Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Γεραπετρίτης: Ελπίζω ότι το νομοσχέδιο για τους απόδημους θα ψηφισθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων (audio)

Published

on

Ψήφος Αποδήμων

Ήταν ένα ζήτημα εθνικής σημασίας για τη χώρα και το αντιμετώπισαν με σοβαρότητα όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότi, «σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κοινό τόπο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, που θα συναιρεί τις προτάσεις. Θέλω να είμαι ειλικρινής, έγιναν σημαντικές παραχωρήσεις, κυρίως από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήταν πολύ σημαντικό για μας να υπάρξει επιστολική ψήφος για να διευκολύνονται όλοι οι πολίτες όπου βρίσκονται και να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του τόπου, ήταν πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φραγές.

Δυστυχώς τα υπόλοιπα κόμματα έθεσαν όρους πάνω στα ζητήματα αυτά, έγιναν κάποιες παραχωρήσεις , βεβαίως όμως τηρήθηκε η θεμελιώδης γραμμή. Ότι δηλαδή, οι συμπολίτες μας του εξωτερικού να ψηφίζουν με την ίδια αξία όπως ψηφίζουμε στην Ελλάδα, αυτό είναι συνταγματική απολυτότητα. Είναι μεγάλη στιγμή για την πατρίδα και έχω την ελπίδα ότι θα υπάρξει υπερψήφιση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα».

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «η εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς θα γίνεται μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας δηλαδή θα διευρυνθεί ο αριθμός στο 15, στο μέγιστο που προβλέπει το Σύνταγμα, και τα κόμματα θα ενθαρρυνθούν να βάλουν υποψήφιους που προέρχονται από τη διασπορά. Η ρύθμιση δεν αφορά νέο εκλογικό σώμα, δεν διευρύνονται οι εκλογείς, αλλά είναι αποκλειστικά και μόνον διευκόλυνση και ένδειξη σεβασμού στους ομοεθνείς μας.
Θα υπάρξει ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση. Για να μπορέσουμε να έχουμε και τη συνταγματική διασφάλιση θα υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη σε άρθρο που είναι ανοιχτό στη τρέχουσα αναθεώρηση, έτσι ώστε να καλυφθεί με απόλυτο τρόπο η συνταγματικότητα της νέας ρύθμισης. Η συζήτηση θα γίνει την προσεχή Τετάρτη και έως τότε θα μπει σε διαβούλευση».

Προανακριτική επιτροπή

«Δεν κατανοώ τον λόγο που υπήρξε τόσο μεγάλη όξυνση στην επιτροπή», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι «από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται τα δυο πρόσωπα, οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης, να έχουν σχέση με το ζήτημα. ‘Οχι κατ’ ανάγκη σχέση ενόχου ή υπόπτου, αλλά στο μέτρο που οι ίδιοι έχουν κάνει δηλώσεις για τα θέματα αυτά και οι δηλώσεις ασκούν επιρροή και άρα θα ήταν χρήσιμη η συμμετοχή τους στη διαδικασία των μαρτύρων. Από την άλλη μεριά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι, δεν μπορείς να είσαι ελεγχόμενος και ελεγκτής, δεν μπορεί να είσαι μάρτυρας και ταυτόχρονα ανακριτής, άρα υπό την εκδοχή αυτή είναι μάλλον αυτονόητο και επιβολή νομική να μην συμμετέχουν στη διαδικασία. Και τα δύο δύσκολα μπορεί να συναιρεθούν».

Συντάξεις

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά, θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες

«Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδα υπήρξε η δημοσίευση των αποφάσεων αυτών και αναμέναμε να δούμε το συνολικό κείμενο, δήλωσε ο υπουργός. Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη των αποφάσεων και η σύνταξη μιας αναλογιστικής μελέτης για να δούμε, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, τι ποσά και σε πόσο χρόνο. Η ανάγνωση των αποφάσεων είναι σαφής ότι όποια χρήματα δοθούν θα δοθούν μόνον εφεξής της δημοσίευσης των αποφάσεων, δηλαδή από 4 Οκτωβρίου. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πέρα από τα αναδρομικά υπάρχει και το μείζον θέμα του ασφαλιστικού. Ήταν απολύτως προφανές ότι το προηγούμενο ασφαλιστικό σύστημα ήταν απολύτως διάτρητο συνταγματικά εξομοιώνοντας ασφάλιση και φορολογία που έφερε δυσανάλογα βάρη σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, ήταν ένα σύστημα θνησιγενές. Εμείς θα στήσουμε το Ασφαλιστικό σύστημα πάνω στους πυλώνες που το Συμβούλιο Επικρατείας με τις αποφάσεις του έχει θέσει».

Ο κ. Γεραπετρίτης σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, πρόσθεσε ότι « θα είναι έτοιμο μέσα στον Νοέμβριο, στους βασικούς άξονες έχει υπάρξει απόλυτη ταύτιση και με τους θεσμούς και είναι απολύτως συμβατό με τις υποχρεώσεις της χώρας. Ό,τι είχε εξαγγελθεί θα γίνει μέχρι κεραίας, θα είμαστε απολύτως συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας και εάν έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ίσως μπορέσουμε να αναπτύξουμε και περισσότερες κοινωνικές πολιτικές.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή