Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Βολικάκης στην ΕΡΑσπορ: «Πάνω απ’ όλα η υγεία»

Published

on

Τη στιγμή που η Ολυμπιακή Φλόγα έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της επί Ιαπωνικού εδάφους, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι Αγώνες του Τόκυο θα έπρεπε να αναβληθούν, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Από την πλευρά της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δείχνει προς το παρόν διστακτική να πάρει μια οριστική απόφαση, αν και μέχρι στιγμής δείχνει να συνηγορεί στη διεξαγωγή τους, συνεπικουρούμενη και από την Οργανωτική Επιτροπή.

Τι λέει, όμως, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ένας αθλητής, ο οποίος έχει ήδη σφραγίσει το εισιτήριο για το Τόκυο; Ο Χρήστος Βολικάκης θα πάρει μέρος για τέταρτη φορά στην καριέρα του στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, πλην όμως ξεκαθαρίζει ότι αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των πολιτών. Ο πρωταθλητής της ποδηλασίας μίλησε στην εκπομπή «η Λαίδη κι ο Αλήτης» της ΕΡΑ ΣΠΟΡ και δεν δίστασε να κάνει λόγο για άνισους όρους συμμετοχής, αφού μια μερίδα αθλητών συνεχίζει κανονικά την προετοιμασία, από τη στιγμή στις χώρες τους δεν έχει κάνει την εμφάνισή της η πανδημία, αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζει ο οικονομικός παράγοντας στην απόφαση της ΔΟΕ και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μαζικής αντίδρασης των αθλητών, προς την κατεύθυνση της αναβολής των Αγώνων.

Αναλυτικά μίλησε:

Για την άποψή του σχετικά με την κατάσταση: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Στην αρχή, βέβαια, κι εμείς το είχαμε αντιμετωπίσει πιο χαλαρά γιατί δεν περιμέναμε να φτάσεισε τέτοιο σημείο η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, όμως, όλα έχουν πάει πίσω, η προετοιμασία σχεδόν έχει σταματήσει, αφού πρέπει όλοι να κοιτάξουμε τη δημόσια υγεία και συμμορφωθούμε με τους κανόνες για να ξεμπερδέψουμε από αυτή την ιστορία. Σίγουρα με βάση όσα ακούγαμε, περιμέναμε ότι οι Αγώνες θα αναβληθούν, αλλά τώρα με την απόφαση της ΔΟΕ και της διοργανώτριας βλέπω ότι τελικά θέλουν να τους κάνουν. Σίγουρα πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, οπότε είναι δύσκολο να διεξαχθεί σε άλλο έτος γιατί έτσι αλλάζουν πολλά, αλλά προέχει δημόσια υγεία. Ειλικρινά, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν σε λίγους μήνες, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα. Όλα θα εξαρτηθούν από πορεία ιού και μακάρι να εξαλειφθεί γρήγορα. Όσο για το αθλητικό κομμάτι, η προετοιμασία ουσιαστικά δεν γίνεται και απλά προσπαθούμε να συντηρηθούμε στο σπίτι».

Για τους τρόπους που γίνεται αυτή η… κατ’ οίκον συντήρηση: «με στατικό ποδήλατο, κάποιες ασκήσεις διατήρησης της φυσικής κατάστασης, ίσως και με ποδηλασία σε κάποιο ερημικό δρόμο.Όλα αυτά, όιμως, είναι λύσεις ανάγκης και δεν έχουν καμία σχέση με προετοιμασία για Ολυμπιακούς Αγώνες. Το άλλο θέμα που προκύπτει είναι όταν συγκρίνουμε τα δεδομένα άλλων χωρών και βλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει δίκαιο αποτέλεσμα. Κάποιοι κάνουν κανονικά προετοιμασία, κάποιοι καθόλου, κάποιοι ελάχιστα, ενώ σε κάποια αθλήματα δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ολυμπιακών προκρίσεων. Γενικώς, υπάρχει μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση».

Για την άποψη που εξέφρασε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ισπανίας ότι οι Αγώνες πρέπει να αναβληθούν και λόγω ανισονομίας: «Από τη στιγμή που σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για αντιμετώπιση του ιού, ταπράγματα είναι διαφορετικά. Εμείς, για παράδειγμα, που μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε για προπονήσεις το ΟΑΚΑ, αφού ήρθε η σχετική άδεια, είναι πολύ δύσκολο να φύγουμε από το Βόλο, να πάμε στην Αθήνα και να μετακινούμαστε συνέχεια, αφού αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να κοιτάξουμε είναι η υγεία. Μιλάμε για τεράστια μετακίνηση από τον Άγιο Κοσμά στο ΟΑΚΑ,ενώ δεν ξέρω αν θα μπορέσω να επιστρέψω στο Βόλο, αφού υπάρχει ο φόβος να μεταφέρουμε κάτι στις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, αλλά και σε άλλα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα κι ελπίζω κάποια στιγμή να επανέρθουν στην κανονικότητα και να μπουν σε κάποιο ρυθμό γιατί αυτό που ζούμε τώρα δεν περιγράφεται με λόγια».

Για το αν ο χρόνος που απομένει επαρκεί για την προετοιμασία: «Μιλάμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες,το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Ήδη ο χρόνος είναι περιορισμένος κι όσο κι αν ακούγεται σε κάποιους ότι οι τέσσερις μήνες που μεσολαβούν είναι αρκετοί,αυτό δεν ισχύει. Και το θέμα δεν είναι το καλοκαίρι που ενδεχομένως όλα να είναι καλά,αλλά τώρα και τον Απρίλιο που δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι. Σίγουρα θέλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο, γι αυτό και δεν παίρνουν κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και το οικονομικό, αφού υπάρχουν ξενοδοχεία, εταιρείες, χορηγοί και κανείς δεν ξέρει σε περίπτωση που, για παράδειγμα, γίνουν οι Αγώνες το 2021 ή πάνε πιο πίσω το ’20, αν θα θέλει και το Τόκυο να τους αναλάβει. Γενικά θα πάθει μεγάλη οικονομική ζημιά».

Για το αν υπάρχει πρόθεση μαζικής αντίδρασης από την πλευρά των αθλητών: «Πηγαίνουμε βλέποντας και κάνοντας, με το πώς θα εξελιχθούν οι αποφάσεις. Όσο περισσότεροι οι αθλητές και οι χώρες που διαφωνούν, τόσο μεγαλύτερο ρόλο θα παίζει. Γιατί η Ιαπωνία μπορεί να θέλει να γίνουν οι Αγώνες, αλλά αν δυο ή τρεις δυνατές χώρες αποφασίσουν να μην κατεβάσουν ομάδες, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και ίσως τότε αναγκαστούν να μην τους κάνουν. Πιστεύω ότι όλοι οι αθλητές περιμένουν να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα. Σίγουρα μπορεί να υπάρξει κάτι πιο μαζικό που θα ενώνει τους αθλητές σε μια κοινή απόφαση. Επαναλαμβάνω ότι πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία, ενώ δεν θα είναι και δίκαιο από την άποψη της προετοιμασίας. Πιστεύω, πάντως, ότι θα έχουμε άμεσα εξελίξεις και ότι σύντομα θα έχουμε τελική απόφαση, αν και η λέξη τελική μπαίνει σε εισαγωγικά, γιατί όσο εξαπλώνεται ο ιός σε κρούσματα δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά».

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡ

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή