Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

6 Μαΐου 2012: οι εκλογές που τελείωσαν τη Μεταπολίτευση

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Από όλες τις απόψεις ήταν ένας πραγματικός πολιτικός σεισμός. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου ο πρώτος πολιτικός σχηματισμός ήταν το άθροισμα των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής, με 19,02%. Το πρώτο κόμμα, η ΝΔ πήρε μόλις 18,85% και το δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%. Το ΠΑΣΟΚ είχε κατρακυλήσει στο 13,18% και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή είχε εκτιναχθεί από το πολιτικό περιθώριο σχεδόν στο 7%.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα στοιχεία αυτών των εκλογών είναι εντυπωσιακά: μέσα στους 30 μήνες από τις εκλογές του 2009 τα δύο κόμματα που είχαν κυριαρχήσει στη Μεταπολίτευση και εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση είχαν χάσει 3,3 εκατομμύρια ψήφους (-2,2 εκατομμύρια το ΠΑΣΟΚ και -1,1 εκατομμύρια η ΝΔ). Τα δύο αυτά κόμματα είχαν λάβει στις εκλογές του 2009 αθροιστικά 77%. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 πήραν 32% δηλαδή αρκετά κάτω από το μισό του αθροίσματος που είχαν πάρει το 2009.

Σε μια χώρα με ισχυρή παράδοση δικομματισμού (Βενιζελικοί και Αντιβενιζελικοί, Φιλελεύθεροι και Λαϊκοί, Κέντρο και Εθνικός Συναγερμός, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), το ότι δύο τόσο ισχυρά κόμματα εξουσία πήραν τόσο χαμηλά ποσοστά δεν είχε προηγούμενο. Όπως είχε σημειωθεί τότε τόσο χαμηλό ποσοστό επιρροής του δικομματισμού είχε να καταγραφεί από τις εκλογές του 1950, τις πρώτες μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής και όπου το άθροισμα του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Φιλελευθέρων είχε φτάσει το 36,4%. Το 2012 το άθροισμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη χαμηλότερο και ήταν μόλις 35,6%.

Η αποδιάρθρωση του ΠΑΣΟΚ και η άνοδος της Αριστεράς

Ο μεγάλος ηττημένος εκείνων των εκλογών ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ήταν ως να έκλεινε τότε η μεταπολιτευτική του διαδρομή ως κατεξοχήν κόμματος εξουσίας. Εάν δούμε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά, τα ποσοστά του πάντα ήταν εντυπωσιακά συμπαγή. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το χαμηλότερο ποσοστό του ήταν τον Απρίλιο του 1990 όταν είχε πάρει 38,61%. Ακόμη και στις εκλογές του 2004, που θεωρήθηκε ότι έκλεινε ένας κύκλος 11 χρόνων στη διακυβέρνηση, είχε πάρει πάνω από 40%.

Και το θέμα δεν είναι μόνο εκλογικό. Το ΠΑΣΟΚ είχε διαμορφώσει στη μεταπολίτευση μια εξαιρετικά συμπαγή κοινωνική και όχι απλώς εκλογική συμμαχία. Είχε διατηρήσει τα προδικτατορικά κέρδη της Ένωσης Κέντρου σε εργατικά στρώματα, είχε αποκτήσει μεγάλη γείωση σε αγροτικούς πληθυσμούς, είχε απήχηση σε μορφωμένα στρώματα και αυτό παρά τη σημαντική πολιτική και οργανωτική δουλειά των σχηματισμών της αριστεράς μετά το 1974 και τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας. Ο πυρήνας αυτής της κοινωνικής συμμαχίας δεν είχε διακυβευτεί ούτε καν στην «κρισιακή» περίοδο 1989-1990. Ακόμη και η αποχώρηση του ΔΗΚΚΙ δεν είχε καταφέρει να απομειώσει την επιρροή του.

Όμως, μετά ήρθαν τα Μνημόνια. Δεν ήταν απλώς ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε «δεξιές» πολιτικές. Ήταν ότι για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε πολιτικές που διέλυαν το αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας των ίδιων των στρωμάτων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε. Στο παρελθόν ακόμη και όταν έκανε «δεξιές στροφές» (το 1985 ή στην περίοδο Σημίτη), πάντα υπήρχε η αίσθηση ότι διατηρείται ένα «κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας». Τα μνημόνια χτύπησαν ακριβώς τις οικονομικές και θεσμικές παραμέτρους αυτού του «διχτυού ασφαλείας», δημιουργώντας για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ένα συνδυασμό οργής και τεράστιας ανασφάλειας.

Αντίστοιχη, φθορά είχε και η ΝΔ που εν τω μεταξύ φαίνεται ότι πλήρωσε αρκετά ακριβά τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την εγκατάλειψη της «αντιμνημονιακής» ρητορικής που είχε μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, εγκατάλειψη που εκτός των άλλων έδωσε και ώθηση στο φαινόμενο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και της «αντιμνημονιακής Δεξιάς».

Η σημασία των «Πλατειών»

Στα τέλη Μαΐου του 2011 στην Ελλάδα ξεκίνησε ένα χωρίς προηγούμενο κοινωνικό κίνημα. Δεν ήταν ένα κλασικό «διεκδικητικό» κίνημα, εφόσον δεν ήταν οργανωμένο στη βάση κλαδικών αγώνων. Δεν ήταν ένα κλασικό «πολιτικό» κίνημα, εφόσον δεν ακολουθούσε κάποιο κόμμα ή κομματικό συνασπισμό. Και δεν ήταν μια έκρηξη οργής απλώς όπως π.χ. ήταν ο Δεκέμβρης του 2008.

Ήταν μια βαθιά πολιτική κοινωνική διαμαρτυρία που δεν ζητούσε απλώς ανατροπή των μνημονίων αλλά και ουσιαστική δημοκρατία. Το φαινόμενο δεν ήταν μόνο ελληνικό. Σε όλο τον κόσμο είχαμε ανάλογες κινητοποιήσεις, συχνά με διαφορετικές αφετηρίες: την Πλατεία Ταχρίρ στην Αίγυπτο, τους Indignados στο Ισπανικό κράτος, το Occupy! στις ΗΠΑ.

Οι άνθρωποι δεν κατέβαιναν στις Πλατείες απλώς για να διαμαρτυρηθούν αλλά και για να συζητήσουν και να ακούσουν απόψεις που φαίνονταν να προτείνουν μια εναλλακτική.

Ταυτόχρονα, οι Πλατείες διαμόρφωσαν μια νέα αίσθηση ενότητας των ανθρώπων που κατέβηκαν εκεί, μια νέα αίσθηση του «λαού» σε σύγκρουση με τα Μνημόνια και την Τρόικα.

Σε εκείνη τη φάση προφανώς και διάφορες δυνάμεις, συχνά με τρόπο καιροσκοπικό προσπάθησαν να τα εκμεταλλευτούν αυτό, όμως αυτό δεν μειώνει τη σημασία που είχε ένα τόσο μεγάλο κίνημα.

Η έκρηξη της δυσαρέσκειας

Όλα αυτά διαμόρφωσαν το κλίμα για μια ιδιότυπη εκλογική εξέγερση. Τηρουμένων των αναλογιών με τον ίδιο τρόπο που στις 12 Φεβρουαρίου 2012 πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας αποφασισμένοι να δείξουν την οργή τους για όσα συνέβαιναν, έτσι και στις εκλογές του Μαΐου ένα τεράστιο μέρος του εκλογικού σώματος ήταν αποφασισμένο να διαμαρτυρηθεί με την ψήφο του και να τιμωρήσει τα κόμματα που θεωρούσε υπεύθυνα για μια τόσο βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση.

Προφανώς και ήταν μια πολύ αντιφατική διαμαρτυρία. Ένα μέρος της πήγε σε σχηματισμούς της Αριστεράς, κυρίως από τους ανθρώπους που είχαν επηρεαστεί από το συλλογικό και αγωνιστικό πνεύμα των Πλατειών. Ένα μέρος πήγε προς τους ΑΝΕΛ, που φάνταζαν μια πιο οικεία «αντιμνημονιακή» λύση για ένα μέρος του ακροατηρίου της Δεξιάς. Ένα άλλο μέρος πιο φοβικό, χωρίς αναφορά στα κινήματα και με έντονες ρατσιστικές, σεξιστικές και εθνικιστικές αναφορές κινήθηκε προς την Άκρα Δεξιά και τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Ένα μέρος ψήφισε μικρότερα κόμματα και σχηματισμούς.

Η σημασία της φράσης «αριστερή κυβέρνηση»

Η δυναμική που έφερνε ο συνδυασμός ανάμεσα σε μια τεράστια κοινωνική κρίση , με ανθρώπους να συνειδητοποιούν ότι πλέον τελείωσε η όποια αίσθηση «κοινωνικής άνεσης» είχαν, ότι θα έπρεπε να αλλάξουν τρόπο ζωής, ότι θα έμεναν χωρίς δουλειά, θα πήγαιναν σε μικρότερο σπίτι, ότι τα παιδιά τους δεν είχαν καμία προοπτική να βρουν δουλειά, με την απαξίωση των κομμάτων εξουσίας στο σύνολό τους – εφόσον στην κυβέρνηση Παπαδήμου συμμετέχουν και η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ- δημιούργησε ένα πολιτικό κενό.

Στην αρχή αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι θα πήγαινε «προς τα αριστερά». Ούτε ήταν δεδομένο ότι η αριστερόστροφη διαμαρτυρία θα πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι π.χ. στο ΚΚΕ. Υπήρχε αρκετή ασάφεια, ιδίως από τη στιγμή που δεν είχε υπάρξει κάποια προσπάθεια να φτιαχτεί ένα «κόμμα των Πλατειών» (συγκριτικά το PODEMOS στην Ισπανία θα ξεκινήσει λίγα χρόνια αργότερα πολύ περισσότερο ως το κόμμα των «Αγανακτισμένων»).

Όμως, σε εκείνη τη φάση υπάρχει μια τομή: και αυτή είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση. Ενώ οι υπόλοιποι σχηματισμοί της Αριστεράς κυρίως έλεγαν στην κοινωνία «διάλεξε την πιο μαχητική αντιπολίτευση», ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι μπορούσε να διεκδικήσει την κυβέρνηση. Μικρή σημασία έχει εάν αυτό έγινε στη βάση σοβαρού στρατηγικού σχεδιασμού (που προφανώς και δεν υπήρξε) ή απλού επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Το ζήτημα ότι επικοινώνησε με μια πραγματική αγωνία της κοινωνίας. Γιατί μέχρι τότε είχε φανεί ότι τα παραδοσιακά κινήματα απλώς δεν μπορούσαν να ανατρέψουν τα μνημόνια. Καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα είχε αντέξει απέναντι σε τόσο μεγάλες κινητοποιήσεις όσο αυτές της διετίας 2010-2012. Όμως, τώρα ακόμη και η κατάρρευση ουσιαστικά της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011 δεν οδήγησε σε μια πιο «προοδευτική» διόρθωση αλλά στην ίδια πολιτική. Αυτό σήμαινε ότι στα μάτια ενός κομματιού του εκλογικού σώματος μόνο μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, μια κυβέρνηση έξω από το πλαίσιο των κομμάτων εξουσίας θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει στην πολιτική ρήξη με τα Μνημόνια. Και αυτή τη διέξοδο φάνηκε να δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως την ίδια στιγμή που φάνηκε να δίνει τη διέξοδο, δεν σημαίνει ότι όντως είχε κάποια προετοιμασία. Τα χρόνια που ακολούθησαν με αποκορύφωμα την παλινωδία και συνθηκολόγηση του 2015 έδειξαν ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε πραγματικά ρήξη και δεν έκανε καμία προετοιμασία για αυτήν, ελπίζοντας απλώς ότι θα έκανε καλύτερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές με ορίζοντα μια «λιτότητα με ανθρώπινο πρόσωπο», ούτε πραγματικά στοχάστηκε μια διαφορετική εκδοχή αριστερής διακυβέρνησης.

Τα χνάρια της ιστορίας

Το πέρασμα των χρόνων ευνοεί σε κάποιες πτυχές του δημόσιου λόγου να αντιμετωπίζεται εκείνη η περίοδος ως ένα διάλειμμα. Σε αυτό παραπέμπει και η εύκολη επίκληση του «λαϊκισμού» ως φαινομένου που υποτιμά ότι εκείνη την περίοδο όντως επλήγησαν από τα Μνημόνια πλειοψηφικά τμήματα της κοινωνίας και ότι υπήρχε πραγματική αναζήτηση μιας λύση με μικρότερο κοινωνικό κόστος.

Όμως, αυτό δεν αναιρεί την ουσία: τα Μνημόνια προκάλεσαν μια χωρίς προηγούμενο κοινωνική κρίση. Αυτή μετατράπηκε σε πολιτική κρίση με κεντρική αιχμή την αποδιάρθρωση των σχέσεων πολιτικής εκπροσώπησης του δικομματισμού. Πρώτα και περισσότερο επλήγη το ΠΑΣΟΚ και γιατί τα δικά του στηρίγματα χτυπήθηκαν περισσότερο και γιατί χρεώθηκε την επιλογή των Μνημονίων και σε δεύτερο χρόνο η ΝΔ. Αυτό διαμόρφωσε ένα κλίμα εκλογικής διαμαρτυρίας και αναζήτησης διεξόδου που ενίσχυσε το κόμμα που φάνηκε να υπόσχεται την εναλλακτική.

Η ιστορία προφανώς δεν επαναλαμβάνεται και όσα έγιναν το 2012 αφορούσαν μια ιδιαίτερη «στιγμή». Όμως, το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων με βαθιά πολιτικά αποτελέσματα και πολιτικές ανακατατάξεις κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί. Ιδίως με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Τομή το νέο προσοντολόγιο – Θωρακίζουμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Μάκης Βορίδης μίλησε για το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη 25 Μαΐου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη για την αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος 50/2001 που αφορά στον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα (προσοντολόγιο) καθώς και στην επικαιροποίηση του κλαδολογίου, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο στοχεύει στην εξάλειψη του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης κλάδων και ειδικοτήτων στην ελληνική δημόσια διοίκηση καθώς και στη δημιουργία ενός σύγχρονου και πιο αποτελεσματικού συστήματος, προσαρμοσμένου στα σύγχρονα δεδομένα.

Τι θα επιφέρει η εφαρμογή του

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός παρουσίασε τις τομές που θα επιφέρει η εφαρμογή του στη δημόσια διοίκηση μέσω:

  • Της δραστικής μείωσης των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων από 2.700 σε 550 (ποσοστό 79,7%), γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στη διενέργεια του Ενιαίου Γραπτού Διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. 
  • Της κατάργησης παρωχημένων κλάδων και της δημιουργίας νέων και σύγχρονων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου και θα προσελκύσουν υπαλλήλους υψηλότερης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Της πλήρους χαρτογράφησης των προσόντων διορισμού ή πρόσληψης ανά κλάδο και ειδικότητα, προκειμένου να προσαρμοστούν στα όσα προβλέπει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ καθώς και ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας.
  • Της αντιστοίχισης των υφιστάμενων κλάδων στους σύγχρονους κλάδους και τις επικαιροποιημένες ειδικότητες, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.
  • Της εξάλειψης των διακρίσεων και της εφαρμογής μίας ενιαίας αντιμετώπισης μεταξύ μονίμων και υπαλλήλων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), με την απονομή ενός κλάδου και μιας ειδικότητας στο σύνολο του τακτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

«Διασφαλίζεται η διαφάνεια»

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, όπως σημειώνει το ΥΠΕΣ, διασφαλίζεται περαιτέρω η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, μέσω της κατάργησης της δυνατότητας των φορέων να συστήνουν κλάδους με «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού που υπονόμευαν την ακεραιότητα του συστήματος.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, συγκροτείται έπειτα από 20 χρόνια ένα ευέλικτο σύστημα το οποίο θα επιτρέψει στο ελληνικό Δημόσιο να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του.

Τέλος, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο συνιστά αποτέλεσμα πολύμηνης και κοπιώδους εργασίας που προήλθε από την αξιοποίηση στοιχείων στοιχείων από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού και το ψηφιακό οργανόγραμμα καθώς και της τεχνογνωσίας φορέων του δημόσιου τομέα και εξήρε τη συνδρομή της Expertise France και τη συνεργασία στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών, του Α.Σ.Ε.Π., του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΠΕΠ για την ολοκλήρωσή του.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης: Η καρδιά της Αθήνας χτυπάει δυνατά στην ανακαινισμένη Βαρβάκειο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Σήμερα η Βαρβάκειος γυρίζει σελίδα», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην πρώτη επίσκεψή του στην αγορά, η οποία ανακαινίστηκε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. «Η καρδιά της Αθήνας χτυπάει εδώ, στη Βαρβάκειο, χτυπάει δυνατά και όλοι εμείς έχουμε πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό διότι σήμερα η αγορά γυρίζει σελίδα. Για πάρα πολλά χρόνια είχε λίγο ξεχαστεί, όχι από τους επαγγελματίες, ούτε από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες που αγαπάνε την Βαρβάκειο και το δείχνουν έμπρακτα. Είχε ξεχαστεί από τον δήμο. Αυτό, όμως, πρέπει να αλλάξει και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο των οπωροπωλών, Κωνσταντίνο Βασιλόπουλο στα εγκαίνια της κάτω πλευράς της Βαρβακείου, ευχαριστώντας τον ίδιο αλλά και «την τεχνική ομάδα, η οποία έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ αυτό το έργο και το έκανε πραγματικότητα».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ιστορική αγορά της Αθήνας, που βρίσκεται στο κέντρο της εδώ και 136 χρόνια, αναβαθμίστηκε με βάση την αρχή της βιωσιμότητας και με κριτήριο την υψηλή προστασία από καιρικά φαινόμενα. Ανακατασκευάστηκαν ολικά σε 7 μήνες οι κτιριακές υποδομές των χώρων πώλησης της λαχαναγοράς της Βαρβακείου, καθώς και τα στέγαστρα, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα όποιες βλάβες είχαν προκληθεί από την κακοκαιρία «Μπάλλος» που έπληξε την Αττική τον Οκτώβριο του 2021. Το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε χωρίς να διακοπεί η εμπορική δραστηριότητα ούτε για μία ημέρα, αφού οι πωλητές μετακινήθηκαν προσωρινά σε εγκαταστάσεις επί της οδού Αθηνάς.

«Σας καλοδεχόμαστε στην ανακαινισμένη αγορά, ευχαριστούμε πάρα πολύ για ό,τι κάνατε μέχρι τώρα εσείς, η ομάδα σας και όλοι όσοι εργάστηκαν προκειμένου να μας παραδώσουν αυτό το υπέροχο θέαμα. Ελπίζω να είναι η αρχή για κάτι περισσότερο. Ήταν η πρώτη φορά που στάθηκε κάποιος κοντά μας μετά από 20 και πλέον χρόνια», επεσήμανε ο κ. Βασιλόπουλος, λίγο πριν κόψει την κορδέλα των εγκαταστάσεων μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων. Ο πρόεδρος των οπωροπωλών σημείωσε ότι πλέον η λαχαναγορά εναρμονίζεται με τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Κινδυνεύαμε να μας πέσει η στέγη στο κεφάλι, κινδυνεύαμε από όλες τις καιρικές συνθήκες. Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει, τα καταστήματα είναι καθαρά, έχουν καινούργια ψυγεία και θα πάμε παρακάτω», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Βαρβάκειος αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι μετά την Ακρόπολη την επιλέγουν ως σημείο ενδιαφέροντος και «είναι η βιτρίνα μας».

Μεταξύ των παρεμβάσεων που έγιναν από τις τεχνικές υπηρεσίες είναι η αντικατάσταση των ξύλινων σκελετών των στεγάστρων από μεταλλικούς και η επικάλυψή τους με ειδικά φύλλα που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο αλλά και η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων LED σε δύο παράλληλες φωτεινές γραμμές, η τοποθέτηση αδιάβροχων τεντών με βραχίονες αλουμινίου, η αντικατάσταση της μόνωσης των μικρών κήπων με συνθετικές μεμβράνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υγρασίας που διέρρεε στα καταστήματα.

Το κατάστημα Δαμίγου βρίσκεται στη Βαρβάκειο εδώ και 100 χρόνια. Από τον πατέρα πέρασε στην κόρη, Παναγιώτα Δαμίγου, και τώρα εργάζεται εκεί και η κόρη της κόρης, Μαρούλα Δαμίγου. «Σας ευχαριστούμε για το έργο σας. Το έργο σας είναι πολύ σοβαρό και σωστό. Από τη μητέρα σας είχαμε να δούμε έργα. Ήρθατε εσείς και μας ανανεώσατε την αγορά. Εμείς την κρατάμε κι εσείς μας βοηθάτε. Να είστε καλά», είπε η κ. Παναγιώτα. «Αλήθεια λέμε. Από το 2004 είχε να γίνει ανάπλαση. Εκείνος τα έκανε για εμάς, μέχρι ίντερνετ μας έχει», πρόσθεσε η κόρη της. Αλλά και από το παραπλήσιο κατάστημα Ζαχαριάς, που πέρασε επίσης από πατέρα σε γιο, ο κ. Ζαχαριάς, ο οποίος άνοιξε το μαγαζί του πριν από 60 χρόνια, υποδέχθηκε τον κ. Μπακογιάννη εμφανώς συγκινημένος.

Το έργο δεν εξαντλήθηκε στους εξωτερικούς χώρους της αγοράς αλλά έγιναν ριζικές παρεμβάσεις και στο εσωτερικό των καταστημάτων. Η τεχνική ομάδα του δήμου τοποθέτησε νέα κεραμικά πλακάκια, σύμφωνα με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα, απομάκρυνε όποιες υγρασίες, ενώ αντικατέστησε και όλες τις ψευδοροφές. Επιπλέον, βελτιώθηκαν τα δάπεδα με εξειδικευμένα υλικά, τοποθετήθηκαν ανοξείδωτοι νιπτήρες και ανακατασκευάστηκαν πλήρως οι ψυκτικοί θάλαμοι, με κριτήριο την προστασία τόσο των επαγγελματιών αλλά φυσικά και του καταναλωτικού κοινού. «Αποδίδεται ένα έργο, το οποίο έχει αρχίσει εδώ και 20 χρόνια. Έχει ανακατασκευαστεί η αγορά με νέα καταστήματα, σύγχρονα, όπως πρέπει και όπως μας αξίζει», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης χαιρετίζοντας πωλητές κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στην ιστορική αλλά και πλέον σύγχρονη Βαρβάκειο Αγορά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO5 λεπτά ago

Βόλος: Ακριβό το καλάθι της… νοικοκυράς ανατιμήσεις και σε βασικά είδη διατροφής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 λεπτά ago

Βορίδης: Τομή το νέο προσοντολόγιο – Θωρακίζουμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Απαγωγή 6χρονου στην Κηφισιά: «Η μητέρα κρατά παράνομα το παιδί στην Ελλάδα», λέει η δικηγόρος του πατέρα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ13 λεπτά ago

Επίσκεψη της Ε΄ Τάξης του 31ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Πούτιν: «Πρόκειται να χάσει τον πόλεμο» λέει το Foreign Affairs – Τα δύο σενάρια για τα οποία πρέπει να προετοιμάζεται η Δύση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ20 λεπτά ago

Ολλανδοί ερευνητές πέτυχαν να τηλεμεταφέρουν κβαντικές πληροφορίες σε απλό δίκτυο

VIDEO25 λεπτά ago

Γυρίσματα για ταινία του Χόλιγουντ στη Μαγνησία – Ποιος θα πρωταγωνιστήσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

Μπακογιάννης: Η καρδιά της Αθήνας χτυπάει δυνατά στην ανακαινισμένη Βαρβάκειο

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Υπουργείο Παιδείας: Άρση της μάσκας σε εκπαιδευτικές δομές – Εξαιρούνται οι εξετάσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ32 λεπτά ago

Τρίκαλα, κάθε γωνιά και ιστορία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

Δημοφιλή