ΚΟΣΜΟΣ
Α. Κόστα: Nα αποσυρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την στήριξή του στα μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέφρασε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέροντας ότι ηΕυρωπαϊκή Ένωση το στηρίζει σθεναρά με αφορμή τις πρόσφατες κυρώσεις της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος τεσσάρων δικαστών του εν λόγω δικαστηρίου.
Ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ως εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών, δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είναι «ένας ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς δικαιοσύνης», του οποίου η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα πρέπει να προστατευθούν.
The EU strongly supports the International Criminal Court, a cornerstone of international justice. The @IntlCrimCourt does not stand against nations—it stands against impunity. We must protect its independence and integrity. The rule of law must prevail over the rule of power.
— António Costa (@eucopresident) June 6, 2025
Ο Κόστα έκανε τη δήλωση αυτή μια ημέρα αφού η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις δικαστές του ΔΠΔ, ως αντίποινα επειδή το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς και για μια προηγούμενη απόφασή του να ανοίξει έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
The Trump administration has sanctioned four ICC judges, accusing them of taking “illegitimate and baseless actions” against the US and its allies https://t.co/FVHkUQpOZu pic.twitter.com/KNA32qxXgo
— Al Jazeera English (@AJEnglish) June 5, 2025
Στην απόφαση της Ουάσινγκτον για επιβολή κυρώσεων κατονομάζονται οι δικαστές Σόλομι Μπαλούνγκι Μπόσα της Ουγκάντα, Λους ντελ Κάρμεν Ιμπάνιες Καράνσα του Περού, Ρέινε Αντελαΐντε Σοφί Αλαπίνι Γκανσού του Μπενίν και Μπέτι Χόλερ της Σλοβενίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε ότι οι δικαστές αυτοί «δραστηριοποιήθηκαν στις αθέμιτες και αβάσιμες δράσεις του ΔΠΔ με στόχο την Αμερική ή το στενό σύμμαχό μας Ισραήλ».
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάλεσε εξάλλου σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις κυρώσεις σε βάρος των τεσσάρων δικαστών του ΔΠΔ λέγοντας πως είναι «βαθιά αναστατωμένος» απ’ αυτές τις «επιθέσεις».
«Τέτοιες επιθέσεις βλάπτουν βαθιά τη χρηστή διαχείριση και τη χρηστή διοίκηση της δικαιοσύνης», υπογραμμίζει ο Φόλκερ Τουρκ σε δήλωσή του που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης.
«Ζητώ αυτά τα τελευταία μέτρα να επανεξετασθούν σύντομα και να αποσυρθούν», πρόσθεσε.
Ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος από την απόφαση της κυβέρνησης» των ΗΠΑ «να τιμωρήσουν δικαστές» του ΔΠΔ.
«Οι επιθέσεις εναντίον δικαστών για την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων τους, σε εθνική ή διεθνή κλίμακα, αντιβαίνουν άμεσα στο σεβασμό του κράτους δικαίου και στην ίση προστασία έναντι του νόμου – αξίες που οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται από παλιά», σχολιάζει ο Τουρκ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
Τρεις τραυματίες, τους απεγκλώβισε η Πυροσβεστική
-
ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες ago
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση ΚΤΕΛ, αναφορές για τραυματίες
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Σοβαρό στον Βόλο: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με άλογο
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
38χρονος πέθανε ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
“Θα κάνω τατουάζ τα δύο παιδιά, να τα έχω πάντα στην καρδιά μου”, συγκινεί ο Γιόγκα Λεβιάν
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν έντονη ανησυχία
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Έριξαν με… φορτωτή 550 κιλά ρύζι σε νεόνυμφους (Εικόνες & Βίντεο)
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 ώρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν έντονη ανησυχία- Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι διπλωματική