Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Πάνω από 4 εκ. τα κρούσματα παγκοσμίως-Παρατείνεται το εμπάργκο για τρίτες χώρες στην Ευρώπη

Published

on

Παγκοσμίως τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια. Ο απολογισμός είναι βαρύς για την Ιταλία και την Βρετανία που επιβάλλει 14 ημέρες καραντίνα σε όσους εισέρχονται στη χώρα. Ενώ και η Κομισιόν παρατείνει τον περιορισμό μετακινήσεων από τρίτες χώρες.

Ο παγκόσμιος απολογισμός

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με τον κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων (1.283.929) όσο και θανάτων (77.180). Τουλάχιστον 198.993 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν η Βρετανία (31.241 θάνατοι σε σύνολο 211.364 κρουσμάτων), η Ιταλία (30.201 θάνατοι, 217.185 κρούσματα), η Ισπανία (26.478 θάνατοι, 223.578 κρούσματα) και η Γαλλία (26.230 θάνατοι, 176.079 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει επισήμως 82.887 κρούσματα (1 νέο από χθες μέχρι σήμερα) και 4.633 θανάτους. Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 78.046.

Η Ευρώπη είχε καταγράψει μέχρι τις 14:00 ώρα Ελλάδας σήμερα 154.144 θανάτους σε σύνολο 1.696.696 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 81.858 θανάτους (1.350.363 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 18.651 θανάτους (339.771 κρούσματα), η Ασία 10.238 θανάτους (279.180 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 7.471 θανάτους (214.173 κρούσματα), η Αφρική 2.130 θανάτους (57.689 κρούσματα) και η Ωκεανία 125 θανάτους (8.261 κρούσματα).

Σε δεινή θέση οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εγκλωβισμένες ανάμεσα στους αριθμούς των πανδημικών και των οικονομικών μεγεθών, παρ’ότι 45 πολιτείες έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση ή και άρση πολλών όρων αποστασιοποίησης, αν και σχεδόν 7 στους 10 Αμερικανούς ανησυχούν πως αυτή η άρση είναι πρόωρη. Σο επίπεδο της οικονομίας, ανακοινώθηκε και επισήμως πως μόνο τον Απρίλιο χάθηκαν περισσότερες από 20.000.000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Τραμπ να σχολιάζει πως το αντίστοιχο πλήθος για τον Μάιο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, και με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο να σχολιάζει πως η οικονομική ύφεση ήταν αναμενόμενη. Την ίδια ώρα, και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει πως η κυβέρνηση δεν βιάζεται να αποδεσμεύσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση της χώρας, ορισμένες κοινωνικές ομάδες και ορισμένες πολιτείες πλήττονται περισσότερο από άλλες. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ αυτά τα εκατομμύρια ανέργων αντιστοιχούν σε ποσοστό ανεργίας που φτάνει στο 14,7%, το ποσοστό στην πολιτεία της Καλιφόρνια ξεπερνά το 20%, όπως σχολίασε ο κυβερνήτης Νιούσομ, ο οποίος μάλιστα επισήμανε πως ακόμα και αυτό το ποσοστό υποαναφέρει το φαινόμενο.

Ως προς την πανδημία, τα κρούσματα φτάνουν πλέον σχεδόν το 1.284.000, ενώ τα θύματα ξεπερνούν τις 77.000. Μάλιστα, ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες μιλούσε για 50-60.000 θύματα, με κάθε σχετική του αναφορά, ανεβάζει πλέον το πλήθος των αναμενόμενων θυμάτων, κάνοντας χθες λόγο για 95.000 θύματα ή λίγα περισσότερα, και τονίζοντας, πάντως, πως ακόμα και ένας θάνατος είναι πολύς. Την τραγωδία των θυμάτων μεγεθύνει πρόσφατη ανάλυση η οποία υποστηρίζει πως το πλήθος τους μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 75.000 θανάτους, οι οποίοι πιθανώς να αναφερθούν ως αποτέλεσμα αυτοκτονιών ή κατάχρησης ουσιών, στον απόηχο των ψυχολογικών και των οικονομικών δυσκολιών που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν, ενδεχομένως χωρίς πεποίθηση διεξόδου. Την ίδια ώρα φουντώνει η διαμάχη περί κυβερνητικής αγνόησης των οδηγιών ασφαλούς άρσης των κοινωνικών περιορισμών, όπως τους διαμόρφωσε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Αξιωματούχοι του Κέντρου, αλλά και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν επισημάνει σε δημοσιογράφους πως ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις σχετικές προτάσεις, για τις οποίες η Δρ. Μπιρξ είπε πως παραμένουν υπό αξιολόγηση, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου της υπονόμευσε ως μη έχουσες την έγκριση του διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, αν και ο συγκεκριμένος ισχυρισμός φαίνεται πως διαψεύστηκε από σχετική έρευνα του Associated Press.

Συγχρόνως, στην επικαιρότητα βρίσκονται πλέον δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός του Λευκού Οίκου, καθώς στον προσωπικό βοηθό του προέδρου Τραμπ προστέθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου Πενς, Κέιτι Μίλερ. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως η συνεργάτιδα του αντιπροέδρου δεν είχε έρθει σε επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ, και πως τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του Αμερικανού αντιπροέδρου ελέγχθηκαν και βρέθηκαν αρνητικά στον ιό, ενώ διενεργήθηκε και ιχνηλάτηση των επαφών τους εντός του Λευκού Οίκου.

Στο μέτωπο των φαρμακολογικών εξελίξεων, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ξεκίνησε κλινική έρευνα κατά την οποία η χορήγηση ρεμδεσιβίρης συνδυάζεται με ταυτόχρονη χορήγηση μιας αντιφλεγμονώδους ουσίας, της βαρισιτινίμπης, για να διερευνηθεί η πιθανή επίσπευση της αποθεραπείας. Η έρευνα περιλαμβάνει 1.000 ασθενείς εντός και εκτός Αμερικής. Συγχρόνως, το αμερικανικό νοσηλευτικό δίκτυο Όρος Σινά και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν πως τοποθετούν την έναρξη κλινικών δοκιμών αντισωμάτων που προέκυψαν από τη διαδικασία της πλασμαφαίρεσης στους επόμενους μήνες, με την ελπίδα πως το μείγμα των αντισωμάτων αυτών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των πλέον ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας.

Μιλώντας πάντως για αντισώματα, αξίζει να αναφερθεί πως και ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος σε εορτασμό για τα 75 χρόνια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποίησε -δίπλα σε 90χρονους βετεράνους δε- ακόμα μια δημόσια εμφάνιση χωρίς να φοράει μάσκα, είπε πως κάποια στιγμή θα κάνει και αυτός έλεγχο αντισωμάτων για να φανεί αν έχει περάσει τον κορονοϊό.

Βρετανία: Μείωση των περιορισμών θα ανακοινώσει ο Μπ. Τζόνοσν

Είκοσι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσα τους ένα βρέφος μόλις έξι εβδομάδων που κατέληξε σε νοσοκομείο της Αγγλίας έχοντας προσβληθεί από τον κορονοιο, το οποίο όμως έπασχε από σοβαρό νόσημα.

Επιπλέον 4.649 επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν σε μία ημέρα φτάνοντας τα 211.364. Ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων από την covid19 μειώθηκε κατά 900 σε μία ημέρα, πέφτοντας στους 11.788.

«Μην παραιτηθείτε ποτέ, μην χάσετε ποτέ την ελπίδα” δηλωσε χθες στο δεύτερο ηχογραφημένο τηλεοπτικό μήνυμα της η βασίλισσα Ελισάβετ με σκοπό να τονώσει το ηθικό των Βρετανών εν μέσω της πανδημίας με αφορμή την 75η επέτειο της Ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη που τερμάτισε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αύριο στις 7 το βράδυ ο Μπορις Τζονσον θα ανακοινώσει την πρώτη φάση της απελευθέρωσης των περιοριστικών μέτρων με προϋπόθεση την διατήρηση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης. Ήδη πολλά καταστήματα αναπροσαρμόζουν τους χώρους τους, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν
Οι εταιρείες θα κληθούν να παρέχουν μάσκες προσώπου για τους υπαλλήλους που απαιτείται να επιστρέψουν στη δουλειά.

Αν και οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές για τους Βρετανούς, ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να προτείνει να χρησιμοποιούνται εκτός από τους χώρους εργασίας, στις δημόσιες συγκοινωνίες και όταν κάνουν τις αγορές τους. Από τέλη Μαΐου θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών οι επιβάτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από οποιαδήποτε χώρα εκτός από την Ιρλανδία

Ωστόσο η νέα κανονικότητα αλλάζει τον τρόπο ζωής των Βρετανών επιδιώκοντας να μετακινούνται με ποδήλατο και να χρησιμοποιούν στο ελάχιστο τα ΜΜΜ. Αύξηση κατά 200% σημειώθηκε στις παραγγελίες ποδηλάτων από άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναφέρει το BBC. Μάλιστα, μερικά καταστήματα μάχονται για να καλύψουν τη ζήτηση όπως μια εταιρεία ποδηλάτων στην περιοχή της Οξφόρδης η οποία συνήθως πουλούσε 20-30 ποδήλατα την εβδομάδα, αλλά σήμερα ο αριθμός αυτός ανέβηκε στα 50 ποδήλατα την ημέρα.

Τουρκία: Μείωση θανάτων και σενάρια προσφυγής στο ΔΝΤ

Άλλο ένα σαββατοκύριακο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 επαρχίες της Τουρκίας, το τελευταίο όμως πριν από την έναρξη χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού από τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Ενόψει της νέας πιο χαλαρής φάσης, ήδη ο κόσμος άρχισε να βγαίνει από το σπίτι του, παρατηρήθηκε αύξηση της κυκλοφορίας στους δρόμους. Η μάσκα είναι υποχρεωτική αλλά υπήρξαν και παραβάτες. Στην κεντρική πλατεία του Ταξιμ και στην μεγάλη οδό του Πέρα, κάποιοι που δεν φορούσαν μάσκες τιμωρήθηκαν με πρόστιμα 1.000 λιρών (περίπου 170 ευρώ).

Αύριο ωστόσο θα είναι η πρώτη ημέρα μετά από τις 21 Μαρτίου που τα 7 περίπου εκατομμύρια Τούρκων πολιτών άνω των 65 θα μπορέσουν να βγουν από τα σπίτια τους μετά από εγκλεισμό περίπου 50 ημερών, αλλά μόνο για 4 ώρες και για μικρές αποστάσεις γύρω από την κατοικία τους. Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να βγαίνουν και οι κάτω των 20 για 4 ώρες αλλά κατά ηλικιακή κατηγορία σε διαφορετικές ημέρες.

Πάντως τα στοιχεία για τον κορωνοϊό είναι ενθαρρυντικά λόγω της μείωσης θανάτων. Τουρκία: 48 νέοι θάνατοι και 1.848 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Σύνολο (59 ημέρες μετά την έναρξη της επιδημίας σε Τουρκίας, σύνολο 3689 και 135.569 κρούσματα

Στο μεταξύ η αγωνία για την οικονομία συνεχίζεται. Η λίρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο αλλά η Άγκυρα εξακολουθεί να κρατά πολύ χαμηλά τα επιτόκια. Αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής έξοδος ξένων επενδυτών ενώ οι ίδιοι οι πολίτες μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια. Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν η χώρα να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ στο οποίο έχει καταφύγει 19 φορές από το 1945 ώς το 2005. Το 70% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα, δεν θέλουν το ΔΝΤ.

Ισπανία: Γεωγραφικά περιορισμένη η άρση μέτρων

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ξεκινά η «φάση 1» της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην Ισπανία αλλά μόνο για συγκεκριμένες περιοχές. Τα κριτήρια είναι γεωγραφικά και υγειονομικά.  Η απόφαση ελήφθη μετά τις προτάσεις των τοπικών κυβερνήσεων  και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη παραμένουν στη «φάση 0».

Γαλλία: Αποκλιμάκωση πολλών ταχυτήτων

Η Γαλλία προετοιμάζεται για την 1η φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων τη Δευτέρα. Η περιοχή του Παρισιού αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τις Αρχές. Η διασπορά του ιού είναι σημαντική σε αντίθεση με την υπόλοιπη Γαλλία, ο φόβος για δεύτερο κύμα επιδημίας υποχρεώνει την Κυβέρνηση να υποβάλλει διαφορετικής ταχύτητας αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Εξήντα στάσεις του μετρό του Παρισιού θα είναι κλειστές, υποχρεωτική η μάσκα αλλά και έγγραφο κυκλοφορίας λόγω εργασίας σε περιόδους αιχμής των ΜΜΜ, ωστε να αποφευχθούν μαζικές μετακινήσεις. Το κοινοβούλιο έγκρινε την ιχνηλάτηση φορέων του ιού. Ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να απαντήσει σε ερώτηση βουλευτή «μήπως το κράτος θα ερευνά αν ο φορέας είχε ερωμένη»: «το κράτος δεν δίνει πεντάρα τί σχέση έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, αν αυτός είναι ο φόβος…» απάντησε με ασυνήθιστη για τη γαλλική Βουλή οικειότητα ο υπουργός Olivier Véran.

Λουξεμβούργο: Άνοιγμα των συνόρων Σένγκεν ζητά ο ΥΠΕΞ

Tο άμεσο άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν και ειδικότερα μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Λουξεμβούργου απαίτησε με παρέμβαση του στην γερμανική κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζεν Ασσελμπορν. «Ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, όχι από χώρα σε χώρα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωναιού. «Ως εκ τούτου, δεν καταλαβαίνω τη λογική των αυστηρών κλειστών συνόρων, που έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και πολλή παρεξήγηση, μεταξύ των ανθρώπων είπε και κάλεσε ειδικότερα τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας να σταματήσει άμεσα τους ελέγχους στα σύνορα, που προκαλούν μποτιλιάρισμα και δημιουργούν μόνο νευρικότητα στους ανθρώπους. Με αφορμή μάλιστα την σημερινή ημέρα της Ευρώπης ο κ. Ασσελμπορν υπογράμμισε πως τα μποτιλιαρίσματα στα σύνορα και οι έλεγχοι εντός της περιοχής Σένγκεν στέλνουν μια «εικόνα που δεν ταιριάζει στην Ευρώπη» καθώς στην ουσία το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ομογενοποιηθεί.

Επικαιροποιήθηκε το στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης της πανδημίας από τον Π.Ο.Υ.

Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης για την πανδημία του κορωναιού απαιτεί 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθεί στα τρία επίπεδα δράσης του οργανισμού, από τώρα έως το τέλος του 2020 εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζοντας ότι  εκτίμηση δαπανών καλύπτει μόνο τις ανάγκες του ΠΟΥ και όχι ολόκληρη την παγκόσμια ανάγκη. Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, ενισχύοντας τον ρόλο του ΠΟΥ στον παγκόσμιο και περιφερειακό συντονισμό.  Βασίζεται σε πέντε στρατηγικούς στόχους που αφορούν την  κινητοποίηση όλων των τομέων και κοινοτήτων, τον έλεγχο των σποραδικών περιπτώσεων και συστάδων εντοπίζοντας γρήγορα και απομονώνοντας όλες τις περιπτώσεις, την  καταστολή της κοινοτικής μετάδοσης μέσω πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και φυσικής απόστασης, την μείωση της θνησιμότητας μέσω κατάλληλης φροντίδας καθώς και την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπευτικών μέσων. Για να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους, ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική, επιχειρησιακή και διοικητική υποστήριξη σε χώρες, ενώ θα συνεχίσει να ενημερώνει και να προσαρμόζει τις οδηγίες του σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες.

Περιστατικά της νόσου από τον Νοέμβριο;

Ιατρική μελέτη του ιδιωτικού νοσοκομείου Άλμπερτ Σβάιτσερ στην Κολμάρ της Αλσατίας, δείχνει ότι ενδέχεται ήδη από τις 16 Νοεμβρίου να υπήρχαν κρούσματα του κορωναιού στην περιοχή της νότιας Αλσατίας πολύ κοντά στα ελβετικά σύνορα, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο ιός κυκλοφορούσε και αυξάνονταν ήδη τέσσερις έως έξι εβδομάδες νωρίτερα από ότι ήταν γνωστό προηγουμένως. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού αξιολόγησαν αναδρομικά πάνω από 2.450 τομογραφικές εξετάσεις των πνευμόνων ασθενών της κλινικής ελέγχοντας την τυπική και απεικονιστική εμφάνιση της πνευμονικής νόσου του κορωνοιού. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της εβδομάδας είχε εντοπιστεί ένας 42χρονος που φαίνεται να είχε προσβληθεί από τον κορωνοιό στις 27 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο
Ανταποκρίσεις: Α. Μόρντουντακ, Ν. Καντζάβελου, Α. Φερεντίνου, Δ. Μακρή, Θ. Παπαιωάννου, Κ. Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me