Connect with us

OIKONOMIA

AEGEAN: Επιστρέφει στις κερδοφόρες χρήσεις το 2022

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για την πρώτη κερδοφόρα χρήση μετά την πανδημία έχει χαράξει πορεία πτήσης η AEGEAN το 2022. Τα υψηλά ποσοστά ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού δημιουργούν θετικές προοπτικές, ενώ ήδη από τον Μάιο κάθε μήνα οι προπωλήσεις εισιτηρίων είναι υψηλότερες και από τα επίπεδα του 2019, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για το εφετινό καλοκαίρι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, κατά τη σημερινή τακτική Γενική Συνέλευση, οι θετικές τάσεις ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, με τις πληρότητες σήμερα να προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα και η επιβατική κίνηση κινείται περίπου κατά 10% χαμηλότερα από το 2019, ενώ τον Ιούνιο διακινήθηκαν 1,3 εκατ. επιβάτες.

«Οι στέρεες βάσεις, η προσαρμοστικότητα και η αντοχή που επιδείξαμε στη διαχείριση και αυτής της κρίσης, οι επιδόσεις και η επάρκεια χρηματοοικονομικής ρευστότητας, αλλά και ο επαγγελματισμός και οι δυνατότητες των εργαζομένων μας αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα και επιτρέπουν τη δυναμική ανάπτυξη για τον Όμιλο», σχολίασε ο κ. Γερογιάννης, κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση του προηγούμενου έτους.

Έχοντας ξεκινήσει την επιστροφή της στην κανονικότητας, την καλοκαιρινή περίοδο του 2021, το τρίτο τρίμηνο του 2021 η AEGEAN κατέγραψε για πρώτη φορά οργανική κερδοφορία. Σημειώνεται δε ότι το 70% των συνολικών πωλήσεων της περσινής χρονιάς πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιούνιος – Οκτώβριος. Έτσι, η εταιρεία κατάφερε σε ετήσια βάση να ανακτήσει το 65% περίπου της επιβατικής κίνησης, προσφέροντας το 78% της πτητικής της δραστηριότητας (σε αριθμό πτήσεων) σε σχέση με το 2019.

Σε καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της περσινής χρήσης, ο πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, τόνισε πως, αν και προφανώς κανείς δεν είναι χαρούμενος όταν καταγράφει ζημίες, «το λειτουργικό αποτέλεσμα της ζημίας 72,5 εκατ. μεταφράζεται σε ένα ποσοστό 10,5% επί του τζίρου μας. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών μεταξύ των εισηγμένων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης. Αυτό δείχνει ότι η εταιρεία για άλλη μια φορά αντιμετωπίζει τις κρίσεις με επάρκεια κι ανθεκτικότητα, σε σχέση με το βάθος της κρίσης και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό».

Σημειώνεται ότι το 2021 οι ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση ανήλθαν σε 72,5 εκατ. ευρώ, σημαντικά περιορισμένες από τις αντίστοιχες του 2020 ύψους 296,8 εκατ. ευρώ.

«Καθόλη τη χρονιά δουλέψαμε με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς για να διασφαλίσουμε τις συνθήκες επανόδου σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας. Το 2021 η AEGEAN πέρα από την αποτελεσματική αξιοποίηση του δικτύου και του στόλου, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια και υπήρξε ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη διαχείριση του κόστους της», τόνισε ο κ. Γερογιάννης.

Βελτιωμένα έσοδα ανά πτήση συγκριτικά και με το 2019

Για την εφετινή χρονιά, οι θετικές τάσεις άρχισαν να σημειώνονται από τον Απρίλιο, που ήταν και ο πρώτος μήνας που η αεροπορική εταιρεία ξεπέρασε σε εισπράξεις τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μέσα στον Μάιο μετέφερε πάνω από 1 εκατ. επιβάτες και τον Ιούνιο 1,3 εκατ.

«Η τάση αυτή δείχνει ότι θα επιτύχουμε σημαντική αύξηση του εσόδου ανά πτήση, πράγμα απαραίτητο σε αυτό το έντονα πληθωριστικό περιβάλλον για τις αεροπορικές εταιρείες. Σήμερα, το καύσιμο έχει υπερδιπλάσιο κόστος, αυξημένο κατά 120% σε σχέση με το 2019, ενώ βάρη προσθέτει κυρίως για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές η σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Διότι τα κόστη μας για μισθώσεις, ανταλλακτικά και φυσικά καύσιμα είναι σε δολάριο», σημείωσε ο κ. Βασιλάκης. H βελτίωση του εσόδου ανά πτήση θα καλύψει ένα μέρος του αυξημένου αυτού κόστους, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία ότι το 2022 θα είναι η πρώτη κερδοφόρα χρήση για την AEGEAN.

Μικρή καθυστέρηση στις νέες παραλαβές από την Airbus

Μέσα στην περασμένη χρονιά, η AEGEAN επιτάχυνε την  επένδυση στην ανανέωση του στόλου της, τόσο με περισσότερες παραδόσεις αεροσκαφών για τα επόμενα δύο έτη από τη μεγάλη παραγγελία των νέων Airbus, όσο και με την αναδιάρθρωση του στόλου ελικοφόρων, εισάγοντας νέο τύπο αεροσκαφών στον στόλο (ATR-72) με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους μίσθωσης και συντήρησης. Παράλληλα, προσέθεσε στις υπηρεσίες που προσφέρει WiFi, ενώ αναβάθμισε το business lounge στη Θεσσαλονίκη και δημιούργησε νέο lounge στην extra Schengen περιοχή του αεροδρομίου της Αθήνας.

Η κρίση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και οι συνέπειες της νέας ενεργειακής κρίσης, έχουν φέρει μια μικρή καθυστέρηση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής νέων αεροσκαφών. Αυτό έχει συνέπειες προφανώς και στους χρόνους παράδοσης. Για την εφετινή χρονιά, προβλέπονται συνολικά 12 παραλαβές. Τα 4 πρώτα αεροσκάφη έχουν ήδη φτάσει, όμως για τα επόμενα 4 η καθυστέρηση κυμαίνεται σε 2-3 μήνες, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης.

Σε κάθε περίπτωση, η σταδιακή βελτίωση του μείγματος των αεροσκαφών, κάνει δυνατή την αύξηση και της χωρητικότητας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει για την εφετινή καλοκαιρινή περίοδο. «Συνεχίζουμε τη σταδιακή επαναφορά χωρητικότητας προσθέτοντας νέους προορισμούς και αυξημένες συχνότητες σύνδεσης στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για διαφοροποίηση και διάχυση του  τουριστικού προϊόντος σε περισσότερες περιοχές ενώ επενδύουμε και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», σημείωσε ο κ. Γερογιάννης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ρωσία: Διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω Ουκρανίας ανακοίνωσε η Transneft

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν μετά την απόρριψη μιας τραπεζικής συναλλαγής εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εταιρεία που είναι αρμόδια για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε ανακοίνωσή της, η Transneft εξηγεί πως η πληρωμή της για τα δικαιώματα διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας για το μήνα Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου επειδή τέθηκαν σε ισχύ ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Από τις 4 Αυγούστου

Κατά συνέπεια, η ουκρανική επιχείρηση UkrTransNafta «έπαψε από τις 4 Αυγούστου να παρέχει υπηρεσίες για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους», αναφέρει η Transneft.

Πρόκειται για παραδόσεις μέσω ενός κλάδου του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα που περνάει από την Ουκρανία και εξυπηρετεί τρεις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι παραδόσεις στην Πολωνία και τη Γερμανία, μέσω ενός άλλου κλάδου του Ντρούζμπα που διέρχεται από τη Λευκορωσία, «συνεχίζονται ομαλά», ανακοίνωσε η Transneft.

Παρά τη στρατιωτική επίθεση που διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα στην Ουκρανία, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν να διέρχονται από την Ουκρανία με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη της οποίας εξαρτώνται σημαντικά από τους υδρογονάνθρακες της Μόσχας.

Η ΕΕ υιοθέτησε τον Ιούνιο ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, προβλέποντας κυρίως τον τερματισμό εντός έξι μηνών των εισαγωγών αργού με πλοία.

Οι προμήθειες μέσω του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα επιτράπηκε αντιθέτως να συνεχιστούν «προσωρινά», χωρίς να τεθεί καταληκτική ημερομηνία, μια παραχώρηση την οποία πέτυχε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος καλλιεργεί τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του οποίου η χώρα εξαρτάται κατά 65% από αυτό το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Νέοι αγρότες: Έμειναν εκτός 303 επιλαχόντες της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι επιλαχόντες ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν εντάσσονται λόγω της έλλειψης πίστωσης χρημάτων

Την ένταξη των επιλαχόντων στο πρόγραμμα των νέων αγροτών ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επιστολή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης των νέων αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη 303 επιλαχόντων, που ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν εντάσσονται λόγω της έλλειψης πίστωσης χρημάτων, με το συνολικό ποσό της επιχορηγούμενης δημόσιας στήριξης για το σύνολο των επιλαχόντων να ανέρχεται σε 6 εκατ ευρώ περίπου.

Διαβάστε επίσης: Νέοι αγρότες: Τα ποσά που θα δοθούν σε Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειάς μας. Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε οικονομικά τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, ώστε να ξεκινήσουν δυναμικά και το αγροτικό επάγγελμα να αποτελέσει γι’ αυτούς επιχειρηματική διέξοδο και όχι ανάγκη για επιβίωση»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε στη θετική αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους του Υπουργού αυξάνοντας τον προϋπολογισμό ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και οι υπόλοιποι Νέοι Γεωργοί που πληρούν τα κριτήρια του εν λόγω προγράμματος».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ48 δευτερόλεπτα ago

Ηχηρό “μήνυμα” σε Γκλέιζερς και άδειο το… “Ολντ Τράφορντ” με Λίβερπουλ

ΚΟΣΜΟΣ4 λεπτά ago

Ουκρανία: Βομβαρδίσαμε κεντρική αεροπορική βάση στην Κριμαία, λέει το Κίεβο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά ago

Γιαϊτζί εναντίον Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου: Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Πάτρα: Τράκαρε με ασθενοφόρο, το έκανε «γυαλιά καρφιά» και χτύπησε τον μάρτυρα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Έφτασαν στην Ελλάδα οι “γοργόνες” του πόλο (video)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21 λεπτά ago

Θεοδωρικάκος: «Μόνο με ονομαστικό εισιτήριο η είσοδος στα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ25 λεπτά ago

Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Π.Ε. Λάρισας –

LIFESTYLE28 λεπτά ago

Η αποκάλυψη που έκανε για το φύλο του μωρού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ34 λεπτά ago

Σοϊλού: Θέλουν να φέρουν άντρες από την Τουρκία να εκπαιδευτούν στο Λαύριο για το ΡΚΚ

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Αρναούτογλου: Έρχονται καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έφυγε από την ζωή ο Bengaj Altin(Αλέκος ) μαρμαράς στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ24 ώρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

Δημοφιλή