Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Προ των πυλών» το Δικτύο Φορέων Ν. Καρδίτσας για τον τουρισμό

Published

on

Ένα ακόμη βήμα προς την δημιουργία Δικτύου Φορέων Ν. Καρδίτσας για τον τουρισμό έγινε το μεσημέρι της Τρίτης.

Στο χώρο του Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία Δημάρχων, του Αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπων Δήμων, του προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας, μελών του ΕΒΕ με στόχο την τελική διαμόρφωση του καταστατικού αλλά και την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών (πχ οικονομοτεχνική μελέτη).

Υπάρχει η κατεύθυνση για 9μελες Συμβούλιο, απαρτιζόμενο από τους 6 Δήμους, την Περιφέρεια, το ΕΒΕ και την Συνεταιριστική Τράπεζα , χωρίς πάντως να αποκλείεται αύξηση των μελών.
Πιθανότατα, αρχικά θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο οι ίδιοι οι Δήμαρχοι προκειμένου ο νέος φορέας να στηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό καταστατικό, που θα πάει για έγκριση στα Συμβούλια των φορέων που θα απαρτίζουν το νέο όργανο.
Αρχικά στην συζήτηση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κώστας Ζυγογιάννης, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«O στόχος της δημιουργίας ενός Δικτύου Φορέων Ν. Καρδίτσας για τον τουρισμό δεν είναι για να υποκαταστήσουμε τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, αλλά για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις του νομού δημιουργώντας ένα brand name στον τουρισμό της περιοχής μας.»
Όπως τόνισε ο κ. Ζυγογιάννης στις συζητήσεις που έγιναν τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Τουρισμού (Θεοχάρη – Κόνσολα) όσο και με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό ήταν σαφής η έλλειψη ενός διακριτού χαρακτηριστικού που θα ξεχώριζε το νομό μας ως τουριστικό προορισμό.
Σημείωσε ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία του φορέα γίνεται κάτω από την «ομπρέλα» της Περιφέρειας και ευχαρίστησε τόσο τον Περιφερειάρχη όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κώστα Νούσιο.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ σημείωσε ότι ο Ν. Καρδίτσας συγκεντρώνει πλήθος μοναδικών χαρακτηριστικών που χάρη στη βελτίωση των οδικών συνδέσεων από την Περιφέρεια μπορούν να αναδειχθούν.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης τόνισε ότι η δημιουργία του φορέα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

diktio3

Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος υποστήριξε αρχικά ότι επιβάλλονταν να ιδρυθεί ένα τέτοιο όργανο. Όπως είπε για να χαραχθεί ορθή πολιτική πρέπει να γίνει και «σωστή διάγνωση». Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα τονίζοντας πως παρότι διαθέτει ανεξάντλητες δυνατότητες, αυτή τη στιγμή το τουριστικό προϊόν της μοιάζει ξεπερασμένο κάτι που φαίνεται και από τα κλειστά ξενοδοχεία και τους κλειστούς ξενώνες. Συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος έθεσε ως υψηλό στόχο την ανάδειξη της λίμνης ως περιοχή βιωματικής μάθησης και εκπαίδευσης και ήδη υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές. Πρόσθεσε ότι ο νομός δεν είναι μόνο η λίμνη Πλαστήρα γι αυτό και πρέπει να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη σύνθεση. Κλείνοντας τόνισε ότι οι φορείς οφείλουν να εστιάσουν στη δημιουργία ενός οργάνου που θα παράγει πολιτική.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος επισήμανε ότι λείπει ένας φορέας που μπορεί να προσφέρει στην ανάδειξη του τουρισμού αρκεί να στελεχωθεί και να στοχεύσει σωστά. Ο Δήμαρχος Σοφάδων έθεσε και το ζήτημα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τονίζοντας πως «για να γίνουμε ελκυστικοί πρέπει να είμαστε και διαφορετικοί από τους άλλους», τονίζοντας παράλληλα πως «το θέμα του τουρισμού πρέπει να το δούμε απ την αρχή.»

diktio4

Ιδιαίτερα θετικός ήταν και ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου. Όπως είπε είναι θετικό το εγχείρημα ειδικά για την περιοχή του Παλαμά που είναι τελευταία σε επισκεψιμότητα παρότι έχει πολλά να αναδείξει. Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι στο χέρι των φορέων να δημιουργήσουν κάτι με ουσία που θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη όλου του νομού.

Η Γεν. Γραμματέας του Δήμου Αργιθέας κ. Κατερίνα Λαφαζάνη έφερε ως παράδειγμα τον γειτονικό δήμο Τρικκαίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κατάφερε να «κλέψει» τουρισμό δημιουργώντας απλά ένα event και επικοινωνώντας το με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Η ίδια τόνισε πως όλος ο νομός Καρδίτσας έχει εξαιρετικά μέρη να επιδείξει υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «ψάχνουμε την επικοινωνιακή πολιτική γιατί μέρη όμορφα έχουμε».

diktio7

Ακολούθως ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Σπάνιας τόνισε πως κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που μπορούν να συνδυαστούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σημαντική παράμετρος είναι οι προτεραιότητες που θα μπουν.

Θετικός ήταν και ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Μπούκης επισημαίνοντας όμως ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Όπως είπε η Ελλάδα ποτέ δεν είχε σοβαρή τουριστική πολιτική και οι όποιες αυξήσεις σε αριθμό τουριστών οφείλονταν σε συμπτώσεις. Ο κ. Μπούκης υποστήριξε ότι ο ν. Καρδίτσας δεν έχει ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το μεγαλύτερο ουσιαστικά πλεονέκτημα είναι ότι ξεκινά από το μηδέν, οπότε μόνο θετικό μπορεί να είναι το όποιο αποτύπωμα. Κλείνοντας είπε πως «για να μην δημιουργήσουμε έναν φορέα-σφραγίδα πρέπει να επανδρωθεί με επαγγελματικά στελέχη, που σημαίνει έξοδα τα οποία πρέπει να επωμιστούμε.»

diktio2

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος υπογράμμισε πώς από την πρώτη στιγμή ήταν θετικός καθώς το θεωρεί σημαντικό βήμα. Σημείωσε ότι πάρα τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη να δώσει πανθεσσαλική διάσταση στην προώθηση του τουρισμού, η Καρδίτσα δεν διαθέτει το brand name για να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι στην όλη διαδικασία. Τόνισε πως δεν είναι αρκετό να πάμε απλά ένα βήμα μπροστά καθώς στο συγκεκριμένο τομέα η περιοχή βρίσκεται αρκετά πίσω.

Ο Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ κ. Βασίλης Μπέλης μίλησε αρχικά για συγκινητική στήριξη των φορέων στο εγχείρημα τονίζοντας ότι έχει εξαιρετικές προοπτικές. Αναφερόμενος σε πιο τεχνοκρατικά στοιχεία, υποστήριξε πως η μορφή του φορέα ίσως πρέπει να είναι «Δίκτυο Δήμων» ενώ υπολόγισε το κόστος σε 50-70 χιλιάδες ευρώ ετησίως για να λειτουργεί όπως είπε «στο ρελαντί».

diktio6

e-max.it: your social media marketing partner

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me