Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

5G: Επιταχύνεται η μετάβαση στο νέο δίκτυο – Όλα τα δεδομένα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στους έξι βασικούς πυλώνες, που πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτεία, για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής Γρ. Ζαριφόπουλος, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περιγράφοντας τους πυλώνες του νομοσχεδίου είπε ότι είναι:

  • Η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωση της συνδεσιμότητας.
  • Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.
  • Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη,
  • Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας  σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, στον τουρισμό κ.ο.κ.
  • Η αξιοποίηση των ανοικτών ανωνυμοποιημένων δεδομένων του δημοσίου που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης νέων ψηφιακών λύσεων για τον πολίτη και την επιχείρηση, αλλά και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
  • Η στήριξη και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος  της ψηφιακής καινοτομίας στη χώρα μας.

Επιτάχυνση της εποχής του 5G στη χώρα μας

Ως την πιο σημαντική διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου, ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε τη διάταξη για την επιτάχυνση της εποχής του 5G στη χώρα μας, διασκεδάζοντας, παράλληλα, τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Στη χώρα μας, όπως και συνολικά στην Ευρώπη το 5G θα αναπτυχθεί σε συχνότητες οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή. Τα 700 MHz χρησιμοποιούνται από την ΕΡΤ και την DIGEA, το 2,1 από το 4G και το 3G, το 3,5 από τα δημόσια αγροτικά δίκτυα και τα 26 GHz από τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση. Χρησιμοποιούμε συχνότητες τις οποίες ούτως η άλλως αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούμε.

Τα όρια εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας παραμένουν τα ίδια, είπε ο κ. Ζαριφόπουλος και συνέχισε: Εμείς ακολουθούμε τις υποδείξεις του διεθνούς φορέα ενώ έχουμε νομοθετήσει χαμηλότερα όρια του διεθνούς, «συγκεκριμένα στο 70% του διεθνούς ορίου και μέσα στον αστικό ιστό ουσιαστικά είμαστε στο 60%».

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Ζαριφόπουλος, «μετράμε στο πιο επιβαρυμένο σημείο, το μετράμε πάνω στον ιστό, πάνω στην κεραία, ακριβώς εκεί στην ταράτσα δηλαδή που είναι το πιο επιβαρυμένο σημείο. Καταλαβαίνει κανείς ότι όσο απομακρύνεται από την κεραία, μειώνεται και το επίπεδο της ακτινοβολίας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Άλλες χώρες μετράνε το όριο εκεί που έχουν ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι πάνω στην κεραία. Και επιπλέον όλων αυτών σαν χώρα διενεργούμε ίσως τους περισσότερους ελέγχους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Άρα δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας, δεν αλλάζει τίποτα. Δεν πάμε σε υψηλότερες συχνότητες και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να το ξέρει», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Στην ίδρυση εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» και Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός», προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο 94 του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 93,  το Δημόσιο δεσμεύει τη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3400-3410 ΜΗz για δέκα (10) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με σκοπό την αποκλειστική αξιοποίησή της για σκοπούς έρευνας ή/και ανάπτυξης ή/και καινοτομίας σε δίκτυα, προϊόντα ή/και υπηρεσίες που λειτουργούν σε υποδομές 5G ή σχετικές με αυτές κατά τον παρόντα νόμο. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτό το χρονικό διάστημα δύναται να παρατείνεται για άλλα δέκα (10) έτη.

Η συζήτηση στη Βουλή

Μιλώντας στη Βουλή η κ. Όλγα Γεροβασίλη, αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έφερε την ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο. «Στ’ αλήθεια είναι ψηφιακή επανάσταση ότι στοιβάξατε σε ένα site τις ψηφιακές υπηρεσίες που ούτως ή άλλως, ήδη παρείχε το Δημόσιο; Ή ότι για μια ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση υποχρεώσατε τους πολίτες να ταυτοποιούνται μέσω τραπέζης και web-banking, αντί με την ταυτότητά τους ή έστω μέσω taxis;» Τάζετε ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ ακόμη ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες εκκρεμεί, είπε η κ, Γεροβασίλη.

Νωρίτερα, αφαιρέθηκε η λέξη «Κώδικας» από το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εισηγητές της ΝΔ Ιω. Μελάς, του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης, του Κινήματος Αλλαγής Ι. Αχμέτ και του ΜέΡΑ25 Φ. Μπακαδήμα, ενώ «κατά» οι εισηγητές του ΚΚΕ Εμμ. Συντυχάκης και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης – Τσιάρας: Η απάντηση στην «λανθασμένη» ερώτηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τίτλο «η απάντηση σε μια λανθασμένη ερώτηση», βάζουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την «ανυπαρξία», όπως ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη, ηλεκτρονικού αρχείου διατάξεων για τις παρακολουθήσεις στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πιο συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην ερώτηση του αναφέρει ότι «ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός πως η αρμόδια Αρχή είχε πάρει απόφαση τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των διατάξεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει, εξαιτίας μιας ΚΥΑ που εκκρεμεί και την οποία, όπως πληροφορούμαστε, θα έπρεπε να είχε συνυπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης».

Και καλεί τον υπουργό να απαντήσει «γιατί δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία και τήρηση του ηλεκτρονικού αρχείου, που θα διασφάλιζε τη διαφάνεια, θα διευκόλυνε τη διερεύνηση των υποθέσεων και θα προστάτευε δημόσια πρόσωπα και πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία;»

Δεν αφορά την ΕΥΠ

Απαντώντας από κοινού τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνουν ότι : «Η ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεν αφορά στην ΕΥΠ, όπως απολύτως λανθασμένα αναφέρεται, αλλά σε εισαγγελικές διατάξεις που εκδίδονται από εισαγγελικούς λειτουργούς των κατά τόπους αρμοδίων δικαστηρίων της χώρας, πλην του εισαγγελικού λειτουργού της ΕΥΠ».

Όπως επισημαίνουν δε «αυτό καθίσταται σαφές από τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας, και συγκεκριμένα από το άρθρο 5 του ν. 2225/1994 (Α’ 121), όπως έχει τροποποιηθεί από την παρούσα Κυβέρνηση με τα άρθρα 37 παρ. 1 του ν. 4786/2021 (Α’ 43/23.3.2021) και 66 παρ. 1 του ν. 4871/2021 (Α’ 246/10.12.2021).

Συγκεκριμένα:

1. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, προβλεπόταν ότι η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου παραδιδόταν, μεταξύ των άλλων, στην ΑΔΑΕ μέσα σε κλειστό φάκελο.

Η διαδικασία αυτή άλλαξε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα, με το άρθρο 37 του ν. 4786/2021, (Α΄43/23.3.2021), προβλέφθηκε για πρώτη φορά ότι η διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα θα παραδίδεται πλέον με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα.

2. Επίσης, με την ανωτέρω διάταξη προβλέφθηκε ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ως προς την παράδοση της διάταξης από τα κατά τόπους αρμόδια Συμβούλια Εφετών ή Πλημμελειοδικών και από τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς των δικαστηρίων όλης της χώρας με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα και προς την ΑΔΑΕ. Αυτή η διαδικασία είναι διακριτή εκείνης που αφορά στην ΕΥΠ.

Το σύστημα αυτό αλλά και η ανωτέρω ΚΥΑ είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης των τεχνικών λεπτομερειών με τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς και θα έχει ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εδώ να σημειωθεί πως κάθε πληροφοριακό σύστημα έχει ως προαπαιτούμενα την ανάλυση απαιτήσεων, τον σχετικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη κώδικα, την πιλοτική εφαρμογή και τέλος την παραγωγική λειτουργία. Λόγω της σοβαρότητας της διακινούμενης πληροφορίας στο εν λόγω σύστημα αλλά και του μεγάλου αριθμού των εισαγγελικών λειτουργών και εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων που θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, όλα τα παραπάνω βήματα γίνονται με αυξημένη προσοχή και επιμέλεια.

3. Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις διατάξεις του εισαγγελικού λειτουργού της ΕΥΠ, πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται για διαφορετικό σύστημα, το οποίο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις έκδοσης διάταξης του εισαγγελικού λειτουργού της ΕΥΠ, έχει προβλεφθεί με το ν. 4871/2021 (Α’ 246/10.12.2021) η δημιουργία ξεχωριστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας παράδοσης της διάταξης, κατόπιν απόφασης του Διοικητή της ΕΥΠ και με την οποία καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της. Η εν λόγω πλατφόρμα έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΥΠ με την ΑΔΑΕ».

