέντρα ή θα θα θα. Όμως είναι η ώρα να βγει επιτέλους να ομολογήσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αυτά δηλαδή που έκρυβε προεκλογικά προς άγραν εκλογικής πελατείας για να μην ζει ο κόσμος στην άγνοια και τον φόβο. Ας μην κρύβεται πίσω απ τα φιλικά της ΜΜΕ .Ήδη ο κ.Κουμουτσάκος ομολόγησε στη Βουλή πως η κυβέρνηση δεν θέλησε να αποσυμφορήσει

τα νησιά για’’ να μην στείλει μήνυμα προσέλκυσης νέων ροών’’. Εσκεμμένα για 3 μήνες άφησαν να εξελιχτεί το χάος. Οι καθημερινές ροές όμως και οι πάνω από 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώθηκαν αποδεικνύουν πως έχουμε να κάνουμε με ιδεοληψίες και ανοησίες που τις πληρώνουν πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι στα νησιά μας. Και ας μην μιλάμε μόνο για την Ευρώπη που έκλεισε τα σύνορά της , ας μιλήσουμε και για την Κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη που με τις επιλογές της έκλεισε στην πράξη και τα σύνορα μέσα στην Ελληνική επικράτεια. Αυτό ζούμε τώρα. Και οι τοποθετήσεις του κ.Περιφερειάρχη που έκαναν το γύρο της Ελλάδας, περί θρησκευτικής ή πολιτιστικής αλλοίωσης δίνουν επιχειρήματα σε άλλες περιοχές για να μη δέχονται τη μεταφορά προσφύγων απ τα νησιά μας και συνεχίζουν να προκαλούν φόβο, ξενοφοβία και ρατσισμό. Ακόμα και η σωστή του θέση για δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μετά την άμεση ή έμμεση άρνηση πολλών περιοχών φαίνεται τελικά να δίνει άλλοθι στην Κυβέρνηση

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που απαιτείται είναι λογική, ψυχραιμία, ειλικρίνεια, ενημέρωση και πράξη. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Οι ροές τρέχουν, οι συνθήκες που αναγκάζουν τον κόσμο να φεύγει γίνονται χειρότερες, τα νησιά μας είναι δίπλα στην οδό διαφυγής- που ειρήσθω εν παρόδω έχουν χρησιμοποιήσει και 7000 Τούρκοι πολίτες που διώκονται απ το καθεστώς Ερντογάν. Αυτοί αλήθεια τι είναι πρόσφυγες ή μετανάστες?.

Εδώ όμως δεν βρισκόμαστε για να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να πάμε σπίτι. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και τις έχουμε δημοσιοποιήσει κατ επανάληψη. Πρέπει να δούμε τι οφείλει αλλά και τι μπορεί ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων της να κάνει η Περιφέρεια Β.Αιγαίου για το ζήτημα. Και είναι επικίνδυνο ο κ. Περιφερειάρχης να βγαίνει στα κανάλια με τη θεσμική του ιδιότητα και να δηλώνει ότι πανικοβλήθηκε από την κατάσταση στη Μόρια τη βραδιά της κρίσης, γιατί δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες και μεταφέρει τον πανικό στα πρωτοσέλιδα. Μπορεί να αξιοποιήσει θετικά το κύρος και την επιρροή του.

Απ το 2015 μάταια καταθέτουμε προτάσεις για τη διαχείριση των προβλημάτων, για την άρση των αρνητικών συνεπειών αλλά και για πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης. Θα το επιχειρήσουμε και σήμερα. Προτείνουμε λοιπόν 3 άξονες .

1. Συνεχής πίεση προς την Κυβέρνηση για αποσυμφόρηση

2. Υποστήριξη και ενίσχυση των κατοίκων των νησιών αλλά και της οικονομίας τους ιδιαίτερα στους τομείς που πιέζονται απ την προσφυγική- μεταναστευτική κρίση και

3. Διαρκείς προσπάθειες για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής προσφύγων και μεταναστών για όσο διάστημα παραμένουν στα νησιά.

Στα πλαίσια αυτά απαιτείται:

1.Να ζητηθεί από την Κυβέρνηση η εκπόνηση και άμεση εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αποσυμφόρησης με εβδομαδιαίο προγραμματισμό. Πρέπει να ξέρουμε κάθε μήνα πόσοι θα φεύγουν και μάλιστα με συνθήκες που να αρμόζουν σε ανθρώπους ταλαιπωρημένους από κακουχίες.

2. Να απαιτηθεί από την Κυβέρνηση μόνιμη και ειλικρινής επικοινωνία και συντονισμός με συγκρότηση συγκεκριμένης επιτροπής μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφέρειας έτσι που η Περιφέρεια να μιλάει και να ακούγεται. Διαφορετικά κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Να αποσαφηνιστούν οι πραγματικές διαθέσεις της : θέλουν να κάνουν τα νησιά φυλακές ή δεν μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα ;

3.Διεκδικούμε να παραμείνουν τα νησιά υπό την προσοχή και το ενδιαφέρον ΚΑΙ της παρούσας κυβέρνησης με μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, αποζημιώσεις πληγέντων , ειδικά προγράμματα μέσω ΠΔΕ, ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών του προσφυγικού για έργα ειδικού σκοπού, κατά παρέκκλιση ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των Δημόσιων υπηρεσιών και των άλλων φορέων που έχουν επιβαρυνθεί από το προσφυγικό.

4. Ανασύσταση με πρωτοβουλία της Περιφέρειας της επιτροπής διαχείρισης κρίσης στον τουρισμό που να επεξεργαστεί σε συνεργασία

με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ ένα σχέδιο επικοινωνίας και προβολής των νησιών για την απαλοιφή των αρνητικών επιπτώσεων.

5. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υπαρκτή και επιδεινούμενη κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης και εξασφάλισης της υγείας προσφύγων και μεταναστών .Η βελτίωση των συνθηκών στέγασης, σίτισης, η πρόσβαση σε ασφαλές νερό, η επαρκής αποχέτευση, η αποτελεσματική πρόσβαση στα συστήματα υγείας η εφαρμογή μαζικών εμβολιασμών και η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών είναι συνθήκες απαραίτητες που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους ,τον ασφαλή συγχρωτισμό με τις τοπικές κοινωνίες και την μείωση των εντάσεων. Απαιτείται λοιπόν συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στα ΚΥΤ .Γι αυτό λοιπόν ζητάμε

Α. Επαναφορά του ΑΜΚΑ σε όλους τους αιτούντες άσυλο έτσι που να υπάρχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες εν μέσω του επικείμενου χειμώνα. Να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να αποσυρθούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις Βρούτση.

Β.Ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας για την αρωγή όλων των κατοίκων και για την ανακούφιση των ίδιων που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με τον υπερπληθυσμό στα ΚΥΤ. Παροχή κινήτρων για την προσέλκυση τους και μάλιστα προσλήψεις με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και έκτακτων συνθηκών.

Γ. Οι Αρμόδιοι για την πολιτική προστασία χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικού να μεριμνήσουν για την ύπαρξη σκηνικού κ.λ.π υλικού που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις θεομηνιών ή ακραίων καιρικών φαινομένων τόσο για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών όσο και για τους φιλοξενούμενους. Εικόνες σαν αυτές που ζει η Σάμος τούτες τις μέρες προσβάλουν κάθε ανθρωπιστική έννοια και εκθέτουν σε ντόπιους και τουρίστες την αυτοδιοίκηση , η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει αδρανοποιημένη ακολουθώντας τις θέσεις της Κυβέρνησης.

5. Να μιλήσει η Περιφερειακή αρχή με ειλικρίνεια και χωρίς μεγαλοστομίες στην κοινωνία και ιδιαίτερα στο πιο ακραίο μέρος του ακροατηρίου της προκειμένου να μην υπάρχει χώρος για ξενοφοβικές ή ρατσιστικές φωνές, για να υπάρχει αποτελεσματική παρέμβαση στη διαχείριση του ζητήματος. Δεν υποτιμούμε τη διαμαρτυρία όταν είναι υγιής και απαλλαγμένη από φόβους και άγνοια. Χρειάζεται ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικού.

6. Αξιοποίηση των ΜΚΟ για την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, για την απαλοιφή φόβου και του θυμού, για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων που διαβιούν στα hot spot, για την αλληλοκατανόηση μεταξύ προσφύγων- μεταναστών και τοπικών πληθυσμών, για τη μείωση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. Και ας σταματήσει αυτή η καραμέλα με τις δήθεν «άγνωστες ΜΚΟ» και το ρόλο τους. Το κράτος και η αυτοδιοίκηση έχουν συνέχεια. Οι ΜΚΟ καταγράφηκαν με ευθύνη των χωρικών αντιπεριφερειαρχών της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής. Ο νυν Δήμαρχος Μυτιλήνης ήταν αντιπεριφερειάρχης στη Λέσβο, δεν έκανε την δουλειά του σωστά; Ο νυν Δήμαρχος Χίου ο κ. Κάρματζης το ίδιο; Η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε; Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Κι αν υπάρχουν «κακές» ΜΚΟ, που χρησιμοποιούν ύποπτες πρακτικές, που δημιουργούν προβλήματα και προσβάλουν τον τόπο, γιατί καθυστερούμε; Να προσκομιστούν τα στοιχεία – τα στοιχεία όχι οι φήμες – στον εισαγγελέα και να αποπεμφθούν. Αλλά ας σταματήσει η καλλιέργεια αυτού του κλίματος που μόνο κακό κάνει. Να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τον κόσμο. Όσοι δουλεύουν στο πεδίο, μαρτυρούν πως η συμβολή των ΜΚΟ ήταν και είναι θετική. Η Περιφέρεια αντί να κουνά το δάχτυλο, ας συνεργαστεί μαζί τους ώστε όλοι μαζί να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση της διαμονής των προσφύγων όσο αυτή διαρκεί

7. Θετικές δράσεις συστηματικής καθοδήγησης και υποβοήθησης , όλων των φορέων που ασχολούνται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό στα νησιά μας είναι ένας ρόλος που μπορεί και

πρέπει να παίξει η Περιφέρεια. Είναι υποκριτικό να κλείνει η Περιφέρεια χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στη Μόρια και μετά με κροκοδείλια δάκρυα να θρηνούμε το φριχτό θάνατο του 5χρονου, αντί οι υπηρεσίες μας να καθοδηγήσουν για την αδειοδότηση και την ασφαλή λειτουργία του.Ή αντί να βοηθάει η Περιφέρεια στην αντιμετώπιση θεμάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στα ΚΥΤ ,να επιβάλει πρόστιμα χιλιάδων για ύπαρξη εντόμων. Ας μην ανάβουμε άλλες φωτιές, ο ρόλος μας είναι να φροντίζουμε να σβήνουν οι υπάρχουσες.

Μαζί με όλα αυτά απαιτείται εξωστρέφεια,. απαιτείται πίεση στην ΕΕ για διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες. Κυρώσεις γι αυτούς που δε δέχονται πρόσφυγες με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι , σκληρός διπλωματικός αγώνας με τους γείτονες .

Και το σημαντικότερο. Πίεση για να σταματήσουν οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές.

 

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητήσαμε να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με μοναδικό θέμα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό γιατί θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, λαμβάνοντας υπόψη:

1) Τις αυξημένες αφίξεις των τελευταίων μηνών.

2) Την επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της καταστροφικής, για τους πρόσφυγες-μετανάστες, καθώς και τους κατοίκους των νησιών, συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

3) Τα άθλια hotspots – κολαστήρια, με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς τη στοιχειώδη υγιεινή, την ουσιαστική ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

4) Την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και του Frontex στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών αφίξεων.

Παράλληλα οι τελευταίες δραματικές και τρομερά επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, σηματοδοτούν τόσο τις αιτίες όσο και την εκρηκτικότητα του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, που λόγω αυτής της εισβολής μπορεί να οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Γιατί είναι γνωστό ότι πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα συμφέροντα, συχνά αντικρουόμενα, των αστικών τάξεων των χωρών, ή ομάδων χωρών που δημιούργησαν το πρόβλημα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία, Ρωσία κλπ.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα αν δεν προσδιοριστούν πρώτα απ’ όλα οι αιτίες που το προκαλούν. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που κάποιος φεύγει από την πατρίδα του, ή για να γλυτώσει από τον πόλεμο και το θάνατο, ο αποκαλούμενος πρόσφυγας, ή για να γλυτώσει από τη φτώχια και την εξαθλίωση, που προκάλεσε η αποικιοκρατία και  ο ιμπεριαλισμός στις χώρες τους, ο αποκαλούμενος μετανάστης. Βέβαια, ο διαχωρισμός μεταξύ  πρόσφυγα που φεύγει από ανάγκη, και μετανάστη που φεύγει δήθεν από επιλογή γίνεται, εκ του πονηρού, γιατί οι επιλογές που έχει ένας εν δυνάμει μετανάστης είναι ανάμεσα στη φτώχια και την εξαθλίωση, ή την ελπίδα για μια ανθρώπινη ζωή. Ποιός λογικός άνθρωπος δεν θα διάλεγε το δεύτερο. Στην ουσία όμως είναι ελεύθερος να επιλέξει μόνο το πρώτο, γιατί αν επιλέξει το δεύτερο θα τιμωρηθεί από αυτόν που τον οδήγησε στη φτώχια και την εξαθλίωση.

Εμείς, ο ελληνικός λαός, έχουμε νοιώσει στο πετσί μας τόσο τη προσφυγιά, όσο και τη μετανάστευση τον προηγούμενο αιώνα, αλλά και πρόσφατα, με τελικό αποτέλεσμα άλλη μια Ελλάδα να βρίσκεται εκτός συνόρων. Και ας μην πει κανείς ότι οι δικοί μας μετανάστες μπήκαν με νόμιμο τρόπο στις χώρες που βρίσκονται, γιατί ακόμα και σήμερα πολλοί από αυτούς μπορούν να χαρακτηριστούν «λαθρομετανάστες», αφού, για παράδειγμα, παίρνουν τουριστική βίζα για 3 μήνες, και μετά τη λήξη αυτής της περιόδου δεν φεύγουν, αλλά παραμένουν παράτυπα στη χώρα που βρίσκονται, με την ελπίδα πάντα ενός καλύτερου μέλλοντος.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τόσο τη φτώχια και την εξαθλίωση στο εσωτερικό μιας χώρας, τις επεμβάσεις και τον πόλεμο έξω απ’ αυτήν; Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και έχει όνομα, λέγεται καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός, και έχει ένα και μοναδικό στόχο, τη μεγιστοποίηση του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο κεφάλαιο προέρχεται από την απλήρωτη εργασία, δηλαδή την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Είναι το σύστημα αυτό που οι ανταγωνισμοί μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου στο τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, τις νέες αγορές, που τελικά συνοψίζονται στον υπέρτατο στόχο του καπιταλισμού, το κέρδος .

Στο πλαίσιο αυτό, χώρες διαλύονται, άνθρωποι ξεριζώνονται και κυνηγημένοι τρέχουν να σωθούν από το θάνατο ή την εξαθλίωση. Αυτός είναι και ο λόγος, που ως ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες, που τους διώχνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, και μετανάστες που τους διώχνει η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο.

Στη χώρα μας, η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε, υπηρέτησε πιστά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής, όσο και της εξωτερικής πολιτικής με την αποκαλούμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, δηλ., την ενίσχυση της θέσης των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων στο διεθνή ανταγωνισμό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που ανέλαβε τον Ιούλιο, έδειξε την αποφασιστικότητας  της να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα στην ίδια κατεύθυνση με τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής, και πλειοδοτώντας ενίσχυσε τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. Υπέγραψε την αναβάθμιση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», και τη σύναψη πολυετούς συμφωνίας, και όχι μονοετούς, όπως γινόταν από το 1990. Ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας θα επιτρέψει να καλυφθεί νομικά και πολιτικά η διευρυμένη – πέραν της βάσης της Σούδας – παρουσία αμερικανικών δυνάμεων και η αξιοποίηση υποδομών σε όλο το ελληνικό έδαφος, σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο. Επιδιώκεται έτσι να ισχυροποιηθεί η θέση της Ελλάδας ως ορμητηρίου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, και να εξασφαλιστεί η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως έχει ήδη συμβεί σε 12 τέτοιες περιπτώσεις.

Να γιατί η Ελλάδα είναι συμμέτοχος, συνυπεύθυνη στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, συνεπώς και στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Να  πώς η χώρα μας μετατρέπεται σε μαγνήτη αντι-χτυπημάτων σε περίπτωση συγκρούσεων.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα υποδοχής αυτών των δυστυχισμένων και κυνηγημένων ανθρώπων, και είναι κυνηγημένοι γιατί κανένας δεν φεύγει από την πατρίδα του αν οι ίδιες οι συνθήκες της  πατρίδας του  δεν τον διώξουν.  Οι συνθήκες δε αυτές είναι τέτοιες που τον κάνουν να αψηφά τον κίνδυνο ακόμα και του πνιγμού ή των άλλων κινδύνων που η φυγή του εγκυμονεί.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Κατά τη χρονιά της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR – United Nations High Commissioner for Refugees) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM – International Organization for Migration) στην Ελλάδα ήρθαν 851.319 πρόσφυγες και μετανάστες, 1972% περισσότεροι σε σχέση με το 2014, που ήταν μόλις 41.074. Απ’ αυτούς οι 500.018, ή ποσοστό 58,73%, ήρθαν στη Λέσβο, 120.804 στη Χίο, 73.732 στη Σάμο, 58.420 στην Κω, 31.929 στη Λέρο, 31.089 στο Αγαθονήσι, 9.775 στην Κάλυμνο, και 876 στην Τήλο.

Το 55% ήταν άνδρες, το 17% γυναίκες, και το 28% παιδιά. Όσον αφορά τις εθνικότητες το 57% ήταν Σύριοι, το 24% Αφγανοί, το 9% Ιρακινοί, το 3% Πακιστανοί, το 1% Σομαλοί, και το 6% άλλων εθνικοτήτων.

Ήταν τότε που ο λαός και η νεολαία της Λέσβου, των άλλων νησιών, αλλά και όλης της Ελλάδας, οι φορείς του λαϊκού κινήματος έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους αυτούς, δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς, χωρίς βέβαια να λείπουν και κάποιες θλιβερές εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Από την άλλη μεριά ήταν και είναι οι διάφορες ΜΚΟ, που η ίδια η ΕΕ χρηματοδοτεί άμεσα, και δεν αναφερόμαστε στους απλούς εργαζόμενους σε αυτές, με τα πολλά προβλήματα, αλλά στους ιδιοκτήτες τους, πολλές φορές αφανείς και βρώμικους, που στην καλύτερη περίπτωση ιδιωτικοποιούν την πρόνοια, και κερδοσκοπώντας στο πλαίσιο της φιλανθρωπίας μεταξύ άνισων, πλούσιων προς φτωχούς, συντηρούν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Η φιλανθρωπία τους δεν έχει καμιά σχέση με την αλληλεγγύη μεταξύ ίσων. Στη χειρότερη δε περίπτωση ξεπλένουν χρήμα, και λειτουργούν ως πράκτορες.

Ήταν τότε που οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι, παρά την κόλαση στην οποία βρέθηκαν για αρκετό καιρό, σχεδόν όλοι απορροφήθηκαν σε Ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως τη Γερμανία, γιατί τότε οι επιχειρηματικοί όμιλοι ήθελαν φτηνά εργατικά χέρια. Δεν τους ενδιέφερε αν ήταν πρόσφυγες ή μετανάστες, οργάνωναν μάλιστα φιέστες υποδοχής.

Αφού όμως η «δημοκρατική» και «ανθρωπιστική» Ευρώπη πήρε όσους ήθελε ως φτηνά εργατικά χέρια, έπρεπε να κλείσει τη στρόφιγγα. Έτσι έγινε η απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, την οποία στήριξαν και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αλλά και όλα τα αστικά κόμματα, και οι εκπρόσωποί τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μια συμφωνία, κοινή δήλωση τη λένε, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, και έχει μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ολόκληρη τη χώρα σε αποθήκη βασανισμένων ψυχών – θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, που τώρα αντιμετωπίζονται ως εισβολείς, με το πρόσχημα ότι έχει αλλάξει η αναλογία προσφύγων και μεταναστών.  

Έτσι, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της κόλασης της Μόριας και των άλλων hotspots των νησιών, και της προστασίας από τους τζιχαντιστές, που εξέθρεψαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, προβλέπεται επικίνδυνη κλιμάκωση της αποτροπής, δηλαδή της καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, με τα γνωστά αποτελέσματα περισσότερων νεκρών κατατρεγμένων ανθρώπων. Η αποτρεπτική βύθιση, δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο, γιατί στις 28 Μαρτίου 1997 η Κορβέτα του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού «Sibilla» εμβόλισε και βύθισε το αλβανικό πλοίο «Kater i Rades» στα στενά του Otranto, πνίγοντας 108 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους 61 γυναίκες και παιδιά.

Κλιμάκωση της καταστολής προβλέπεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τη γενίκευση της φυλάκισης, που γίνεται ο κανόνας για τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών.

Με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση, συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης τα όποια δικαιώματα είχε αφήσει ακόμη όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας και τις Οδηγίες της ΕΕ. Αυτό σηματοδοτούν οι διατάξεις για πλήρη στέρηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου από όσους δεν έχουν το λεγόμενο προσφυγικό προφίλ, για αλλαγή των κριτηρίων “ευαλωτότητας” που είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ισοδυναμούν με περισσότερο εγκλωβισμό στα νησιά, για κατάργηση της έφεσης, για απέλαση με τη παραμικρή αντίρρηση.

Όμως τα στοιχεία, ακόμα και για αυτόν τον απαράδεκτο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να κάνουν, τους διαψεύδουν. Σύμφωνα με όσα έχει συγκεντρώσει από τις ελληνικές αρχές η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι αφίξεις στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης ή από τον Έβρο, από τις αρχές του 2019 ως και την 31η Αυγούστου, ήταν 25.307 άτομα:

Από αυτούς το 38,8% ήταν Αφγανοί, το 20.6% Σύριοι, το 9.5% Κονγκολέζοι, το 7.8% Ιρακινοί, το 6.6% Παλαιστίνιοι, το 1,9% Ιρανοί, ενώ ποσοστό 13.8% υπάγεται στην κατηγορία «άλλες εθνικότητες».

Κατά την κυβέρνηση μόνο το ~21% των Σύριων έχει κατ’ αρχήν το προσφυγικό προφίλ. Όμως το ~39% των Αφγανών, όπου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του BBC, μέσα στον Αύγουστο 74 άνθρωποι έπεφταν νεκροί καθημερινά, ή το ~8% αυτών που προέρχονται από το Ιράκ που καθημερινά έχουμε δεκάδες νεκρούς από συγκρούσεις και διαδηλώσεις, ή το ~7% των Παλαιστινίων όπου το Ισραήλ, ο σύμμαχος της Ελλάδας, δολοφονεί ακόμα και παιδιά, δηλαδή το άλλο ~54%, αλλά και το υπόλοιπο 25%, δεν το έχουν; Έφυγαν από τον παράδεισο, ή δεν δικαιούνται να φύγουν από την κόλαση;

Επίσης, στα στοιχεία που αφορούν τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο έφθασαν 5.017 άνθρωποι. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία, σύνολο 85%. Συνολικά, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέσω θαλάσσης ,τον Σεπτέμβριο στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν 10.258 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: «Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται έχει προσφυγικό προφίλ», και η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς του Πρόσφυγα, έχουν τη νομική υποχρέωση να επιτρέπουν στους πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην επικράτεια και τη διαδικασία ασύλου ώστε να αναζητήσουν προστασία. Επομένως, η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη «φιλανθρωπίας» ούτε εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας, αλλά υποχρέωσή της με βάση τις διεθνείς συνθήκες, την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, αν αυτές οι ελάχιστες εγγυήσεις έχουν κάποιο νόημα, και παράγουν κάποιες υποχρεώσεις, πέρα από τις μεγαλοστομίες περί σεβασμού τους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κρίση για το ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος όχι γίνεται έπειτα από εξατομικευμένη εξέταση του κάθε αιτήματος ασύλου, μέσα από ουσιαστική συνέντευξη και τη συνεκτίμηση νομικών και πραγματικών δεδομένων – περιλαμβανομένης και της ανάλυσης πληροφοριών σχετικά με τη χώρα καταγωγής, αλλά όχι μόνο με βάση αυτό το στοιχείο.

Το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν αποτελεί έγκλημα το να ζητά κανείς άσυλο, ακόμα και αν έχει μπει στη χώρα με παράτυπο τρόπο.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι μεγάλο, και το έχουν πρώτα από όλα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών  που υφίστανται τις όποιες αρνητικές συνέπειες από την  ύπαρξη αυτού του προβλήματος.

Η οριστική του λύση απαιτεί το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, που προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού που γεννά τη εκμετάλλευση, τη φτώχια, τη μετανάστευση, τους πολέμους και την προσφυγιά. Κάτι που ως ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση» το θεωρούμε όχι μόνο επιθυμητό, αλλά και απόλυτα εφικτό, και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Σήμερα όμως ο συσχετισμός δύναμης είναι αρνητικός, και γιαυτό ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα.

Επομένως αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να πιέσουμε για να παρθούν κάποια μέτρα ανακούφισης γιαυτούς που έχουν το πρόβλημα. Ακόμα όμως και αυτά τα μέτρα έχουν κάποιο κόστος, και το ερώτημα είναι αν το κόστος αυτό θα το επωμισθούν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, οι θύτες, δηλαδή οι αστικές τάξεις, ή τα θύματα, οι λαοί, αλλογενείς και ντόπιοι;

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Η πίεση πρέπει να ασκηθεί στους θύτες, σ’ αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, και όχι στα θύματά τους.

Απαιτούμε:

 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα.
 • Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hotspots των νησιών.
 • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.
 • Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά.
 • Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης
 • Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.
 • Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές.

Σας καλούμε να πάρετε θέση και συλλογικά, ως παρατάξεις, και ο καθένας ατομικά, και να συνταχτείτε μαζί μας  στη διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων.

Ανταρσία στο Αιγαίο : Πλεόνασμα αντιπροσφυγικής ρητορικής από τον κ. Μουτζούρη

Συνεχίζει την αντιπροσφυγική ρητορική η Περιφερειακή Αρχή του βορείου Αιγαίου. Χθες Τετάρτη το βράδυ ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης κλείνοντας την συζήτηση, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά, επανέλαβε ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης των νησιών. Πολύ πιο έντονους αντιπροσφυγικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηκομνηνός ο οποίος αναγνώρισε μόνο την ύπαρξη λαθρομεταναστών, υπερασπίστηκε αυτούς που πετροβόλησαν το σκάφος open arms στο λιμανάκι της Σκαμιάς, αναφερόντας ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν ταυτότητες αλλά έχουν πανάκριβα κινητά τηλέφωνα κλπ κλπ. Στην ουσία η Περιφερειακή Αρχή αξιοποίησε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την συζήτηση του θέματος, ώστε να κερδίσει πίστωση χρόνου για την κυβέρνηση, να καθησυχάσει στους συντηρητικότερους των ψηφοφόρων της και να προετοιμάσει το έδαφος για πιο ακραίες πολιτικές επιλογές κατά των προσφύγων.

Από εκεί και πέρα η Περιφερειακή Αρχή, δια του Αντιπεριφερειάρχη προσφυγικής κρίσης κ. Κουρσουμπά δήλωσε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα και κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην τοποθέτηση του τόνισε πως: τα HotSpot/ κολαστήρια στα νησιά και σε όλη την χώρα είναι η συνειδητή επιλογή των Ελληνικών κυβερνήσεων, του βαθέως κράτους και της Ε.Ε. για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων. Αυτή η πολιτική δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η πολιτική δημιουργεί σειρά προβλημάτων και στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα κολαστήρια. Αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται, όσο πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είναι σε αντιπαράθεση. Δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη. Οι νησιώτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κοινός αντίπαλος όλων μας είναι οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων”.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η αντιπροσφυγική ρητορική της Περιφερειακής Αρχή έχει ως στόχο, εκτός των άλλων, “να συμβάλει στην διαμόρφωση της κοινωνικής αποδοχής των ακόμη πιο απάνθρωπων πολιτικών που σχεδιάζουν κυβέρνηση και Ε.Ε. Η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής στο προσφυγικό αποτελεί την τοπική έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία με απόλυτη βεβαιότητα θα οδηγήσει στην δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων από αυτών που ήδη έχουμε ζήσει”.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης ζήτησε κατ’ επανάληψη η εισήγηση του να μπει σε ψηφοφορία, κάτι που το προεδρείο αρνήθηκε πεισματικά. Αντίθετα το προεδρείο επέλεξε να βάλει σε ψηφοφορία μόνο το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ένα κείμενο που πάρα τα θετικά του σημεία, είναι πολύ κατώτερο από το πλαίσιο που έχει κατακτήσει το κίνημα αλληλεγγύης. Ειδικότερα το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν αναγνώρισε την ανάγκη κοινών αγώνων ντόπιων – προσφύγων – μεταναστών, δεν δέχτηκε την ενσωμάτωση των προσφύγων – μεταναστών στις κοινωνίες των χωριών και των πόλεων της χώρας (δέχτηκε μόνο την διαμονή τους σε “δομές φιλοξενίας”, δηλαδή γκέτο, στην ηπειρωτική Ελλάδα), επιπλέον δεν υπήρχε καμία αναφορά στην απαίτηση για πλήρη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία που έγινε για το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος.

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του π.σ. της Ανταρσία στο Αιγαίο έχει ως εξής:

‘’Η αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. δολοφονεί. Μια γυναίκα κάηκε ζωντανή στην Μόρια, δύο παιδιά πνίγηκαν στο Αιβαλί, λίγες εβδομάδες νωρίτερα πνίγηκαν πρόσφυγες και προσφυγόπουλα έξω από τις Οινούσες, ένα 15χρονο παιδί μαχαιρώθηκε στην “ασφαλή ζώνη” της Μόριας, προχθές στο κολαστήριο που αποκαλείται Κέντρο Υποδοχής στο Βαθύ της Σάμου ξέσπασε πυρκαγιά δημιουργώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για ντόπιους και πρόσφυγες, νωρίτερα συμπλοκή μεταξύ των προσφύγων είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να μεταφερθούν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής αποτροπής εισόδου των προσφύγων στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, της πολιτικής του εγκλεισμού τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Μόρια, το Βαθύ στη Σάμο, η ΒΙΑΛ στη Χίο, οι άθλιες συνθήκες σε όλα τα στρατόπεδα σε όλη την χώρα είναι η συνειδητή επιλογή των Ελληνικών κυβερνήσεων, του βαθέως κράτους και της Ε.Ε. για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων. Αυτή η πολιτική δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η πολιτική δημιουργεί σειρά προβλημάτων και στους κατοίκους των περιοχών βρίσκονται κοντά στα κολαστήρια. Αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται όσο πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είναι σε αντιπαράθεση. Δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη. Οι νησιώτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κοινός αντίπαλος όλων μας είναι οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων.

Υπεύθυνοι για αυτή τη κατάσταση δεν είναι άλλοι από την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ). Η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ εντείνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με Ρωσία, από τη μια επεμβαίνουν, βομβαρδίζοντας χώρες για να τις ελέγξουν πολιτικά και οι πολυεθνικές να τις εκμεταλλευτούν οικονομικά, εξωθώντας τους λαούς τους στην προσφυγιά. Από την άλλη κλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, αντιμετωπίζοντας τους ως εισβολείς που πρέπει να αποτραπούν. Αυτοί που μιλούν για την φύλαξη των συνόρων που απειλούνται από τους πρόσφυγες είναι οι ίδιοι που παραβιάζουν τα σύνορα των χωρών των προσφύγων με τις εισβολές τους.

Η αντιπροσφυγική πολιτική της Ε.Ε. πέρασε σε νέα φάση με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας το Μάρτιο του 2016. ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκαν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, κι από διαφορετική θέση το κάθε κόμμα συνέβαλε για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ανθρωποφύλακα της ΕΕ, επέτρεψαν και ενίσχυσαν την παρουσία της Frontex και τις περιπολίες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Από τη πολιτική αποτροπής οδηγούμαστε στη πολιτική απάνθρωπης μεταχείρισης και των μαζικών απελάσεων. Η συνέχιση αυτής της ρατσιστικής πολιτικής θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις, τροφοδοτώντας ακραίες ανθρωποφαγικές αντιδράσεις, κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Η Ευρώπη-Φρούριο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι η Ευρώπη – Φυλακή των μέτρων λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.

Σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο δίμηνο αναπτύσσεται μια αντιπροσφυγική ρητορική από την Περιφερειακή Αρχή που ενισχύει τις μισαλλοδοξες αντιλήψεις που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα νησιά μας. Η ρητορική αυτή συμβάλει στην διαμόρφωση της κοινωνικής αποδοχής των ακόμη πιο απάνθρωπων πολιτικών που σχεδιάζουν κυβέρνηση και Ε.Ε. Η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής στο προσφυγικό αποτελεί την τοπική έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία με απόλυτη βεβαιότητα θα οδηγήσει στην δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων από αυτών που ήδη έχουμε ζήσει. Δεν ξεχνάμε ότι την προεκλογική περίοδο η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, δηλαδή η παράταξη της κ. Καλογήρου, είχε περάσει ψήφισμα από το Συμβούλιο που αρνούνταν το δικαίωμα της εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα. Κι παράταξη του κ. Χριστόφα συμμετείχε στην αντιπροσφυγική κινητοποίηση που έγινε στην Σάμο το περασμένο Απρίλιο. Έχουν κι αυτές οι παρατάξεις τις ευθύνες τους για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στα νησιά μας.

Η ελπίδα για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών βρίσκεται στο αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης διότι μόνο με την αποτροπή των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων θα σταματήσουν να δημιουργούνται νέα προσφυγικά κύατα. Η Ανταρσία στο Αιγαίο συμμετέχει και στηρίζει ολόψυχα αυτά κινήματα, πιστεύουμε ότι ο μαζικός κοινός διεθνιστικός αγώνας ντόπιων – προσφύγων – μεταναστών είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί σε Ευρώπη και Ασία.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο, μαζί με τις αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις των περιφερειών της χώρας, διακηρύσσει ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι να ενταχτούν στις γειτονιές, στα χωριά και τις πόλεις μας και να ζουν ελεύθεροι, σε αντίθεση με το κλίμα ξενοφοβικής υστερίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι καθεστωτικές δυνάμεις προβάλλοντας ότι δήθεν παντού υπάρχουν αντιδράσεις και ότι οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι. Αυτή είναι η συνεπής στάση για τους αριστερούς και τους κομμουνιστές κι όχι η συμπόρευση με εθνικιστικούς κύκλους σε αντιπροσφυγικές κινητοποιήσεις.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο αγωνίζεται και καλεί σε κοινή δράση όλες τις δυνάμεις του λαϊκού και εργατικού κινήματος κάθε αριστερή πολιτική δύναμη για:

Τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Όχι στην κατάπτυστη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς. Κλείσιμο όλων των βάσεων. Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. Ελεύθερη μετακίνηση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μέσα στη χώρα, ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες. Όχι στον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά, απεγκλωβισμό των προσφύγων. Να κλείσουν η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα.

Καμιά διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες από ΜΚΟ. Η ευθύνη ανήκει σε Κυβέρνηση και Περιφέρειες. Τα χρήματα να διατίθενται για στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής των προσφύγων μέσα στις πόλεις σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια, για σίτιση, ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, ιδιαίτερη προστασία των ασυνόδευτων παιδιών και των γυναικών. Όχι στη δαιμονοποίηση των καταλήψεων στέγης για τους πρόσφυγες και των δομών αλληλεγγύης. Να διατεθούν τα χιλιάδες κλειστά και χωρίς ιδιοκτήτη ακίνητα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα για τη στέγαση των άστεγων και των προσφύγων με την κατάλληλη διαμόρφωση και εργασίες.

Ελεύθερη πρόσβαση όλων των προσφύγων σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές, εργασία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τάζει υπηκοότητα και χρυσή βίζα στα κοράκια που αρπάζουν γη και περιουσίες και να αρνείται τα στοιχειώδη στους κολασμένους αυτής της γης.’’

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me