Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 29-10-2019

Published

on

Επέτειος
Με λαμπρότητα τιμήθηκε η Επέτειος του «ΌΧΙ»
Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και φέτος η επέτειος του «Όχι» στη Ροδόπη. Την Κυβέρνηση στους εορτασμούς εκπροσώπησε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κος Ευριπίδης Στυλιανίδης. Παρόντες ήταν και οι άλλοι δύο βουλευτές της Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου του ΣΥΡΙΖΑ και Ιλχάν Αχμέτ του ΚΙΝΑΛ. Όπως επίσης, ο περιφερειάρχης Αν.Μ.θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης και ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ο κος Παντελεήμων.

Η δήλωση του Μητροπολίτη για την Επέτειο του «Όχι»
«Από το 1940 μέχρι σήμερα η ίδια Ελληνική ψυχή κι αυτή την λαμπρά και επίσημη ημέρα, αυτή την λιονταρίσια Ελληνική ψυχή μας την έδειξε η μαθητιώσα νεολαία και ο Ελληνικός μας στρατός και τα Σώματα Ασφαλείας που παρήλασαν.» δήλωσε ο Μητροπολίτης Κομοτηνής κος Παντελεήμων μετά το πέρας της χθεσινής παρέλασης για να σημειώσει: « Ο τόπος μας έχει ένα ιδιαίτερο λόγο να σεμνύνεται αυτή την ημέρα γιατί ένας Κομοτηναίος, ο Χρύσανθος ο Φιλιππίδης ο Αρχιεπίσκοπος του «Όχι» μαζί με όλο τον λαό, μαζί με όλο τον κόσμο είπε αυτό το «Όχι» το οποίο «Όχι» διαφύλαξε την αξιοπρέπεια από τότε μέχρι σήμερα.» Η Μητρόπολή συμμετέχοντας στον εορτασμό του «Όχι» και της 28ης Οκτωβρίου σήμερα το απόγευμα στο Εμπορικό Επιμελητήριο παρουσιάζει τα πρακτικά μιας διημερίδας τα οποία εξέδωσε και η οποία διημερίδα πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια , ένα βιβλίο που έχει σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Φιλιππίδη και το οποίο θα παρουσιάσει ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, η κα Αμοιρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ και ο κος Τσιγάρας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ σημείωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης για το «Όχι» του ‘ 40
«Σήμερα θυμόμαστε, διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από το Έπος του ‘ 40. Θυμόμαστε και διδασκόμαστε από το τι πέτυχαν οι Έλληνες όταν είχαν πίστη στη δύναμη της Πατρίδος και Ενότητα.» δήλωσε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, ο κος Ευριπίδης Στυλιανίδης και σημείωσε πως «Αυτή την πίστη και την Ενότητα χρειαζόμαστε και σήμερα για το αύριο. Αυτή την πίστη και την ενότητα πρέπει να οικοδομήσουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε για την πατρίδα μας αυτό που όλοι οραματιζόμαστε.» κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Μήνυμα βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
«Μόνο με εθνική ενότητα και ομοψυχία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αμφισβητήσεις, τις προκλήσεις και τις απειλές.» ανέφερε στο μήνυμά του ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου που παρέστη χθες στην επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση και την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή. Παράλληλα σημείωσε πως χρειάζονται πολιτικές που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία, που αποτελούν τη μεγαλύτερη θωράκιση της χώρας.
Ο περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης Χρήστος Μέτιος για την 28η Οκτωβρίου
«Γιορτάζουμε την Επέτειο του «Όχι», την άρνηση της Ελλάδος στο τελεσίγραφο των Ιταλών που είχε ως συνέπεια την έναρξη του Ελληνοιταλικού Πολέμου και την είσοδο της χώρας μας στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.» ανέφερε ο περιφερειάρχης αν. Μ. θράκης, κος Χρήστος Μέτιος σημειώνοντας πως «Γιορτάζουμε τις μεγάλες επιτυχίες του Ελληνικού στρατού. Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την πατρίδα και την ελευθερία.» Για να καταλήξει λέγοντας «Το παράδειγμά τους ας αποτελέσει για όλους μας οδηγό στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κι ας υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.»
Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης για την Εθνική Επέτειο
«Θα ήθελα να συγχαρώ τους νέους και τις νέες, τους μαθητές και τις μαθήτριες για την παρέλαση, αλλά και τις στρατιωτικές δυνάμεις για την εξαιρετική τους παρουσία.» ανέφερε με αφορμή την Επέτειο του 40 ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης για να σημειώσει λέγοντας «Η σημερινή ημέρα μας θυμίζει διαχρονικά τους αγώνες και τη μεγάλη προσπάθεια και τις θυσίες που έχουν κάνει οι πρόγονοί μας ώστε να διατηρούμε μέχρι σήμερα το αίσθημα της ελευθερίας και της ασφάλειας στην πατρίδα μας» καταλήγοντας ότι: « Είναι διαχρονικό και επίκαιρο το μήνυμα της ενότητας, της συνεργασίας και όλης αυτής της μεγάλης αγωνιστικότητας που είχαν επιδείξει στο παρελθόν οι πρόγονοί μας ώστε να προχωρήσουν μπροστά και να αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα στις επόμενες γενιές.»
Η δήλωση του Δημάρχου Κομοτηνής για την Επέτειο του «Όχι»
«Θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη τις ηρωικές πράξεις των προγόνων μας που «έπεσαν» για να έχουμε σήμερα εμείς την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας.» δήλωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης σημειώνοντας «Η τιμή για μας είναι πολύ μεγάλη. Και κάθε φορά να μπορούμε να είμαστε εδώ να τους δίνουμε το παράδειγμα στους μαθητές και στους νέους να βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους και τη ζωή τους.»
Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας
“Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας για την 28η Οκτωβρίου προσβάλλει βάναυσα τόσο την ιστορική μνήμη όσο και τους αγώνες του λαού μας για την απελευθέρωση από την ναζιστική κατοχή.” αναφέρει σε μήνυμά του ο κος Σταμάτης Σακελλίων, συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης σχολιάζοντας το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας. Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Η απουσία κάθε αναφοράς στον ΕΛΑΣ και στο ΕΑΜ δείχνουν ότι η Υπουργός Παιδείας προσπαθεί να «θάψει» την ιστορική αλήθεια γιατί αυτή δεν βολεύει τις ιδεολογικές απόψεις της.»

Υγεία
3ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο στην Κομοτηνή
Το 3ο 3ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 1-2 Νοεμβρίου με εκδήλωση ενημέρωσης και για τους πολίτες. Το συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, την ΔΚΕΠΠΑΚ, τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης και τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους Θράκης. Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, στις 17.30μ.μ., στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί μεγάλη και ανοιχτή για τους πολίτες Ενημερωτική Εκδήλωση για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.
Μητρόπολη
Εκδήλωση προς τιμή του Κομοτηναίου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου του Φιλιππίδη
Εκδήλωση πρός τιμή του Κομοτηναίου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου του Φιλιππίδη, γνωστού ὡς «Ἀρχιεπισκόπου του «Όχι»» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Παιδεία
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ – Δράση ΚΑ1

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης για πρώτη φορά φέτος θα συμμετέχει σε πρόγραμμα της κατηγορίαςErasmus+- Δράση ΚΑ1 (Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων – Κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης). Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής και το ΓΕΛ ΔΕ Σαπών. Εκπαιδευτικοί από τη ΔΔΕ Ροδόπης και τα προαναφερθέντα σχολεία θα επιμορφωθούν σε ζητήματα που άπτονται της σχολικής ζωής και στη συνέχεια θα κληθούν να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Ροδόπης και να εφαρμόσουν όσα έμαθαν στις τάξεις τους.

Ίασμος
3η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο
Την 3η Γιορτή Τσίπουρου διοργανώνει ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου, σε συνεργασία με την ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ και τη στήριξη του Δήμου Ιάσμου, στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: “ΠΑΝΤΡΕΜΑΤΑ ΜΕ ΙΑΣΜΙΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ “. Ο chef Αντώνης Μαυρίδης, με καταγωγή από τον Σώστη Νομού Ροδόπης μαγειρεύει παντρεύοντας Θρακιώτικα προϊόντα με Τσίπουρο Ιάσμου . Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί Λαϊκο δημοτικό πανηγύρι με τη Γωγώ Τσαμπά και τον Γιάννη Γκορίτσα. Μαζί τους ο Κωνσταντίνος Μπανιώτης. Και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 11:00 Ημερίδα με θέμα “Στήριξη της Αμπελοκαλλιέργειας στην ΑΜΘ” . Στην ημερίδα θα συμμετέχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σκρέκας Κων/νος. Στις 12:00 θα διοργανωθεί Λαϊκός δρόμος 8 χλμ και Παιδική διαδρομή 800 μ “IASMOS RUN 2019”. Και στις 15:00 παραδοσιακό πανηγύρι με την Εβρίτικη Ζυγιά.

Εκδηλώσεις
Εκδήλωση για το μεταναστευτικό στην Κομοτηνή
Εκδήλωση με θέμα το μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις επτά το απόγευμα στην Λέσχη Κομοτηναίων . Ομιλητές θα είναι οι κ.κ.: Α. Συρίγγος, Α. Καραμπελιάς και Κ. Καραϊσκος.
Πρωτογενής Τομέας
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν ενισχύσεις προκαταβολής σε δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, για τη Βιολογική Γεωργία, τη Βιολογική Κτηνοτροφία, το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, τις Σπάνιες Φυλές, τους Ορυζώνες, και τη Μείωση Νιτρορύπανσης. Επιπλέον, έως το τέλος του έτους 2019 θα καταβληθούν ενισχύσεις εκκαθάρισης σε δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης, εκτιμώμενου ύψους 235 εκατ. ευρώ.
Έλεγχος της καθαρότητας των μελιών
Την καθαρότητα των μελιών τους θα μπορούν να ελέγξουν όσοι μελοπαραγωγοί το επιθυμούν παραδίδοντας δείγμα του μελιού τους στην υπεύθυνη των εργαστηριακών ελέγχων, κτηνίατρο κα Μαρία Παπαματθαίου. Ημέρες παραλαβής δειγμάτων μόνον Τετάρτη και Παρασκευή στον 4ο όροφο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, γραφείο 416.
Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση
Τιμητική Εκδήλωση – Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Γεωργαντζή με τίτλο: «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» Ξάνθης και λοιπής Δ. Θράκης (1912-1920) θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις18:00, στην Καπναποθήκη «Π» και στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού».

Θεατρική παράσταση στην Ξάνθη
«Η περαστική» στην Ξάνθη για μία παράσταση στην Καπναποθήκη ΦΕΞ (Πλάτωνος 27) την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στις 9.15 μ.μ Κείμενο και σκηνοθεσία Ζαν – Πωλ Ντενιζόν. Με τους Γιάννη Σταματίου, Ελένη Παπαχριστοπούλου . Μουσική Γιάννης Κ. Ιωάννου

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 3 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν το Σάββατο στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) διακινητές, ένας 20χρονος ημεδαπός και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 46 και 19 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά τριάντα έναν (31) μη νόμιμους μετανάστες.
Καιρός
Αρχικά αίθριος ο καιρός, ενώ από τις πρώτες απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια από το βράδυ.

www.ert.gr

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή