Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ενώ η Ελλάδα ψάχνει πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο και την εστίαση μέχρι το Πάσχα, η Ευρώπη παραμένει σε lockdown

Published

on

Την ώρα που στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ενόψει του εορτασμού του Καθολικού Πάσχα στις 4 Απριλίου, ισχύουν εθνικά ή τοπικά lockdown με κλειστή την εστίαση και το λιανεμπόριο, στην Ελλάδα η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων είναι τα βασικά θέματα στην κυβερνητική ατζέντα.

Πλέον το βάρος πέφτει στα self test στο σπίτι που θεωρούνται το βασικό μας όπλο για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς και στο άνοιγμα του τουρισμού που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα και ζητούμενο για την ελληνική πολιτεία.

Την παράταση του lockdown μέχρι της 5 Απριλίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους η Αττική και η Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ενώ προεξήγγειλε την χρήση των self tests, τα οποία θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Απριλίου και θα είναι υποχρεωτικά άπαξ εβδομαδιαίως για όσους δραστηριοποιούνται  στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια και στα σχολεία. Η επιτροπή των επιστημόνων δε, θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές πως στόχος είναι να η αγορά και η εστίαση να είναι ανοιχτή το Πάσχα, καθώς θεωρεί πως τότε οι εμβολιασμοί θα έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Και ενώ όλα αυτά διαμορφώνουν το ελληνικό τοπίο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς και της εστίασης πριν το Πάσχα, η εικόνα στην Ευρώπη δείχνει πιεστική και αρκετά αυστηρή ως αποτέλεσμα της  ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού, η οποία έχει πληγεί από καθυστερήσεις, και του αυξανόμενου αριθμού των λοιμώξεων σε πολλές χώρες.

Τα lockdowns στην Ευρώπη αρχίζουν και πάλι να ισχύουν και εισάγονται νέα μέτρα…

infografic: insidestory.gr

 Γερμανία: Οι περιορισμοί επεκτάθηκαν, αλλά το κλείσιμο του Πάσχα ακυρώθηκε Η Γερμανία έχει παρατείνει τους ισχύοντες περιορισμούς μέχρι τις 18 Απριλίου.

Ωστόσο, ένα προγραμματισμένο lockdown πέντε ημερών σε εθνικό επίπεδο στις αρχές Απριλίου έχει πλέον ακυρωθεί, αφού τα σχέδια επικρίθηκαν ευρέως. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι ήταν «λάθος» να προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε τα πρόσθετα μέτρα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Περαιτέρω επανεκκινήσεις θα σταματήσουν επίσης σε περιοχές όπου οι λοιμώξεις υπερβαίνουν τα 100 νέα περιστατικά ανά 100.000 άτομα σε διάστημα επτά ημερών.

Οι άνθρωποι πρέπει τώρα να φορούν κλινικές μάσκες, όπως χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης ή φιλτράρισμα αναπνευστικών προσώπου (γνωστές ως μάσκες FFP2), σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Γαλλία: Νέο lockdown στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές

Το Παρίσι μπαίνει σε ένα νέο lockdown διάρκειας ενός μηνός, μαζί με πολλές άλλες περιοχές στο Βορρά και στο Νότο και αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι σε 16 περιοχές της Γαλλίας.

Οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν, αλλά τα σχολεία και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν ανοιχτά.

Οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους εντός 10 χιλιομέτρων (6 μίλια) από το σπίτι τους, αλλά δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε άλλα μέρη της χώρας, εκτός εάν έχουν βάσιμο λόγο.

Όπως και στα προηγούμενα lockdown, οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα για να εξηγήσουν γιατί βγήκαν από τα σπίτια τους.

Η Γαλλία έχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο μεταξύ 19:00 και 06:00.

Τα μπαρ στο Παρίσι είναι κλειστά από τα μέσα Οκτωβρίου// getty images

Ιταλία: Ολική διακοπή λειτουργίας κατά το Πάσχα

Καταστήματα, εστιατόρια και σχολεία είναι και πάλι κλειστά σε περισσότερες από τις μισές περιοχές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης και του Μιλάνου.

Οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στο σπίτι, με εξαίρεση την εργασία, λόγους υγείας ή άλλους βασικούς λόγους.

Για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του Πάσχα (3-5 Απριλίου), θα υπάρξει πλήρης διακοπή λειτουργίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Piazza San Marcoon, 11 Μαρτίου 2020 στη Βενετία // Photo by Stefano Mazzola/Awakening/Getty Images

Βέλγιο: Το lockdown συνεχίζεται

Το lockdown του Βελγίου παρατάθηκε μέχρι την 1η Απριλίου.

Όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια απαγορεύονται.

Επιτρέπεται το πολύ ένα άτομο να επισκεφτεί το σπίτι σας (πάντα το ίδιο άτομο) και, για συναντήσεις εκτός, ο κανόνας των τεσσάρων παραμένει σε ισχύ.

Τα σχολεία και τα καταστήματα είναι ανοιχτά, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να ψωνίσουν μόνοι τους και να μην μείνουν σε οποιοδήποτε κατάστημα για περισσότερο από 30 λεπτά.

Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, καθώς και σε πολυσύχναστους χώρους εκτός.

Βέλγιο // getty images

Ισπανία: Συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και άλλα μέτρα

Η Ισπανία βρίσκεται σε εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις αρχές Μαΐου 2021.

Οι πολίτες επιτρέπεται μόνο να πάνε στη δουλειά, στην εκπαίδευση, να αγοράσουν φάρμακα ή να φροντίσουν ηλικιωμένους ή παιδιά.

Οποιοσδήποτε άνω των έξι ετών πρέπει να φοράει μάσκα στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους σε εθνικό επίπεδο. Η μάσκα είναι επίσης υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους σε πολλές περιοχές.

Πορτογαλία: Νέο lockdown σε εξέλιξη

Η Πορτογαλία συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Ιανουάριο έως τις 31 Μαρτίου.

Ωστόσο, κάποια χαλάρωση των μέτρων ξεκίνησε από τις 15 Μαρτίου, με το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων και νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Προβλέπεται σταδιακό περαιτέρω άνοιγμα τον Απρίλιο. Καταστήματα, καθώς και μουσεία, σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστήμια θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά στις 19 Απριλίου, εάν το επιτρέπει η κατάσταση.

lockdown στη Λισαβόνα // ΕΡΑ

Δανία: Προτάσεις για το “Corona pass”

Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε ένα “corona pass” για όλους άνω των 15 ετών.

Το πιστοποιητικό, διαθέσιμο σε κινητό τηλέφωνο και σε χαρτί, θα αποδεικνύει εάν οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, έχουν μολυνθεί προηγουμένως ή είχαν αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες και θα επιτρέψει στους ανθρώπους που πληρούν τις προϋποθέσεις να πάνε στο κομμωτήριο, σε ένα εστιατόριο ή αλλού, καθώς η χώρα καταργεί σταδιακά τους περιορισμούς.

Εάν το επιτρέψει η κατάσταση, τα μικρά εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν από τις 13 Απριλίου, ενώ το υπαίθριο φαγητό σε καφετέριες και εστιατόρια θα επιτρέπεται από τις 21 Απριλίου, μαζί με μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα. Οι κινηματογράφοι και η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους ενδέχεται να ξαναρχίσουν στις 6 Μαΐου.

Τσεχία: Σφιχτότερο lockdown

Μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την ΕΕ, η Τσεχική Δημοκρατία έχει εντείνει το lockdown.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο παιδικών σταθμών και σχολείων για μικρότερα παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ επαρχιών και υποχρεωτική μαζικά τεστ για υπαλλήλους εργοστασίων και εταιρειών που παραμένουν ανοιχτές.

Ολλανδία: Κάποια χαλάρωση αλλά συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πλέον μαθήματα τουλάχιστον μιας ημέρας στο σχολείο.

Κομμωτήρια και άλλα επαγγέλματα στενής επαφής (εκτός από τους σεξουαλικούς εργαζόμενους) έχουν ανοίξει ξανά και τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν στους πελάτες κατόπιν ραντεβού. Έφηβοι και ενήλικες έως 27 ετών μπορούν να παίξουν ομαδικά αθλήματα εκτός.

Ωστόσο, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 04:30 θα παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει την απαγόρευση της ώρας έως τις 22:00.

Μπαρ και εστιατόρια παραμένουν κλειστά, μαζί με το λιανικό εμπόριο. Απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσότερων από δύο ατόμων.

Ιρλανδία: Συνεχίζεται το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών

Η Ιρλανδία επέστρεψε σε πλήρη lockdown στα τέλη Δεκεμβρίου και το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών – επίπεδο πέντε – θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 5 Απριλίου.

Οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στο σπίτι εκτός από έξοδο για εργασία, εκπαίδευση ή άλλους βασικούς λόγους ή για να ασκηθούν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων (3,1 μίλια) από το σπίτι.

Κανένας επισκέπτης δεν επιτρέπεται σε ιδιωτικές κατοικίες ή κήπους, εκτός εάν πρόκειται για τη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων ή ατόμων που είναι ευάλωτα. Οι γάμοι περιορίζονται σε έξι άτομα και σε κηδείες σε 10.

Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, γυμναστήρια, πισίνες και εγκαταστάσεις αναψυχής είναι κλειστά. Τα εστιατόρια, οι παμπ και οι καφετέριες λειτουργούν μόνο με take away.

Reuters

Σουηδία: Νέα κυβερνητικά μέτρα κορoνoϊού

Η Σουηδία προσπάθησε να αποφύγει την επιβολή κανόνων όταν άλλες χώρες βρισκόταν σε lockdown, αλλά στις 10 Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος έκτακτης ανάγκης, που έδωσε στην κυβέρνηση την εξουσία να επιβάλει για πρώτη φορά περιορισμούς που σχετίζονται με κορονοϊούς.

Μέχρι τώρα, η σουηδική κυβέρνηση βασίστηκε κυρίως στην ιδέα ότι το κοινό θα ακολουθήσει εθελοντικά τις επίσημες συστάσεις για την υγεία.

Οι τρέχουσες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ζητούν από τους επιβάτες να φορούν μάσκες προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες σε ώρα αιχμής, αλλά σε αρκετές περιοχές τους προτείνουν επίσης εκτός της ώρας αιχμής.

Τα καταστήματα και τα γυμναστήρια πρέπει να περιορίσουν τους αριθμούς για να διαθέσουν τουλάχιστον 10 μέτρα χώρου ανά πελάτη. Υπάρχει ο κανόνας των 4 ατόμων σε εστιατόρια και μπαρ, μειωμένος σε ένα άτομο ανά τραπέζι σε καφετέριες μέσα σε εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα λιανικής.

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

*Με πληροφορίες από το BBC

 

Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me