Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Οι συνεργάτες του έβαλαν τον κ. Τσίπρα στο κάδρο, είχε την ευκαιρία να βγει (audio)

Published

on

«Δεν είχαμε ποτέ εφησυχάσει στα θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού σε διάφορα επίπεδα κυβερνητικής λειτουργίας και υπηρεσιών, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ένας καλύτερος συντονισμός». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή εξήγησε ότι πλέον έχουμε 30 πύλες εισόδου και χρειάζεται εγρήγορση και καταπολέμηση του εφησυχασμού στο εσωτερικό, «γι’ αυτό χθες χτυπήσαμε μεγάλη καμπάνα κινδύνου και σήμερα στη σύσκεψη θα δούμε εάν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα ή να παρακολουθήσουμε την καλύτερη εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων».

Στη ερώτηση εάν υπάρχει plan B στη παρούσα φάση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή «χρειαζόμαστε κάθε μέρα να ξέρουμε πού βρισκόμαστε, να βλέπουμε τι μας δείχνει η προβολή του ειδικού αλγορίθμου σε σχέση με τα κρούσματα και τις ροές. Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρόκειται να αφήσουμε είναι να γιγαντωθεί το πρόβλημα και να λειτουργήσουμε στη συνέχεια πυροσβεστικά».

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τον έλεγχο για την τήρηση των μέτρων, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «είχαμε ισορροπημένη αντίδραση έως τώρα και με την ατομική ευθύνη των πολιτών και με ένα πλέγμα ελέγχων που ήταν αυστηροί, με διοικητικές κυρώσεις μέχρι την επιβολή προστίμων. Τώρα επειδή υπάρχει γενικότερη χαλάρωση και εφησυχασμός χτυπήσαμε την καμπάνα κινδύνου χθες και θα έχουμε ένα εκτεταμένο πλέγμα ελέγχου άμεσα, όχι μόνο στα καταστήματα αλλά και στις μεταφορές και στα τουριστικά καταλύματα. Όλο το πλέγμα θα είναι αντικείμενο ελέγχων που θα ανακοινωθεί σήμερα.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεκτικές ακροβασίες και τα ατοπήματα, όπως χαρακτήρισε την άποψη της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη, η οποία έκανε λόγο περί χουντικής εμπνεύσεως. Η κοινωνία είναι ώριμη και αντιλαμβάνεται το πλαίσιο που συνδυάζει με επιτυχία την συνταγματική επιταγή του άρθρου 11 του Συντάγματος για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα προστατεύει τα δικαιώματα των πολλών και την κοινωνική και οικονομική τους ζωή. «Η κυβέρνηση έδειξε μεγάλη ευελιξία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενσωματώσαμε πολλές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ αλλά και τη βασική ένσταση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για την αστική ευθύνη. Επομένως, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό, υποστηρίχθηκε από ευρύτερες πτέρυγες, στην πολιτική συναίνεση θα κριθεί και η αποτελεσματικότητά του».

Απαντώντας στην ερώτηση ότι λέγεται πως το νομοσχέδιο αυτό πήγε τώρα στη Βουλή από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται το φθινόπωρο καθώς η χώρα μπαίνει σε περίοδο βαριάς ύφεσης, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που το είχαμε προαναγγείλει από το τέλος του φθινοπώρου και όταν ήλθε η πανδημία αποφασίσαμε να μην το καταθέσουμε τότε αλλά αργότερα, ώστε να υπάρχει στη Βουλή η μεγαλύτερη δυνατή σύνθεση. Αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια έξω από τη Βουλή, ο κ. Πέτσας είπε ότι ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια από χώρους ακραίους να παρεισφρήσουν κατ’ αρχάς σε μία μεγάλη πορεία προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδια, απόδειξη ο πολύ μεγάλος αριθμός μολότοφ που βρέθηκαν που αποτελεί προετοιμασία ημερών.

Σχετικά με την προανακριτική και τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ότι δηλαδή θα υπάρχει χρόνος να ερωτηθεί και να δώσει απαντήσεις για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Απάντησε ότι «όλες οι αποκαλύψεις προέρχονται είτε από την προανακριτική, είτε από τη δικαιοσύνη, αναμένουμε τα επόμενα στοιχεία από την πλευρά της δικαιοσύνης, και φυσικά στο πολιτικό επίπεδο θα δούμε στην πορεία πώς θα κινηθούμε· έχουμε πει ότι θα φτάσουμε έως το τέλος αυτή τη διερεύνηση αυτών των θεμάτων γιατί είναι θέμα δημοκρατίας. Όταν υπάρχει ένα παρακράτος που το παραδέχεται ένας υπουργός Επικρατείας όσον αφορά το παραδικαστικό κύκλωμα, όταν βλέπουμε καταγγελίες για προσπάθεια άλωσης των μέσων ενημέρωσης, με τρόπους που παραπέμπουν σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τότε πραγματικά μιλάμε για παρακράτος που θέλει να δημιουργήσει καθεστώς. Αυτό είναι χρέος προ τη δημοκρατία να διαλευκανθεί. Όταν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η δικαιοσύνη στέλνει τα θέματα αυτά στη Βουλή. Θα περιμένουμε να τοποθετηθεί η δικαιοσύνη. Όσον αφορά το θέμα του κ. Τσίπρα, του δόθηκε πολύς χρόνος να αποστασιοποιηθεί από τον κ. Παππά, να διαχωρίσει τη θέση του και να δείξει ότι δεν γνώριζε τίποτα. Αντιθέτως, στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον πήρε αγκαλιά και κατά συνέπεια κάνει διάχυση της ευθύνης σε όλο το κόμμα. Καθιστά συνενόχους όλα τα στελέχη του και δείχνει ότι το μόνο που ήταν πρόβλημα σε όλη αυτή την υπόθεση ήταν το ύφος. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη. Τον κ. Τσίπρα τον έβαλαν στο κάδρο οι συνεργάτες του, είχε την ευκαιρία να βγει, αυτός αποφάσισε να μπει στα βαθιά».

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τη λίστα των ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»την κατηγορία ότι τα κριτήρια δεν ήταν διαφανή και ότι προσπάθησε να εξαγοράσει τα ΜΜΕ, απάντησε ότι αυτή είναι η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί πάντα θέλει να έχει απέναντι ένα εχθρό, τώρα φταίνε τα ΜΜΕ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί χρηματισμό της διαφήμιση.

Για την κίνηση Μαρινάκη να επιστρέψει τα χρήματα, απάντησε ότι και τα μέσα του συγκεκριμένου ομίλου συνέβαλαν με την καμπάνια στην ενημέρωση για τον κορονοϊό. Τα χρήματα εφόσον επιστραφούν θα πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την αναβολή του ταξιδιού του ΥΠΕΘΑ στις ΗΠΑ και είπε ότι δεν θα έβαζε κάποιο πολιτικό πρόσημο πίσω από αυτή την αναβολή του ταξιδιού, σε σχέση με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ή με την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε αυτή την προκλητικότητα την αναγνωρίζουν ότι υπάρχει και συνεχώς τονίζουν ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Έχει να κάνει μόνον με την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Τέλος, σχετικά με την αναμενόμενη απόφαση για την Αγία Σοφία, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία για την Τουρκία να δείξει ότι σέβεται αυτό το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και στην Τουρκία ο Ερντογάν, αν προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me