Έωλα ερωτήματα

«Συμπερασματικά», σημειώνεται στην απάντηση «για θέματα ιδιαίτερης σημασίας ως προς τη διαφάνεια και τη δημοκρατική νομιμότητα είναι σημαντικό να προηγείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης η υπεύθυνη και προσεκτική εξέταση ενός θέματος πριν την κατασκευή “εύλογων ερωτημάτων”. Διότι αλλιώς τα ερωτήματα καθίστανται απλώς έωλα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, οι παρακολουθήσεις και το ΠΑΣΟΚ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πριν ακόμη από την εκλογική ήττα του 2019, είχε συγκροτηθεί ένα ευρύ αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που και με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου ήταν καθοριστικό για την ευρεία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενας συγκερασμός δυσφορίας και ενοποίησης πολλαπλών μετώπων δυσαρέσκειας που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μάλιστα ένα μέτωπο με ισχυρούς αρμούς, που εδώ και τρία χρόνια δεν δίνει χώρο στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να εκταμιεύσει την κυβερνητική φθορά και να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό πόλο. Αυτά, όπως λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση του πολιτικού σχεδιασμού, έχουν μεταβληθεί εσχάτως λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει διαρραγεί και τώρα «οι δυνάμεις γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρούν να φτιάξουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας ώστε να πιέσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην πάει σε μια λογική προοδευτικής διακυβέρνησης. Είναι όμως πια ένα μέτωπο υποχώρησης».

Συγκόλληση ‘ή συμμαχία

Είναι κοινός τόπος πάντως ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν το ΠΑΣΟΚ κλειδί στην εξέλιξη του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Δεν πέρασε απαρατήρητη εξάλλου η πρόσφατη (αντικυβερνητική) παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των παρακολουθήσεων, που επίσης διαβάστηκε ως ρηγμάτωση στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν βιάζονται σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλούν ακόμη κεντρικά για εκλογική συγκόλληση ή συμμαχία. Μιλούν όμως για την ανάγκη ενός κοινού μετώπου για θέματα που απαιτούνται όπως η Δημοκρατία.

Εδώ, σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου, χωρούν κι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, μια στρατηγική επίσης διεμβολισμού του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος (απ’ τα αριστερά και απ’ τα δεξιά). Περιμένοντας βέβαια και τις πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, που ως έναν βαθμό θα αποτυπώνουν την ανθεκτικότητα του μη φίλιου μετώπου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και το πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιεί την τρέχουσα κυβερνητική φθορά ώστε να γίνει ο εναλλακτικός πόλος.

Ετσι θα ενταθεί η δομική αντιπολίτευση που θα ανοίγεται σε όλα τα μέτωπα. Χθες είδαμε μια οξύτατη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του Εβρου και τους διασωθέντες πρόσφυγες. «Ψέματα για τους «καταραμένους του Εβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα.

Η όλη πάντως αντιπαράθεση που επιδιώκει η Κουμουνδούρου είναι εφ’ όλης για το μοντέλο της χώρας και όχι απλώς και μόνον για τις παρακολουθήσεις. Εδώ θα επαναλαμβάνεται το αίτημα των εκλογών και η προσωπική αποδόμηση του Πρωθυπουργού και του επιτελικού κράτους.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
COVER STORY24 ώρες ago

Σοκ Αυτοκτόνησε επιχειρηματίας στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοβαρό τροχαίο στο τρούλο στην Σκιαθο με τραυματισμό

COVER STORY4 ώρες ago

Άφησε την τελευταία του πνοή σε παραλία της Σκιάθου Βρετανός τουρίστας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έφυγε από τη ζωή ο Βολιώτης οφθαλμίατρος και λογοτέχνης Ευάγγελος Ευαγγελίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σοκ στα Λεχώνια – Άνδρας απαγχονίστηκε στην αυλή του σπιτιού του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Αρβανιτογιάννης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

25χρονος από τη Λάρισα έβγαλε εφαρμογή στο κινητό που διώχνει τα κουνούπια με όνομα «Ksou Ksou»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Νεαρή γυναίκα στον Βόλο έφτυσε και απείλησε υπάλληλο τυροπιτάδικου ότι θα μπει μέσα από τον πάγκο και θα τη χτυπήσει

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πλημμύρησε ο Βόλος απο το μπουρίνι εικόνες καταστροφής

Δημοφιλή