Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μήλον της έριδος η παλιά Νομική για ΔΠΘ και Δήμο Κομοτηναίων;

Published

on

Θυελλώδης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου κατά τη συζήτηση του επί της εγκρίσεως του Ισολογισμού-πέρασε κατά πλειοψηφία- , όπου έδωσαν το παρών τους οι Πρυτανικές Αρχές ζητώντας την παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της παλιάς Νομικής, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης και να καλυφθούν τμήματα του Δημοκριτείου-Κοινωνική Εργασία, Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνικών ΕΠιστημών- που παραμένουν άστεγα, μέχρι να ολοκληρωθούν τα κτίρια στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.
Τα πνεύματα άναψαν όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την αξιοποίηση των κτιρίων της παλιάς Νομικής, όπου το σώμα των Δημοτικών Συμβούλων ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισαν την πρόταση του Αντιδημάρχου επί των Τεχνικών Υπηρεσιών, Δημήτρη Καρασταύρου, για την ανάπλαση της περιοχής από το παλιό Γυμνάσιο Αρρένων, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Καραθεοδωρή, Θερινό ΔΗΠΕΘΕ, Κτίριο παλαιάς Νομικής.
Η πρόταση για την οποία έτρεξαν εντατικά ο Δήμος Κομοτηναίων , για να έχει τεκμηριωμένες προτάσεις, έως τις 31 Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία υποβολής του προγράμματος Φιλόδημος 1, προκειμένου να ενταχθεί και να λάβει 10 εκ ευρώ για την αναβάθμιση και ανάπλαση της περιοχής που προαναφέρθηκε.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει κατασκευή συνεδριακού κέντρου, νηπιαγωγείου, κλειστό Γυμναστήριο…αν τύχει τελικά της χρηματοδότησης. Επίσης περιλαμβάνει και έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιρίων.
Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Ιωάννης Γκαράνης στην τοποθέτησή του, αλλά και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, μιλώντας και στην ΕΡΤ Κομοτηνής, διαβεβαίωσαν τις Πρυτανικές αρχές πως οι Σχολές θα λειτουργούν όσο χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις των Σχολών στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.

Οι πρυτανικές αρχές που παρίσταντο, αντέδρασαν πολύ έντονα.
Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, αντιπρύτανης οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΔΠΘ, Φώτης Μάρης, τόνισε πως ο Δήμος, έχοντας ιδιοκτησιακή αντίληψη, κάνει λάθος και διώχνει το Πανεπιστήμιο, βάζει την κοινωνία απέναντι στο Πανεπιστήμιο, θέτοντας το δίλημμα ‘Τον Φοιτητή, ή τον μαθητή;’. «Εμείς όμως ασκούμε διοίκηση και όχι …πολιτική», τόνισε ο κ. Μάρης.

Η κ. Στογιαννίδου ήταν σαφέσταση στην συνέντευξή της στην ΕΡΤ Κομοτηνής, πως η χρήση των κτιρίων δεν αλλάζει. Οι σχολές δεν φεύγουν. «Όταν θα ολοκληρωθούν οι κτιριακές υποδομές και γίνει συνολική μετεγκατάσταση των Σχολών στην πανεπιστημιούπολη, τότε και μόνο τότε, θα αλλάξει η χρήση των κτιρίων, για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος των Σχολείων στην Κομοτηνή.
Είναι μια πρόταση που υπερκαλύπτει την πρόταση του ΔΠΘ και σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης.
Δεν καταλαβαίνω πως κινδυνεύει το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Πρυτανικών αρχών. Ο Δήμος δεν διώχνει το Πανεπιστήμιο συνεχίζει να το υποστηρίζει. Επίσης δεν μπορούμε να καταλάβουμε και αυτό που ειπώθηκε από το Πανεπιστήμιο, πως αν φύγουμε,(σ.σ. εννοείται από την παλιά Νομική) δεν θα διεκδικήσουμε νέες Σχολές και τμήματα. Εμείς είμαστε και θα είμαστε αρωγοί προς το Δημοκρίτειο», υπογράμμισε καταλήγοντας η κ. Στογιαννίδου.
Ο κ. Μάρης από την πλευρά τόνισε πως το Πανεπιστήμιο έστειλε 4 έγγραφα το τελευταίο πεντάμηνο, προς το Δήμο Κομοτηναίων για την παραχώρηση για κάποια χρόνια το κτιριακό συγκρότημα της Νομικής και ο Δήμος εκώφευσε…
Η κ. Στογιαννίδου αντέτεινε πως η απάντηση δόθηκε και ήταν πως αυτές τις αποφάσεις δεν μπορεί να τις λάβει μια απερχόμενη διοίκηση, αλλά μια νέα, μετά τις εκλογές, όπερ και εγένετο…
Απαντώντας στην ερώτηση μήπως θα έπρεπε να γίνει εκ νέου μια συνάντηση σε πιο ήρεμο κλίμα, μαζί με τις Πρυτανικές αρχές, η κ. Στογιαννίδου φάνηκε θετική, όχι όμως και τόσο θετική η πλευρά του Πανεπιστημίου, προς το παρόν.

ΥΓ: Σε παλιότερη συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Κομοτηναίων, Γιώργου Πετρίδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής, είχε πει πως όταν φύγει το ΔΠΘ στις εγκαταστάσεις του στην πανεπιστημιούπολη, το κτιριακό της παλιάς Νομικής θα αξιοποιηθεί για σχολική στέγη.
«Αυτό ήταν το μεγάλο μυστικό που μας έκρυβαν», τόνισε σχολιάζοντας ο κ. Μάρης την αναφορά αυτή…

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή