Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο επίπεδο 2 η ΠΕ Καρδίτσας από σήμερα

Published

on

 

Αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφαλείας και Προστασίας από σήμερα, Δευτέρα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο και η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού έχει διαφοροποιηθεί σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες τα τελευταία 24ωρα. Ετσι η Καρδίτσα από σήμερα Δευτέρα “πέφτει” ένα επίπεδο και εντάσσεται πλέον στο “επίπεδο 2”.

Την αλλαγή είχε προαναγγείλει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την περασμένη Παρασκευή και αφορά ένα σημαντικό κομμάτι από το σύνολο της περιφέρειας.

 

Συγκεκριμένα, το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Π.Ε Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Σποράδων, που ανεβαίνουν Επίπεδο 2. Στην περίπτωση των Σποράδων, όμως, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.
Αντίθετα, το επίπεδο συναγερμού θα μειωθεί (από το Επίπεδο 3 στο Επίπεδο 2) στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας, Σάμου.

Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά.

Στο Επίπεδο 1 (από το Επίπεδο 2) πέφτουν οι Π.Ε Γρεβενών, Λακωνίας, Πάρου που γίνονται πράσινες (από πορτοκαλί).

Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί γίνονται από σήμερα οι Π.Ε Ζακύνθου, Κέρας – Κύθνου που πέφτουν από το επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.

Το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Από σήμερα, λοιπόν, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26

33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25

14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23

2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Τα μέτρα για τις επιβαρυμένες περιοχές

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα και πιο αυστηρά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από το πρωί του περασμένου Σαββάτου, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 5 το πρωί, αυτά εφαρμόζονται στις περιοχές των επιπέδων 3 και 4. Δηλαδή στις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές του σχετικού χάρτη


Αναλυτικά τι θα ισχύει σήμερα στην ΠΕ Καρδίτσας 

Συνεπώς από σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται χωρίς περιορισμούς. Αναφορικά με την εστίαση, αυξάνεται το όριο των ατόμων ανά τραπέζι, το οποίο ορίζεται στα 6 άτομα και τα καταστήματα εστίασης θα παραμένουν – πλέον – κλειστά από τις 12:30 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί (εξαιρούνται οι υπηρεσίες take away και delivery, με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ). Η μάσκα χρησιμοποιείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

Αναφορικά με τη λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ισχύουν τα εξής: μέχρι 50 άτομα με μάσκες και τήρηση απόστασης 1,5 μ. Στις δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κ.λπ.) προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και τους επισκέπτες, και αναστολή επισκεπτηρίου. Στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20%, ενώ εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Στα ΚΥΤ προσφύγων επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των φιλοξενουμένων μέχρι του 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 ημερησίως, με βάση τις οδηγίες του διοικητή.

Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές η μάσκα είναι υποχρεωτική από 4 ετών και άνω, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) είναι επίσης υποχρεωτική η μάσκα και στα αμφιθέατρα επιτρέπονται έως 50 φοιτητές καθήμενοι, ενώ ενδείκνυται και η τηλε-εκπαίδευση.


Σε ό,τι αφορά τα συνέδρια και τις εκθέσεις, είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικό χώρο, ενώ προβλέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. τουλάχιστον και έως 100 καθήμενοι. Επίσης:

– Χώροι λατρείας: 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 100 άτομα, καθήμενοι με μάσκα.

– Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση, μάσκα για τον ξεναγό και τους εργαζόμενους.

– Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση, 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και ομαδικές ξεναγήσεις έως 10 άτομα.

– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα/λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι) στους ανοικτούς (υπαίθριους) χώρους διεξαγωγής: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31/10/2020. Στους κλειστούς χώρους: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.

– Κινηματογραφικές προβολές σε ανοικτούς (υπαίθριους) χώρους διεξαγωγής: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31/10/2020. Στους κλειστούς χώρους: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.


– Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Yποχρεωτική χρήση μάσκας σε πρόβες, υποχρεωτική χρήση μάσκας όσων δεν είναι στη σκηνή γυρίσματος, 1,5 μέτρο απόσταση για ηθοποιούς και 2 μέτρα απόσταση για χορωδίες/πνευστά σε πρόβες, αλλά επίσης και καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων.

– Παιδότοποι (κλειστοί): 1 παιδί ανά 5 τ.μ. έως 50 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας (>4 ετών), 1 συνοδός ανά παιδί (συνοδοί με μάσκα στον χώρο αναμονής και τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και κανόνων υγιεινής).

– Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Μόνο καθήμενοι, 6 άτομα ανά τραπέζι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 300 καθήμενοι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι. Αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί.

– Μουσικές σκηνές: Μόνο καθήμενοι, 4 άτομα ανά τραπέζι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 200 καθήμενοι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 100 καθήμενοι. Αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί.

– Στον χώρο της εστίασης (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, κυλικεία [πλην κυλικείων εκπαιδευτικών δομών], αναψυκτήρια, καντίνες) προβλέπονται: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, 6 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 65% της ωφέλιμης επιφάνειας. Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί (εξαιρείται το take away-delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).

– Στις μεταφορές προβλέπονται: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης 65% σε ΜΜΜ, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ, 65% σε πλοία και μέχρι 3 επιβάτες σε ταξί.

– Στον χώρο του αθλητισμού (αγώνες, προπονήσεις): Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες.

– Στα γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου, καθώς και στην ομαδική άσκηση.

– Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ-μάρκετ, μίνι-μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.ο.κ.): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα ανά 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

– Στις λαϊκές αγορές: 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.

– Εμποροπανηγύρεις-κυριακάτικες αγορές κ.λπ.: 50% των πωλητών με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.

– Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους, περιορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα ανά 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).

– Στα κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ) και κατάργηση αναμονής (μόνο με ραντεβού).

– Στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό, και υποχρεωτική τηλεργασία στο 20% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

– Στη Δικαιοσύνη: Μέχρι 30 άτομα στην αίθουσα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες.

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me