Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργεί η ΟΤΟΕ – Παρεμβάσεις από κόμματα και συνδικάτα για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Published

on

Στο θέμα των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς αναφέρονται με ανακοινώσεις τους ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ. Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ. Απεργία ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ.

24ωρη πανελλαδική απεργία θα κάνει η ΟΤΟΕ στην Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη 5/12, ενώ μία ημέρα πριν στις 4/12 θα γίνει πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 7.15πμ έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην οδό Αμερικής.

Η ΟΤΟΕ

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο) η ΟΤΟΕ: «Ο αγώνας μας αφορά στο σύνολο του κλάδου και θα κλιμακωθεί ανάλογα.
Ήδη η ΟΤΟΕ συναντήθηκε στη Βουλή με την Αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά. Επίσης, συναντήθηκε με την υπεύθυνη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κα Έφη Αχτσιόγλου καθώς και με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Νίκο Καραθανασόπουλο, οι οποίοι καταδίκασαν τις ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς και δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων. Δεσμεύτηκαν να τον στηρίξουν πολιτικά και κοινοβουλευτικά με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή και ευρύτερα, επισημαίνοντας και τις ευθύνες της Κυβέρνησης που δεν νοείται να επιτρέπει ή να ανεχθεί τέτοιες ενέργειες από την πλευρά των τραπεζιτών. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά δήλωσε, μάλιστα, ότι θα θέσει άμεσα το θέμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό»

Με αίτημα «να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς», η ΓΣΕΕ παρεμβαίνει επισημαίνοντας ότι: «Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την παράνομη και απαράδεκτη τακτική της Τράπεζας Πειραιώς η οποία προχώρησε σε απολύσεις 24 εργαζομένων οι οποίοι αρνήθηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης “κόκκινων” δανείων.
Παρά το γεγονός ότι προϋπήρξε συμφωνία της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων της τράπεζας με τη Διοίκηση για εθελοντική μετάβαση στη νέα εταιρεία, η τράπεζα Πειραιώς πετάει στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία, απολύει εργαζόμενους, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα των περαιτέρω προθέσεών της.

Η ΓΣΕΕ, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της τράπεζας και της ΟΤΟΕ και απαιτεί από το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει άμεσα ώστε να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων και να προστατευθεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων.
Τέτοιου είδους παράνομες και αντεργατικές πρακτικές, δεν πρέπει και δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Το ΠΑΜΕ

Για το ίδιο θέμα με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι: «Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στην τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η οποία σε συνέχεια των απειλών, των εκβιασμών και της τρομοκρατίας των εργαζομένων, με περισσό θράσος προχώρησε χτες 2.12.19 σε 24 απολύσεις εργαζομένων του RBU.

Πρόκειται για εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα αρνήθηκαν να υποκύψουν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της τράπεζας για μεταφορά στην εταιρεία Intrum που ανέλαβε τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, για εργαζόμενους που αρνήθηκαν «οικειοθελώς» να αλλάξουν τις συμβάσεις τους ή να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της τράπεζας μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Αυτή η ενέργεια της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, καθώς όλες οι συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν παρόμοια σχέδια αποσχίσεων, πράγμα που σημαίνει «ξεφόρτωμα των κόκκινων δανείων» στα funds που θα συνεχίσουν ακόμη πιο επιθετικά να βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, δραστική μείωση του προσωπικού των τραπεζών, μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Η απόφαση αυτή της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η ίδια επιχείρηση που απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, που υλοποιεί τις αντεργατικές δεσμεύσεις για το τραπεζικό σύστημα στις οδηγίες της Ε.Ε. και την AGENDA 2020-23, δεσμεύσεις που στάζουν αίμα.

Η κερδοφορία των τραπεζιτών και τα επιχειρηματικά τους σχέδια απαιτούν θυσίες εργαζομένων χωρίς τέλος, για να προκύψει η αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη με κέρδη για τους λίγους και ανεργία-φτώχεια για τους πολλούς.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων.
Να μην προχωρήσουν τα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με την ΟΤΟΕ και τους συλλόγους Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς

Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΟΤΟΕ και τους συλλόγους των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι απολύσεις 24 εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων. Οι απολύσεις έχουν απολύτως εκδικητικό χαρακτήρα καθώς παραβιάζουν τη συμφωνία της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η οποία προέβλεπε ότι η μετακίνηση υπαλλήλων στην νέα εταιρεία θα ήταν μόνο εθελοντική.

Η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και την απαίτησή του να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγκαιρα επισημάνει και αναδείξει τις εκβιαστικές πρακτικές της τράπεζας σε βάρος των εργαζομένων της, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων και είχε καλέσει το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να διασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία κυβερνητική παρέμβαση για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό, διότι τα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων που ελήφθησαν μέσα σε λίγους μήνες από την κυβέρνηση της ΝΔ εξέπεμψαν σήμα γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε, έστω και τώρα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, να τηρηθεί η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα».

Tο  KKE

Aντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, αποτελούμενη από τους Νίκο Καραθανασόπουλο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τον Χρήστο Κατσώτη, βουλευτή, συναντηθηκαν με την ΟΤΟΕ, εξέφρασαν τη στήριξή τους και ανέφεραν ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που θα καταθέσει.

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝAΛ Γεώργιου Μουλκιώτη για τις απολύσεις εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς:

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

Θέμα: «Η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για περαιτέρω απολύσεις τραπεζικών υπαλλήλων;»

Κύριε Υπουργέ,

Σε μια εποχή ανάκαμψης της οικονομίας και προσπάθειας ενδυνάμωσης του τραπεζικού κλάδου έτσι ώστε να μοχλευθεί η ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν υπήρξαν απολύσεις, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει στην διαδικασία απόλυσης 24 εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία προβλημάτων που εμποδίζουν τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην πραγματική στήριξη της ανάπτυξης και της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή η διαδικασία «εύκολης λύσης» πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο, αυξάνει τον κίνδυνο διαμόρφωσης συνθηκών για περαιτέρω απολύσεις και οδηγεί σε νέες κοινωνικές εντάσεις. Είναι απορίας άξιον, πού αποσκοπεί η συγκεκριμένη πράξη και πόσο κερδίζει η τράπεζα από την αύξηση της ανεργίας με την απόλυση 24 εργαζομένων. Ταυτόχρονα, πώς εξυπηρετούνται οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών αλλά και πώς διευκολύνεται η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Η Κυβέρνηση, ως διαχειριστής των μετοχών του ελληνικού Κράτους, συμφωνεί με την απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ή προτίθεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και ποιες, ώστε να ανακληθούν οι απαράδεκτες απολύσεις;

2. Ποιό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο απολύσεων των εργαζομένων στις ελληνικές τράπεζες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους όσο και για την πραγματική στήριξη της ανάπτυξης και της ελληνικής οικονομίας»;

 

 

Σχετική είδηση: Ανάκληση απολύσεων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς ζητά η Φ. Γεννηματά (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή