ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. Λοβέρδος για νέο Ποινικό Κώδικα: Ψηφίζω ναι και επί της αρχής και επί των άρθρων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαφοροποιήθηκε από τη θέση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για το θέμα του Ποινικού Κώδικα καθώς δήλωσε ότι ψηφίζει ναι επί της αρχής και επί των άρθρων , χωρίς αστερίσκους. Άφησε αιχμές για την στάση του κόμματός του και είπε ότι απαλλαγμένος πλέον στο να υπακούει στους κομματικούς συσχετισμούς θα δίνει ελεύθερα το στοιχείο της πολιτικής του ταυτότητας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η επίσημη θέση του κόμματος είναι «παρών» επί της αρχής και υπέρ στα άρθρα για αυστηροποίηση των ποινών για σεξουαλικά εγκλήματα , όπως βιασμοί ανηλίκων, στην εργασία θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά λένε όχι σε άλλα άρθρα όπως αυτό για τα fake news.
Στο μεταξύ έφυγε από εισηγήτρια η Νάντια Γιαννακοπούλου και τη θέση της παίρνει ο βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γιαννακοπούλου είπε στον πρόεδρο της ΚΟ ότι δεν μπορεί αυτό το διάστημα να είναι εισηγήτρια του κόμματος.
Mε τίτλο τη φράση «Χωρίς φόβο και πάθος», η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής σε αναλυτική ανακοίνωσή της εξηγεί γιατί επιλέγει το «παρών» κι όχι την υπερψήφιση των τις προτεινόμενων διατάξεων αλλαγής στον Ποινικό Κώδικα.
Η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η επιδίωξη είναι «το Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο να είναι ”τιμωρητικό”, αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό. ”Εργαλείο” του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».
Επισημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί και ψηφίζει την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.ά. και επιδιώκει την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα. Επίσης είναι υπέρ της αύξησης του χρονικού ορίου για την υφ’ όρων απόλυση.
Ωστόσο απαριθμεί τις σημαντικές διατάξεις με τις οποίες διαφωνεί. Συγκεκριμένα, αναφέρει η ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής:
«Καταγγέλλουμε, όμως, την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών. Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες αποφυλακίσεις.
Λέμε όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ”fake news” που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά ”κοινωνικής πανδημίας”».
Στην ανακοίνωση, η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ καταλήγει με την αναφορά πώς παραμένει η ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και πώς διαφωνεί «με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που ”λανσάρει” με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η κυβέρνηση».
«Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα» τονίζει το ΚΙΝΑΛ.
Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. Μακεδονία: Πετύχαμε τον στρατηγικό στόχο και μπαίνουμε ως «Μακεδόνες» στην ΕΕ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Μετά από 17 χρόνια υποψηφιότητας, επιτέλους ξεκινήσαμε επάξια τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος SDSM της Βόρειας Μακεδονίας, Ντάρκο Καέφσκι (φωτογραφία, επάνω, από το makfax.com.mk).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Προστατευμένη μακεδονική ταυτότητα»
Οπως δήλωσε «όλα αυτά τα πετύχαμε με τη διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας σε καθαρή διατύπωση, με προστατευμένη μακεδονική ταυτότητα αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. Μπαίνουμε στην ΕΕ ως ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και αυτό φαίνεται ήδη από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και από τη διαδικασία ελέγχου».
Δείτε ακόμα – ΕΕ: Ξεκίνησαν η ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Και πρόσθεσε: «Τώρα που έπεσε η σκόνη από την υστερία, είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα ψέματα του VMRO-DPMNE (σ.σ. το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για δήθεν κίνδυνο της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας απέτυχαν.
»Δεν υπάρχει αφομοίωση και εκβουλγαρισμός, με τους οποίους το VMRO-DPMNE και ο (επικεφαλής του) Χρίστιαν Μίτσκοσκι τρόμαξαν το κοινό. Ομως, παρά το γεγονός ότι όλα τα ψέματά τους έχουν διαψευσθεί, από το Λευκό Παλάτι συνεχίζουν να διαδίδουν ψέματα και να επινοούν σχέδια».
Παρέμβαση Ντιμιτρόφ
Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πιο συχνή η χρήση του ανύπαρκτου όρου «Βορειομακεδόνες» από εκπροσώπους χωρών-φίλων μας που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε το περασμένο Σάββατο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ – ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά τη Συμφωνία των Πρεσπών – επισήμανε ότι «ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του συμβιβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακριβώς η αυτοδιάθεση ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, κάτι που η ίδια η Συμφωνία εγγυάται».
Και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε χρήση του όρου ‘Βορειομακεδόνες’ εκτός από προσβολή για τους ‘Μακεδόνες’, αποτελεί και υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών (….) Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή την περίοδο ένα κράτος μέλος της ΕΕ και γείτονάς μας αρνείται ευθέως τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».
Πηγή: makfax.com.mk, facebook, echedoros-a.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Washington Post: Το «Greek Watergate» αναστατώνει την κυβέρνηση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην υπόθεση των υποκλοπών κάνει αναφορά με ρεπορτάζ της και η αμερικανική Washington Post. Η εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate στις ΗΠΑ, σε δημοσίευμα της για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, υιοθετεί στον τίτλο της τον χαρακτηρισμό ελληνικού πολιτικού κόμματος, μιλώντας για «ελληνικό Watergate».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, «οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι έλαβε γνώση του περιστατικού και χαρακτήρισε τις ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «πολιτικά απαράδεκτες»».
Διαβάστε επίσης: Haaretz: 22 ενεργά συμβόλαια για το λογισμικό Pegasus στην ΕΕ
Το ελληνικό Watergate
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η αναταραχή, την οποία ένα πολιτικό κόμμα ανέφερε ως «ελληνικό Watergate», έχει ήδη αναγκάσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να παραιτηθεί. Το κοινοβούλιο διακόπτει τις καλοκαιρινές διακοπές του και η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε έρευνα, αναφέροντας σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η ιδιωτική ζωή του ατόμου είναι «θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας».
Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας: «αυτό που έγινε μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος», είπε ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό διάγγελμα το οποίο απηύθυνε προς το έθνος. «Δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ»».
Η αρχή του σκανδάλου
Η Washington Post υπογραμμίζει ότι «το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ενημέρωσε για απόπειρα χακαρίσματος στο τηλέφωνό του μέσω του λογισμικού κατασκοπείας Predator».
Σημειώνει δε ότι «ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι επικοινώνησε με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας αφού έλαβε ένα ύποπτο μήνυμα στο τηλέφωνό του. Σε δήλωση του την Παρασκευή, είπε ότι αργότερα έμαθε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του για ένα τρίμηνο το 2021, όταν έκανε εκστρατεία για την ηγεσία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ». «Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε ο Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το Associated Press».
Η δέσμευση Μητσοτάκη
«Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς διαφάνειας της ΕΥΠ. Η υπηρεσία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού και οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να εγκρίνεται από εισαγγελέα» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει η Washington Post «νωρίτερα φέτος, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι υπέβαλαν παρόμοιες καταγγελίες για παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τον Μάρτιο να διερευνήσει τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας, μεταξύ άλλων και εναντίον πολιτών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «το Predator αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μια start-up από τη Βόρεια Μακεδονία που αγοράστηκε από τον πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και επιχειρηματία του Ισραήλ, Tal Dilian το 2019. Οι ερευνητές λένε ότι είναι συγκρίσιμο με το λογισμικό Pegasus που αναπτύχθηκε από την ομάδα NSO του Ισραήλ και μπορεί να συλλέξει μηνύματα και άλλες πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου».
Αν εντοπιστεί μία περίπτωση, πιθανότατα υπάρχουν και άλλες
««Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δανείζουν νομιμότητα σε πωλητές [λογισμικού παρακολούθησης] — εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις πωλήσεις σε καταχραστές», δήλωσε ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στην ερευνητική ομάδα Citizen Lab στο Munk School of Global Affairs and Public Policy του Πανεπιστημίου του Τορόντο» σημειώνει το δημοσίευμα.
Και καταλήγει αναφέροντας «είναι χαρακτηριστικό οι αποκαλύψεις κατάχρησης spyware να αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο μοτίβο, είπε ο Railton. «Αν υπάρχει μία περίπτωση, πιθανότατα υπάρχουν και πολλές περισσότερες, είπε».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE4 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες
-
MEDIA1 ημέρα ago
Κόβει την ανάσα στα 55 της: Η Κατερίνα Λέχου μόλις ανέβασε τη φωτό που στέλνει στο ταμείο… ανεργίας τις instagrammers (Pic)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Άλλαξε χέρια το κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος στην παραλία ποιος ο νέος ιδιοκτητης