Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Επιτροπή Πολιτών: Να πει την αλήθεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις μετρήσεις της αερορύπανσης

Published

on

Μοιράσου το άρθρο:

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών κατηγορεί την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ότι «συνεχίζει να παραπληροφορεί τους πολίτες με απίστευτα ψέματα» αναφορικά με τις μετρήσεις της αέριας ρύπανσης στον Βόλο. Ζητούν από την Περιφέρεια να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Βόλου και να πάψει να προστατεύει αυτούς που εγκληματούν εις βάρος της πόλης. Επίσης, καταγγέλλουν τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ότι αρνήθηκε την πρόσβαση των πολιτών στον σταθμό μέτρησης αέριας ρύπανσης που έχει εγκαταστήσει στο λιμάνι σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

Πριν λίγες ημέρες η χώρα μας δέχθηκε αυστηρή προειδοποίηση από την Ε.Ε. επειδή δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία ΕΕ/2284/2016 που υποχρεώνει τις χώρες μέλη να έχουν αξιόπιστα δίκτυα μετρητών αέριας ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις. Τα δίκτυα αυτά, σύμφωνα με την ΕΕ, πρέπει :

1) Να είναι κατάλληλα χωροθετημένα, ώστε να καλύπτουν τις επιβαρυμένες αστικές περιοχές

2) Να είναι προσβάσιμα στο κοινό

3) Να μετρούν πρωταρχικά διοξείδιο του αζώτου (NO2), διοξείδιο του θείου(SO2), αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM10,PM2.5) και αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αν μάλιστα δεν υπάρξει συμμόρφωση εντός δύο μηνών,θα υπάρξει παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ποια είναι η κατάσταση στον Βόλο;

1) Μόλις πριν λίγες μέρες έγινε δυνατή η λειτουργία και η προσβασιμότητα στον ένα και μοναδικό σταθμό, ο οποίος μετρά μόνο PM10 και  PM2.5. Στις άλλες επίμαχες στήλες υπάρχει κενό..!!

Όσον αφορά τον δεύτερο σταθμό, αυτόν που μας χάρισε η Λάρισα, είναι εξαφανισμένος και μόνο στη φαντασία της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κολυνδρίνη υπάρχει. Ας μας ανακοινώσει πού έχει εγκατασταθεί και πώς μπορούν να δουν οι πολίτες τις ..μετρήσεις του..!

2) Είναι τυχαίο ότι δεν γίνονται οι μετρήσεις στον επίμαχο ρύπο NO2, όταν οι μετρήσεις της LAGARGE

(ΑΓΕΤ) στην καπνοδόχο της δείχνουν μόνιμα περίπου 470mg/m3 με όριο το 500..;

3) ΄Επρεπε να ξεσηκωθούν οι πολίτες και οι φορείς της πόλης για να αρχίσουν να υλοποιούνται, έστω και

υποτυπωδώς, οι υποχρεώσεις της Περιφέρειας; Πότε επιτέλους θα γίνουν οι μετρήσεις βαρέων μετάλλων και διοξινών στο έδαφος γύρω από τις επίμαχες βιομηχανίες;

4) Γιατί πέρυσι μας παραπληροφορούσε σχετικά με δήθεν άρνηση του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, ενώ το Εθνικό αυτό Κέντρο Ερευνών είχε αποστείλει εγγράφως ολοκληρωμένη προσφορά από τις 25/1/19 ;

5) Γιατί δεν μας παραδίδουν τις έγγραφες απαντήσεις που μας οφείλουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης που έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες;

6) Γιατί αρνούνται να υλοποιήσουν την υπόσχεση του πρωθυπουργού για σύσταση Τοπικής Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου με την συμμετοχή των εκπροσώπων της Επιτροπής Πολιτών:

7) Γιατί ο Περιφερειάρχης παραπλανεί τους Βολιώτες λέγοντας ότι η αέρια ρύπανση δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, όταν η επιστήμη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με τόσες πολλές μέρες υπερβάσεων;

8) Γιατί ο ΟΛΒ μας αρνήθηκε την πρόσβαση στον σταθμό μέτρησης αέριας ρύπανσης που έχει εγκαταστήσει στο λιμάνι σε συνεργασία με το ΑΠΘ, αιτιολογώντας ότι δεν ανακοινώνουν τις μετρήσεις για να μην ανησυχήσουν τους πολίτες; Και αναρωτιόμαστε: Ο ρόλος μιας υπηρεσίας είναι να υποκρύπτει στοιχεία μην τυχόν ανησυχήσει τους πολίτες και όχι να τους ενημερώνει; Ακόμη δε, περιμένουμε να μας παραδώσει την σύμβαση που έχει υπογράψει με την ΑΓΕΤ για την παραχώρηση του λιμένα για τη μεταφορά απορριμματογενών καυσίμων, καθώς και την απάντηση από το ΥΠΕΝ σχετικά με την πιστοποίηση των καυσίμων αυτών και τον υπεύθυνο φορέα για τον έλεγχός τους κατά την άφιξή τους στον λιμένα.

Αυτά τα ερωτήματα απαιτούν άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ας αφήσετε λοιπόν τα αόριστα ευφυολογήματα κ. Κολυνδρίνη και να μας απαντήσετε επιτέλους.

Το οφείλετε στους πολίτες λόγω της θεσμικής σας ιδιότητας.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη:https://volos.ert.gr/blog/2020/02/25/epitropi-politon-na-pei-tin-alitheia-i-perifereia-thessalias-gia-tis-metriseis-tis-aerorypansis/

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή