Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σταθμός μέτρησης αερορύπανσης στο προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας

Published

on

Μοιράσου το άρθρο:

Ξεκίνησε σήμερα η εγκατάσταση ενός σταθμού μέτρησης της αερορύπανσης στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της ΠΕριφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Ο σταθμό είναι καινούργιος και παραχωρήθηκε από την Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας και θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον άλλο σταθμό που έχει τοποθετηθεί και ελέγχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε δέκα παραμέτρους θα είναι διαθέσιμα online.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, «πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο σταθμό που μας παραχωρήθηκε από την ΔΕΥΑΛ και έρχεται να υποκαταστήσει αυτόν που ζητήσαμε από το υπουργείο και ενέκρινε την χρηματοδότησή του με ποσό 148.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Επειδή όμως τα χρήματα δεν μπαίνουν σε κάποιο κωδικό άμεσα, αλλά θα πρέπει η Περιφέρεια πρώτα να κάνει διαγωνισμό για την προμήθεια, να αναδειχθεί ανάδοχος και στη συνέχεια να κατατεθεί ο φάκελος για χρηματοδότηση, αυτό θα πάρει καιρό. Έτσι έγινε αυτή η παραχώρηση από την ΔΕΥΑΛ που δεν διαθέτει την τεχνογνωσία».

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η εγκατάσταση του σταθμού θα ολοκληρωθεί σήμερα, αύριο θα γίνου οι συνδέσεις από πιστοποιημένη εταιρεία και θα συνδεθεί online ωστε οι πολίτες να έχουν γνώση των μετρήσεων.

Τι μετρά ο σταθμός

Ο σταθμός θα μετρά τιμές βενζολίου, μονοξειδίου άνθρακα, διοξειδίου θείου, pm10, pm 2.5, όζοντος και λουόλιου. Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου σταθμού θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έως ότου τοποθετηθούν οι δύο νέοι σταθμοί μέτρησης, μετά μάλιστα την εκχώρηση της αρμοδιότητας από το Υπουργείο στην Περιφέρεια και μετά την απόφαση του Πράσινου Ταμείου για την έγκριση του ποσού των 148.000,00€. 

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε «Έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο, που θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο να συγκεντρώσουμε στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη του Βόλου, σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο σταθμό και με όλες τις ενέργειες που γίνονται και αφορούν στη προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

  • Σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχοντας ως σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην πόλη του Βόλου, δίνοντας έμφαση στον προσδιορισμό επικίνδυνων για την υγεία συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων, θα πραγματοποιηθούν εκατό (100) λήψεις δειγμάτων αιωρούμενων σωματιδίων, συνολικού προϋπολογισμού 170.000,00€.
  • Υπογραφή σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών υλοποίησης δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων εδάφους και αποβλήτων (υγρώνστερεών) και νερών, για την παρακολούθηση οικοσυστημάτων και εδάφους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, συνολικού προϋπολογισμού 60.000,00€.
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε την εκπόνηση, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Επιδημιολογικής Μελέτης Θνησιμότητας και Νοσηρότητας στο Νομό Μαγνησίας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που οργανώθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
  • Σύναψε σύμβαση με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μετρήσεων το 2018 αερίων ρύπων (Διοξίνες/φουράνια, βαρέα μέταλλα) που εκπέμπονται από την καμινάδα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ
  • Δέσμευσε ένα ποσό της τάξης των 100.000€ προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια μελέτη ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου
  • Θα πραγματοποιηθεί μια εξειδικευμένη έρευνα, που ονομάζεται ολφακτομετρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί πέριξ του Π.Σ Βόλου, ώστε να  διαμορφωθεί μια πρότυπη διαδικασία προσέγγισης παρόμοιων προβλημάτων και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, διότι τα προβλήματα αυτά των δυσοσμιών από άγνωστες χημικές ουσίες και πηγές ανέκαθεν έμεναν άλυτα. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτής της έρευνας είναι περίπου 70.000,00€.

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη:https://volos.ert.gr/blog/2019/11/19/stathmos-metrisis-aerorypansis-sto-proaylio-tis-perifereiakis-enotitas/

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή