Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

98 χρόνια πριν: Η ημέρα που «πατήθηκε» για πρώτη φορά η κορυφή του Ολύμπου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

98 χρόνια έχουν περάσει από την ιστορική, πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου. Η «κατάκτηση» του μυθικού βουνού της Ελλάδας ήταν ένα γεγονός με τεράστια σημασία όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την ορειβατική κοινότητα της εποχής εκείνης. Αυτό διότι ο Όλυμπος θεωρείται και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως ένα από τα ιερά βουνά σύμβολα του κόσμου. Υπήρξε η «κατοικία» των αρχαίων θεών και κέντρο της ελληνικής μυθολογίας που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση της αρχαίας ελληνικής σκέψης που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την διαμόρφωση του «δυτικού» κόσμου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Έπειτα από 25 περίπου ανεπιτυχείς προσπάθειες ξένων ορειβατικών και επιστημονικών αποστολών από το 1780 μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα, η  κορυφή του Ολύμπου συνέχιζε να αποτελεί στόχο πολλών ξένων ορειβατών. Δύο από αυτούς ήταν οι Ελβετοί Frederic Boissonnas (1858-1946), φωτογράφος-εκδότης και Daniel Baud Bovy (1870-1958), συγγραφέας-τεχνοκράτης, οι οποίοι έπειτα από την περιήγησή τους στην απελευθερωμένη Ήπειρο, φθάνουν στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1913 για να παρακολουθήσουν και να φωτογραφήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις ως καλεσμένοι της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Οι δύο Ελβετοί δεν ήθελαν να αφήσουν κενές τις οκτώ ημέρες που μεσολαβούσαν μεταξύ των δύο υποχρεωτικών εμβολιασμών τους για χολέρα, πήραν την απόφαση να εξερευνήσουν τον Όλυμπο, εκπληρώνοντας έτσι ένα όνειρο που είχαν για χρόνια…

Μετά από μερικές ημέρες, στις 28 Ιουλίου φθάνουν στο Λιτόχωρο με καΐκι από τη Θεσσαλονίκη και αφού παίρνουν για οδηγό τους τον κυνηγό αγριοκάτσικων Χρήστο Κάκαλο (1882-1976) ξεκινάνε την αμέσως επόμενη ημέρα για τη Μονή Αγίου Διονυσίου, όπου φθάνουν το μεσημέρι. Λίγες ώρες αργότερα ανηφορίζουν το παλιό μονοπάτι στα βόρεια του μοναστηριού και στήνουν σκηνές στην Πετρόστρουγκα.

Έχοντας ξεκουραστεί για δύο ημέρες περίπου, αφήνουν την Πετρόστρουγκα και το κατεστραμμένο από μεγάλη πυρκαγιά δάσος της, ανηφορίζουν στη περιοχή Σκούρτα και αφού περάσουν το  επονομαζόμενο «λαιμό» φθάνουν στην άκρη του οροπεδίου που αμέσως του δίνουν τον τίτλο «Λιβαδι των θεών». Στη συνέχεια ανεβαίνουν σε μία από τις μεγάλες κορυφές του βουνού, τον Προφήτη Ηλία και λίγο λίγο εξερευνούν την βάση του «Στεφανιού». Την κορυφή αυτή τη βαφτίζουν «Θρόνο του Διός», ενώ την κορυφή Σκολιό την βαφτίζουν «Μαύρη κορυφή» (πιθανότατα γιατί εκείνη την ώρα ήταν σκοτεινή η πλευρά της προς τα Μεγάλα Καζάνια).

Βρισκόμενοι στο οροπέδιο με βάση την αφήγηση του, κατεβαίνουν ορισμένες επικίνδυνες σάρες και σε δύο ώρες φθάνουν στην άκρη του δάσους, όπου υπήρχε μία καλύβα ξυλοκόπων. Όσο ανακτούσαν ενέργεια στην καλύβα συνειδητοποιούν όλο και πιο ξεκάθαρα ποιο ήταν το μονοπάτι για την κορυφή. Ωστόσο, βρίσκουν το εγχείρημα αρκετά απαιτητικό και αποφασίζουν να μην προσπαθήσουν και να αρκεστούν σε όσες εικόνες είδαν και επίσης φωτογράφησαν.

Οι Ελβετοί Frederic Boissonnas, ο Daniel Baud Bovy και ο Χρήστος Κάκαλος.

Στις 31 Ιουλίου όλη η ομάδα λοιπόν παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Όμως κοντά στο μοναστήρι αποφασίζουν να επιχειρήσουν τελικά την ανάβαση στην ψηλότερη και απάτητη μέχρι τότε κορυφή του Ολύμπου. Έτσι γυρνούν πίσω στη περιοχή Πριόνια, όπου κατά την διάρκεια της νύχτας δοκιμάζονται από μία φοβερή θύελλα. Την επόμενη ημέρα αρκετά εξαντλημένοι ανηφορίζουν το «Μαυρόλογγο» και το ίδιο απόγευμα φθάνουν σε μία καλύβα όπου και διανυκτερεύουν.

Πριν ακόμη ξημερώσει ξεκινάνε με ομίχλη, χαλάζι και ισχυρό αέρα. Μετά από μία απαιτητική ανάβαση από μικρές χαραδρώσεις, σάρες και απότομους βράχους, καταλήγουν με μία τελευταία προσπάθεια  πάνω σε μία στενή κορυφογραμμή. Σκαρφαλώνοντας διαρκώς μέσα στην αρκετά πυκνή ομίχλη, ο Χρήστος Κάκαλος ξυπόλητος μπροστά από τους δύο Ελβετούς, δεμένοι όλοι με σχοινί, ανεβαίνουν σε μία  κορυφή που νομίζοντας ότι είναι η πιο ψηλή της δίνουν την ονομασία «Κορυφή της Νίκης».

Οι Ελβετοί περιηγητές έγραψαν λίγα λόγια σε μία κάρτα για την ανάβαση, την έβαλαν μέσα σε ένα μπουκάλι και το τοποθέτησαν προσεκτικά κάτω από ένα σωρό πέτρες για να το προστατεύσουν και να μεταφέρουν την εμπειρία τους σε πιθανόν μελλοντικούς ορειβάτες. Η μικρή αυτή κάρτα βρέθηκε ύστερα από 14 χρόνια, στάλθηκε στην Ελβετία και σήμερα βρίσκεται στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας.

Σε ένα απότομο καθάρισμα του καιρού, όμως, αντικρύζουν μία άλλη επιβλητική κορυφή ψηλότερα από αυτούς και καταλαβαίνουν την λάθος εκτίμηση που είχαν κάνει. Απογοητευμένοι όπως ήταν λογικό έπειτα από τέτοια επικίνδυνη υπερπροσπάθεια, κατεβαίνουν την απόκρημνη κορυφή που βρίσκονταν και παίρνουν το «δρόμο» προς τα κάτω.

Φωτογραφία του Χρήστου Κάκαλου, του πρώτου Έλληνα που «κατέκτησε» τον Όλυμπο.

Με βάση τις ιστορικές διηγήσεις της πρώτης αυτής ανάβασης, ο Χρήστος Κάκαλος με κατεβασμένο το κεφάλι, αμίλητος, κατεβαίνει την απότομη κόψη. Σταματάει για μια στιγμή σαν να ένιωσε μέσα του ένα κάλεσμα. Μπροστά του ο «κατακόρυφος διάδρομος» που οδηγεί στην ψηλότερη από τις κορυφές του Ολύμπου. «Προς τα επάνω;» Ρωτάει. Οι Ελβετοί του κάνουν νόημα ναι. Αυτή ακριβώς η απόφαση που πήραν και οι τρεις τους μέσα σε μια στιγμή, έμελλε να αλλάξει την ιστορία του Ολύμπου και ευρύτερα της Ελληνικής ορειβασίας.

Με μια έντονη δόση αυτοπεποίθησης και τόλμης, ο Χρήστος Κάκαλος αφήνει τα φωτογραφικά σύνεργα των συντρόφων του που κουβαλούσε και σκαρφαλώνει αποφασισμένος τους λείους και επικίνδυνους βράχους. Ακολουθούμενος από τους δύο επίσης θαρραλέους Ελβετούς, φτάνει ως εκεί που δεν ανέβαινε άλλο. Είχε «πατήσει» για πρώτη φορά την κορυφή του Ολύμπου…

Το « Στεφάνι» του Ολύμπου.

Πηγή: Daynight.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στα παράλια του Δήμου Αγιάς (φώτο)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα αποκατάστασης ρεμάτων στις περιοχές Αγιοκάμπου και Βελίκας του Δήμου Αγιάς. Πρόκειται για τα ρέματα Πουρί και Πλατανιάς όπου πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού, τοποθετούνται συρματοκιβώτια και γίνεται τσιμεντόστρωση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι εργασίες εντάσσονται στο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον καθαρισμό 22 ρεμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Αγιάς, Μελιβοίας και Ευρυμενών και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παράλληλα κατασκευάζεται τεχνικό έργο, για την ομαλή ροή των υδάτων, στον παραλιακό άξονα Βελίκας πριν τα Βραχάκια.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

“Χτύπησε κόκκινο” η θερμοκρασία σήμερα στη Λάρισα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το θερμόμετρο σήμερα στη Λάρισα, καθώς η πόλη “άγγιξε” τους 37 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας την 4η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα και θυμίζοντας κάτι από τα… προσεχώς που έπονται, καθώς απέχουμε λίγες μόλις μέρες από την έναρξη του καλοκαιριού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παράλληλα, υψηλές θερμοκρασίες σημείωσαν και τα Πλατανούλια Λάρισας με 36,8 αλλά και η Χάλκη με 36,7 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO7 λεπτά ago

ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 λεπτά ago

Στα ΚΑΠΗ της Νέας Σμύρνης μαθαίνουν να αποφεύγουν τις πτώσεις

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Μπουζιάνης: Η Τζωρτζίνα πέθανε το πολύ ένα 20λεπτο μετά τη χορήγηση κεταμίνης

ΚΟΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Βρετανία: Το BBC προχωράει σε περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας και στρέφεται σε ψηφιακές υπηρεσίες

VIDEO26 λεπτά ago

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ στα 492 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΜΕΤΡΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ27 λεπτά ago

ΑΕΙ: Οι αλλαγές που θα φέρει ο νέος νόμος

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Επίθεση με μαχαίρι στο Μενίδι – Στο νοσοκομείο το θύμα

OIKONOMIA35 λεπτά ago

Άδωνις Γεωργιάδης: Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα – Να «τρέξουμε» τις ΑΠΕ

ΚΟΣΜΟΣ36 λεπτά ago

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Στις 5 Ιουνίου παρουσία Προεδρικής Φρουράς η παρέλαση για την Επανάσταση του 1821

ΜΑΓΝΗΣΙΑ40 λεπτά ago

Ήχησαν τα πρώτα καμπανάκια για τα κόκκινα δάνεια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

Δημοφιλή