Connect with us

COVER STORY

Χιλιάδες τα εγκαταλελειμένα έμβρυα στην Ελλάδα Τράπεζα εμβρύων δωρεάν προτείνει ο γυναικολόγος Κώστας Πάντος

Published

on

Ο Γυναικολόγος Ιατρός Κώστας Πάντος της κλινικής Γέννεσις Αθηνών μίλησε στον Astra TV στην εκπομπή Παράθυρο στην Θεσσαλία και στον Δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη.

Ο κ. Πάντος ανάφερε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περί τις 20.000 και πλέον επεμβάσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης από τις οποίες προκύπτουν πολλά γονιμοποιημένα ωάρια τα οποία διατηρούνται ως κρυοσυντηρημένα .

Πολλά από αυτά οι φυσικοί τους κάτοχοι τα εγκαταλείπουν γιατί πλέον δεν τα χρειάζονται  με αποτέλεσμα βάσει του Νόμου μετά την πάροδο των 10 ετών πρέπει να καταστραφούν ,με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν  χιλιάδες  ζωές,  σε αντίθεση με την πρόταση που καταθέτει στο Υπουργό Υγείας θα μπορούσαν να δώσουν χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα την χαρά σε χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια  που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, μέσα από μια Εθνική Δημόσια Τράπεζα εγκαταλελειμμένων κρυοσυντηρημένων γονιμοποιημένων ωαρίων.

Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα επιτρέπει την κρυοσυντήρηση του γονιμοποιημένου ωαρίου και αυτό με τη σειρά του έχει ως συνέπεια τη δημιουργία πλεοναζόντων εμβρύων. Με την παρέλευση του ανωτάτου επιτρεπτού ορίου κρυοσυντήρησης και την «αδιαφορία» των βιολογικών γονέων, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τα έμβρυα αυτά καθίστανται «εγκαταλελειμμένα».

Ο ανώτατος επιτρεπτός χρόνος κρυοσυντήρησης στην Ελλάδα είναι 10 χρόνια και στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρόσφατη ερμηνευτική Οδηγία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή μετά την παρέλευση του ανώτατου χρονικού ορίου κρυοσυντήρησης ως μόνη δυνατότητα προβάλλεται η καταστροφή των !!

Και μάλιστα την ίδια στιγμή που πάρα πολλά ζευγάρια εγγράφως έχουν επιλέξει να δωρηθούν τα πλεονάζοντα έμβρυα τους σε άλλα άτεκνα ζευγάρια. Κι όμως και αυτά, με το ισχύον νομικό πλαίσιο πρέπει να καταστραφούν!!

Ο αριθμός των «αζήτητων», «εγκαταλελειμμένων» εμβρύων μόνο στην Ελλάδα είναι σωρευτικά ΧΙΛΙΑΔΕΣ και εφόσον δεν ρυθμιστεί το νομοθετικό αυτό κενό θα συνεχίσουν να καταστρέφονται ανθρώπινες ζωές εν τη γενέσει των.

Πρόκειται για γονιμοποιημένα ωάρια τα οποία δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο με τη συνδρομή της επιστήμης και τα οποία με τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να γεννηθούν και να χαρίσουν ανείπωτη χαρά σε χιλιάδες ζευγάρια.

Η κλινική «Γένεσις Αθηνών» που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην εξωσωματική γονιμοποίηση, και δεδομένου ότι ο νόμος της το επιβάλλει, από την επίσημη αδειοδότησή της το 2017 κι εντεύθεν ξεκίνησε κι ολοκλήρωσε τη συλλογή του απαραίτητου αρχείου και σύντομα θα υποβάλει αίτημα στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για την πρώτη ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 17.627 ΕΜΒΡΥΩΝ

Η πρόταση έχει ως εξής

ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ «ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ» ΤΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΑΤΕΚΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ Η δημόσια αυτή τράπεζα, η οποία δεν θα είναι τίποτα άλλο από «ΤΡΑΠΕΖΑ ΖΩΗΣ» προτείνεται να εγκατασταθεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο Αναφοράς, το οποίο διαθέτει ήδη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, π.χ. «ΑΤΤΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ» .

Τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής θα είναι τα εξής: – θα σωθούν και θα σώζονται χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές – τα ζευγάρια που θα καταφεύγουν στη Δημόσια Τράπεζα δε θα επωμίζονται το κόστος της υποβολής των σε προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης, αλλά και το κράτος δεν θα υποβάλλεται στο κόστος για τη δημιουργία των εμβρύων αφού θα πρόκειται για «πλεονάζοντα», «εγκαταλελειμμένα» (λόγω παρέλευσης του ανωτάτου επιτρεπτού ορίου κρυοσυντήρησης) έμβρυα από όλες τις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της χώρας, τα οποία θα μεταφέρονται δωρεάν στη Δημόσια αυτή Εθνική Τράπεζα.

– θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των υιοθεσιών των οποίων πολλές φορές, η νομιμότητα αμφισβητείται έντονα – θα συμβάλλει δραστικά στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας που ταλανίζει, μαζί με την οικονομική κρίση, τη χώρα μας και το κράτος θα είναι αρωγός προς τα ζευγάρια αυτά – θα αποτελέσει την αφετηρία ώστε από εδώ και πέρα τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπογονιμότητάς τους, να γνωρίζουν από την αρχή ότι πέραν των άλλων δυνατοτήτων που έχουν, τα πλεονάζοντα κρυοσυντηρημένα έμβρυά τους μετά την παρέλευση του ανώτατου ορίου κρυοσυντήρησης, θα δίνονται στην Εθνική Τράπεζα για «υιοθεσία». – θα εμπεδώσει και θα ενισχύσει την αντίληψη περί της αγαστής και αποτελεσματικής συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που τόσο πολύ όλοι αναζητούμε – θα εδραιώσει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Τομέα στη διεθνή προβολή της χώρας και θα το κάνει σημείο αναφοράς τόσο από επιστημονικής όσο όμως και από νομικής και βιοηθικής απόψεως.

Η παρούσα πρόταση μας επίσης, θα μπορούσε να συμβαδίσει και με πάγιες απόψεις της Εκκλησίας μας, σχετικά με την κρυοσυντήρηση των πλεοναζόντων εμβρύων και την τύχη τους, όπως αυτές είχαν εκφραστεί και στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος (11.1.2006) σε κείμενο το οποίο υπέγραφε ο Πρόεδρός της Ἀρχιμ. Νικόλαος Χατζηνικολάου, νῦν Μητροπολίτης Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς «…῾Μία ἰδέα ποὺ χρήζει περαιτέρω ἐπεξεργασίας, θὰ μποροῦσε νὰ εἶναι, σὲ περιπτώσεις γενετικὰ ἀνίκανων συζύγων, ἀντὶ τῆς υἱοθεσίας, νὰ προτείνεται ἡ υἱοθεσία καὶ κυοφορία «πλεοναζόντων ἐμβρύων», ἀγνώστου στοὺς γονεῖς προελεύσεως. Μὲ τὸν τρόπο αὐτόν, καὶ κάποια ἔμβρυα περισώζονται καὶ ἡ μητέρα ζεῖτὸν σύνδεσμο τῆς ἐγκυμοσύνης …». Είναι δε και σε πλήρη αρμονία με την θέση της Εκκλησίας μας ως προς τη νομική φύση του γονιμοποιημένου ωαρίου, το οποίο θεωρεί ως «εν εξελίξει άνθρωπο». Θα αποτελέσει μία συμφιλιωτική κίνηση με την οποία θα αρθούν οι ενστάσεις της Εκκλησίας, η οποία διατυπώνει σοβαρή επιχειρηματολογία κατά της κατάψυξης γεννητικού υλικού λόγω της πιθανής μετέπειτα καταστροφής του.

Το βέβαιο είναι ότι μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα αποτελέσει την αφορμή για ποικίλες συζητήσεις διεθνώς και για την απαρχή διευθέτησης ζητημάτων που ταλανίζουν και άλλες κοινωνίες, όπως π.χ. της Ιταλίας και της Γερμανίας, οι οποίες στην προσπάθεια τους να προστατέψουν το γονιμοποιημένο ωάριο έχουν περάσει στην άλλη όχθη κι έχουν νομοθετήσει αυστηρότατα νομικά πλαίσια που αναχαιτίζουν την πρόοδο της επιστήμης στον τομέα αυτό και σίγουρα δεν ικανοποιούν τα άτομα και τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας.

Η δημιουργία μίας ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΖΩΗΣ» εντός Δημόσιου Νοσοκομείου, θα αποτελέσει μία πρωτοπορία ελληνική που θα αποδεικνύει για μία ακόμα φορά πόσο η χώρα μας σέβεται τη ζωή, κάτι που το απέδειξε και με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού.

Με αυτήν την ευκαιρία η Πολιτεία θα δώσει μία υπεύθυνη απάντηση και λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που άπτεται της ανθρώπινης ζωής. Η Ελλάδα θα καταστεί σημείο αναφοράς από ηθικής, νομικής κι επιστημονικής άποψης στη δημόσια αντίληψη διεθνώς ως προς την τύχη των πλεοναζόντων κρυοσυντηρημένων «εγκαταλελειμμένων» εμβρύων και για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ήδη από τα πρώτα στάδια της.

Εδώ το λινκ από wetransfer

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me