Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Αθηναίων μίλησε στην ΕΡΑσπορ για τη διπλή ανάπλαση (audio)

Published

on

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης μίλησε στην ΕΡΑ σπορ και την «Πρώτη Σελίδα» με τον Αρη Γάτα για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού.

Το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί στο ακέραιο, ο Παναθηναϊκός θα φτιάξει το γήπεδό του και ο Δήμος Αθηναίων με την κυβέρνηση που χρηματοδοτούν το έργο θα καρπωθούν τις εμπορικές χρήσεις, μέσα στις οποίες είναι και η ονοματοδοσία του γηπέδου. Σε ένα μήνα θα υπάρξει συνάντηση του Δήμου με την ΚΑΕ με συγκεκριμένες προτάσεις από τον Δήμο Αθηναίων για μπασκετικό πολυχώρο, σε περιοχή 300 μέτρα από την πολεοδομική γραμμή του προεδρικού διατάγματος για τη διπλή ανάπλαση. Ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης ανέλυσε τη διαδικασία της Διπλής Ανάπλησης που έχει πλέον, όπως είπε, ωριμάσει.

Για το έργο: «Είναι ένα ώριμο έργο με στέρεα νομική βάση. Ως εκ τούτου το γεγονός ότι την Παρασκευή υπογράψαμε το μνημόνιο στο οποίο συμφώνησαν όλοι, το ελληνικό δημόσιο, ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και οι τράπεζες, οι οποίοι εμπλέκονται στο έργο, οι παράγοντες δηλαδή για την υλοποίηση του έργου είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα για να προχωρήσει το έργο. Κι αυτό το λέω γιατί ακόμη και σε επίπεδο μελετών υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ωριμότητα. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του έργου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και την αποφασιστικότητα να το προχωρήσουμε».

Για το οικονομικό σκέλος: «Η χρηματοδότηση του έργου και των δημοσίων υποδομών είναι από δημόσια χρηματοδότηση. Κι αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης. Το σύνολο του έργου είναι 163 εκατομμύρια. Εβδομήντα εκατομμύρια αφορούν το γήπεδο. Είναι έργο το οποίο κινητοποιεί και ιδιωτικούς πόρους γιατί όπως ξέρετε το ακίνητο των τραπεζών είναι ιδιωτική επένδυση. Αφορά 52 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που είναι το ακίνητο των τραπεζών. Υπάρχουν και δημόσιες υποδομές του Ελαιώνα και οι δημόσιες υποδομές που θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Αλεξάνδρας, όπου κι αυτές θα καλυφθούν από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του ΚΔΕ ή του Ταμείου Ανάκαμψης σε δεύτερο χρόνο. Αυτό είναι το χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο για κάθε ένα έργο είναι προσδιορισμένη και η πηγή χρηματοδότησης. Με αυτή την έννοια και με τη δυνατότητα που έχει ο Δήμος Αθηναίων να διαχειριστεί τη χρηματοδότηση αυτή θα προχωρήσουμε στο έργο. Είναι κάτι το οποίο ξέρουμε να κάνουμε και θα το κάνουμε πολύ γρήγορα.

Για το χρονικό ορίζοντα: «Οι μελέτες και οι άδειες για το έργο υπολογίζουμε πως στο τέλος του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί. Και στη συνέχεια θέλουμε 36 μήνες για να κατασκευαστεί το γήπεδο. Αυτό δίνει το χρονοδιάγραμμα που έχουμε φτιάξει. Σας έχω πει ότι υπάρχει ωριμότητα πλέον. Άρα δεν ξεκινάμε από το μηδέν».

Για την πρόταση στην ΚΑΕ: «Εχουμε συζητήσει με όλους. Με τον ερασιτέχνη, με την ΠΑΕ και στο μνημόνιο υπάρχει κι ένας όρος που λέει πως με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης, ένα μήνα μετά θα έρθουμε σε επικοινωνία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ώστε να συζητήσουμε το θέμα του γηπέδου μπάσκετ. Η πρόθεση είναι με δαπάνες και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων να αναζητηθεί το μοντέλο ανάπτυξης ενός γηπέδου μπάσκετ και πολλαπλών χρήσεων, όπου θα είναι στην πραγματικότητα η επίσημη και φυσική έδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και η χρήση και οι όροι λειτουργίας καθώς και τα οικονομικά ανταλλάγματα τα οποία θα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων θα συμφωνηθούν με την ΚΑΕ. Η κατασκευή του γηπέδου μπάσκετ είναι εκτός της γραμμής, δηλαδή της Διπλής Ανάπλασης. Και αυτή η επιλογή έγινε γιατί το να βάζαμε το γήπεδο μέσα στο χώρο της Διπλής Ανάπλασης δημιουργούσε διάφορα ζητήματα πολεοδομικά, νομικά και τεχνικά που θα έθεταν σε κίνδυνο το προεδρικό διάταγμα του 2013 στο οποίο στηρίζεται όλη αυτή η δουλειά. Υπάρχουν προτάσεις για τους χώρους. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω σε αυτό. Θα τις υποβάλλουμε στην ΚΑΕ όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε μαζί. Είναι όχι περισσότερο από 300 μέτρα από εκεί που βρίσκεται η πολεοδομική γραμμή που αφορά το προεδρικό διάταγμα. Το γήπεδο του μπάσκετ θα είναι με αυτοχρηματοδότηση. Είναι ευθύνη του Δήμου να το αναπτύξει. Είναι ένας χώρος όπως οι σύγχρονοι πολυχώροι μπάσκετ στην Ευρώπη».

Γιατί πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα: «Επειδή η δουλειά μας είναι να τελειώσουμε το έργο τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν στο ακέραιο. Δεν έχουμε προχωρήσει σε αυτό το πρόγραμμα χωρίς να έχουμε λάβει υπόψη μας και το ΚΔΕ και τη ροή της χρηματοδότησης και τι πρέπει να γίνει στο επόμενο διάστημα. Γνωρίζουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο χρόνος και για τη χρηματοδότηση, αλλά και για την ολοκλήρωση επιτέλους του έργου που συζητάμε τόσα χρόνια».

Χωρητικότητα ποδοσφαιρικού γηπέδου: «Η χωρητικότητα του γηπέδου θα είναι ως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών UEFA τεσσάρων αστέρων. Την ακρίβεια της χωρητικότητας θα τη συζητήσουμε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον τεχνικό προσδιορισμό της χωρητικότητας του γηπέδου. Οι μηχανικοί όλων των εμπλεκομένων συζητούν αυτή τη στιγμή αυτές τις λεπτομέρειες.

Για τις εμπορικές χρήσεις: «Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί το γήπεδο άνευ ανταλλάγματος στον Ερασιτέχνη. Ο Δήμος θα δημοπρατήσει τις εμπορικές χρήσεις. Αυτό θα είναι ένα έσοδο για το Δήμο που θα το μοιραστεί με την κυβέρνηση ως ανταπόδοση της χρηματοδότησης του γηπέδου. Η ονοματοδοσία του γηπέδου είναι, ναι, ένα στοιχείο που αφορά τη διαχείριση της εμπορικής διάστασης του γηπέδου. Προφανώς θα συνεργαστούμε με τον Παναθηναϊκό γι’ αυτό».

ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡ

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me