Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

3 + 1 δρόμοι για την αυτοδυναμία

Published

on

Spread the love

Σε γραμμή απολογισμού διακυβέρνησης και προγραμματισμού, όχι μόνο των επόμενων μηνών αλλά και ολόκληρου του 2023, κινείται το Μαξίμου και με το βλέμμα στην «πιο κρίσιμη μάχη της κάλπης», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει από τα στελέχη του να μιλούν διαρκώς για την ανάγκη «αυτοδύναμης Ελλάδας». Ο διπλός στόχος του Πρωθυπουργού για καθαρή ισχύ της ΝΔ, ανεξάρτητα από την ψαλίδα με το δεύτερο κόμμα, στην πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής και για αυτοδυναμία στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής αναγκάζει το Μαξίμου και τη ΝΔ να δίνουν επιπλέον προσοχή σε… παράλληλες ατζέντες και σε ειδικά ακροατήρια, με την προσδοκία να αποσοβήσουν τον κίνδυνο χαλαρών, πόσω μάλλον χαμένων, ψήφων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην άτυπη προεκλογική τροχιά, μια περίοδο που όπως παραδέχονται πρωθυπουργικοί συνεργάτες «τα πάντα – μεγάλα και μικρά – έχουν καθοριστικό πολιτικό βάρος», το Μαξίμου δημοσίως ζητάει συνέχεια στο κυβερνητικό έργο και πιο συχνή «υπενθύμιση» στους πολίτες των πεπραγμένων από το 2019 ενόσω στο παρασκήνιο αναζητεί στοχευμένες παρεμβάσεις και αναθεωρεί την τακτική του καθώς εξετάζει ξεχωριστά κάθε… δρόμο που θα μπορούσε να φέρει τη ΝΔ πιο κοντά στην αυτοδυναμία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

1 Οι κεντρώοι

Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης θέλει το κέντρο βάρους των πολιτικών του προς τα κοινωνικά στρώματα που βρίσκουν έκφραση στο Κέντρο. Εκεί κερδίζονται οι εκλογές όπως είναι η πεποίθησή του. Και η αγωνία του είναι να περνά στην κοινωνία η εικόνα μιας «πρακτικής» Κεντροδεξιάς που δίνει λύσεις και προτάσσει διλήμματα πέραν των ξεπερασμένων κομματικών γραμμών. Εξού και η προώθηση μεταρρυθμίσεων, η προβολή κοινωνικών θεμάτων και η προσήλωση σε στρατηγική διεύρυνσης σε δυνάμεις – στελέχη πέραν των ορίων της ΝΔ παραμένουν τα σημαντικότερα χαρτιά για τη διείσδυση στο κεντρώο ακροατήριο. Μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το Μαξίμου δεν θέλει ρήγματα με τους κεντρώους. Το δείχνουν μερικές από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Μητσοτάκη. Ακόμα και η διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση σε μια συγκύρια που το θέμα των πλειστηριασμών βρίσκεται ψηλά στον δημόσιο διάλογο αλλά και που η κυβέρνηση της ΝΔ μιλάει για «άλλο» ύφος και ήθος εξουσίας. Ή και οι επίμονες οδηγίες προς τους γαλάζιους να αφήσουν στην άκρη αλαζονικές συμπεριφορές. Πολύ περισσότερα δείχνει όμως η τακτική του Μητσοτάκη να διατηρεί τις μετωπικές συγκρούσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, «με τον ορθολογισμό απέναντι σε μυθεύματα» όπως λένε συνεργάτες του, αλλά ταυτόχρονα να κρατά το ΠΑΣΟΚ σε… ουδέτερη ζώνη κριτικής. Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός επιχειρεί εκ νέου γέφυρες προς αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων. Ενδεικτική η διαπίστωση των ίδιων των βουλευτών στην τελευταία συνεδρίαση υπό τον Μητσοτάκη ότι δεν υπήρξε η παραμικρή, άμεση ή έμμεση, βολή προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

2 Η ψήφος εξωτερικού

Σημαντική παράμετρο αποτελεί η ψήφος από το εξωτερικό, με βάση τον διακομματικό νόμο για το δικαίωμα των εκτός Ελλάδας εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Το θέμα συζητείται στο Μαξίμου ενώ τα στοιχεία δείχνουν προσώρας ότι ο πήχης μένει χαμηλά – περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν μπει στην πλατφόρμα. Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη εξίσωση μένει εκτός γαλάζιου σχεδιασμού. Το αντίθετο, καθώς αφενός προετοιμάζεται επίθεση εξωστρέφειας της ΝΔ εκτός συνόρων, αφετέρου εξελίσσεται προσεκτικό ζύγισμα των προσώπων που θα επιδιωχθεί να ενταχθούν στις θέσεις ομογενών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ηδη συζητούνται στους γαλάζιους ως πιθανές υποψηφιότητες μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Μπλέτσας του ΜΙΤ και ο Γιώργος-Στυλιανός Πρεβελάκης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Στα… προσεχώς (του Νοεμβρίου) είναι η προσπάθεια της ΝΔ να ανοίξει τα μητρώα και να διευρύνει τις δυνάμεις εξωτερικού, με προσκλητήριο συμμετοχής σε οργανώσεις και με εκλογικές διαδικασίες. Στην ίδια κατεύθυνση η ΟΝΝΕΔ είχε ρίξει βάρος στους νέους του εξωτερικού, ένα target group που ενδιαφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο, συγκροτώντας οργανώσεις και «πυρήνες» σε 22 χώρες.

3 Οι «πρωτάρηδες» στην κάλπη

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων το έχουν αποτυπώσει καθαρά: οι 20άρηδες είναι η δεξαμενή που ρίχνει το ποσοστό δημοφιλίας του Μητσοτάκη, ανεβάζοντας εκείνο του Αλέξη Τσίπρα. Η προσέγγιση των νέων είναι ένα συνεχές, δύσκολο αλλά και προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, που μετατρέπεται πλέον σε κομβικό παράγοντα για το αποτέλεσμα της κάλπης, δεδομένου ότι το 2023 θα προστεθούν στο εκλογικό σώμα πάνω από 400.000… πρωτάρηδες της κάλπης. Λέει πολλά για τις πολιτικές «μάχες» προς διεκδίκηση της νέας γενιάς το γεγονός ότι κεφάλαια όπως η Παιδεία, η ανεργία, κοινωνικά θέματα ή ακόμα και το πρόβλημα της στέγασης λειτουργούν ως πεδία έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να προωθούν ξεχωριστές «καμπάνιες» και το δικό τους προγραμματικό πλαίσιο. Ο Μητσοτάκης σε δύο συνεχόμενες ΔΕΘ έδειξε να εστιάζει στους νέους που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους σημερινούς 30άρηδες (τους οποίους επίσης διεκδικούν εναγωνίως τα τρία μεγαλύτερα κόμματα) σε ό,τι αφορά το πως αντιμετωπίζουν το πολιτικό σύστημα. Το κυβερνητικό σχέδιο «Σπίτι μου» θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες και ταυτόχρονα ο κομματικός μηχανισμός αναζητεί «φρέσκα» πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια στην κατεύθυνση προσέλκυσης «ειδικών» ακροατηρίων.

4 Οι μονοεδρικές

«Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη φυσική κατάσταση…» έλεγε ο Μητσοτάκης σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους προ τριμήνου. Το είχε πει για να υπογραμμίσει – χαριτολογώντας – τη σημασία των προεκλογικών περιοδειών. Εκείνο που δεν είχε πει είναι η ειδική στόχευση στις μονοεδρικές περιφέρειες, την ώρα που ο εκλογικός χάρτης μελετάται στο Μαξίμου σε σχέση και με την απογραφή του 2021 που θα «ισχύσει» στην αναμέτρηση του 2023. Οι ανατροπές, λένε οι γνωρίζοντες, θα περιλαμβάνουν αύξηση των μονοεδρικών, καθώς προεξοφλείται συνολικά ανακατανομή εδρών σε βάρος της περιφέρειας και υπέρ μεταξύ άλλων της άλλοτε Β’ Αθήνας, της Ανατολικής Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Εξού και πέρα από το βάρος που επειγόντως ρίχνει η ΝΔ στη θωράκιση γαλάζιων κάστρων (ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα), στο νεοδημοκρατικό μικροσκόπιο βρίσκονται και περιοχές – ενδεικτικά η Καστοριά, η Θεσπρωτία -, οι οποίες λόγω πληθυσμιακής μεταβολής απειλούνται με απώλεια έδρας. Προσωπικά ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κάνει τον γύρο όλων των μονοεδρικών ενόσω η Ηρώδου Αττικού και η Πειραιώς προσπαθούν προσώρας να υποβαθμίσουν το εύρος των ανατροπών στον εκλογικό χάρτη από την απογραφή και να διαχειριστούν τη νευρικότητα ορισμένων βουλευτών, ξορκίζοντας τον κίνδυνο μεταβολής ισορροπιών σε κρίσιμες – και για το γαλάζιο γόητρο – περιφέρειες.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΠΑΣΚΕΤ4 λεπτά ago

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής της Basket League

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ14 λεπτά ago

Ο Ντιμπάλα της δίνει χρόνο…

OIKONOMIA24 λεπτά ago

Προϋπολογισμός: Κατατίθεται στη Βουλή στη σκιά των φυσικών καταστροφών

ΚΟΣΜΟΣ34 λεπτά ago

Φωτιά στη Μούρθια: Παγίδα θανάτου τα κέντρα διασκέδασης – Φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών

ΘΕΣΣΑΛΙΑ44 λεπτά ago

Γνωρίστηκαν στον Ιανό, δεν κατάφεραν να παντρευτούν λόγω «Daniel», ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησιάς μετά τον «Elias»! –

LIFESTYLE54 λεπτά ago

Μπέλα Χαντίντ: Αναπολεί τις εμφανίσεις της ως «άγγελος» με εσώρουχα

VIDEO1 ώρα ago

Λάρισα: Παρουσίασε το νέο της βιβλίο η συγγραφέας Θεοδώρας Τσακιρίδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Χτυπάει Μητσοτάκη μέσω… Μπέου και πάει στις πληγείσες περιοχές

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Γιώργος Ρωμανιάς: Πέθανε ο γνωστός εργατολόγος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

Ευχαριστεί Σβορώνο για την φιλοξενία ο ΑΟΤ – Sportrikala.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή