Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αγωνία ΓΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Published

on

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν η ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ την κατάσταση για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή, όπου συζητούνται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την επιδημική κρίση και τα μέτρα επανεκκίνησης και επιστροφής στην κανονικότητα.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, διατυπώθηκε η αγωνία «για ένα αύριο όχι απλά ευελιξίας της εργασίας αλλά πλήρους επισφάλειας».

Απογοητευτικά για την κατάσταση στον εργασιακό τομέα χαρακτήρισε ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, τα στοιχεία που λαμβάνει καθημερινά η Συνομοσπονδία από τις οργανώσεις της, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της, καθώς και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Η ΓΣΕΕ διεκδικεί σταθερή εργασία για όλους με ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι έδειξαν πλήρη κατανόηση στην αναχαίτιση της υγειονομικής κρίσης αλλά δεν μπορούμε τώρα να μην δείξουμε τον μεγάλο κίνδυνο για την επόμενη ημέρα», τόνισε ο κ. Καραγεωργόπουλος. Έκανε λόγο για εκτεταμένα φαινόμενα με γενικευμένες παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας, για ψευδείς αναστολές των συμβάσεων εργασίας, για ανεξέλεγκτη τηλεργασία με πλήρη κατάχρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, για εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης και γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές.

«Ακόμη και αν υπάρξει ανάταξη της οικονομίας, πάμε σε απορρύθμιση της εργασίας και μεγάλη επισφάλεια. Το κόστος -και αυτό είναι σίγουρο, δεδομένου ότι η εργοδοσία είναι ανεξέλεγκτη- θα το πληρώσει ο εργαζόμενος», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ. Τόνισε ότι έγινε αναστολή προαναγγελίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των εργασιακών μεταβολών, γεγονός που ακυρώνει τον έλεγχο για την παραβίαση του ωραρίου εργασίας. Ζήτησε να εξασφαλιστούν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για όλους στην εργασία και εξειδίκευση των υγειονομικών μέτρων ανά κλάδο.

Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ, σημειώθηκε ότι στο εμπόριο υπάρχει μια μείωση του κύκλου εργασιών και μία στις τρεις επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης κινδυνεύει να κλείσει.

«Στο εμπόριο, στο 87% των επιχειρήσεων, έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Χθες, που ξεκίνησε η εστίαση, τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω σε ποσοστό 95%. Στον καφέ είναι κάτω περίπου στο 50%, μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Υπογράμμισε ότι αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία της χώρας, είναι ότι τα μέτρα έρχονται ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο. Αυτό, όπως είπε, δημιουργεί πρόβλημα ανασφάλειας και αδημονίας στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες, με αποτελέσματα στο επίπεδο της εργασίας. «Είναι σαφές ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε -που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα θέλαμε από την πλευρά της κυβέρνησης ένα σχεδιασμό, για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλοι ταξιδεύουμε πάνω σε ένα καράβι σε αχαρτογράφητα νερά αλλά δεν είναι δυνατό να μην έχουμε χαράξει τη ρότα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα ξέρουμε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε ο κ. Καββαθάς, έχει θέσει άξονες τους οποίους πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, όπως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα. «Το 70% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα ρευστότητας, τα προγράμματα χρηματοδότησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία, και μας αντιμετωπίζουν λες και έχουμε κέρδη», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ τόνισε ότι καθώς αλλάζει η τεχνολογία, πλέον χρειάζεται κατάρτιση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Με την επισήμανση ότι οι εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις, έχουν χάσει πάνω από το μισό του χρόνου, ο Γιώργος Καββαθάς σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εξώσεις επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στο υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι «οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, διότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, στο σύνολο του μισθού». «Είναι προτιμότερο να προχωρήσει σε επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι και όχι να εξευτελίζονται», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων» και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, ζήτησε το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. «Οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν είναι οι μεγαλοξενοδόχοι», είπε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι από τις 23 Μαρτίου που ανεστάλη η λειτουργία των ξενοδοχείων «δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντς από όσα εισέπρατταν επί 7 ολόκληρα χρόνια».

Παράλληλα, ζήτησε απαγόρευση των πλειστηριασμών, μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολή καταβολής δόσεων δανείων, φορολογικών οφειλών, άμεση επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 ως εποχικοί και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ξενοδοχεία.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή