Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ακρόαση φορέων επί του φορολογικού- Οι δεσμεύσεις και οι αντιπαραθέσεις

Published

on

Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τρεις τρόπους σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ακρόαση φορέων επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Το φορολογικό αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως είπε ο υπουργός, ο πρώτος τρόπος είναι με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 6,1 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος τρόπος είναι με τις αντικειμενικές αξίες και την ακίνητη περιουσία, με τον κ. Σταϊκούρα να αναφέρει ότι μέχρι το Μάιο θα ενταχθούν περισσότερες από 3.000 επιπλέον ζώνες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ αναπροσαρμογή της προσέγγισης θα υπάρξει και για τις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές.

Η τρίτη κατηγορία είναι η ορθολογική φορολόγηση αυτών που δεν πληρώνουν και χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Αντιμαχία Σταϊκούρα-Αλεξιάδη

«Τρώτε από τα έτοιμα και καταγγέλλετε συνεχώς εκείνον που τα δημιούργησε», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης για την κριτική που ασκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο μετά το 2015 και προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. «Μην τσουβαλιάζετε το παρελθόν δεν είμαστε όλοι το ίδιο», απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας που υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε 10 δισ. ευρώ αχρείαστα μέτρα γιατί θα έσκιζε τα μνημόνια.

«Είπατε ότι τρώμε από έτοιμα. Ένα δισ. δημοσιονομικό κενό θα είχαμε το 2020, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΓΛΚ και εμείς μέσα σε 4 μήνες το μετατρέψαμε σε +1,2 δισ. Άρα πώς τρώμε από τα έτοιμα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και κατηγόρησε για λαθροχειρία στις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα του φορολογικού νομοσχεδίου.

ΣΥΡΙΖΑ:Τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν

«Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική ‘ημέτερων’ της ΝΔ», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας «προεκλογική απάτη της ΝΔ» τις υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

«Οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται σε περίπου 17 ευρώ το χρόνο, για να μπορεί να χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα», υπογραμμίζει.

ΚΙΝΑΛ: Το νέο φορολογικό αφήνει εκτός ουσιαστικών ελαφρύνσεων σταθερούς αιμοδότες της εφορίας

Την αντίδραση του εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, προκάλεσε η κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών για τα κόμματα που καταψήφισαν την αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου. «Θα ήθελα να θυμίσω στα στελέχη της ΝΔ, ότι η παράταξη, για την οποία μιλούν με αυτό το ύφος, είναι η παράταξη που το 2009 -μιας και βρισκόμαστε σε συζήτηση οικονομικού νομοσχεδίου- παρέλαβε πρωτογενές έλλειμμα 15,6% από την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Καραμανλή. Παρέλαβε έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών 15% από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Και είναι η παράταξη που έβαλε, πραγματικά, «πλάτη», όταν, τότε, η ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλη αφετηρία, αλλά με κοινή τοποθέτηση στις πλατείες των διαφωνούντων, εφάρμοσαν όλη αυτήν την αντιμνημονιακή ρητορική, που, στην πορεία, κατάλαβαν και ποια ήταν η πραγματικότητα και τη διαχειρίστηκαν, κάνοντας «οβιδιακή μεταστροφή»», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Μιχάλης Κατρίνης παρατήρησε ότι «1,34 εκατ. φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτοί, που συνεισφέρουν το 53% θα δουν μειώσεις 17-37 ευρώ, ετησίως, στο φόρο τους».

ΚΚΕ: «Όσο το φορολογικό νομοσχέδιο μπλέκεται στο φορολογικό ανταγωνισμό, είναι και πιο άδικο»

«Πώς μπορεί να είναι πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα, όταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων, των πλουσίων αυτού του τόπου συμμετέχει με όλο και λιγότερο ποσοστό στο σύνολο των φόρων, ενώ ο λαός, τα λαϊκά στρώματα, αυτοί που είναι πιο αδύναμοι συμμετέχουν με όλο και μεγαλύτερο ποσοστό, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στα φορολογικά έσοδα;», επέμεινε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
και αναφέρθηκε και στο δημοσιονομικό χώρο, για τον οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση. «Τι κάνετε αυτό το 1,2 δισ.; Πώς το μοιράζετε; Δίνετε 615 εκατομμύρια, πάνω από το 50%, μόνο με δύο μέτρα στις επιχειρήσεις, δηλαδή στους λίγους, αυτούς που δεν συμμετέχουν. Για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, μόνο 281 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Είναι ή δεν είναι αναδιανομή προς όφελος των λίγων, προς όφελος των πλουσίων;», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Ανοίγεται η πόρτα σε κερδοσκοπικά κεφάλαια

Την απόσυρση άρθρων που «επιταχύνουν τον αφελληνισμό», ζήτησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο κ. Βιλιάρδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απαλλαγή φόρων υπεραξίας μετοχών, εγχώριων και εξωχώριων αλλοδαπών επιχειρήσεων.

«Κατά την άποψή μας, πρόκειται εδώ για μια κυριολεκτικά σκανδαλώδη εύνοια εξωχώριων εταιριών ή ευρωπαϊκών εταιρειών εν γένει, όσον αφορά την αποφυγή φορολογίας. Με το άρθρο αυτό, δεν υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας όταν η μεταβίβαση μετοχών υπερβαίνει το 10% της εταιρίας και διακρατείται για 36 μήνες. Αναφέρεται σε εξαγορές επιχειρήσεων, στις οποίες αποτελεί συνήθη πρακτική να γίνεται μέσω εξωχώριων συμμετοχών σε εταιρείες στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο ή αλλού», είπε.

Οι δεσμεύσεις για μείωση των φόρων

Αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου θα δουν από τις αρχές του χρόνου μισθωτοί και συνταξιούχοι.

«Δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος με εισόδημα 1000 ευρώ, μηνιαίο, θα έχει μείωση του φόρου 12,6 ευρώ χωρίς παιδιά, 15 ευρώ με ένα παιδί, 18 ευρώ με δύο παιδιά και 30 ευρώ με τρία παιδιά», επισημαίνουν φορτοεχνικοί.

Η υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών έως το 30% του ετήσιου εισοδήματος θα αφορά το σύνολο των εισοδημάτων.

Μισθωτός με μισθό 10.000 ευρώ και 3000 ευρώ από ενοίκια θα χρειαστεί να συλλέξει αποδείξεις 3.900 ευρώ. Αν συλλέξει 2500 ευρώ το ποσό του φόρου που θα του βγει θα είναι 308 ευρώ.

Οι μειώσεις φόρων φτάνουν στα 281 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στα 541 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις ενώ το σύνολο των μέτρων φέρνει ελαφρύνσεις 1 δις. ευρώ, εκ των οποίων:

  • 541 εκατ. € για επιχειρήσεις
  • 281 εκατ. € για τα φυσικά πρόσωπα

Ρεπορτάζ: Θάντος Τσίρος

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me