Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιατράς στην ΕΡΑσπορ: «Πολύ δύσκολη η επόμενη μέρα»

Published

on

Την άποψη ότι η επόμενη μέρα του Ελληνικού μπάσκετ μετά την πανδημία θα είναι πολύ δύσκολη εξέφρασε ο Μάκης Γιατράς. Ο προπονητής του Προμηθέα Πάτρας μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ευχήθηκε οι δυσκολίες να κρατήσουν μόνο μια σεζόν, ενώ επισήμανε ότι ο ΕΣΑΚΕ βιάστηκε να διακόψει οριστικά το πρωτάθλημα της Α1, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό που μετράει περισσότερο απ’ όλα είναι η υγεία, ενώ αναφέρθηκε και στις φωνές που ολοένα και αυξάνονται ζητώντας να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Αναλυτικά μίλησε:

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή και τις πιθανότητες να συνεχιστεί η σεζόν: «Πιστεύω ότι ο ΕΣΑΚΕ βγήκε πολύ νωρίς να μιλήσει για οριστική διακοπή. Δεν βλέπω, πάντως, αυτή τη στιγμή να έχει αλλάξει κάτι σημαντικά και να γίνεται λόγος για κάτι διαφορετικό. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε ότι τα πρωταθλήματα πρέπει να τελειώσουν στα γήπεδα κι αυτό είναι κάτι που θα το ήθελαν όλοι, αφού δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να θέλει το αντίθετο. Ωστόσο, πάνω απ’ όλα είναι η υγεία και σύμφωνα με αυτά που διαβάζω τα πάμε πολύ καλά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτά που έχουν γίνει ως τώρα φαίνεται ότι έχουν αποδώσει, ενώ συνέχεια γίνονται βήματα προς την εξομάλυνση της κατάστασης. Από Δευτέρα, μάλιστα, ανοίγουν και τα κλειστά γήπεδα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, έστω και με κάποιους περιορισμούς. Νομίζω, πάντως, ότι είναι πιο εφικτό να οργανωθούμε και να είμαστε υγιείς για τη νέα χρονιά, από το να κάνουμε ένα βήμα μπροστά που ενδεχομένως να μας φέρει δύο βήματα πίσω».

Για το αν τα κλειστά γήπεδα ανοίγουν για όλους ή μόνο για τους ερασιτέχνες: «Αυτό το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, γιατί είπαν για ηλικίες από 13 ετών και πάνω. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αν είναι μόνο για ερασιτέχνες ή ισχύει και για τους επαγγελματίες. Μου φαίνεται, πάντως, κάπως παράξενο, γιατί είναι σαν να μας λένε ότι οι επαγγελματίες κολλάνε, ενώ οι ερασιτέχνες όχι. Πιστεύω ότι θα ξεκαθαριστεί κι αυτό και σιγά-σιγά θα μπούμε σε μια κανονικότητα, με τους όρους που υπάρχουν περισσότερο για ατομικές προπονήσεις. Αλλά το να ξεκινήσει η διαδικασία και να μπούμε σε αυτή την κανονικότητα, θα είναι καλό και για μας που ασχολούμαστε με το μπάσκετ».

Για το αν ισχύει η επανέναρξη των προπονήσεων, αλλά χωρίς μπάλα και όργανα: «Ισχύει και είναι πολύ περίεργο. Δηλαδή μας λένε να παίζουμε μπάσκετ αλλά μόνο με το… μυαλό μας. Θεωρώ δεδομένο ότι κάτι άλλο θα ήθελαν να πούνε και διατυπώθηκε με λάθος τρόπο. Πιστεύω ότι ήθελαν να αναφερθούν κυρίως στη φυσική κατάσταση των αθλητών, γι’ αυτό και μίλησαν για προπονήσεις χωρίς μπάλα και σε ανοικτό χώρο. Πιστεύω ότι ήταν λάθος διατύπωση, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι μπορούμε να παίξουμε μπάσκετ χωρίς… μπάλα».

Για το γεγονός ότι στο μπάσκετ η επαφή ανάμεσα στους παίκτες είναι πολύ μεγάλη: «Και το ποδόσφαιρο έχει επαφή, αλλά στο μπάσκετ έχει πολύ περισσότερη. Αν είναι να κολλήσεις, όμως, θα κολλήσεις είτε πολύ το κάνεις είτε λίγο. Πρώτα απ’ όλα, πάντως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η ιστορία με τον ιό και να δούμε ότι θα είμαστε ασφαλείς. Κάτι που θα γίνει με την ύπαρξη ενός φαρμάκου που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα κινδυνεύει η ζωή του οποιουδήποτε. Αν δεν γίνει αυτό, πάντα θα υπάρχει η υπόνοια και η ανησυχία, θα φτερνίζεται κάποιος και όλοι γύρω του θα… φεύγουν τρέχοντας».

Για το πώς αντιμετωπίζουν οι παίκτες την πιθανή επιστροφή στις προπονήσεις: «Εμείς έχουμε και το Eurocup, για το οποίο ακόμη δεν έχει παρθεί απόφαση από την Ευρωλίγκα αν θα συνεχιστεί ή όχι, κάτι που περιμένουμε να γίνει στις 24 του μήνα. Οι παίκτες επειδή είναι επαγγελματίες είναι πολύ πιο εύκολο να είναι έτοιμοι γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Μπορεί να μην είχαν γήπεδο για προπόνηση, αλλά ο καθένας προσπαθούσε να κρατηθεί σε μια σχετικά καλή κατάσταση. Το πρόβλημα είναι με τους ερασιτέχνες που δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες. Οι επαγγελματίες θα κάνουν λιγότερο χρόνιο να προσαρμοστούν, αν και όλα αυτά είναι θεωρητικά, αφού στην πράξη είναι δύσκολο. Έχουμε σταματήσει από τις 3 Μαρτίου και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να μπορέσεις να επανέλθεις. Θα πρέπει, δηλαδή, να κάνεις κανονική προετοιμασία για να παίξεις αρχικά το final 8 και μετά μέχρι και τρία παιχνίδια τη βδομάδα. Υπάρχουν κίνδυνοι τραυματισμών και είναι πολλά τα προβλήματα. Δεν είναι μια απλή κουβέντα που να περικλείεται μόνο στο αν θα κολλήσουμε το ιό».

Για το διάστημα που χρειάζεται για να είναι κάποιος έτοιμος να ανταποκριθεί: «Μιλάμε για περίπου τέσσερις εβδομάδες, όπως δηλαδή συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο. Επαναλαμβάνω ότι σε θεωρητικό πάντα επίπεδο είναι πιο εύκολο για επαγγελματίες. Αυτοί βρήκαν τρόπους να αθληθούν, γιατί είναι η ζωή τους, το άθλημά τους. Σίγουρα δεν είναι σε φόρμα να μπουν να παίξουν σε πέντε μέρες, αλλά οπωσδήποτε είναι πολύ πιο έτοιμοι από τους ερασιτέχνες στους οποίους υπάρχουν και άλλα θέματα όπως είπαμε».

Για την επόμενη μέρα του μπάσκετ μετά την πανδημία: «Το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε ασφαλείς σε όλα τα γήπεδα. Ο αθλητισμός είναι χαρά, είναι παιχνίδι και δίνει ώθηση στον κόσμο. Ακούω ότι μπορεί να παίξουμε χωρίς κόσμο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο και ασυνήθιστο. Ο αθλητής, ο προπονητής, όλοι μας, έχουμε σκοπό και όραμα να ευχαριστήσουμε τον κόσμο. Σίγουρα οι επιτυχίες σε ικανοποιούν, αλλά το να παίζεις χωρίς κόσμο είναι πολύ δύσκολο. Ίσως χρειαστεί κάποιο διάστημα για να προσαρμοστούμε, αλλά θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Στα οικονομικά η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη και μακάρι να είναι μόνο μια. Όλες οι ομάδες σε όλον τον κόσμο θα επηρεαστούν, θα έχουν πολύ μειωμένα μπάτζετ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ίσως να δούμε νέα παιδιά και πιστεύω ότι θα πρέπει να μπουν κανόνες που θα προφυλάσσουν τους προπονητές και κυρίως τους παίκτες που είναι οι κεντρικοί πρωταγωνιστές σε όλα τα αθλήματα. Πρέπει οι διοικήσεις να βρουν δικλείδες και τρόπους, ώστε τα κριτήρια συμμετοχής μιας ομάδας να είναι πιο αυστηρά και να υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις σε όλες τις κατηγορίες, ώστε να μην υπάρχουν ομάδες που να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Έχω ζήσει στις μικρότερες κατηγορίες, όπου υπάρχουν άνθρωποι που είναι ήρωες που για να κρατήσουν τις ομάδες τους στερούν από τις οικογένειές τους. Υπάρχουν αθλητές που κάνουν το χόμπι τους και τους οποίους τους ξεχνάνε μόλις τραυματιστούν. Υπάρχουν προπονητές που τους λένε και ψώνια, όπως έλεγαν και μένα πιο παλιά που προσπαθούν να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Πρέπει να υπάρχουν οι ομάδες που πληρούν τιςοργανωτικές και οικονομικέςσυνθήκες για να προοδεύσουν. Ειδικά σε μικρές επαρχιακές πόλεις και νησιά, ο κόσμος ταυτίζεται με την ομάδα. Το να λέμε ότι πρέπει να είμαστε Α2, αλλά δεν έχουμε τα χρήματα, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπάτζετ και κάθε χρόνο η ομάδα μπαίνει ολοένα και πιο μέσα δεν ωφελεί σε τίποτε.Γιατί κάποια στιγμή που ένας άνθρωπος θα θελήσει να μπει με χρήματα, αγάπη και όραμα, που θέλει να πάει ψηλά την ομάδα του τόπου του, βλέπει να τον κυνηγάνε πράγματα που είχαν συμβεί πριν από χρόνια και τον αναγκάζουν να φύγει. Θα πρέπει να μπουν κανόνες σε όλες τις κατηγορίες, να μειωθούν οι ομάδες και όχι να αυξηθούν, να δυναμώσουν τα τοπικά πρωταθλήματα και οι ομάδες που είναι να προχωρήσουν θα προχωρήσουν. Καλύτερα οι ομάδες να είναι λιγότερες αλλά υγιείς, αφού δεν είμαστε η χώρα που χρειάζεται να έχουμε τόσες πολλές ομάδες στα πρωταθλήματα. Έχω ξεκινήσει από το β τοπικό της Πάτρας και όλα αυτά που λέω δεν είναι ευχολόγια, αλλά τα έχω ζήσει. Σε αυτές τις κατηγορίες ενδεχομένως να υπάρχουν αθλητές και προπονητές που δεν έχουν να ζήσουν».

Για την ένταξη και των προπονητών στην επιδότηση των 800 ευρώ, κάτι που δεν ισχύει για τους παίκτες των μικρότερων κατηγοριών: «Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει γιατί ήταν πιο εύκολο με τους επαγγελματίες παίκτες και προπονητές, αφού υπήρχαν στοιχεία και μπορούσε να γίνει πιο άμεσα,αν και υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν εκατομμύρια και κάποιοι που πεινάνε και το λέω ακόμη και για την Α1. Με κάποιες φωνές και οι προπονητές που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος μπήκαν στην επιδότηση».

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡ

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή