Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας»: Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος σε 10 πόλεις

Published

on

Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου,παρουσίασε η  Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Όπως αναφέρει η Ε.Ε.Κ.Ε.: «Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Απόστολος Ραυτόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ανέδειξε τη σημαντικότητα της ασφαλούς χρήσης χρηματοπιστωτικών προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών στην ψηφιακή εποχή, ειδικά, στην περίοδο όπου η ψηφιακή μετάβαση επιταχύνεται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Επεσήμανε δε, την επίτευξη του στρατηγικού στόχου του έργου, δηλαδή, τη βελτίωση της κατάστασης κοινωνικής ένταξης των ηλικιωμένων, που πραγματοποιήθηκε μέσω της ίδρυσης και δραστηριοποίησης των πενταμελών Εθελοντικών Τοπικών Ομάδων στις 10 πόλεις που υλοποιήθηκε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην μέθοδο της τηλεκατάρτισης, που προέκυψε μέσα από τον ανασχεδιασμό του έργου λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, και η οποία, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των Εργατικών Κέντρων που διέθεσαν κατάλληλες αίθουσες και εξοπλισμό.

Η υλοποίηση των τεσσάρων δράσεων -μελέτη διερεύνησης αναγκών των επωφελουμένων, τηλεκατάρτιση, ίδρυση και λειτουργία Εθελοντικών Τοπικών Ομάδων- και η συνεργασία των 10 Παραρτημάτων της ΕΕΚΕ και των 10 Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) σε 10 Δήμους, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρτιση 200 ατόμων ηλικίας εξήντα ετών και άνω, μέσω μονoήμερων εργαστηρίων που διενεργήθηκαν πανελλαδικά στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Από εκεί προέκυψε ένα εθελοντικό δίκτυο άσκησης συνηγορίας, το οποίο αριθμεί πενήντα μέλη και είναι έτοιμο να μεταδώσει τις γνώσεις που αποκόμισε από τα εργαστήρια. Με αυτόν τρόπο, οι Εθελοντικές Τοπικές Ομάδες θα είναι σε θέση να βοηθούν τις κοινότητες τρίτης ηλικίας της πόλης τους να αντιμετωπίσουν τις νέες ψηφιακές απαιτήσεις που προκύπτουν στην καθημερινή τους ζωή, έχοντας ως Μονάδα Κεντρικής Υποστήριξης την ΕΕΚΕ».

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των ΚΑΠΗ των Δήμων, οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Παραρτημάτων της ΕΕΚΕ και οι ίδιοι οι επωφελούμενοι του έργου αξιολόγησαν θετικά το σύνολο των δράσεων. Δήλωσαν ότι, η συνέχεια του έργου είναι ενδογενώς βιώσιμη και διαχρονικά αυτοδιατηρήσιμη και εξασφαλίζεται μέσα από την εθελοντική συμμετοχή των ηλικιωμένων στην κοινωφελή αυτή δραστηριότητα με την ταυτόχρονη υποστήριξη των Κοινωνικών Λειτουργών και των Τοπικών Παραρτημάτων σε κάθε πόλη.

Τέλος, η κα. Μαρία Τσενέ, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων και Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του SolidarityNow, των φορέων που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της επιχορήγησης του Active citizens fund για την Ελλάδα, παρουσίασε το Πρόγραμμα και τους στόχους του.

Το έργο “Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Σχετικές ειδήσεις

Έρευνα για τις «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας»

Προχωρούν οι «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας»

Επεκτείνονται οι «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας» και στο Βόλο

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me