Connect with us

OIKONOMIA

Κομοτηνή ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 4-11-2019

Published

on

ΕΡΤ Κομοτηνής Δελτίο Ειδήσεων 4-11-2019

Πρωτογενής Τομέας
Κ. Σκρέκας: Σχεδιασμός για μείωση κόστους παραγωγής, πετρέλαιο-ρεύμα

Το παρών του στην ημερίδα για την αναβίωση της αμπελοκαλλιέργειας έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας στο πλαίσιο της 3ης γιορτής τσίπουρου στον Ίασμο Ροδόπης.
Ο κ. Σκρέκας παραδέχθηκε πως οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ενέργειες για την μείωση του κόστους παραγωγής για ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο.
Ειδικότερα ανέφερε πως για το ηλεκτρικό ρεύμα, προωθείται το μοντέλο ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα αποκτήσουν οι Αγρότες με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα μπορούν να αποσβέσουν σε 15 χρόνια. Όταν το αποσβέσουν, με το συμψηφισμό που θα γίνεται, θα έχουν μηδενικό κόστος για ρεύμα.
Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, σημείωσε πως η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει το Αγροτικό πετρέλαιο, εφ’ όσον εξασφαλίσει και το δημοσιονομικό χώρο.

Κ . Σκρέκας: Μονόδρομος οι συνεργασίες στον πρωτογενή τομέα για καλύτερες τιμές εφοδίων και πώλησης

Ο κ. Σκρέκας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών των Αγροτικών προϊόντων και διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως οι συνεργασίες είναι μονόδρομος για τον Πρωτογενή τομέα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία.

Κ. Σκρέκας: «Ελάτε να ξεκινήσουμε ΠΟΠ ονομασία κρασιού της Θράκης»
Παρακολουθώντας το μεγαλύτερο μέρος της ημερίδας και απαντώντας σε ερωτήματα παραγωγών τσίπουρου, τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα με το καθεστώς στο τσίπουρο, ωστόσο φέτος τα πράγματα ήταν πιο ομαλά για την πώληση του προϊόντος. Κάλεσε τους φορείς του Πρωτογενούς τομέα να τον επισκεφθούν και κυρίως να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία για οίνο της περιοχής με τη σφραγίδα ΠΟΠ προϊόντος, καθώς στη Θράκη δεν υπάρχει κρασί με ΠΟΠ όνομα.
Πρόσκληση συνάντησης απηύθυνε και στους Κτηνοτρόφους για το θέμα των συμβολαίων γάλακτος με τις εταιρείες.
Την Τετάρτη όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Ιάσμου, Μουμίν Οντέρ, θα σταλεί υπόμνημα στον Υφυπουργό με όλα τα θέματα που έθεσαν οι Αγρότες στην σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, όπου του απένειμε και τιμητική πλακέτα.
Ερωτηθείς για το Χρυσό ο κ. Σκρέκας, απάντησε πως δεν γνωρίζει το θέμα. Ωστόσο ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει νέες επενδύσεις για θέσεις εργασίας, που όμως θα σέβονται το περιβάλλον και θα είναι εξασφαλισμένη η κοινωνική συναίνεση.

Αγρότες: Να αποδεσμευθεί το εργόσημο από τα επιδόματα του ΟΑΕΔ

Οι Αγρότες έθεσαν στον υφυπουργό μια σειρά από ζητήματα, όπως την αποδέσμευση του εργόσημου από τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, προκειμένου να μπορούν να βρουν εργατικά χέρια στις περιόδους αιχμής των Αγροτικών εργασιών και να μην αναγκάζονται να δουλεύουν παράνομα, ή ακόμα να προσλαμβάνουν Βουλγάρους για τις αγροτικές εργασίες.
Ζήτησαν να ενταχθούν τα σπαράγγια στις ενισχύσεις ήσσωνος σημασίας-de minimis-.
Επι πλέον ζήτησαν τη συμβολή του για να απεμπλακεί ένα θέμα που αφορά σε διάνοιξη μιας διάβασης μεταξύ των οικισμών Σάλπης- Διαλαμπής, που βάζει εμπόδια ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ.
Επίσης ζητούν τη συνδρομή του υπουργού, πάλι για το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ, ο οποίος δεν δίνει συγκατάθεση σε Κτηνοτροφικές μονάδες να αδειοδοτηθούν, προκειμένου να ενταχθούν οι Κτηνοτρόφοι σε βιολογικά προγράμματα.
Τέθηκαν βέβαια και τα ζητήματα των Χαλαζοκτυπημένων καλλιεργειών και για το χαμηλό ποσοστό ζημιάς που τελικά έβαλαν οι γεωπόνοι.
Τα θέματα αυτά έθεσαν και κατά την διάρκεια της ημερίδας για την Αμπελοκαλλιέργεια και οι δύο Βουλευτές της ΡΟδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ καθώς δεν έχει δοθεί προκαταβολή, αλλά ούτε και οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ για καπνό και βαμβάκι του 2018.

ΔΠΘ
Πλάκα θεμελίωσης από Διγαλάκη-Πολυχρονίδη στο νέο κτίριο δυο σχολών του ΔΠΘ

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, μαζί με τον Πρύτανη, Αλέκο Πολυχρονίδη, τοποθέτησαν την πλάκα θεμελίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτιικών και Οικονομικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής!
Φορέας Συγχρηματοδότησης είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο προϋπολογισμός της Μελέτης αγγίζει τα 39 εκ ευρώ.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός η συνεργασία θα συνεχισθεί και θα αποτυπωθεί και με άλλα έργα που θα ενισχύσουν τις υποδομές του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των έξι νέων τμημάτων του ΔΗμοκριτείου, θέμα που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο χρονικός ορίζοντας αποπεράτωσης του έργου των κτιριακών εγκαταστάσεων των δύο Σχολών του Δημοκριτείου είναι στα 3 χρόνια.

Κόμματα
Ερώτηση για τα κενά στην εκπαίδευση από Ιλχάν Αχμέτ
Κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ η ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, που θέτει επί τάπητος το σύνολο των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του στην Κομοτηνή με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ροδόπης.
Η ερώτηση θέτει τα θέματα των κενών στα σχολεία της Ροδόπης σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σε ώρες διδασκαλίας.
Επίσης, το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων στα σχολεία και επαναφέρει το μέγα θέμα των αναμοριοδοτήσεων στη Ροδόπη.

Νεολαία-Ευρώπη
Η μεγάλη συνάντηση των εθελοντών στο ΕυρωπαϊΙκό Κέντρο Πληροφόρησης

Έφτασε η ώρα της Μεγάλης Ετήσιας Συνάντησης των Εθελοντών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής!
Σήμερα στις 20.00 στα γραφεία του, το Κέντρο περιμένει όλους όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο δυναμικό των εθελοντικών ομάδων του Κέντρου!
Συγκεκριμένα, οι ομάδες είναι:
Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του παιδιού
Ομάδα Ευαισθητοποίησης για Κοινωνικά Θέματα
Ομάδα Επαφής με τα Μ.Μ.Ε.
Ομάδα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Αυτοδιοίκηση
Δηλώσεις συμμετοχής για επίσκεψη στο Μαγεμένο Πάρκο
H πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, Αναστασία Λιβεριάδου, καλεί όλους τους Δημοτικούς και Ιδιωτικούς Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και σε όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου, να δηλώσουν συμμετοχή για επίσκεψη στο «Μαγεμένο Πάρκο», που θα λειτουργήσει και φέτος στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, από 9 Δεκεμβρίου 2019 έως 6 Ιανουαρίου 2020.
Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό πρόγραμμα.
Πολιτισμός
Αφιέρωμα στον Στρατή Μυριβήλη
Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, πραγματοποιεί αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και πεζογράφους της Γενιάς του ’30 τον Στρατή Μυριβήλη με τίτλο,
Στρατής Μυριβήλης, «Είναι λογής παλληκαριές, είναι και λογής παλληκαριά».

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθησαν 4 διακινητές, οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθησαν σε Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, τέσσερις (4) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 43, 42, 38 και 23 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών.

Κατασχέθηκαν τέσσερα οχήματα, διάφορα χρηματικά ποσά και κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Συνελήφθη στην Κομοτηνή 31χρονος ημεδαπός, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν ένα πλαστικό δοχείο και τρείς νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 43,2 γραμμαρίων.
Συνελήφθη 41χρονος ημεδαπός, διωκόμενος με ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη στην Ξάνθη, 41χρονος ημεδαπός, ο οποίος διώκεται με Ένταλμα Σύλληψης από τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές για διακίνηση ναρκωτικών.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Αθλητική ΕΝημέρωση

Πρόγραμμα Άθληση για όλους στο Δήμο Κομοτηναίων

Η ΔΚΕΠΠΑΚ ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος «Άθληση για όλους» για την περίοδο 2019-20.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, ανάλογα με το τμήμα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους γυμναστές.

Περίπου 200 δρομείς μικροί και μεγάλοι στον δρομικό του Ιάσμου

Περίπου 200 δρομείς μικροί και μεγάλοι τερμάτισαν στο δύο δρομικά στο πλαίσιο του τρίτου φεστιβάλ τσίπουρου στον Ίασμο.
Συγκεκριμένα 120 ήταν οι ενήλικες και 70 οι μικροί δρομείς.
Όλοι όσοι συμμετείχαν, πήραν μετάλλια ενθύμησης της συμμετοχής τους.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω


Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
Advertisement

Δημοφιλή