Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Αντικρούει ο Δήμος Βόλου την αγωγή της Μονής Αγίου Λαυρεντίου

Published

on

Στα δικαστήρια συναντιούνται Δήμος Βόλου και Γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου για υπόθεση 14 ακινήτων, τα οποία κάθε πλευρά θεωρεί ότι της ανήκουν.Οπως είναι γνωστό, η Γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίου Λαυρεντίου κατέθεσε αγωγή εναντίον του Δήμου Βόλου διεκδικώντας την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα και νομή έκτασης στην περιοχή, που ανέρχεται στα 388,7 στρέμματα. Πρόκειται για αγροκτήματα, τα οποία στην πλειονότητά τους καλλιεργούνται από αγρότες επί σειρά ετών, με εκατοντάδες ελαιόδεντρα και καστανιές. Παρ’ όλα αυτά η Ιερά Μονή Αγίου Λαυρεντίου κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου αναγνωριστική αγωγή κυριότητας κατά του Δήμου Βόλου.

Η Ιερά Μονή ανασυστήθηκε το ’89. Αρχικώς είχε ιδρυθεί ως ανδρική το 1378 και στη συνέχεια ανακαινίστηκε πολλές φορές. Επαυσε να λειτουργεί στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς σταμάτησε να είναι επανδρωμένη. Σήμερα ισχυρίζεται ότι όταν διαλύθηκε, είχε την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα στα εν λόγω ακίνητα, τα οποία -όπως λέει- είχε αποκτήσει από την ίδρυσή της και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τόσο με χρησικτησία, όσο και με τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι φυλάσσονταν στο πρώην κοινοτικό γραφείο Αγίου Λαυρεντίου και κάηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου.

Κατά τους ισχυρισμούς της Ιεράς Μονής κατά τη διάλυσή της τα ακίνητα περιήλθαν αυτοδικαίως στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και στη συνέχεια με την ανασύστασή της σε εκείνη και όχι στην Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου και στον δήμο Βόλου.

Σε έγγραφη απάντησή του σε εξώδικη δήλωση που είχε προηγηθεί της αγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Βόλου σημειώνει ότι τα εν επίδικα ακίνητα ανήκουν στον δήμο Βόλου και όχι στην Ιερά Μονή, η οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα επί αυτών.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η οποία αποφάσισε να αναθέσει σε εξωτερικό δικηγορικό γραφείο την υπόθεση. «Επειδή τα θέματα που αναφύονται άπτονται ειδικών διατάξεων νόμων, Βυζαντινορωμαϊκού, Οθωμανικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου, η αντίκρουση της κρινόμενης αγωγής απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και γι αυτό το λόγο αιτούμαστε να δοθεί η εντολή και η πληρεξουσιότητα στο εξειδικευμένο στο αντικείμενο δικηγορικό γραφείο «Εμμανουηλίδης και Εμμανουηλίδης και συνεργάτες» και συγκεκριμένα στον κ. Νικόλαο Ελ. Εμμανουηλίδη, προκειμένου να συμπαρασταθεί στη νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου για τη μελέτη και αντίκρουση της κρινόμενης αγωγή», εισηγήθηκε η νομική υπηρεσία και έγινε δεκτό από την οικονομική επιτροπή.

Εφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αποφασίστηκε επίσης να ασκηθεί έφεση κατά απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ που επέβαλλε στον Δήμο Βόλου δημοσιονομική διόρθωση ποσού 143.346,47 ευρώ για μη λειτουργικότητα και παρατυπίες ως προς τη διαχείριση και υλοποίηση της πράξης, Για την απόφαση ο Δήμος Βόλου άσκησε έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται «μη λειτουργικότητα του ασυρμάτου δικτύου και παρατυπίες».

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 6 Απριλίου. Το έργο αφορά στο δίκτυο οπτικών ινών στον Δήμο Βόλου, το οποίο μετά από διεθνή διαγωνισμό ανατέθηκε στην εταιρεία INTRAKT A.E. Τον Νοέμβριο του 2009 ολοκληρώθηκε το έργο και παραλήφθηκε ενώ εξοφλήθηκε έναν μήνα αργότερα.

Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me