Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κομοτηνή: Διαβεβαιώσεις και προβληματισμός από τις Δημοτικές Παρατάξεις για το θέμα της παλιάς Νομικής

Published

on

«Στηρίζαμε και στηρίζουμε το ΔΠΘ σε ό,τι χρειαστεί. Ποτέ και κανένας δεν είπε ότι δεν θέλουμε το Πανεπιστήμιο στην πόλη ή ότι δεν θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους ανάμεσά μας» ανέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του ΔΣ. « Ήμασταν και θα είμαστε αρωγοί σε ό,τι χρειαστεί και συνοδοιπόροι. Είναι αίτημα της κοινωνίας της πόλης και έτσι θα συνεχίσουμε.» τόνισε.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Κομοτηνής σημείωσε « Ωστόσο, προκύπτουν ανάγκες και στο δήμο Κομοτηνής. Ο δήμος Κομοτηνής αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε ένα δικό του οικόπεδο ώστε να μπορέσει να αναγείρει σχολείο. Θέλουμε να χτίσουμε ένα νηπιαγωγείο το οποίο χρειαζόμαστε. Κανείς δεν είπε ότι το Πανεπιστήμιο θα φύγει από εκεί που είναι. Είπε κανείς ότι θα φύγετε; Φυσικά και θα είστε εκεί. Αν προκύψει όμως ένα κτίριο το οποίο θα μπορεί να διατεθεί για σχολική στέγη, θα το διαθέσουμε. Ποιος είπε ότι θα φύγετε από εκεί; Το Πανεπιστήμιο θα μείνει εκεί, εκεί θα είναι οι χώροι του, θα το στηρίξουμε όπου χρειαστεί. Το θέμα είναι για μας σημαντικό, θα μπορούμε να φτιάξουμε εκεί πέντε πράγματα προς όφελος των δημοτών, της δημοτικής αρχής. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να έχει ένα όραμα για την πόλη και να πούμε ότι θα αναβαθμίσουμε μια περιοχή; Ποιο είναι το πρόβλημα; Αν θα πάρουμε εμείς το Πρόγραμμα ή αν θα το πάρετε εσείς. Το πρόβλημα για σας είναι αν θα μείνετε εκεί και σας το λέω ευθέως θα μείνετε εκεί δεν πρόκειται να φύγετε.»

Μιλώντας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής » ο κος Αντώνης Γραβάνης τόνισε ότι: «Ο τρόπος χειρισμού αμαυρώνει την προσπάθεια που έγινε. Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε σ’αυτό το σημείο διαπληκτισμού κι αυτό γιατί ως δημοτική αρχή δεν είχατε το ενδιαφέρον ή το σθένος να καθίσετε κάτω και να συζητήσετε. Έχετε ένα ΔΠΘ που εδώ και τέσσερις μήνες σας ζητάει μια παραχώρηση και δεν θέλετε να τη δώσετε. Ο κος Πετρίδης είχε πει να καθίσουμε όλοι οι επικεφαλής να δούμε τι θα κάνουμε γιατί το Πανεπιστήμιο βιάζεται. Αφού δεν θέλατε να δώσετε την παραχώρηση, γιατί είχατε αυτό το σκοπό, γιατί δεν το λέγατε; Το δημοτικό συμβούλιο, όμως, αποφασίζει. Για ποιόν λόγο, ενώ ξέρατε ότι υπάρχει αυτό το θέμα, για ποιο λόγο δεν έγινε το τόσο απλό: να γίνει μια συνεννόηση του Δημάρχου με τον Πρύτανη και να βρεθεί μια λύση που θα βολεύει όλους.» τόνισε ο κος Γραβάνης για να σημειώσει « Και δυο μέρες πριν μας καλείτε να λάβουμε μια απόφαση χωρίς να έχουμε πλήρη γνώση μέσα σε όλους αυτούς τους διαπληκτισμούς.» και κατέληξε λέγοντας « Είναι υποχρέωση να στηρίζουμε όσο γίνεται το Πανεπιστήμιο. Δεν συνεννοηθήκατε καν με το Πανεπιστήμιο που έχει την χρήση.»

Στην τοποθέτησή του ο κος Κώστας Καραϊσκος, επικεφαλής του «Σπάρτακου» ανέφερε ότι ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε από τη θέση του ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή χρήσης κι αυτό αρκεί. «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι άλλο είναι το διακύβευμα, το πρόγραμμα, αν δηλαδή θα το κάνει το ΔΠΘ ή ο δήμος;» είπε γα να σηειώσει «Ποιος είπε ότι θέλει να φύγει το Πανεπιστήμιο από εκεί; Άλλο το Πανεπιστήμιο, άλλο οι Πρυτανικές αρχές. Δεν είναι ένα. Και δεν είναι η τοποθέτηση ενός Πρυτανη ή ενός αντιπρύτανη ταυτισμένες με το δημόσιο συμφέρον. Ένα τέτοιο έργο μαμούθ (ενν: την ανέγερση των νέων κτιριακών υποδομών), όπως είπε ο Πρύτανης, δεν μπορεί να προβλέψει την στέγαση δύο Τμημάτων ακόμη; Θεωρώ απαράδεκτο όλο αυτό που είδαμε εδώ μέσα να προσπαθούν να προσβάλουν την νοημοσύνη μας και να μας λένε ότι δεν καταλαβαίνουμε όλα αυτά που ακούμε.»

Μιλώντας η κα Ελένη Λαφτσή αφού πρώτα ανέφερε ότι « Επιθυμούμε να έχουμε μια στενή στενότατη συνεργασία και του δήμου και του Πανεπιστημίου» τόνισε ότι « Αν κάποιοι ύψωσαν τους τόνους εδώ σήμερα το έκαναν από το πάθος και την αγάπη να υπερασπιστούν το Πανεπιστήμιο και την πόλη. Η απόφαση του Δ.Σ. πρέπει να είναι μια διαβεβαίωση προς την τοπική κοινωνία ότι αγαπάμε και θέλουμε την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και θα παλέψουμε. Κι αν δεν παλέψει το ίδιο για την ανάπτυξη του, όπως ειπώθηκε και αρνητικά το άκουσα, θα παλέψουμε εμείς ως δήμος και ως τοπική κοινωνία. Το θέλουμε το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο γιατί είναι πνευματική ναυαρχίδα της περιοχής, η «βαριά βιομηχανία», αλλά γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον του δήμου της περιοχής, με την ανάπτυξη του ΔΠΘ. Θεώρησα ότι είμαστε σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου με τους διαλόγους που άκουσα.»¨Μάλιστα σ΄αυτό το σημείο η κα Λαφτσή διαβεβαίωσε κι εκείνη από την πλευρά της ότι « όσο χρειάζεται η χρήση των χώρων αυτών, της αναπλασμένης παλιάς Νομικής, κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα σταθεί εμπόδιο.» Για να επισημάνει ότι: « Δεν έχουμε ανάγκη από πλασματικές αντιπαλότητες. Έχουμε ανάγκη από συνεργασία. Ξέρουμε που ζούμε. Υπό ποιες συνθήκες ζούμε, ξέρουμε την οικονομική ανάγκη για ανάπτυξη που έχει η περιοχή. Είμαστε υπέρ της πρότασης αυτής. Αν βγουν τα κτίρια αυτά δεν μπορεί να υποβληθεί η πρόταση.» μην παραλείποντας να τονίσει ότι « Είναι ένα μικρό ατόπημα ότι δεν υπήρξε ένας διάλογος με τις Πρυτανικές αρχές. Δεν παραγνωρίζουμε ότι η κυριότητα ανήκει στο δήμο Κομοτηνής. Αν υπάρξει, όμως, παραχώρηση δεν υποβάλλεται η πρόταση.»

Το χρόνο πίσω γύρισε με την τοποθέτησή του ο κος Τάσος Βαβατσικλής επικεφαλής της δημοτικής παράταξής «ξεΚΙΝΗΜΑ για την πόλη» λέγοντας ότι « Μετά τη μεταστέγαση της Νομικής η τότε δημοτική αρχή πήρε την παλιά Νομική και αφού την ανακαίνισε θέλησε να τη δώσει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τότε όμως ο αντιπρύτανης και ο πρύτανης κατηγόρησαν το Δήμο ότι δεν αγαπούμε το Πανεπιστήμιο, ότι δηλαδή έγινε και σήμερα. Και ενώ είχαμε ενημερώσει τον Υπουργό Παιδείας. Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε πίσω και παρέμεινε στο ΔΠΘ» είπε για να καταλήξει λέγοντας « Δεν δέχομαι τέτοιου είδους κατηγορίες στις δημοτικές αρχές. Δεν συζητώ την παραχώρηση κατά κυριότητα είμαι τελείως αντιθέτως.»

Τέλος, μιλώντας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο κος Γιάννης Λεβέντης αφού ξεκαθάρισε ότι «Δεν μπαίνουμε στην αντιπαράθεση του αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου της Θράκης και της δημοτικής αρχής» έθεσε το ερώτημα για το αν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη; Και συνέχισε λέγοντας: «Χτίζονται καινούργια κτίρια, αναβαθμίζονται άλλα, είναι μια επιβαρυμένη περιοχή ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής. Στο θερινό θέατρο προβλέπεται κάτι πέρα των καμαρινιών, προδιαγραφές ασφαλείας σε σχέση με τη χρήση που έχει σήμερα; Στην διάρκεια όλων αυτών των αποκαταστάσεων οι φοιτητές, η λέσχη, οι μαθητές, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στα κτίρια ή θα απομακρυνθούν;»

Όσον αφορά στην πιο έντονη στιχομυθία της συνεδρίασης στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο ήταν αυτή του αντιπρύτανη Φώτη Μάρη και του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Δ. Καρασταύρου για τη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών (ενν. ΔΠΘ και δήμος Κομοτηνής) που δεν έγινε ποτέ.

Δ. Καρασταύρου: Σήμερα είχαμε ραντεβού και δεν ήρθατε
Φώτιος Μάρης: Το ότι υπήρξαν πέντε έγγραφα έχετε να πείτε κάτι;
Δ. Καρασταύρου: Είναι απόφαση ομόφωνη του Δημοτικού Συμβουλίου που παρέπεψε το θέμα στη νέα διοίκηση και προέκυψε αυτή η πρόσκληση. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Φώτιος Μάρης: Όλη αυτή την περίοδο δεν θα μπορούσε να έρθουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και του ΔΠΘ και να πουν τι ο καθένας προτίθεται να κάνει; Τι σκέφτεται;
Δ. Καρασταύρου: θα μπορούσε. Φέρτε να δούμε και τη μελέτη σας. Εσείς ζητάτε κάποια ζητήματα χωρίς να μας λέτε τι θέλετε να κάνετε και μας λέτε παραχωρήστε το; Κι εμείς σας λέμε ότι αυτά που ζητάτε τα έχουμε βάλει εδώ μέσα και καθείστε και μείνετε. Δεν λέμε να φύγετε αν το έχετε καταλάβει. Δεν είμαστε αντίπαλοι.
Φώτιος Μάρης: Σε καμία περίπτωση. Το ερώτημα είναι: Υπάρχει παραχώρηση του κτιρίου αυτού στο ΔΠΘ;
Δ.Καρασταύρου: Από το 74 γιατί δεν ρωτάτε αν υπάρχει παραχώρηση και τώρα ρωτάτε το 2019 εμένα;
Φώτιος Μάρης: Καιρός είναι να πάρουμε απάντηση.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την συνεδρίαση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me