Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ

Βουλή: Στην κρίση της Ολομέλειας ο Ποινικός Κώδικας – Οι αλλαγές (video)

Published

on

Την ανάγκη να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε κανόνες και νόμους ώστε ο Έλληνας πολίτης να νιώθει πιο ασφαλής τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στη Βουλή για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

«Φέρνουμε αλλαγές που απαντούν στην κοινή λογική και γιατί θέλουμε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τους πολίτες», είπε ο Κώστας Τσιάρας, χαρακτηρίζοντας «άδικη» και «υποκριτική» τη στάση της αντιπολίτευσης, λόγω των αντιδράσεων για τη διάταξη σχετικά με την κακόβουλη βλασφημία για τα θεία, η οποία αποσύρθηκε.

Για το ζήτημα της κατάργησης της άρσης της αυτεπάγγελτης δίωξης τραπεζικών στελεχών για απιστία, η οποία θα γίνεται πλέον μόνο με έγκληση, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αλλαγή αποσκοπεί στην «αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και στη ρύθμιση κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων που αφορούν την απιστία των τραπεζικών στελεχών.

Για «προκλητική και προσβλητική, για την κοινωνία, ασυλία της ΝΔ στα τραπεζικά στελέχη», έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στη συζήτηση νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Με τροπολογία – προσθήκη στον Ποινικό Κώδικα, επανέρχεται διάταξη που προβλέπει ότι θα επιτρέπεται η χρήση παρανόμως κτηθέντων στοιχείων σε δίκες για οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα διαφθοράς, όπως για παράδειγμα οι παράνομες ηχογραφήσεις.

Έτσι θα γίνονατι ποδεκτά τα αποδεικτικά μέσα σε κακουργήματα οικονομικής φύσεως που χειρίζεται ο οικονομικός εισαγγελέας ή ο εισαγγελέας Διαφθοράς.

Ο νέος Κώδικας προβλέπει επίσης αυστηρότερες χρηματικές ποινές (έως 100.000 €) για διακίνηση παράτυπων μεταναστών

Επίσης αυστηροποιούνται οι ποινές για βιασμό: 10-15 χρόνια φυλάκιση και ως ισόβια, αν διαπραχθεί από 2 άτομα και πάνω.

«Για αστοχίες στον Ποινικό Κώδικα που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «οι αναγκαίες αλλαγές που προωθεί τώρα η κυβέρνηση έχουν συντηρητικό αποτύπωμα».

Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για τα όσα συνέβησαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών σήμερα στη συζήτηση των Κωδίκων.

«Δεν ανακαλώ τη δήλωσή μου», είπε ο κ. Μάρκου εμμένοντας ότι η Σύγκλητος, κλείνοντας το πανεπιστήμιο, στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Χήτας που ζήτησε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει γιατί «το πανεπιστήμιο ανήκει στα παιδιά μας που παίρνουν το πρωί το αστικό λεωφορείο» για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Ακολούθησε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος που κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι φλερτάρουν με το «μπάχαλο».

Οι τοποθετήσεις των Εισηγητών

«Αποτελούσε, για τη Νέα Δημοκρατία, πράξη πολιτικής συνέπειας απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι οι τροποποιήσεις που ψηφίζονται σήμερα από τη Βουλή, αποτελούσαν αναγκαιότητα καθώς στις θεμελιακές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, με την ευρεία αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, πριν από τις εκλογές, «εμφιλοχώρησαν παραδρομές και αβλεψίες».

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις τροποποιούν προβληματικές διατάξεις των κωδίκων οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις και δυσλειτουργίες, διορθώνονται αβλεψίες και λάθη για την εύρυθμη εφαρμογή της ποινικής διαδικασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του πλαισίου των ποινών σε επιμέρους εγκλήματα.

«Εγώ καταλαβαίνω: είστε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είστε νέα κυβέρνηση κι έχετε το δικαίωμα να κάνετε αλλαγές. Μην επικαλείστε, όμως, το επιχείρημα ότι άρχισαν να εμφανίζονται παθογένειες στην εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή του νέου δικαστικού έτους», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Λάππας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «βάζοντας μέσα και την έννοια της διατάραξης της κοινής ειρήνης, που μπορεί να τιμωρείται στο πλαίσιο των τρομοκρατικών πράξεων», μπορεί να ισχύσει η παροιμία «κυνηγάμε κουνούπια με καραμπίνα».

«Ακόμα και στο πλαίσιο της διατάραξης της κοινής ειρήνης μπορεί να διαπιστώνεται διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων. Δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω ότι είναι μία διάταξη η οποία αφορά όλους τους διαδηλωτές, φοιτητές, εργαζόμενους. Όποιος διαδηλώνει και διαταράσσει την κοινή τάξη και διαπιστώνεται ταξίδι ή προπαρασκευή ή “ κατέβασμα” από ένα site κ.λπ., θα μπορεί να διώκεται για τρομοκρατία με εξοντωτικότατες ποινές οριζόντια», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλουμε έναν Ποινικό Κώδικα δίκαιο κι όχι τιμωρό, κι οφείλουμε να αντιληφθούμε πως επειδή οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν, έτσι και οι Κώδικες πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα», ανέφερε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Για εμάς η Δικαιοσύνη, όταν δεν προσκρούει σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και όταν δεν αντιτίθεται στις αρχές του νομικού φιλελευθερισμού, δεν συγχωρεί καμία πολιτική αντιπαράθεση. Όμως εδώ με τον τρόπο που φέρνετε τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αποδεικνύεται δυστυχώς ότι αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως θέλετε -λέτε- να εγκαθιδρύσετε αλλά παλιά καλή βαλκανική Δεξιά», ανέφερε η Ν. Γιαννακοπούλου.

«Το νομοσχέδιο είναι με το βλέμμα στραμμένο στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος από μια νέα οικονομική κρίση που θα επιφέρει αντιδράσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος, γι’ αυτό και επιχειρείτε να βάλετε πιο βαθιά στο γύψο», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα που επισήμανε ότι αυξάνονται οι ποινές για το «αδίκημα κατά της κοινής ειρήνης», το οποίο «χρησιμοποιείται διαχρονικά για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων», επανέρχεται η ποινικοποίηση των αγώνων κατά των πλειστηριασμών, την ίδια ώρα, που τραπεζικά στελέχη θα απολαμβάνουν ασυλίας. Η κ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις διατάξεις για την τρομοκρατία επισημαίνοντας ότι επεκτείνεται το αξιόποινο για όλα τα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης» και των στρεφόμενων κατά της «δημόσιας τάξης». Τέλος, για την αύξηση της ποινής για την κατοχή μολότοφ, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για να «φυτεύονται» κακουργηματικές κατηγορίες σε όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Λάμπρος Παναγιώτου

www.ert.gr

Πηγη:https://volos.ert.gr/blog/2019/11/13/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD/

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή