Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα-Κ. Μητσοτάκης: Να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει το μέλλον (video)

Published

on

Σημαντική στιγμή για τις ελληνο-κινεζικές εμπορικές σχέσεις χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών στην Σαγκάη.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον δυναμισμό και την διάθεση της Σαγκάης να ενστερνιστεί έναν κόσμο που αλλάζει. «Μια νέα αισιόδοξη εποχή έρχεται για την Ελλάδα και μας επιτρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει το μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει να οδηγήσει την χώρα σε μια εποχή βιώσιμης ευημερίας.

Αναφέρθηκε στην εντολή του Ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση για αποκατάσταση της ανάπτυξης, προσέλκυση επενδύσεων και εξασφάλιση ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα οικονομικού περιβάλλοντος.

«Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ώστε να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως η χώρα διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μια προνομιακή γεωπολιτική θέση αλλά και έμπειρο εργατικό δυναμικό.

Αναφέρθηκε στην δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την δυναμική της Ελλάδας ώστε να μετατραπεί σε ένα πραγματικό «success story», δεδομένης και της θετικότατης αντίδρασης των αγορών τον τελευταίο καιρό. «Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα επιτρέποντάς μας να εκδώσουμε ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, κάτι αδιανόητο πριν από έναν χρόνο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Χρηματιστήριο λέγοντας πως η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες στον κόσμο το 2019, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, όπως η εκμετάλλευση του Ελληνικού, που είχαν περιέλθει σε στασιμότητα για πολλά χρόνια. Όπως προανήγγειλε, τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει φορολογικές διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις, ενώ έχει ήδη κάνει αντίστοιχες περικοπές στην φορολογία των πολιτών.

Η ανάκαμψη της κτηματαγοράς μετά από δέκα χρόνια -κατά 10% ήδη αυτό το έτος- οφείλεται και στην εμπιστοσύνη των κινέζων επενδυτών που κάνουν χρήση των προνομίων της «golden visa», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως οι ευκαιρίες που υπάρχουν στην επιχειρηματική αγορά θα αποτελέσουν στόχο ολοένα και περισσότερων Κινέζων επενδυτών.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σταθερή μείωση της ανεργίας, κάτι που συνδυαστικά με άλλους παράγοντες θα οδηγήσει στην συνολική ανάπτυξη της οικονομίας κατά 3% το 2020, καθιστώντας την χώρα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Η χώρα μου βρίσκεται στην αρχή μια νέας εποχής ανάπτυξης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους κινέζους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η Ελλάδα, τώρα που υπάρχει δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους οι αμοιβαίοι δεσμοί των δύο χωρών μπορούν να ενδυναμωθούν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ως ένα λαμπρό παράδειγμα της τόλμης των κινέζων επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε μια εποχή που άλλες χώρες το απέφευγαν. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εγκρίνει ένα νέο «master plan» με πρόσθετη επένδυση της Cosco, η οποία μπορεί να φτάσει και το 1 δις ευρώ, με στόχο να μετατραπεί ο Πειραιάς σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.

Η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επενδύσει στην διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, δεδομένων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας σε μια πλειάδα τομέων, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας βέβαιος πως ο επιχειρηματικός κόσμος της Κίνας θα ενδιαφερθεί για τις ευκαιρίες που έχει να επιδείξει η χώρα. Ανέφερε το παράδειγμα της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τεχνολογία της πληροφορικής, των logistics, της υγείας, της γεωργίας και του τουρισμού.

«Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας προσφέρει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για κοινοπραξίες στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, την Μαύρη Θάλασσα αλλά και τον αραβικό κόσμο. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας ως διαμετακομιστικός κόμβος για αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε συνδυασμό με την σημαντική Ελληνική παρουσία στην Ν.Α. Ευρώπη, αποτελούν σημαντικό γεγονός για κινεζικές επενδυτικές ευκαιρίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε επίσης την σπουδαιότητα των διμερών σχέσεων στην ναυτιλία, μιας και οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν τα τελευταία 15 χρόνια ναυπηγήσει πάνω από 1.000 πλοία σε κινεζικά ναυπηγεία, με την συνολική αξία της επένδυσης να υπερβαίνει τα 50 δις δολάρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός πως η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός προορισμός για τους Κινέζους τουρίστες, με τον αριθμό τους να φτάνει στις 180.000 το 2018, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει τις 500.000 ως το 2021.

Οι πολιτισμοί Ελλάδας και Κίνας έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός και έχει έρθει η ώρα για μια σημαντική αύξηση του αριθμού των κινέζων επισκεπτών που θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τις εμπειρίες της όμορφης χώρας μας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, δεδομένου ότι κινεζικές αεροπορικές εταιρίες έχουν εντάξει στα δρομολόγιά τους απευθείας πτήσεις προς και από την Αθήνα.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, αναφέροντας ως παράδειγμα τα διατροφικά προϊόντα και τις ελληνικές εταιρείας που συμμετέχουν στην έκθεση Εισαγωγών – Εξαγωγών της Σαγκάης, δεδομένης και της προόδου στην συμφωνία Ευρώπης – Κίνας για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους κινέζους καταναλωτές να απολαμβάνουν πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, το παρθένο ελαιόλαδο και το κρασί.

«Κατευθυνόμαστε σε ένα νέο, πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις και καλωσορίζω την βούληση των κινέζων επιχειρηματιών να διευρύνουν την συνεργασία των δύο χωρών σε περισσότερους τομείς» είπε ο Κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το παράδειγμα της Cosco και της Ελληνικής εταιρίας Kleemann που δραστηριοποιείται στην Κίνα.

«Είχα την ευκαιρία να εγκαινιάσω ένα καινούριο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρίας Kleemann αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων που θα υποστηρίξει την κινεζική αγορά», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τις ελληνικές εταιρίες που θέλουν να επεκτείνουν την συνεργασία τους με την κινεζική αγορά, κάτι που όπως είπε θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν στις περισσότερες από 200 επιχειρηματικές συναντήσεις στο πλαίσιο του ελληνο-κινεζικού φόρουμ.

«Σας προσκαλούμε να γίνετε εταίροι μας, συμμετέχοντας στο ζωντανό μέλλον της Ελλάδας» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχει υπάρξει καλύτερη στιγμή για να γράψουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις σινο-ελληνικές σχέσεις», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, μην παραλείποντας να συγχαρεί το Enterprise Greece και όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση του ελληνο-κινεζικού φόρουμ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν και εξέφρασε την ευχή να συναντήσει εκ νέου τους κινέζους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών έχει ως στόχο να τονώσει το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με νέες επενδύσεις ή επέκταση των υφιστάμενων και στις δυο χώρες.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην έδρα της Cosco

«Κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης», τόνισαν από κοινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Cosco, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην έδρα της κινεζικής εταιρείας στη Σαγκάη. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν θερμά εργαζόμενοι της Cosco κρατώντας σημαίες των δυο χωρών. Ο πρόεδρος της Cosco, Xu Lirong, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής στην επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την γρήγορη έγκριση του νέου master plan, το οποίο -όπως τόνισε- είναι ορόσημο για τη μελλοντική συνεργασία των δυο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή οραματίστηκε και έκανε τα πρώτα βήματα γι’ αυτή τη σημαντική επένδυση, ενώ εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη αντίδραση και καχυποψία για τη χρησιμότητά της.

«Μας φέρατε ευχάριστα νέα. Έχουμε στόχο να κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και το master plan μάς διασφαλίζει ότι θα το πετύχουμε. Θέλουμε να κάνουμε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο του κόσμου στο μοντέλο της Σιγκαπούρης», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Cosco.

Ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping στον προεδρικό ξενώνα της Σαγκάης.

Σχετική είδηση: ΓΓ του ΚΚ Σανγκάης στον πρωθυπουργό: Είστε ο σημαντικότερος εταίρος μας στην Ευρώπη(video)-Εγκαινίασε τη μονάδα παραγωγής των ελληνικών ανελκυστήρων Kleeman

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή