ΚΟΣΜΟΣ
Αφγανιστάν: Πέθανε ο Τίμοθι Γουίκς – Υπήρξε όμηρος των Ταλιμπάν, απελευθερώθηκε και ασπάστηκε το Ισλάμ
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο του Αυστραλού Τίμοθι Γουίκς, τον οποίον κρατούσαν όμηρο επί τρία χρόνια προτού τον απελευθερώσουν το 2019, αλλά εκείνος επέλεξε να επιστρέψει στο Αφγανιστάν αφότου ασπάστηκε το Ισλάμ.
Ο Τίμοθι Γουίκς είχε αλλάξει και το όνομά του σε Γκάμπριελ Ομάρ
Ο Αυστραλός καθηγητής Τίμοθι Γουίκς και ο Αμερικανός συνάδελφός του Κέβιν Κινγκ απήχθησαν το 2016 έξω από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ από ένοπλους που φορούσαν αστυνομικές στολές.
Έπειτα από τρία χρόνια ομηρίας, απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για τρεις ανώτερους αξιωματούχους των Ταλιμπάν οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις αφγανικές αρχές.
«Δυστυχώς, ο καθηγητής Τίμοθι Γουίκς, μετέπειτα γνωστός ως Γκάμπριελ Ομάρ, πέθανε σήμερα έπειτα από μακροχρόνια μάχη που έδινε με τον καρκίνο», αναφέρει ανάρτηση του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Όπως μεταδίδει το αυστραλιανό δίκτυο ABC, ο Τίμοθι Γουίκς ασπάστηκε το Ισλάμ μετά την απελευθέρωσή του, άλλαξε το όνομά του και επέστρεψε στην Καμπούλ το καλοκαίρι του 2022, έναν χρόνο μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Στην αφγανική πρωτεύουσα, έλεγε έκτοτε ότι «υποστηρίζει» τους Ταλιμπάν, τους οποίους αποκαλούσε «αδελφούς» του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Τίμοθι Γουίκς να χαμογελά περιτριγυρισμένος από Ταλιμπάν.
Δείτε σχετική ανάρτηση για τον Τίμοθι Γουίκς:
Timothy Weeks, a former lecturer at the American University of Afghanistan and an Australian academic who was once held captive by the Taliban and had been living in Kabul since their return to power, has died of cancer, according to a Taliban statement on Wednesday.… pic.twitter.com/XlW2i5MniA
— Amu TV (@AmuTelevision) January 8, 2025
«Αγαπούσε πολύ το Αφγανιστάν»
«Αγαπούσε πολύ το Αφγανιστάν και το ισλαμικό εμιράτο και για αυτό επέλεξε να ζήσει στην Καμπούλ», επισημαίνει το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών. «Ταξίδεψε σε διάφορες επαρχίες του Αφγανιστάν και εμβάθυνε τις γνώσεις του για το Ισλάμ», συμπληρώνει και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του Αυστραλού.
Ο Ανάς Χακάνι, που είχε αφεθεί ελεύθερος το 2019 στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του Τίμοθι Γουίκς και σήμερα είναι εκ των κορυφαίων αξιωματούχων των Ταλιμπάν, ανήρτησε στην πλατφόρμα X μια φωτογραφία του με τον Αυστραλό καθηγητή.
«Παρόλο που ο Τίμοθι Γουίκς κι εγώ ήρθαμε στον κόσμο σε διαφορετική εποχή και μακρινούς τόπους, η μοίρα μας έφερε κοντά σε ένα σταυροδρόμι», έγραψε και επαίνεσε τον Αυστραλό που επέλεξε να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του για να ζήσει κοντά στους Ταλιμπάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Σχηματάρι: Βίντεο λίγο μετά το τροχαίο δυστύχημα – Η δεξαμενή νερού που προσπάθησε να αποφύγει ο αστυνομικός
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Λάρισα: Νέα μαρτυρία για τον αγνοούμενο – «Είμαι πιο αισιόδοξος από την πρώτη μέρα» λέει ο Γιώργος Τσούκαλης
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Κακοκαιρία: Πού αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Πάτρα: «Οι μπάρες ήταν ανεβασμένες λόγω βλάβης» – Τι λέει η Hellenic Train για τη σύγκρουση Προαστιακού με ΙΧ
-
LIFESTYLE23 ώρες ago
Μάκης Χριστοδουλόπουλος: Delete με συνοπτικές διαδικασίες από την αφίσα του Can Can
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Προαστιακός: «Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα» – Παντογράφος συρμού εκτοξεύτηκε σε αποβάθρα στο «Ελ. Βενιζέλος»
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ19 ώρες ago
Θεσσαλία: Καθαρό το οδικό δίκτυο – Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται χιονόπτωση
-
LIFESTYLE21 ώρες ago
«Αποκρουστικοί!» Στη σέντρα Μέγκαν Μαρκλ και Χάρι για το Λος Άντζελες