Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Aετός Ρίου 1928: Αθλητική στέγη για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σημαντικός αριθμός Μικρασιατών προσφύγων εγκαταστάθηκε στην Πάτρα και τις γύρω περιοχές, μετά το 1922. Όπως ήταν επόμενο με δεδομένη την ανεπτυγμένη πολιτιστική και αθλητική κουλτούρα που είχαν στους τόπους από τους οποίους ξεριζώθηκαν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αθλητικών συλλόγων και στην περιοχή της Αχαΐας. Ο Αετός Ρίου έχει τέτοια προέλευση και ρίζα στο 1928, με ιδιαίτερα έντονο το Ποντιακό στοιχείο. Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση του συλλόγου για να καταγράψουμε την ιστορία της ομάδας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος και ποιο ρόλο έπαιξε η έλευση Μικρασιατών προσφύγων που είχαν ανεπτυγμένη αθλητική κουλτούρα στην ίδρυση; Ποιες ήταν οι κοινωνικές συνθήκες στην περιοχή που αποτέλεσε τον τόπο γέννησής του και αν η ομάδα έπαιξε ρόλο στην κοινωνικοποίηση και την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνική ζωή της Πάτρας;

-Περί το 1923 εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα, στο Αίγιο και στο Ρίο της Πάτρας χιλιάδες πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Κύζικο, τον Πάνορμο και την Κωνσταντινούπολη.
Επρόκειτο για ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τις κατοικίες τους έχοντας μαζί τους ελάχιστα υπάρχοντα, ήταν συνεπώς σε άθλια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση.
Τοποθετήθηκαν σε καταυλισμούς, που μέχρι και σήμερα αναφέρονται ως «προσφυγικά» στην Πάτρα αλλά και στο Ρίο που μέχρι σήμερα υπάρχει μια ζωντανή γειτονιά αυτή των προσφυγικών. Η εργατικότητά των προσφύγων αυτών βοήθησε να ξεπεράσουν τις μεγάλες αντιξοότητες και σύντομα έδωσαν οι ίδιοι ζωή στις περιοχές της Πάτρας, στις οποίες εγκαταστάθηκαν με τη συμμετοχή τους σε οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες μαζί με τους ντόπιους.
Το Αθλητικό Σωματείο Αετός Ρίου ιδρύθηκε το 1928 από μια παρέα προσφύγων και ντόπιων που έπαιζαν μαζί ποδόσφαιρο ανεπίσημα, καθώς εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστες οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην περιοχή και τα θεσμοθετημένα σωματεία και πρωταθλήματα.

– Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες στο ξεκίνημα του συλλόγου, σε ποιο γήπεδο έπαιζε στις πρώτες δεκαετίες της ζωής του ο σύλλογος και ποια είναι η σημερινή του έδρα;

-Χαρακτηριστικό της εποχής είναι το γήπεδο που αγωνιζόταν η ομάδα και ήταν στο «Βάλτο» τοποθεσία ήμερα πλησίον της εξόδου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου όπου τη χειμερινή περίοδο πλημμύριζε με νερά από τη βροχή και τη θάλασσα με αποτέλεσμα αναγκαστικά η ομάδα να αγωνίζεται στη Πάτρα. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε μια σημαντική έκταση από τον γνωστό ευεργέτη της περιοχής κ. Ζωγράφο, στο κέντρο του Ρίου, πλησίον των σχολείων και της εκκλησίας σήμερα του Αγίου Χριστοφόρου, στο οποίο μέχρι σήμερα υφίσταται η έδρα του σωματείου. Η παραχώρηση της έκτασης έγινε ταυτόχρονα για δημιουργία γηπέδου, γυμνασίου σχολείου και εκκλησίας στην κοινότητα.
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές σε αγώνες ποδοσφαίρου της ομάδας του Αετού εναντίον της ομάδας των Άγγλων στρατιωτών και ναυτικών που παρέμεναν στην περιοχή και βοηθούσαν τους Έλληνες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

6-1-1929 εφημ. Προσφυγικός Κόσμος

-Σε ποιες κατηγορίες αγωνίστηκε τη μεταπολεμική περίοδο;

-O ΑΕΤΟΣ ΡΙΟΥ μεταπολεμικά αναπτύχθηκε ως ομάδα περιφερειακού ενδιαφέροντος αφού τις δεκαετίες 1960 & 1970 έπαιζε με ομάδες, όπως η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος, αφού η ομάδα του Αετού ήταν εκ των πλέον ανταγωνιστικών της Αχαΐας, Ηλείας και Ιονίων Νήσων.

Το 1980 η ομάδα αγωνιζόταν στο Α’ τοπικό επίπεδο ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Αχαΐας, ενώ τη περίοδο 1990-2010 έχει αδιάκοπη παρουσία στο Β’ τοπικό επίπεδο ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Αχαΐας.

-Πόσα αθλήματα έχει ο σύλλογος;

-Καθαρά για λόγους ανάπτυξης επιπλέον αθλημάτων μετονομάζεται σε ΑΕΤΟΣ ΡΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ και δημιουργεί τμήματα ΜΠΑΣΚΕΤ, ΧΑΝΤΜΠΟΛ & ΠΙΓΚ ΠΟΓΚ με επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο και το 1994 αποκτά τη σημερινή του ονομασία ΑΕΤΟΣ ΡΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ και διατηρεί μόνο το τμήμα του ποδοσφαίρου.
Σε όλες τις φάσεις του και διαδρομή του δεν λείπει το προσφυγικό στοιχείο σε αγαστή συνεργασία με το πολιτιστικό σύλλογο Ζωοδόχος πηγή που έχει έδρα στα προσφυγικά του Ρίου μα και με συμμετοχή αθλητών του με προσφυγική καταγωγή συνεχίζει να υπηρετεί τον αθλητισμό.

-Λειτουργούν τμήματα υποδομών; Πόσα ενεργά δελτία έχει ο σύλλογος;

-Πάνω από 150 ενεργά δελτία κάνουν τον Αετό Ρίου αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία στην Αχαΐα με την ανδρική ομάδα να αγωνίζεται στην Α κατηγορία των Πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Αχαΐας ενώ στα τμήματα υποδομής έχει συμμετοχή στα πρωταθλήματα κ16 έως και κ8 και παράλληλα φιλόδοξα επιχειρεί να δημιουργήσει και γυναίκεια τμήματα.

Η δράση του Αετού Ρίου δεν μένει μόνο μέσα στις γραμμές του γηπέδου, αλλά εξελίσσεται και σε άλλους τομείς, χρήσιμους και αναγκαίους για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των αθλητών, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Δράσεις Πολιτισμού, εθελοντικών αιμοδοσιών, φιλανθρωπικά τουρνουά με σκοπό τη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού, δράσεις υποστήριξης της μάχης ενάντια στις παιδικές νεοπλασίες, παρεμβάσεις για το περιβάλλον με υποστήριξη της ανακύκλωσης, προώθηση αντιλήψεων όπως «RESPECT -ΣΕΒΑΣΜΟΣ σε ικανότητες, θρησκεία, έθνος, φύλο»

Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα ο Αετός να είναι η σχολή του ΠΑΟ στην Πάτρα.

Έρευνα – αφιέρωμα: Νάσος Μπράτσος

Υ.Γ. ευχαριστούμε τη διοίκηση του Αετού Ρίου για τη συνεργασία και την παροχή στοιχείων και φωτογραφικού υλικού

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του συλλόγου σε PowerPoint

 

Σχετικά θέματα

Κύψελος Κορίνθου: Είμαστε περήφανοι για την προσφυγική μας ιδιότητα

Aπό την Πόλη έως τα Σφαγεία – 95 χρόνια Φωστήρας «ο φονέας των γιγάντων»

Αγροτικός Αστέρας: Από τον Κουκλουτζά της Σμύρνης στα γήπεδα της Θεσσαλονίκης

Οι «παραποτάμιες» ομάδες στη Νέα Ιωνία του Μεσοπολέμου

Α.Ο.Ν.Α.: Οι πρόσφυγες από την Αργυρούπολη του Πόντου στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας

Οι αθλητικές συγκροτήσεις των προσφύγων του 1918 και του 1922 – Ο Α.Σ. Σουρμένων

Οι αθλητικές συγκροτήσεις Αρμενίων και Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι του Μεσοπολέμου

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Α’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος)

Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Α.Ο. Νέας Ιωνίας: Συνεχής προσφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο

Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά

Από το 1926 έως σήμερα: Προποντίδα Χαλκίδας η ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων

A.Σ. Ποντίων 1928: «Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον»

«Ναύαρχος Βότσης»: Πολιτιστική και αθλητική δράση από το 1933 από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ert.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

B.A.O.-1926: Δημιουργική διέξοδος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Από το όρος του Mίμα έως τα Μέγαρα – Η Μικρασιατική από τις αλάνες του 1937 στα γήπεδα του 2018

ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων

Ιωνικός Αστέρας Θήβας: Από τα Σώκια της Μ. Ασίας το 1908 στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας

Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας: To προσφυγικό σωματείο συνεχίζει την προσφορά του από το 1930

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

Τριγλία Ραφήνας 1931: Η διαχρονική αθλητική και κοινωνική προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων

Η αρχόντισσα της Πόλης στα γήπεδα της Αθήνας – Πέρα Κλουμπ με έτος ίδρυσης 1880

Aπό την Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης έως τον Μακεδονικό – 93 χρόνια ιστορίας

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κομοτηνή: Ο Otto Rehhagel Επίτιμος Διδάκτορας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. (video)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Όταν ο Otto τελείωνε την προπόνηση, όταν ήταν ακόμη ένας ανήσυχος νέος, που δεν έλεγε με τίποτα να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και που δεν φανταζόταν ποτέ, ότι θα γράψει ιστορία ως προπονητής, γυρίζοντας σπίτι περνούσε πάντα από το παγοδρόμιο της πόλης του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσέχοντας τα πόδια του μην τραυματιστεί και χάσει ακόμη και αυτά τα λίγα λεπτά συμμετοχής που του έδινε ο προπονητής του, με τον ίδιο τρόπο που προσέχει ένας χορευτής μπαλέτου τα δικά του, απέφευγε πάντα τις επιδείξεις στο πάγο, τις τούμπες και το φλερτ που τόσο ενθουσίαζε τα κορίτσια της εποχής του. Αυτό το απόγευμα, όμως, ήταν διαφορετικό, χολωμένος από την αλλαγή στο 85΄, τσατισμένος από τα πειράγματα των φίλων και μουδιασμένος από το κρύο που ακόμη κι ένας Γερμανός σαν κι αυτόν δεν άντεχε κατευθύνθηκε στον πάγκο με τα παγοπέδιλα. Κάπως έτσι βρέθηκε με το ένα του χέρι, το αριστερό να στηρίζεται από την ξύλινη περίφραξη που χώριζε την πίστα από το διάδρομο και με το άλλο, το δεξί να πιάνει το χέρι της νεαρής υπαλλήλου, ένα κορίτσι με το πρόσωπο κόκκινο από το κρύο και τα μαλλιά του κρυμμένα στο σκούφο και στο κασκόλ. ¨

«Κρατώντας το ίδιο χέρι εξήντα τρία χρόνια μετά κατέβαιναν μαζί τα σκαλιά του αεροπλάνου που τους έφερνε στην πατρίδα τους» άκουσα τον καθηγητή Γιώργο Γκοδόλια να λέει διηγούμενος μια ιστορία σε ένα αεροπλάνο με μια αεροσυνοδό που του ζητά να αποκαλύψει το μυστικό: «Γιατρέ, πώς γίνεται και ο Otto μοιάζει να είναι το ίδιο νέος όπως και το 2004; Ποιο είναι το μυστικό;» Όσοι τον ξέρουν δεν αποτελεί έκπληξη το χιούμορ του, όσοι δεν τον ξέρουν και τον ακούνε για πρώτη φορά αναρωτιούνται πόσες τέτοιες ωραίες ιστορίες αυτού του ωραίου ανθρώπου να έχουν χάσει; Κοιτώντας σχεδόν εμπιστευτικά την αεροσυνοδό, γέρνοντας ελαφρά προς την πλευρά της όμοια με άνθρωπο που λέει κάποιο σοβαρό μυστικό το οποίο δεν θέλει να ακουστεί από κανέναν άλλο της λέει: «Είναι παντρεμένος με την ίδια γυναίκα 63 χρόνια τώρα».

 

Η Τελετή Αναγόρευσης του κ. Otto Rehhagel, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε χθες με τον ίδιο και κάποια από τα λαμπρά παιδιά εκείνης της σπουδαίας ομάδας, τους Legends του 2004 , τους Πρωταθλητές Ευρώπης στο Ποδόσφαιρο, να τα έχει κοντά του: Καραγκούνης, Καφές, Βρύζας, Χαριστέας κ.α.. Όπως και τον βοηθό του, τον Γιάννη Τοπαλίδη.

Για την υποδοχή του το αμφιθέατρο «Γεώργιος Παπαδριέλλης » ήταν κατάμεστο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ήταν εκεί, πρόσφεραν απλόχερα το χειροκρότημα, συγκινήθηκαν, γέλασαν και ένιωσαν ξανά λίγο από το «ρίγος» εκείνου του καλοκαιριού.

Μετά την επιτυχία του 2004, οι Γερμανοί θέλησαν να δελεάσουν τον Otto προσφέροντας του εργασία στην πατρίδα του, στην ομάδα της Μπάγερν. «Μια μπριζόλα θα τρώω στην Ελλάδα, μια και στη Γερμανία, στην Ελλάδα είναι πιο νόστιμη, μένω στην Ελλάδα » τους απάντησε. Ήδη μέσα του η χώρας μας ήταν και δική του και κάθε Έλληνας είχε μια αγκαλιά ανοιχτή και μεγάλη για εκείνον.

Την σπουδαία πορεία του αγαπημένου Otto Rehhagel,παρουσίασε η αντιπρύτανης του ΔΠΘ, η κα Μαρία Μιχαλοπούλου.

 

Ένας άνθρωπος που έγραψε τη δική του ιστορία γνωρίζοντας από πριν πως θα έπρεπε να πείσει 23 νεαρά παιδιά να συλλάβουν το όραμα ρυθμίζοντας: καρδιά, μυαλό και πράξεις. Έτσι και έπραξε πείθοντας τους  πως μπορούν να κάνουν πράξη τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: Δεν έχουμε παρά μονάχα μια στιγμή στη διάθεσή μας, ας κάνουμε τη στιγμή αυτή αιωνιότητα. Με τον ίδιο τρόπο, που η αγάπη του κόσμου, διαχρονική, ανόθευτη, ανιδιοτελής έκανε χθες, την τελετή της αναγόρευσής του, μια στιγμή που θα διαρκεί για πάντα, θέμα μιας μελλοντικής ιστορίας που θα ξεκινά ως εξής: Ήταν Μάιος του 2022 Όταν ο Otto ήρθε στην Κομοτηνή, τότε…

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ

Το κάλεσμα Τρικαλιώτη σε Σιαφαρίκα – Sportrikala.gr

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για τα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαϊου ο Ερασιτέχνης ΑΟΤ εγκαινιάζει το νέο αθλητικό του κέντρο στην Σωτήρα. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για όλα τα μέλη του ΔΣ του Ερασιτέχνη που θέλουν τα εγκαίνια να είναι λαμπρά. Ο Θέμης Τρικαλιώτης φυσικά κάλεσε στα εγκαίνια τον Δημήτρη Σιαφαρίκα ο οποίος είναι εκ των υποστηρικτών του συλλόγου.
Περισσότερα Εδώ

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή