Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να ξεχαστεί η Καρδίτσα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Published

on

Στις ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών από τον «Ιανό», την διαδικασία των αποζημιώσεων αλλά και την ανάγκη αναπτυξιακού προγράμματος για την ΠΕ Καρδίτσας αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Πλαισιωμένος από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωστή Νούσιο, το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Καρδίτσας κ. Δημ. Κουτρομάνο, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι η Περιφέρεια παρενέβη σε πάνω από 100 σημεία για να αποκαταστήσει προσβασιμότητα ενώ ήδη έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε 1714 επιχειρήσεις και 922 νοικοκυριά. Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε:

«Από την πρώτη στιγμή μαζί με όλους τους Δημάρχους ήμασταν σε επικοινωνία με προτεραιότητα να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Οι ζημιές είναι μεγάλες αλλά δεν παραδοθήκαμε στο φαινόμενο. Οι υπηρεσίες μας επέδειξαν μεγάλη ετοιμότητα. Εχουμε αποκαταστήσει όλες τις προσβασιμότητες ακόμη και σε δύσβατα σημεία και παρά την γραφειοκρατία.

Σε πάνω από 100 σημεία αποκαταστήσαμε την κυκλοφορία, αποκαταστήσαμε αναχώματα και κάναμε καθαρισμούς ποταμών.

Εχουν διατεθεί ήδη στην Καρδίτσα 9 εκατ. ευρώ και όλες οι εταιρείες τουλάχιστον δεύτερης τάξης πήραν έργα. Σε χρόνο ρεκόρ συντάξαμε τα έργα που θέλουμε να ενταχθούν στο αναπτυξιακό σχέδιο για την Καρδίτσα, περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Μεχρι 27/10 δόθηκαν σε 1714 επιχειρήσεις 13,8 εκατ. ευρώ και σε 922 νοικοκυριά 4,3 εκατ. ευρώ.

Εχουμε 3380 αιτήσεις από επιχειρήσεις και ελέγχθηκαν 2300 και απεστάλησαν περίπου 70 φάκελοι που ολοκληρώθηκαν.

Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε όσους επλήγησαν στο 100% όπου πήραν προκαταβολή 4337 παραγωγοί σε έκταση 177535 στρέμματα, συνολικά 18,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι 15 Νοεμβρίου θα υπάρξουν προκαταβολές για όλους τους αγρότες.

Διεκδικήσαμε και καταφέραμε να υπάρξουν αποζημιώσεις και στα μηχανήματα πέραν της σοδειάς και ήδη βγήκε η σχετική ΚΥΑ. Τις επόμενες μέρες θα δοθεί ένα περιθώριο να δηλωθούν οι ζημιές στα αγροτικά μηχανήματα και στο έγγειο κεφάλαιο, στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Καταφέραμε να βγει επίσης η ΚΥΑ για επιδότηση ενοικίου για τους πληγέντες.

Εχουμε έρθει σε συνεννόηση με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για να φέρουμε στην Καρδίτσα ένα μεταπτυχιακό τμήμα για τις φυσικές καταστροφές, γιατί πλέον εδώ υπάρχει και αντικείμενο.

Επίσης ζητήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο την λειτουργία γραφείου αποκατάστασης πλημμυροπαθών όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί.

Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε να ξεχαστεί η Καρδίτσα όπως το 1994 που ήταν μικρότερη η ζημιά. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να αντιδρούμε. Είμαστε διαχρονικά εδώ και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά έργα.»

Ο κ. Νούσιος

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος σημείωσε:

Βρισκόμαστε ένα μήνα ( για την ακρίβεια 42 ημέρες) μετά το χτύπημα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας ΙΑΝΟΣ. Ένα μήνα που πραγματικά ως Π.Ε Καρδίτσας είχαμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια σε έκταση και σε μέγεθος προβλήματα. Οι υποδομές στη περιοχή ευθύνης μας ( οδικό δίκτυο, γέφυρες κλπ) είχαν υποστεί πολύ μεγάλη καταστροφή, σε κάποιες περιπτώσεις ολική.

   Από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε με βάση την αταλάντευτη αρχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, που ήταν μία και μοναδική: ταχύτητα. Με οργανωμένο σχέδιο και αφού καταγράψαμε τις ζημιές, άρχισε η αποκατάστασή τους σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Τ.Κ. Με μηχανήματα της Π.Ε Καρδίτσας και μισθωμένα, ξεκινήσαμε παρεμβάσεις ( διανοίξεις, διευθετήσεις κοίτης ποταμών και χειμάρρων, επανακαθαρισμό καναλιών, στήριξη αναχωμάτων κ.α) και μάλιστα σε σημεία όπου η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που είχε αλλάξει τη γεωμορφολογία.

   Θα σταθώ ιδιαίτερα στην τοποθέτηση γέφυρας bailey από το στρατό στη θέση της γέφυρας Καραϊσκάκη, όπου οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, χάρη στην ταχύτατη αντίδραση του Περιφερειάρχη και στον τρόπο με τον οποίο ενεργοποίησε τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς, σε άμεση συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κων/νο Φλώρο.

    Επιπλέον με συνεχόμενες παρεμβάσεις όπως στην επαρχιακή οδό προς τις Τ.Κ Ραχούλας και Καστανιάς στη θέση ‘’ Κανόνια’’, στη γέφυρα Ανθοχωρίου, στη γέφυρα Φυλακτής, στο οδικό κύκλωμα της Λίμνης Πλαστήρα, στην παράκαμψη της γέφυρας Μπαλάνου και σε διάφορα άλλα σημεία, καταφέραμε να δώσουμε έστω και προσωρινές λύσεις, στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Σήμερα, ένα μήνα μετά, έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλες τις Τ.Κ των ορεινών ιδιαίτερα Δήμων.

    Πέρα όμως από τις τεχνικές παρεμβάσεις υλοποιήσαμε και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών. Στην Π.Ε Καρδίτσας πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με την υφυπουργό Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, το Γ.Γ του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαο Δούκα και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούσαν επιχειρήσεις της περιοχής μας που είχαν καταστραφεί, θέματα των εργαζομένων σ΄αυτές και βέβαια τις αποζημιώσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και ζωικό κεφάλαιο. Ένα μήνα μετά έχουμε παραλάβει 3.380  αιτήσεις από επιχειρήσεις που επλήγησαν και προχωρά κανονικά η διαδικασία των αποζημιώσεων.

   Ως Π.Ε Καρδίτσας δείξαμε και το κοινωνικό μας πρόσωπο. Από την πρώτη στιγμή η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση όλης της χώρας έγινε πράξη με την αποστολή βοήθειας. Αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Αττικής, όπου πάλι ήταν καθοριστική η παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού. Περιφερειακές Ενότητες, Σύλλογοι, Οργανώσεις, μεγάλες εταιρίες, αλλά και απλός κόσμος έστειλε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. Τη βοήθεια αυτή συγκεντρώσαμε σε ειδικό χώρο και μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει πάνω από 120 τόνους τρόφιμα, ζωοτροφές, ρούχα , κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτης ανάγκης σε πληγέντες, αλλά και κοινωνικές δομές, σύμφωνα με τις καταγραφές των Δήμων και των Τ.Κ.

   Σαφώς και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Όμως είμαστε εδώ  με συγκεκριμένο σχέδιο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τα συναρμόδια υπουργεία, τους κοινωνικούς φορείς και όλους τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς, για να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα, μετά και την έγκριση των σχετικών πιστώσεων.

   Θέλω, ολοκληρώνοντας, να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, για την ταχύτητα, την συνέπεια και το πραγματικό ενδιαφέρον προς την πληγείσα Π.Ε Καρδίτσας. Συνεχίζουμε δυνατά το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο κ. Τσιάκος

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας αναφέρθηκε στις ενέργειες που ήδη έγιναν τονίζοντας πως ο Δήμος Καρδίτσας χρειάζεται 100 και πλέον εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε έργα. Μεταξύ άλλων είπε:

«Η Καρδίτσα χτυπήθηκε από την θεομηνία του αιώνα. Δεν έμεινε κανένας που να μην πληγεί. Από την επόμενη μέρα ήρθαν κλιμάκια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Υπήρξαν γρήγορες αποζημιώσεις. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε κόσμο που ξεσπιτώθηκε. Επρεπε με τις υπηρεσίες μας να γίνουν γρήγορα έλεγχοι. Δώσαμε περίπου 1450 επιδόματα των 600 ευρώ και υπάρχουν σε εκκρεμότητα άλλες 150. Από Δευτέρα θα αρχίσουν και τα επιδόματα οικοσκευών.

Ως Δήμος δώσαμε περίπου 7 εκατ. ευρώ εως σήμερα σε τοπικούς εργολήπτες για αποκαταστάσεις. Μαζέψαμε πάνω από 22.000 τόνους απορριμμάτων που αντιστοιχούν σε σκουπίδια άνω του ενός έτους.

Με το αναπτυξιακό πρόγραμμα που διεκδικούμε, μπορείς να σηματοδοτήσεις με συγκεκριμένα έργα, πως παρά την καταστροφή μπορείς να κάνεις την περιοχή καλύτερη. Αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκες σε έργα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Εκτιμώ ότι σύντομα, μαζί με τα έργα υποδομών και όσα εντάσσονται στο ΒΑΑ ο Δήμος θα έχει ακόμη καλύτερη όψη.»

Ο κ. Κουτρομάνος

Στα 160 εκατ. ευρώ προσδιόρισε το ποσό που απαιτείται προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι καταστροφές στην ΠΕ Καρδίτσας, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημ. Κουτρομάνος σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνια.

“Το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της ΠΕ Καρδίτσας είναι περίπου 1800 χιλιόμετρα και ένα στραγγιστικό δίκτυο 500 χιλιομέτρων. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι αυτή την καταστροφή σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα και να κρέμεται επί της κεφαλής μας και το θέμα της τήρησης νόμιμων διαδικασιών που προβλέπει η γραφειοκρατία. Από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης κινητοποίησε προς βοήθειά μας καθηγητές Πανεπιστημίου και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό της Εγνατίας Οδού με εμπειρία σε έργα υποδομών. Κινητοποιήσαμε το σύνολο του εργολαβικού δυναμικού και το σύνολο των μηχανημάτων της Καρδίτσας, κάναμε παρέμβαση σε πάνω από 100 σημεία, δίνοντας πρόσβαση –έστω και με δυσκολίες- παντού.

Αυτό που θα επαναφέρει το νομό στην πρότερη κατάσταση είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Να μην τρέφουμε μεγάλες ελπίδες ότι μπορεί να γίνει άμεσα. Θα χρειαστούν χρόνια λόγω των διαδικασιών και ελέγχων που απαιτούνται.  Ακόμη και αύριο να είχαμε τα χρήματα για μια γέφυρα απαιτούνταν τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι πιστώσεις που απαιτούνται για αποκαταστάσεις σε δρόμους και ποτάμια είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ. Θα χρειαστεί υπομονή για τις οριστικές αποκαταστάσεις.”

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me