Connect with us

OIKONOMIA

Ν/σ για το μεταναστευτικό-Νέο πλαίσιο για αιτήσεις ασύλου

Published

on

Νεο πλαίσιο για τις διαδικασίες αίτησης και χορήγησης ασύλου καθορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, συγκροτούνται κλιμάκια ταχείας συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου, που αποτελούνται από τους χειριστές των υποθέσεων.

Οι υποθέσεις θα πηγαίνουν στην Υπηρεσία Ασύλου συγκροτημένα και με προτεραιότητα στις περιπτώσεις προσώπων που είτε δεν συμμορφώνονται στις αποφάσεις για μεταφορά τους.

Αμέσως μετά την κατάταξη της αίτησής του, ο αιτών ενημερώνεται για την πορεία της υπόθεσής του.

Όσοι δεν συμμορφώνονται ή δεν συνεργάζονται να γίνει καταγραφή τους θα έχουν συνέπειες και θα παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής.

Χρονικό πλαίσιο έγκρισης ή απόρριψης ασύλου

Θα συντομεύσει ο χρόνος που χρειάζεται για να εγκριθεί η να απορριφθεί μία αίτηση ασύλου, καθώς ορίζονται συγκεκριμένες ημερομηνίες, στελεχώνονται οι υπηρεσίες και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης, μειώνεται η διάρκεια ισχύος των δελτίων διεθνούς προστασίας.

Επίσπευση επιστροφών

Σημαντικό βήμα για την επίσπευση των επιστροφών, είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου μαζί με τις απορριπτικές αποφάσεις να εκδίδονται και οι αποφάσεις επιστροφής και αυτό για να μην δαπανάται άσκοπος χρόνος σε διοικητικές διαδικασίες.

Διάρκεια αδειών παραμονής

Για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες η άδεια παραμονής θα έχει τριετή διάρκεια ενώ για τους δικαιούχους επικουρικής προστασίας θα έχει ισχύ ενός έτους με διετή διάρκεια για κάθε ανανέωση.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις θα παρέχονται μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου αναμένεται να ανακουφίσει την κατάσταση των δομών στα νησιά.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ: Για πισωγύρισμα σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις διαδικασίες διεθνούς προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η δημόσια διαβούλευση είναι εντελώς προσχηματική καθώς «δεν δίνονται ούτε έξι ημέρες για ένα εκτενές νομοθέτημα 121 άρθρων». «Προφανώς και η ΝΔ δεν επιθυμεί να διαβουλευτεί με τους φορείς» αναφέρει, και προσθέτει ότι «είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και προκλητικό, να διαφημίζει σήμερα το επικείμενο νομοσχέδιό της, μιλώντας για τις «καινοτομίες» που εισάγει και τον «πλήρη και πραγματικό σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων»»

ΣΥΡΙΖΑ: Πισωγύρισμα το νομοσχέδιο για το άσυλο

Με αφορμή την ανάρτηση για δημήσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν δίνονται ούτε έξι ημέρες για ένα εκτενές νομοθέτημα 121 άρθρων». «Προφανώς και η ΝΔ δεν επιθυμεί να διαβουλευτεί με τους φορείς» αναφέρει, και προσθέτει ότι «είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και προκλητικό, να διαφημίζει σήμερα το επικείμενο νομοσχέδιό της, μιλώντας για τις «καινοτομίες» που εισάγει και τον «πλήρη και πραγματικό σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων»».

«Το νομοσχέδιο της ΝΔ, έρχεται με την επίφαση της κωδικοποίησης των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο» και σημειώνει: «Ούτε αυτή δεν κατάφεραν τελικά να καταστήσουν λειτουργική, αφού το σχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε περιέχει σειρά από νομοτεχνικά λάθη και κακοτεχνίες. Ας ελπίσουμε -έστω στο παρά πέντε- η ΝΔ να μη συρθεί πάλι από τους ακραίους κύκλους της, να συνεκτιμήσει τις παρατηρήσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μη φέρει στη Βουλή διατάξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και σκοπεύουν σε γενικευμένη αποτροπή, χωρίς κανένα αποτέλεσμα», κταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή