Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πράσινο φως από το Eurogroup για αποδέσμευση 767 εκατομμυρίων στην Ελλάδα

Published

on

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι θετική, βλέπουμε καλά σημάδια εκεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντέν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης από την οποία δόθηκε «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης των 767 εκ.ευρώ.

Θετική εξέλιξη κρίνεται παράλληλα το γεγονός ότι με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε για ακόμη μία φορά το ελληνικό δημόσιο. Αυτή τη φορά μέσω εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Αντλήθηκαν 812,5 εκατομμύριο με επιτόκιο -0,02% από 0% στην αντίστοιχη έκδοση στις 30 Οκτωβρίου.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ήταν η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, δηλαδή η 4η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που όπως αναμενόταν έκλεισε θετικά για την Ελλάδα, για την αποδέσμευση 767 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τη διαφορά επιτοκίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την έκθεση της Κομισιόν και την εισήγηση του EWG ότι έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των χρημάτων που συναρτώνται με πολιτικές θετικών μέτρων για τη μείωση του χρέους.

Αναφορικά με τα ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την αναθεώρηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2021 και τη χρήση των επιστρεφόμενων προς την Ελλάδα χρημάτων, αντί για προκαταβολή αποπληρωμής χρέους στην ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, έχει διευκρινίσει ότι αυτά τα θέματα θα μπουν στην ατζέντα του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2020, μετά και την αξιολόγηση της απόδοσης των μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια προυπολογισμών, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως καμία χώρα δεν βρίσκεται εκτός στόχων.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για το αποτέλεσμα του Eurogroup:

«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί.

Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.

Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα.

Αυτή η απόφαση εδράζεται στην θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ελληνική οικονομία προχωράει.

Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας».

 

Ανταπόκριση-Βρυξέλλες:Γιώργος Συριόπουλος

Σχετική είδηση:Eurogroup: «Πράσινο φως» για επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αναμένει η Αθήνα

www.ert.gr


Πηγη:https://volos.ert.gr/blog/2019/12/04/%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-eurogroup-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-767-%CE%B5/

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή