Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις όταν ένα μέλος της συμμαχίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”

Published

on

Για θετικό κλίμα που αποτυπώνεται στην οικονομία έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης περαιτέρω θετικών μέτρων εφόσον υπάρξει περιθώριο, μετά και την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό έκτακτου βοηθήματος σε 200.000 νοικοκυριά. «Στο αυριανό Eurogroup αναμένεται το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συνακτών και αναφέρθηκε στα εθνικά σχέδια που παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη της Μαδρίτης για το Κλίμα, στην υπό εξέλιξη σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις όταν μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

«Σήμερα ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του NATO θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αύριο, τόνισε ότι γίνεται μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, ενώ επανέλαβε ότι «η στάση της Τουρκίας την οδηγεί σε διεθνή απομόνωση».

«Eίμαστε σε μια φάση που η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες, επομένως πρέπει να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής ότι η Τουρκία σταματάει τις προκλήσεις για να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα», επισήμανε, ενώ σε ερώτηση για τις θέσεις Ερντογάν και το μνημόνιο με τη Λιβύη, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε: «Εμείς διεθνοποιούμε το ζήτημα, ζητούμε στήριξη των εταίρων μας και επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις όταν ένα μέλος της συμμαχίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χτες τα πολιτικά κόμματα [για το θέμα Τουρκίας-Λιβύης]. Καθε φορά η κυβέρνηση θα εξετάζει το επίπεδο ενημέρωσης που θα απαιτείται για το θέμα, καθώς το θέμα είναι εθνικό και απαιτείται η στήριξη όλων των κομμάτων», ανέφερε ο κ.Πέτσας και πρόσθεσε: «Η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα χτες, «ήταν ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτική των ελληνικών θέσεων».

H στρατηγική της κυβέρνησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στις εισαγωγικές του ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, ότι η στρατηγική αυτή αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, και πρόσθεσε ότι «ήδη, συγκροτήθηκε η τεχνική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων και της Συνομοσπονδίας για την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων που θα οδηγήσουν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης».

Στη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη, βάσει των εθνικών σχεδίων που παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη, συνόψισε ο Στέλιος Πέτσας και εν συνεχεία αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, με έμφαση τη σειρά δράσεων που δρομολογούνται ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης

  • Βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, την υποστήριξη των MIRAGE-2000/5.
  • Κυρώνεται επίσης το σχέδιο Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. που αφορά στα Επιπλέον Υλικά (Excess Materials) των υποβρυχίων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που αφορούν:

– Στη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.

– Στην εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και ΝΙΜΤΣ.

– Σε θέματα σταδιοδρομικής φύσης των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματιών οπλιτών.

– Στις μετατάξεις του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.

– Και στη χορήγηση μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

  • Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που παρέχει στους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Βασίζεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων, μετά την πρωτοβουλία των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζητήματα Πολιτικής Προστασίας

Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Τα σχέδια Δάρδανος και Ιόλαος για την Πολιτική Προστασία, που παρουσιάστηκαν χτες, περιλαμβάνουν αναλυτικά τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάθε εμπλεκόμενος φορέας.Τις επόμενες μέρες θα δοθεί για διαβούλεση το σ/ν για την πολιτική προστασία», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την υπόθεση του υφυπουργού εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε: «Το θέμα έχει λήξει για την κυβέρνηση, μετά την διευκρίνιση του κ. Διαματάρη ότι σπούδασε».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού , όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας έχει ως εξής:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή