Connect with us

OIKONOMIA

300 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Φέτος το Πάσχα ο παραδοσιακός οβελίας κινδυνεύει να γίνει Ευρωπαίος – ένα κομμάτι αρνιού ή κατσικιού στον φούρνο με πατάτες. Γιατί με τις τιμές να κυμαίνονται, όπως φαίνεται, γύρω στα 14-15 ευρώ/κιλό, είναι πολύ δύσκολο για έναν οικογενειακό προϋπολογισμό να διαθέσει 140 ευρώ π.χ. για ένα ολόκληρο αρνί.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, «με δεδομένη τη μεγάλη οικονομική δυσκολία του κόσμου, θεωρούμε πιθανό το να μην αγοράσει φέτος ολόκληρο αρνί».

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, το φετινό πασχαλινό τραπέζι κατά μέσο όρο θα είναι ακριβότερο κατά 35% από ό,τι ήταν το Πάσχα του 2021, υπολογίζοντας τόσο το αρνί όσο και τα… συμπαρομαρτούντα. Με «κορμό» ένα αρνί 10 κιλών, το κόστος του πασχαλινού γεύματος υπολογίστηκε σε 296,65 ευρώ!

Επάρκεια

Οσον αφορά το ζήτημα της επάρκειας, όπως είπε στο «Βήμα» ο κ. Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, «οι παραγγελίες μας και αυτά που θα σφαχτούν θα είναι λιγότερα γιατί ο καταναλωτής έχοντας σταθερό μισθό, παρά τις αυξήσεις, εκεί που έπαιρνε πέντε κιλά, τώρα θα αγοράσει τρία. Εχουμε, λοιπόν, παραγγελίες μειωμένες κατά 50%, άρα θα κάνουμε λιγότερες παραγγελίες στους εμπόρους και αναγκαστικά οι έμποροι θα πάρουν λιγότερα από τους παραγωγούς». Για επάρκεια αλλά και περιορισμένες παραγγελίες μάς μίλησαν και κρεοπώλες.

Ο κ. Βαγγέλης, με κατάστημα στο Κουκάκι, μέχρι στιγμής, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, έχει καταγράψει το 1/3 των περυσινών παραγγελιών. Πιστεύει ότι η κίνηση θα ξεκινήσει από Μεγάλη Δευτέρα.

Ο κ. Γιάννης, που διαθέτει κρεοπωλείο στην Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια, προτιμά να μη δέχεται προπαραγγελίες. Από τη μεριά του ο κ. Μπέλλος με κρεοπωλείο στα Πατήσια θεωρεί ότι επάρκεια δεν υπάρχει λόγω εξαγωγών και ότι η ζήτηση είναι όπως κάθε χρόνο, αν σκεφτεί κανείς πως φέτος, που δεν ισχύουν οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, πολύς κόσμος θα φύγει στην περιφέρεια. «Είναι λάθος, όμως, να μιλάτε μόνο για την τιμή, πρέπει να εξετάζετε και το τι αρνί είναι, την ποιότητά του» τόνισε.

Εξαγωγές – εισαγωγές

Αυτές οι μέρες είναι καθοριστικές τόσο για τις τιμές όσο και για τις ποσότητες. Μόλις έχουν τελειώσει οι εξαγωγές σε Ιταλία και Ισπανία εν όψει καθολικού Πάσχα (δεν υπάρχει ακόμα επίσημη καταγραφή της ποσότητας), ενώ οι εισαγωγές (κυρίως από Ρουμανία και λιγότερο από Σκόπια) θα ολοκληρωθούν αυτές τις ημέρες.

Από την τελική ποσότητα των εισαγωγών αλλά και τα μεγάλα παζάρια που γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα θα εξαρτηθεί η τελική τιμή. Και μια λεπτομέρεια: οι εξαγωγές, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, αφορούν κυρίως μικρά αρνιά.

Υψηλό κόστος

Ο κ. Πεβερέτος μας μίλησε και για ένα ανησυχητικό για το μέλλον της κτηνοτροφίας φαινόμενο, τη σφαγή των παραγωγικών ζώων λόγω κόστους. Αφήνοντας στην άκρη τις αυξήσεις σε ρεύμα και πετρέλαιο, μας μίλησε για τις τιμές των ζωοτροφών που ανέβηκαν 70% από πέρυσι. Ανέφερε μάλιστα συγκριμένα: το καλαμπόκι που κόστιζε πέρυσι 0,22, φέτος το αγόρασε 0,45.

Κριθάρι που πέρυσι αγόρασε περίπου 0,20 (όπως διευκρίνισε αυτές οι τιμές ισχύουν για την Πελοπόννησο όπου δραστηριοποιείται), πριν από δύο μέρες το προμηθεύτηκε με 0,43. Η σόγια από 0,42 πήγε στα 0,67. Το τριφύλλι από 0,18, έφτασε στα 0,39. Ακόμα και το ευτελές άχυρο από 0,07 πήγε στα 0,18.

Με αυτά τα κόστη στις ζωοτροφές – και όχι μόνο – είναι λογικό οι παραγωγοί να ανεβάσουν τις τιμές.

Υπολογίζουν μάλιστα ότι η χαμηλότερη τιμή που μπορούν να πουλήσουν είναι τα 8-9 ευρώ/κιλό – πιο χαμηλή τιμή θα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Αν υπολογίσουμε ότι, στη συνέχεια, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη το σφαγείο και ο έμπορος μέχρι να φτάσει το αρνί ή το κατσίκι στο κρεοπωλείο, η διαδικασία αυτή προσθέτει περίπου 2-3 ευρώ/κιλό στο κόστος.

Οι τιμές στην αγορά

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών χονδρικής πώλησης κρεάτων του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, την Τετάρτη 13 Απριλίου η επικρατούσα τιμή στα εγχώρια αρνιά ήταν 9,30 ευρώ (με κατώτερη 8 και ανώτερη 9,80), ενώ πέρυσι η τιμή τους κυμαινόταν ανάμεσα στα 6 και τα 7 ευρώ, και το 2020 ήταν 4,80-5,80.

Αντίστοιχα στα κατσίκια ήταν 9,50 ευρώ (με κατώτερη 8 και ανώτερη 9,90) με περυσινή τιμή 6-6,80 και προπέρσινη 5,70-6. Χαρακτηριστικά ένας κρεοπώλης μάς έδειξε το τιμολόγιο που μόλις είχε παραλάβει με 9,30/κιλό στο αρνί. «Πρόσθεσε τον ΦΠΑ, υπολόγισε τη φύρα, βάλε και το κέρδος μας». Οι τιμές που βρήκαμε εμείς σε κρεοπωλεία της Αθήνας κυμαίνονταν από 13,90 ως 14,80.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάκαμψη και το 2023

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία, που καταγράφηκε το 2021 έχει επιβραδυνθεί απότομα και θα συνεχίσει να επιβραδύνεται φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη «επηρεάστηκε από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τον αυξανόμενο πληθωρισμό… το αυξημένο κόστος

δανεισμού, την επιβράδυνση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Και υπογραμμίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η μέση παγκόσμια δημοσιονομική θέση θα επανέλθει στο προ-πανδημικό επίπεδο το 2029.

«Τα επιτόκια πολιτικής αυξάνονται και η Fitch πιστεύει ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού του δημοσίου, το οποίο έχει ωφελήσει πρωτίστως τις ανεπτυγμένες αγορές», πρόσθεσε.

Το εμπάργκο στο ρωσικό αργό θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη έκθεσή του ο διεθνής οίκος την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι  το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων θα διατηρούσε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς θα απαιτούσε αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών από άλλες περιοχές και χρήση της πλεονάζουσας δυναμικότητας.

Τονίζει επίσης, ότι εάν αυτό το εμπάργκο υποστηριχθεί από όλα τα μέλη της ΕΕ, η μετάβαση θα είναι σταδιακή, με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, να λαμβάνουν προσωρινές εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απαγόρευση της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (MMbpd) αργού πετρελαίου και περίπου 2Mbpd προϊόντων πετρελαίου που εισάγονται στο μπλοκ από τη Ρωσία, με βάση τα στοιχεία του 2019 που αντικατοπτρίζουν τις τυπικές εμπορικές ροές πριν από την πανδημία.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Χρειάζονται πρόσθετοι πόροι για τα φάρμακα επισημαίνει ο ΣΦΕΕ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σοβαρές επιπτώσεις στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών αναμένεται να προκαλέσει νέα ρύθμιση για τη φαρμακευτική δαπάνη που ψηφίστηκε στο νόμο «Γιατρός για όλους» εκτιμά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), καθώς δεν λαμβάνονται μέτρα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, αντίθετα γίνεται ανακατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει την ανάγκη διάθεσης πρόσθετων πόρων για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους, καθώς η προβλεπόμενη δαπάνη είναι καθηλωμένη εδώ και 9 χρόνια στα ίδια επίπεδα, ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα ελέγχου της ζήτησης φαρμάκων.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Χειμώνας, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση θα έχει την κύρια ευθύνη, αφού οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν δεν δίνουν λύση σε κανένα από τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.

Επισημαίνει πως η φαρμακευτική δαπάνη είναι στάσιμη από το 2014 και μετά, δηλαδή επί 9 χρόνια τώρα- με εξαίρεση το κονδύλι των εμβολίων. Την ίδια στιγμή παρατηρεί ότι δεν υπάρχει έλεγχος στη ζήτηση γεγονός που προκαλεί ασφυκτική κατάσταση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που αποτελούν τον μοναδικό εταίρο στον οποίο καταλογίζεται η υπέρβαση της δαπάνης, η οποία μάλιστα συνεχώς αυξάνεται.

Ο ΣΦΕΕ δηλώνει πως κατανοεί τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας λόγω της ενεργειακής κρίσης, σημειώνει όμως πως η κατάσταση απαιτεί αγαστή συνεργασία και όχι λήψη βιαστικών και μη αιτιολογημένων αποφάσεων που η εφαρμογή τους θα επιφέρει δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς.

Επισημαίνει πως με αφορμή την πανδημία οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. διαθέτουν επιπλέον πόρους για τη φαρμακευτική δαπάνη. Όμως ακόμη κι αν η απόφαση της κυβέρνησης δεν προβλέπει τη διάθεση πρόσθετων πόρων, τότε θα έπρεπε να είναι προσανατολισμένη στα μέτρα ελέγχου της δαπάνης και να μην αφήνεται και πάλι στην περαιτέρω επιβάρυνση των εταιρειών.

Σχολιάζοντας τη νέα διάταξη, ο ΣΦΕΕ παρατηρεί πως:

α) Υπάρχει πλήρης έλλειψη αιτιολόγησης των μέτρων που ψηφίστηκαν και ως προς το μέγεθός τους, και ως προς την χρησιμότητα τους, ενώ υπάρχει και ασάφεια στην περιγραφή τους.

β) Για άλλη μια φορά πραγματοποιείται ανακατανομή των επιστροφών από ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων σε άλλες, και φυσικά μεταξύ εταιριών.

γ) Δεν λαμβάνονται μέτρα που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και που θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί αυτού του νομοσχεδίου (π.χ. κατάργηση εξίσωσης Λιανικής και Ασφαλιστικής Τιμής για τα γενόσημα, συνταγογράφηση για ανασφάλιστους πολίτες, εφαρμογή περιοριστικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κλπ.).

δ) Η προσπάθεια να «χρυσωθεί» το χάπι της κατάργησης του clawback ανάπτυξης (80/20 σε ΕΟΠΥΥ – 90/10 στα Νοσοκομεία) αποτυγχάνει πλήρως αφού μετατρέπεται σε rebate με «επιλεκτικό» καταλογισμό, χωρίς διασφάλιση για μείωση ή έστω συγκράτηση του συνόλου των επιστροφών.

Την ίδια στιγμή ακυρώνεται στην πράξη η λογική και οι προβλέψεις του πλάνου ανασυγκρότησης (RRF), αφού η πολυαναμενόμενη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του clawback σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, υλοποιείται με την μετατροπή του σε rebate και όχι με μέτρα ελέγχου και συγκράτησης της δαπάνης, όπως υπαγορεύει η λογική της βιωσιμότητας του συστήματος.

Πολίτικες μετατροπής του clawback σε rebate έχουν εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν. Το 2017 μια τέτοιου είδους πολιτική εισήγαγε το περίφημο «πολυώνυμο» των rebates αλλά εκ του αποτελέσματος είναι εμφανές ότι απέτυχε παταγωδώς. Δυστυχώς, η πάροδος του χρόνου δεν συνέβαλε στην εισαγωγή νέων βελτιωμένων πρακτικών.

ε) Δημιουργείται νομοθετική βάση για επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς που τελικά θα οδηγήσουν και αυτοί σε απλή μεταφορά βαρών μεταξύ κατηγοριών φαρμάκων και εταιριών ενώ δεν υφίσταται τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα τους και δημιουργείται μείζων προβληματισμός για τον ορθολογικό καθορισμό του μεγέθους τους.

Με την επιστολή του ο ΣΦΕΕ ζητά:

  • Την άμεση εφαρμογή μέτρων περιορισμού δαπάνης
  • Την επαρκή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών
  • Την απόσυρση των ρυθμίσεων του νόμου
  • Την ουσιαστική εφαρμογή των όρων του πλάνου ανασυγκρότησης για μείωση του συνόλου των επιστροφών ώστε να υπάρξει πραγματική βελτίωση της κατάστασης για τις επιχειρήσεις του κλάδου και όχι απλά «λογιστική τακτοποίηση» των αριθμών.
  • Τη διασφάλιση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας στην επιβολή των μέτρων που θεσπίζονται.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO1 λεπτό ago

Πρωινή Ατζέντα 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 λεπτά ago

«Ο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας»

ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Αλεξανδρούπολη: Άστεγος πήγε να ψάξει τα σκουπίδια και τον διαμέλισε ο ρομποτικός κάδος

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Αυστρία: Δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Θα επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ασφάλειά της

VIDEO21 λεπτά ago

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στο Δελτίο Ειδήσεων του Astra 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 λεπτά ago

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Θα προχωρήσουμε στην αγορά ενός σμήνους F-35»

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Ανείπωτη θλίψη, πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης

σημαίες
ΜΑΓΝΗΣΙΑ26 λεπτά ago

Η λίστα με τις γαλάζιες σημαίες της Μαγνησίας

ΚΟΣΜΟΣ31 λεπτά ago

Σουηδία: Στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία – Στόχος να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Εκδήλωση
ΜΑΓΝΗΣΙΑ33 λεπτά ago

Εκδήλωση τιμής στην αεροπορία στρατού στο Στεφανοβίκειο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

Δημοφιλή