Ο Καρλ Νεχάμερ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Πούτιν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, είχε σήμερα στη Μόσχα «άμεση, ανοιχτή και σκληρή» συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε δήλωσή του, ο Νεχάμερ, ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που συναντήθηκε με τον Πούτιν από τότε που διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, αναφέρεται ότι είπε: «Αυτή δεν είναι μια φιλική συνάντηση».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Νεχάμερ είπε ότι το σημαντικότερο μήνυμά του προς τον Ρώσο ηγέτη ήταν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, διότι «σε έναν πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι και στις δύο πλευρές».

Πού έγινε η συνάντηση

Εκπρόσωπος του Νεχάμερ δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην επίσημη κατοικία του Πούτιν στο Νόβο – Ογκαριόβο έξω από τη Μόσχα. Τα αυστριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι είχε λήξει μετά από περίπου 90 λεπτά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο καγκελάριος θα πει στον Πούτιν ότι «απομονώνει τη Ρωσία, ότι θα χάσει ηθικά αυτόν τον πόλεμο και ότι κάνει ό, τι λάθος μπορεί να γίνει».

Ο Σάλενμπεργκ πρόσθεσε ότι στο ταξίδι του ο Νεχάμερ είχε στόχο να παρακαλέσει για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να ανακουφιστεί η «κόλαση» που έχει προκαλέσει η εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ο ίδιος δήλωσε: «Οι διάδρομοι θα είναι για την εκκένωση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε μέρη όπως η πόλη της Μαριούπολης» και για «τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορούν να διεξάγουν το έργο τους»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία διατηρεί γενικά στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα από ό, τι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά αυτό δεν ισχύει το τελευταίο διάστημα.

Ο Νεχάμερ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία για τη ρωσική εισβολή και κατήγγειλε τα «προφανή ρωσικά εγκλήματα πολέμου εκεί». Η κυβέρνησή του έχει επίσης ενωθεί με άλλες χώρες της ΕΕ στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Βιέννη, όπως σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Πόσο ανησυχούν οι καταναλωτές για νέες ανατιμήσεις λόγω πολέμου