Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Νάνσυ Καπούλα: “Το ΤΕΕ ξαναβρίσκει το ρόλο του ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας”

Published

on

Μοιράσου το άρθρο:

Αναφορές σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, όπως ο εντοπισμός της προέλευσης της χημικής οσμής που συχνά υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Βόλου και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας SRF στο ΧΥΤΑ του Δήμου, περιείχε – μεταξύ άλλων – η ομιλία της προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Νάνσυς Καπούλα, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα, στο Volos Palace.

Ειδικότερα, η κ. Καπούλα ανέφερε πως το ΤΕΕ ήταν αυτό που προχώρησε στην υπόδειξη κατάλληλης επιστημονικής μεθοδολογίας για τον εντοπισμό των υπευθύνων αναφορικά με τη χημική οσμή, η οποία τελικά θα εφαρμοσθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλία.

Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε γνωστό ότι  αν τελικά ο στόχος που θέτει η Αυτοδιοίκηση για την πόλη μας είναι η παραγωγή SRF, το ΤΕΕ Μαγνησίας θα διαφωνήσει εκ νέου, θεωρώντας ως βέλτιστη λύση την παραγωγή ανακυκλώσιμων προϊόντων με παράλληλη γραμμής αξιοποίησης του βιοαερίου και του παραγόμενου κομπόστ.

«Είναι λογικό να διεκδικούμε για την πόλη μας το βέλτιστο και όχι πρακτικές που βρίσκονται σε γκρίζες ζώνες περιβαλλοντικής διαχείρισης» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Το ΤΕΕ ξαναβρίσκει τον ρόλο του

Αναφερόμενη στο γενικότερο ρόλο του ΤΕΕ, η κ. Καπούλα επισήμανε πως το τελευταίο διάστημα, το Τεχνικό Επιμελητήριο ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας βρίσκει και πάλι το ρόλο του καθώς μετέχει θεσμικά σε επενδυτικά σχέδια όπως του Ελληνικού, αλλά και σε κοινωνικά θέματα που απαιτούν άμεσες λύσεις όπως η περιοχές του Νέου Βουντζά, της Κινέτας και του Ματιού όπου ανατέθηκε στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για την αποκατάσταση ολόκληρης την περιοχής.

Παράλληλα το ΤΕΕ με την τεχνογνωσία του, αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξης της ψηφιακής εποχής στη χώρα μας και κάνει την τεχνολογία σύμμαχο για τον κάθε πολίτη. Στόχος – όπως είπε – είναι η δημιουργία της ψηφιακής αποτύπωσης όλων των γεωχωρικών δεδομένων για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, ώστε πολίτες και επενδυτές να γνωρίζουν τι χτίζεται, πού και υπό ποιες προϋποθέσεις, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν σε καμία υπηρεσία.

Και όσο και αν αυτό ακούγεται δύσκολο για τα δεδομένα που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας, το ΤΕΕ πέτυχε τη θεσμόθετησή του και είναι εγγυητής ότι σε διάστημα δύο ετών θα έχουμε το 80% των δεδομένων σε εφαρμογή.

Η νέα θητεία

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας αναφέρθηκε και στις εκλογές που έγιναν το 2019 και στην εκ νέου εκλογή της, για τρίτη φορά, λέγοντας πως η σχέση με τους συναδέλφους της έχει δομηθεί τα τελευταία χρόνια με ειλικρίνεια, σκληρή δουλειά, κοινούς στόχους για πρόοδο και με πυξίδα την ουσία της λέξης συναδελφικότητα.

Παράλληλα όμως – όπως είπε – ανέλαβε και μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε όλους τους βολιώτες, να υπηρετήσει ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, με τη δημοτική παράταξη «Βόλος- ΄Εξυπνη Πόλη» τα συμφέροντα της πόλης.

«Και για εμάς τους μηχανικούς, για εμάς τους επιστήμονες, υπάρχει ένας τρόπος να υπηρετούμε την κοινωνία. Ο θετικός! Μαθαίνουμε για να προσφέρουμε στην πρόοδο και την κοινωνική ευημερία. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω από τη θέση της Προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας, με τον ίδιο τρόπο θα προσπαθώ να συμβάλω και από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα όρια οικισμών του Πηλίου

Τέλος, η πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε για άλλη μια φορά το μείζον πρόβλημα του Πηλίου, αναφέροντας πως με πρωτοβουλία του, έχει ξεκινήσει η επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος που έχει προκύψει μετά την με αρ. 1268/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνονται οι οριοθετήσεις και οι επεκτάσεις ορίων οικισμών, με πράξεις της Διοίκησης (Υπουργείου, πρώην Νομαρχών κ.λπ.).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει παγώσει οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα στους οικισμούς του Πηλίου, ενώ δεν μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και απλές διοικητικές πράξεις.

Έχουν προηγηθεί δύο αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες απαγορεύουν την διάσπαση όγκου στο ίδιο οικόπεδο. Αυτό, με απλά λόγια, είχε ως μία από τις συνέπειες να χαθεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και LEADER για τα τουριστικά καταλύματα.

Ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους μηχανικούς, αλλά και λοιπούς φορείς για το ζήτημα, η κ. Καπούλα είπε τα εξής:

 «Ως ΤΕΕ διεκδικήσαμε από την πρώτη στιγμή λύσεις σε δύο επίπεδα. Αφενός ζητάμε λύση για την επαναφορά των ορίων καθώς οι πολίτες επένδυσαν και έχτισαν σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διοίκησης και δε φέρουν ουδεμία ευθύνη για την σημερινή κατάσταση που καταστρέφει τις περιουσίες τους.

Αφετέρου ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε για την ολική απαγόρευση έκδοσης διοικητικών πράξεων πάνω στα νόμιμα κτίρια μέχρι την λύση του θέματος των ορίων. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι, μετά από την ενημέρωση που είχαμε από το αρμόδιο Υπουργείο πολλά από τα ζητήματα της έκδοσης αδειών στα υφιστάμενα κτίρια έχουν απαντηθεί θετικά και μέσα στις επόμενες μέρες θα λάβει η ΥΔΟΜ τις οδηγίες.

Παρόλ’ αυτά παραμένει το πρόβλημα της ακύρωσης των ορίων που έχει θέσει εν τοις πράγμασι εκτός πολεοδομικού χάρτη όλη την περιοχή του Πηλίου.

Ζητάμε λοιπόν και σήμερα, με αφορμή τη συνάντησή μας με την πολιτική ηγεσία του τόπου μας να θέσουν αυτό το πρόβλημα στα πρώτα της ατζέντας τους ώστε να επιταχυνθεί η επίλυσή του και να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών».

Στην εκδήλωση του ΤΕΕ παρέστησαν: οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, Ζέττα Μακρή, Αθανάσιος Λιούπης, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η πρώην υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Κώστας Στεργίου και Παύλος Μαρκάκης, ως εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, ο πρώην δήμαρχος Βόλου κ Πάνος Σκοτινιώτης, η πρώην δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Ελένη Λαΐτσου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Βασίλης Καραΐσκος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Χαράλαμπος Πόζογλου, η Λιμενάρχης Βόλου κ. Βασιλική Κωνσταντά, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ.κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος και Γιώργος Αθανασάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, κ. Ευθύμιος Τσάμης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου κ. Κωνσταντίνος Ματσιόλης,  η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βόλου κ. Τίνα Κλάρα, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας  κ. Ιωάννης Κόνσουλας, η πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ κ.κ Βίκυ Μήτρου και Σωκράτης Αναγνώστου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγνησίας κ.κ. Κωνσταντίνος Χαλέβας, Ιωάννης Τέας και Γιώργος Κίτσιος, ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Απόστολος Ριζόπουλος, οι πολιτευτές κ.κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, Γιάννης Αναστασίου, ο γενικός γραμματέας της ΝΟΔΕ κ. Χρήστος Καραβασίλης, ο γραμματέας του Οργανωτικού της ΝΟΔΕ Μαγνησίας κ. Πέτρος Μπατζιάκας, ο πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ Μαγνησίας κ. Αχιλλέας Τσιργούλας, ο αντιπρόεδρος Ένωσης Χημικών κ. Στέργιος Γούναρης, η Διευθύντρια εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Ανθή Μπάτζιου, η πρόεδρος του Συλλόγου φίλων Αθνασάκειου Μουσείου Βόλου κ. Σούλα Μπαρτζιώκα και πλήθος μηχανικών.

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη:https://volos.ert.gr/blog/2020/01/31/nansy-kapoyla-to-tee-xanavriskei-to-rolo-toy-os-thesmothetimenos-symvoylos-tis-politeias/

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me