Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Γιούνκερ-Τουσκ: “Ιστορικό λάθος” η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία (video)

Published

on

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα έντονες συζητήσεις, απέτυχαν να συμφωνήσουν ακόμα και σε μια απλή δήλωση που θα ενθάρρυνε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αναβάλλοντας την επίσημη απόφαση.  

Η Γαλλία, αντίθετη και στις συμβιβαστικές προτάσεις της Ολλανδίας και της Δανίας για έναρξη διαπραγματεύσεων τουλάχιστον με τη Βόρεια Μακεδονία υποστήριξε πως οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με νέα διαδικασία που θα δίνει τη δυνατότητα διακοπής τους εφόσον παρατηρείται απόκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο και μπλόκαρε τις συζητήσεις. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δήλωσή του αργά τη νύχτα ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μερκ Ρούτε οι ηγέτες είχαν «συζητήσει εδώ και καιρό» για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας προσχώρησης, και πιο συγκεκριμένα για την προώθηση του κράτους δικαίου και του διαχωρισμού των εξουσιών – ως θέματα που προκαλούν ανησυχίες περισσότερο ως προς την Αλβανία – για την έναρξη των συνομιλιών. Για «ιστορικό λάθος» μίλησαν Τουσκ και Γιούνκερ.

Το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.  Στα Σκόπια, συγκαλείται την Κυριακή έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών  αρχηγών, ενώ έντονη ήταν η φημολογία για παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ, κάτι που απέρριψαν κυβερνητικές πηγές.

Για «λάθος» και μάλιστα «ιστορικό», έκαναν λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενοι στη μη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Στην τελευταία τους συνέντευξη Τύπου έπειτα από ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, οι Τουσκ και Γιούνκερ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία των κρατών-μελών της ΕΕ να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών ήταν υπέρ, αλλά δυστυχώς χρειαζόμασταν ομοφωνία», επισήμανε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2020. Αυτή ήταν και η μόνη φράση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη και επομένως μπήκε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

«Προσωπικά το θεωρώ λάθος», συνέχισε ο Ντ. Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι’ αυτή τη εξέλιξη. «Εσείς είστε έτοιμοι», είπε και κάλεσε τα Σκόπια και τα Τίρανα να μην τα «παρατήσουν». Aναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες, τόνισε ότι η έκθεση της Επιτροπής ήταν «σαφής» ότι έκαναν «ό,τι τους ζητήθηκε» και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «αληθινά σπουδαίο επίτευγμα».

«Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος αφού πρόκειται για την τελευταία σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχει. Συνολικά, όπως είπε, συμμετείχε σε 148 συνόδους κορυφής και δήλωσε ότι είναι «υπερήφανος που είναι Ευρωπαίος». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που έφεραν αντιρρήσεις: «Εάν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις της».

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σήμερα τις συζητήσεις για προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. Χτες η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 2 τη νύχτα με αδιέξοδο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν έντονες συζητήσεις, αλλά απέτυχαν να συμφωνήσουν ακόμα και σε μια απλή δήλωση που θα ενθάρρυνε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αναβάλλοντας την επίσημη απόφαση.

Η Γαλλία, αντίθετη και στις συμβιβαστικές προτάσεις της Ολλανδίας και της Δανίας για έναρξη διαπραγματεύσεων τουλάχιστον με τη Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζει πως οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με νέα διαδικασία που θα δίνει τη δυνατότητα διακοπής τους εφόσον παρατηρείται απόκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο.

Για το Παρίσι, η προτεραιότητα είναι «κατά τη σημερινή φάση, η μεταρρύθμιση πρώτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική.

Για ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο εξηγείται με βάση λόγους εσωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τα θέματα της μετανάστευσης, με τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων.

Ως «όχι καλό σημάδι για την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επίσης και για την σταθερότητα στην περιοχή», χαρακτηρίζει η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν το γεγονός ότι δεν αρχίζουν ακόμη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι οι συμπολίτες του δεν θα αποδεχθούν απ΄αόριστον την απόρριψη, την στιγμή που η χώρα του έχει θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Β.Α. Συρία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα πως η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία δεν ήταν μια πραγματική «κατάπαυση του πυρός», αλλά μια «συνθηκολόγηση» που απαιτήθηκε από τους Κούρδους.

Στην συνέντευξή του μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία που αποφάσισε το Συμβούλιο Κορυφής και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Για το θέμα της διεύρυνσης είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας εφόσον οι συμφωνίες γίνονται σεβαστές.
Μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα χαρακτήρισε την εξέλιξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Σχετική είδηση: Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή