Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Επίθεση Μαμούρη στον Μπέο: Στερεί από το Πανεπιστήμιο εκτάσεις για την ανάπτυξή του

Published

on

Αφού πέρασαν αρκετές εβδομάδες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απάντησε στην αγωγή που κατέθεσε εναντίον του ιδρύματος ο Δήμος Βόλου, ζητώντας πίσω το οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί πολλά χρόνια πριν από τον Δήμο Ν. Ιωνίας, στην οδό Παρασκευοπούλου και έμενε ανεκμετάλλευτο. Μάλιστα, ένας από τους όρους της σύμβασης παραχώρηση επί δημαρχίας Στέφανου Φούσκη, ήταν οτι αν το Πανεπιστήμιο δεν το εκμεταλλευθεί εντός τριών ετών (πέρασαν πάνω από 15) τότε επιστρέφει και πάλι στην κατοχή του Δήμου.Να σημειωθεί οτι το οικόπεδο αποτέλεσε μήλον της έριδος μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου, αφού έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης για να κατασκευαστεί εκεί το νέο δικαστικό μέγαρο Βόλου.

Ο κ. Μαμούρης σε δημόσια τοποθέτησή του σήμερα αναφέρει:

«Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι τουλάχιστον θλιβερό ένας Δήμος και ο πρώτος Δημότης του να επιτίθενται απροκάλυπτα και αδικαιολόγητα μέσα από μια σειρά ενεργειών εναντίον του μοναδικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που είναι εγκατεστημένο, και εδρεύει, στα όρια του. Και ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, πόσο μάλλον σε εθνική, οι τοπικές κοινωνίες με πρωτοστάτες τους Δημοτικούς άρχοντες προσπαθούν με αγώνες και δράσεις να διαφυλάξουν και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα τα Ανώτατα Ιδρύματά τους, ο δήμος Βόλου και ο Δήμαρχός του, ενάντια σε κάθε λογική και σε απόλυτη αντίθεση με τις πρακτικές των υπολοίπων 4 δήμων στους οποίους είναι εγκατεστημένα Τμήματα και Δομές του Πανεπιστημίου, κηρύσσει «πόλεμο» με λόγια και με έργα εναντίον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!!!

Ένα Πανεπιστήμιο του οποίου η διοίκηση και ο κύριος όγκος δραστηριοτήτων βρίσκεται στον Δήμο Βόλου. Ένα Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε μετά από ενέργειες και αγώνες που έδωσαν, πριν 38 χρόνια, ομάδες πολιτών του Βόλου και της Θεσσαλίας, οι οποίοι προφανώς διείδαν τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ύπαρξής του και που τώρα διανύει πάνω από 30 χρόνια μιας απόλυτα επιτυχημένης λειτουργίας. Ένα Πανεπιστήμιο που κατατάσσεται σε ποιότητα στο 3% (ανάμεσα σε 40.000 ιδρύματα) παγκοσμίως. Ένα Πανεπιστήμιο που είναι το Τρίτο σε μέγεθος στην Ελλάδα με 35 Ακαδημαϊκά Τμήματα, 71 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, 17 Προγράμματα Σπουδών, 40.000 φοιτητές, 6.000 μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, 1.200 διδάσκοντες, 700 διοικητικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες. Ένα Πανεπιστήμιο που αποτελεί, μακράν, τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον μεγαλύτερο επενδυτή της Περιφέρειας: α) μόνο τα τελευταία 10 χρόνια η δραστηριότητα των μελών του απέφερε χρηματοδοτήσεις ύψους 210.000.000€ , εκ των οποίων 110.000.000 € διατέθηκαν για αμοιβές κυρίως νέων ερευνητών και 100.000.000 € για την ενίσχυση της αγοράς και β) το Πανεπιστήμιο υλοποιεί μέσα από εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις κατασκευαστικά έργα προϋπολογισμού 160.000.000 € (το 80% αυτών στην πόλη του Βόλου). Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο, πέραν όλων των παραπάνω τροφοδοτεί κάθε χρόνο την πόλη του Βόλου και γενικότερα τη Μαγνησία με 95.000.000 € τα οποία ξοδεύονται από φοιτητές, προσωπικό, συμμετέχοντες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια σε εστίαση, ενοίκια, διασκέδαση κλπ.

Ένα Πανεπιστήμιο που τα τελευταία 12 χρόνια στήριξε σε πολύ δύσκολους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά καιρούς την πόλη του Βόλου και που δυστυχώς η αναγκαστική λόγω πανδημίας αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής του λειτουργίας κάνει πλέον ορατές τις ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην πόλη.

Για όλα αυτά λοιπόν ο Δήμος Βόλου και ο Δήμαρχος ανταμείβουν το Πανεπιστήμιο με απαράδεκτες λεκτικές επιθέσεις προς το ίδιο και τα μέλη του, με αγωγές, διεκδικώντας οικόπεδα, τα οποία ο ίδιος είχε παραχωρήσει και εισηγήσεις για αποχαρακτηρισμούς οικοπέδων, τα οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει, ακόμη και πολύ πρόσφατα, ως «Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις».

Το αποτέλεσμα είναι να στερεί από το Πανεπιστήμιο εκτάσεις ζωτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Ευτυχώς ως παλιός δημότης της πόλης του Βόλου έζησα την ολική μεταμόρφωση μιας παρακμάζουσας πόλης χάρη στη λειτουργία και τη ραγδαία ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας. Ας είμαστε όλοι σίγουροι για ένα πράγμα: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα χρόνια που έρχονται θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην πρόοδο και την προκοπή της πόλης του Βόλου και των πολιτών της, πάντα στην πράξη και πάντα με έργα.

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me